Chroom, voordelen en waarschuwingen

Chroom is een mineraal. Het wordt een “essentieel sporenelement” genoemd omdat zeer kleine hoeveelheden chroom nodig zijn voor de menselijke gezondheid. Er zijn twee vormen van chroom: driewaardig chroom en zeswaardig chroom. De eerste wordt aangetroffen in voedingsmiddelen en supplementen en is veilig voor mensen. De tweede is een bekend toxine dat huidproblemen en longkanker kan veroorzaken.

Chroom wordt gebruikt voor chroomgebrek. Het wordt ook gebruikt voor diabetes, hoog cholesterol, een hormonale aandoening die vergrote eierstokken met cysten veroorzaakt (polycysteus ovariumsyndroom of PCOS) en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om de meeste van deze toepassingen te ondersteunen.

Hoe werkt het?


Chroom kan helpen de bloedsuikerspiegel normaal te houden door de manier waarop ons lichaam insuline gebruikt te verbeteren.


Gebruik en effectiviteit?
Waarschijnlijk effectief voor

Chroomgebrek. Chroom via de mond innemen is effectief om chroomgebrek te voorkomen.

Mogelijk effectief voor

Suikerziekte. Het gebruik van chroompicolinaat kan de nuchtere bloedsuikerspiegel, insulinespiegels en bloedvetten verlagen bij sommige mensen met diabetes type 2. Hogere doses chroom werken mogelijk beter dan lagere doses. Chroomsupplementen werken mogelijk het beste bij mensen met een laag chroomgehalte. Chroompicolinaat kan ook gunstig zijn voor mensen met diabetes type 1, mensen die diabetes hebben als gevolg van behandeling met steroïden en mensen met diabetes tijdens de zwangerschap. Chroom kan ook helpen bij het voorkomen van diabetes, maar het onderzoek is beperkt.

Hoge niveaus van cholesterol of andere vetten (lipiden) in het bloed (hyperlipidemie). Sommige onderzoeken tonen aan dat het dagelijks innemen van 15-200 mcg chroom gedurende 6-12 weken het lage-dichtheid lipoproteïne (LDL of “slechte”) cholesterol en het totale cholesterolgehalte verlaagt bij mensen met een licht hoog of hoog cholesterolgehalte. Ander onderzoek suggereert dat het innemen van chroom gedurende 7-16 maanden triglyceriden en LDL verlaagt en high-density lipoproteïne (HDL of ‘goed’) cholesterol verhoogt. Ook het nemen van chroom alleen of samen met andere supplementen lijkt het gehalte aan bloedvetten te verlagen bij mensen met een hoog bloedvetgehalte. Er zijn echter aanwijzingen dat het dagelijks innemen van chroom gedurende 10 weken het cholesterolgehalte bij postmenopauzale vrouwen niet verbetert.

Mogelijk niet effectief voor

Atletische prestatie. Enkele vroege bewijzen die aantonen dat het nemen van chroom tijdens deelname aan weerstandstraining gewichtsverlies, verlies van lichaamsvet en vetvrije massa kan verhogen. Uit het meest betrouwbare onderzoek blijkt echter dat het innemen van chroom via de mond de lichaamsopbouw, kracht of vetvrije massa niet verbetert.
Vreetbui syndroom. Onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van chroompicolinaat via de mond gedurende 6 maanden geen invloed heeft op het gewicht, depressiesymptomen of de frequentie van eetaanvallen bij mensen met een eetbuistoornis.
Prediabetes. Het meeste onderzoek toont aan dat het nemen van chroom niet helpt bij het beheersen van de suikerniveaus van mensen met prediabetes.
Zwaarlijvigheid. Er is enig tegenstrijdig bewijs over de effecten van chroom op obesitas. Beperkt onderzoek toont aan dat chroom het gewichtsverlies bij sommige mensen met overgewicht of obesitas kan verbeteren. Maar de hoeveelheid gewichtsverlies is waarschijnlijk niet klinisch significant. Bovendien toont het meeste onderzoek aan dat het slikken van chroom via de mond het gewichtsverlies niet verbetert.
Schizofrenie. Onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van 400 mcg chroom gedurende 3 maanden geen invloed heeft op het gewicht of de geestelijke gezondheid van mensen met schizofrenie.

Onvoldoende bewijs voor

Insulineresistentie veroorzaakt door geneesmiddelen die worden gebruikt om HIV / AIDS te behandelen (antiretrovirale insulineresistentie). Vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van chroomnicotinaat of chroompicolinaat gedurende 8-16 weken de insulineresistentie kan helpen verminderen bij HIV-patiënten die antiretrovirale therapie krijgen.
Een soort depressie (atypische depressie). Vroeg onderzoek toont aan dat chroompicolinaat de remissie bij mensen met atypische depressie kan verbeteren. Ander bewijs toont echter aan dat het nemen van chroompicolinaat de meeste symptomen van dit type depressie niet verbetert.

Abnormale niveaus van bloedvetten veroorzaakt door bepaalde bloeddrukmedicijnen (door bètablokkers geïnduceerde dyslipidemie). Vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van 600 mcg chroom gedurende 2 maanden het high-density lipoprotein (HDL of ‘goede’) cholesterol verhoogt bij mannen die een klasse geneesmiddelen gebruiken die bètablokkers worden genoemd.


Bipolaire stoornis. Vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van 600-800 mcg chroomchloride gedurende maximaal 2 jaar de frequentie van ernstige stemmingsstoornissen kan verminderen bij mensen met een bipolaire stoornis die resistent is tegen behandeling.

Afname van geheugen- en denkvaardigheden bij oudere mensen is meer dan normaal is voor hun leeftijd. Onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van 1000 mcg chroom gedurende 12 weken het geheugen of de depressie bij oudere mensen met milde mentale achteruitgang niet verbetert. Uit afbeeldingen van de hersenen blijkt echter dat het innemen van chroom enige hersenactiviteit tijdens geheugenspellen kan verhogen.

Laag suikergehalte in het bloed (hypoglykemie). Vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van chroomchloride gedurende 3 maanden de symptomen verbetert en de bloedsuikerspiegel verhoogt bij mensen met een lage bloedsuikerspiegel. Ander vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van chroom via de mond gedurende 3 maanden de symptomen verbetert, waaronder kilte, trillen en desoriëntatie, bij mensen met een lage bloedsuikerspiegel.

Een groep symptomen die het risico op diabetes, hartaandoeningen en beroertes (metabool syndroom) verhogen. Vroeg bewijs toont aan dat het tweemaal daags innemen van een specifiek chroomproduct gedurende 12 weken geen invloed heeft op het gewicht, de tailleomtrek, de bloedsuikerspiegel of het cholesterolgehalte bij mensen met het metabool syndroom.

Hartaanval. Onderzoek toont aan dat een laag chroomgehalte in de teennagel wordt geassocieerd met een verhoogd risico op een hartaanval. Het is echter mogelijk dat teennagelniveaus de chroomniveaus in het lichaam niet nauwkeurig meten. Er is geen betrouwbaar onderzoek dat aantoont dat chroomsupplementen een hartaanval kunnen voorkomen.

Een hormonale aandoening die vergrote eierstokken met cysten veroorzaakt (polycysteus ovariumsyndroom of PCOS). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van chroom de insulinegevoeligheid en ovulatie bij vrouwen met PCOS kan verbeteren. Maar doses lager dan 1000 mcg per dag lijken niet te werken. Chroom lijkt de zwangerschapspercentages of testosteronniveaus bij deze vrouwen niet te verbeteren.

Een erfelijke aandoening die een kleine gestalte en leerstoornissen bij meisjes veroorzaakt (syndroom van Turner). Vroeg onderzoek toont aan dat chroomsupplementen de verwerking van suiker en vet bij mensen met het syndroom van Turner kunnen verbeteren.
Hoge bloedsuikerspiegel gerelateerd aan het gebruik van steroïden.
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van chroom voor deze toepassingen te beoordelen.

Bijwerkingen en veiligheid van chroom


Bij orale inname: Chroom is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor de meeste volwassenen in medicinale hoeveelheden, op korte termijn. Tot wel 1000 mcg chroom per dag is tot 6 maanden veilig gebruikt. Bij orale inname in deze doses voor langere tijd, is chroom MOGELIJK VEILIG voor de meeste volwassenen. Chroom is veilig gebruikt in een klein aantal onderzoeken met doses van 200-1000 mcg per dag gedurende maximaal 2 jaar. Sommige mensen ervaren bijwerkingen zoals huidirritatie, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, stemmingswisselingen, verminderd denken, beoordelingsvermogen en coördinatie. Hoge doses zijn in verband gebracht met ernstigere bijwerkingen, waaronder bloedaandoeningen, lever- of nierbeschadiging en andere problemen. Het is niet zeker of chroom de werkelijke oorzaak is van deze bijwerkingen.


Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:


Zwangerschap: Chroom is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor gebruik tijdens de zwangerschap wanneer het via de mond wordt ingenomen in hoeveelheden die de niveaus van “adequate inname” (AI) niet overschrijden. De AI voor zwangere vrouwen van 14 tot 18 jaar is 29 mcg per dag. Voor zwangere vrouwen van 19 tot 50 jaar oud is het dagelijks 30 mcg. Chroom is MOGELIJK VEILIG te gebruiken tijdens de zwangerschap in hoeveelheden die hoger zijn dan de AI-niveaus. Zwangere vrouwen mogen tijdens de zwangerschap echter geen chroomsupplementen gebruiken, tenzij hun zorgverlener dit adviseert.

Borstvoeding: Chroom is WAARSCHIJNLIJK VEILIG om te gebruiken tijdens het geven van borstvoeding wanneer het via de mond wordt ingenomen in hoeveelheden die de niveaus van “adequate inname” (AI) niet overschrijden. De AI voor vrouwen die borstvoeding geven van 14 tot 18 jaar oud is 44 mcg per dag. Voor vrouwen die borstvoeding geven van 19 tot 50 jaar oud is het dagelijks 45 mcg. Er is onvoldoende betrouwbare informatie over de veiligheid van het gebruik van grotere hoeveelheden chroom als u borstvoeding geeft. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Kinderen: Chroom is WAARSCHIJNLIJK VEILIG wanneer het via de mond wordt ingenomen in hoeveelheden die de “adequate inname” (AI) niveaus voor kinderen niet overschrijden. Voor baby’s van 0 tot 6 maanden oud is de AI 0,2 mcg per dag; 7 tot 12 maanden, 5,5 mcg. Voor kinderen van 1 tot 3 jaar oud is de AI 11 mcg; 4 tot 8 jaar oud, 15 mcg. Voor jongens van 9 tot 13 jaar is de AI 25 mcg; 14 tot 18 jaar oud, 35 mcg. Voor meisjes van 9 tot 13 jaar oud is de AI 21 mcg; 14 tot 18 jaar oud, 24 mcg. Chroom via de mond innemen is MOGELIJK VEILIG voor kinderen bij gebruik in hoeveelheden die de AI-niveaus overschrijden.

Gedrags- of psychiatrische aandoeningen zoals depressie, angst of schizofrenie: Chroom kan de chemie van de hersenen beïnvloeden en kan gedrags- of psychiatrische aandoeningen verergeren. Als u een van deze aandoeningen heeft, wees dan voorzichtig bij het gebruik van chroomsupplementen. Let op eventuele veranderingen in hoe u zich voelt.

Contactallergie voor chromaat / leer: Chroomsupplementen kunnen allergische reacties veroorzaken bij mensen met contactallergie voor chromaat of leer. Symptomen zijn onder meer roodheid, zwelling en schilfering van de huid.

Diabetes: Chroom kan de bloedsuikerspiegel te veel verlagen als het samen met diabetesmedicatie wordt ingenomen. Als u diabetes heeft, gebruik chroomproducten dan voorzichtig en houd de bloedglucosespiegel nauwlettend in de gaten. Aanpassing van de dosis van diabetesmedicatie kan nodig zijn.

Nierziekte: er zijn ten minste drie meldingen van nierbeschadiging bij patiënten die chroompicolinaat hebben gebruikt. Gebruik geen chroomsupplementen als u al een nieraandoening heeft.

Leverziekte: er zijn ten minste drie meldingen van leverschade bij patiënten die chroompicolinaat hebben gebruikt. Gebruik geen chroomsupplementen als u al een leveraandoening heeft.

Matige interactie

Wees voorzichtig met deze combinatie
!

Insuline heeft een wisselwerking

Chroom kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Insuline wordt ook gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Als u chroom samen met insuline gebruikt, kan uw bloedsuikerspiegel te laag zijn. Houd uw bloedsuikerspiegel nauwlettend in de gaten. De dosis van uw insuline moet mogelijk worden aangepast.

Levothyroxine (Synthroid) heeft een wisselwerking

Het gebruik van chroom met levothyroxine (Synthroid) kan de hoeveelheid levothyroxine (Synthroid) die het lichaam absorbeert, verminderen. Dit kan levothyroxine (Synthroid) mogelijk minder effectief maken. Om deze interactie te voorkomen, moet levothyroxine (Synthroid) 30 minuten vóór of 3-4 uur na inname van chroom worden ingenomen.

Kleine interactie

Wees waakzaam met deze combinatie
!

NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen)

NSAID’s zijn ontstekingsremmende medicijnen die worden gebruikt om pijn en zwelling te verminderen. NSAID’s kunnen het chroomgehalte in het lichaam verhogen en het risico op bijwerkingen vergroten. Gebruik niet tegelijkertijd chroomsupplementen en NSAID’s.
Sommige NSAID’s zijn onder meer ibuprofen (Advil, Motrin, Nuprin, anderen), indomethacine (Indocin), naproxen (Aleve, Anaprox, Naprelan, Naprosyn), piroxicam (Feldene), aspirine en andere.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

17 + 14 =