Kan mijn dieet de symptomen van polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) verlichten?

PCOS begrijpen

Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) wordt meestal gekenmerkt door onregelmatige menstruatie of helemaal geen menstruatie.

Vrouwen met PCOS hebben meestal meerdere cysten in hun eierstokken, veroorzaakt door een overproductie van hormonen die androgenen worden genoemd.

Ongeveer 50 procent van de vrouwen met de stoornis heeft overgewicht of obesitas. Veel voorkomende symptomen zijn:

acne
hirsutisme (overmatige beharing)
mannelijke kaalheid

Vrouwen met PCOS, vooral wanneer de symptomen niet worden behandeld, lopen mogelijk ook een groter risico op:

hartziekte
endometriumkanker
diabetes
hoge bloeddruk

Veel vrouwen met PCOS merken dat ze hun symptomen onder controle kunnen houden en hun risico op andere medische problemen kunnen verkleinen door hun dieet- en levensstijlkeuzes te beheersen.
Hoe beïnvloedt mijn dieet PCOS?

Vrouwen met PCOS blijken vaak een hoger dan normaal insulinegehalte te hebben. Insuline is een hormoon dat in uw alvleesklier wordt aangemaakt. Het helpt de cellen in uw lichaam om suiker (glucose) om te zetten in energie.

Als u niet genoeg insuline aanmaakt, kan uw bloedsuikerspiegel stijgen. Dit kan ook gebeuren als u insulineresistent bent, wat betekent dat u de insuline die u aanmaakt niet effectief kunt gebruiken.

Als u insulineresistent bent, kan uw lichaam proberen hoge niveaus van insuline weg te pompen om uw bloedsuikerspiegel normaal te houden. Te hoge insulinespiegels kunnen ervoor zorgen dat uw eierstokken meer androgenen produceren, zoals testosteron.

Insulineresistentie kan ook worden veroorzaakt door een body mass index boven het normale bereik. Insulineresistentie kan het moeilijker maken om af te vallen, daarom ervaren vrouwen met PCOS dit probleem vaak.

Een dieet met veel geraffineerde koolhydraten, zoals zetmeelrijke en suikerhoudende voedingsmiddelen, kan insulineresistentie, en dus gewichtsverlies, moeilijker onder controle houden.

Welke voedingsmiddelen moet ik aan mijn dieet toevoegen?
Voedsel om toe te voegen

vezelrijke groenten, zoals broccoli
magere eiwitten, zoals vis
ontstekingsremmende voedingsmiddelen en kruiden, zoals kurkuma en tomaten

Vezelrijk voedsel kan insulineresistentie helpen bestrijden door de spijsvertering te vertragen en de invloed van suiker op het bloed te verminderen. Dit kan gunstig zijn voor vrouwen met PCOS.

Geweldige opties voor vezelrijk voedsel zijn onder meer:

kruisbloemige groenten, zoals broccoli, bloemkool en spruitjes
greens, waaronder rode bladsla en rucola
groene en rode paprika’s
bonen en linzen
amandelen
bessen
zoete aardappelen
winterpompoen
pompoen

Magere eiwitbronnen zoals tofu, kip en vis leveren geen vezels, maar zijn erg vullend en een gezonde voedingsoptie voor vrouwen met PCOS.

Voedingsmiddelen die ontstekingen helpen verminderen, kunnen ook gunstig zijn. Ze bevatten:

tomaten
boerenkool
spinazie
amandelen en walnoten
olijfolie
fruit, zoals bosbessen en aardbeien
vette vis met veel omega-3-vetzuren, zoals zalm en sardines

Welke voedingsmiddelen moet ik beperken of vermijden?
Eten om te vermijden

voedingsmiddelen met veel geraffineerde koolhydraten, zoals witbrood en muffins
zoete snacks en drankjes
inflammatoire voedingsmiddelen, zoals verwerkt en rood vlees

Geraffineerde koolhydraten veroorzaken ontstekingen, verergeren de insulineresistentie en moeten aanzienlijk worden vermeden of beperkt. Deze omvatten sterk bewerkte voedingsmiddelen, zoals:

witbrood
muffins
ontbijt gebak
suikerachtige desserts
alles gemaakt met witte bloem

Pasta-noedels met griesmeel, durummeel of durumtarwemeel als hun eerste ingrediënt bevatten veel koolhydraten en weinig vezels. Deze moeten uit uw dieet worden verwijderd.

Pasta’s gemaakt van bonen- of linzenmeel in plaats van tarwebloem zijn een uitstekend alternatief.

Suiker is een koolhydraat en moet zoveel mogelijk worden vermeden. Let bij het lezen van voedseletiketten op de verschillende namen van suiker. Waaronder:

sucrose
fructose-glucosestroop
dextrose

Suiker kan ook op de loer liggen in de dingen die je drinkt, zoals frisdrank en sap.

Het is een goed idee om ook voedsel dat ontstekingen veroorzaakt, zoals frites, margarine en rood of bewerkt vlees, uit uw dieet te verwijderen of te verwijderen.
Andere veranderingen in levensstijl om te overwegen

PCOS reageert, net als veel andere aandoeningen, positief op proactieve levensstijlkeuzes.

Dit omvat lichaamsbeweging en dagelijkse fysieke beweging. Beide kunnen helpen om de insulineresistentie te verminderen, vooral in combinatie met een beperkte inname van ongezonde koolhydraten.

Veel experts zijn het erover eens dat minimaal 150 minuten per week sporten ideaal is.

Dagelijkse activiteit, lage suikerinname en een ontstekingsarm dieet kunnen ook leiden tot gewichtsverlies. Vrouwen kunnen een verbeterde ovulatie ervaren met gewichtsverlies, dus vrouwen met obesitas of overgewicht en die zwanger willen worden, kunnen door de arts goedgekeurde lichaamsbeweging bijzonder belangrijk vinden.

De symptomen die gepaard gaan met PCOS kunnen stress veroorzaken. Stressverminderende technieken, die de geest helpen kalmeren en u in contact brengen met uw lichaam, kunnen helpen. Deze omvatten yoga en meditatie.

Het kan ook nuttig zijn om met een therapeut of andere medische professional te praten.

het komt neer op

Als u te maken heeft met PCOS of een van de symptomen ervan, kunt u zich soms gefrustreerd voelen. Door proactieve maatregelen te nemen met betrekking tot uw gezondheid, kunt u uw humeur verbeteren en uw symptomen verminderen.

Een van de beste manieren om dit te doen, is door een lijst met goed voedsel / slecht voedsel te maken en je eraan te houden.

Zowat elk voedsel dat uw toestand kan verergeren, heeft een gezondere, heilzame tegenhanger. Als je bijvoorbeeld gewend bent aan margarine en witte toast als ontbijt, probeer dan vezelrijk volkorenbrood te vervangen door olijfolie of avocado.

Als uw symptomen aanhouden, neem dan contact op met uw arts. Ze kunnen met u samenwerken om de oorzaak te achterhalen en de volgende stappen aanbevelen.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

twee + 13 =