Foliumzuur en vitamine B12 verminderen schizofrenie symptomen bij sommige patiënten.

Antipsychotica zijn medicijnen die  effect hebben op de positieve symptomen van schizofrenie, bijvoorbeeld hallucinaties en wanen. Ze hebben geen effect op de negatieve symptomen. Negatieve symptomen zijn o.a. apathie, sociale terugtrekking, en weinig emotionele expressie.


 

Het onderzoek

 

Uit het onderzoek bleek dat vitamine b12 en foliumzuur alleen effectief waren in de verbetering van de negatieve symptomen van schizofrenie bij patiënten met een laag gehalte aan foliumzuur in het bloed. Het onderzoek is uitgevoerd bij patiënten die allemaal antipsychotica kregen.  Hoewel de symptomen verbeterden bij meer patiënten met schizofrenie, waren alleen de verbeteringen bij deze groep patiënten statistisch significant

 

Na het toevoegen van vitamine b12 en foliumzuur aan het dieet van 100 patiënten met schizofrenie onder behandeling met antipsychotica, verbeterde een kern component van schizofrenie. Het onderzoek richtte zich op de negatieve symptomen van schizofrenie. (apathie, sociale terugtrekking, en weinig emotionele expressie.) Verbetering bij de patiënten was over het algemeen bescheiden, maar was significant bij individuen met een specifieke variant in de genen die betrokken zijn bij het metaboliseren van foliumzuur. De symptomen van schizofrenie zijn complex en de negatieve symptomen reageren over het algemeen slecht op antipsychotica. De bevindingen in het onderzoek, dat foliumzuur en vitamine B12 kunnen helpen, opent de deur naar mogelijke nieuwe aanvullende behandelingen. De effecten van de combinatie supplementen verschilde tussen de patiënten, daarom is een persoonlijke benadering in de behandeling van schizofrenie belangrijk.

Het duurde 16 weken voordat effecten zichtbaar werden.

 

Wat is foliumzuur?

 

foliumzuur is een voedingsstof die nodig is voor de synthese van DNA en neurotransmitters en speelt een rol in de controle van gen expressie. Voldoende foliumzuur tijdens de zwangerschap kan het risico op geboortedefecten verminderen, vooral neurale buis defecten. Onderzoeken hebben gesuggereerd dat een foliumzuur tekort tijdens de zwangerschap het risico op schizofrenie bij de baby kan vergroten. Eerder onderzoek liet zien dat lage foliumzuur gehaltes in het bloed gerelateerd zijn aan meer negatieve symptomen bij patiënten met schizofrenie.

 

 

Zoek je volgende bestemming