Het GAPS-dieet: een op bewijzen gebaseerde beoordeling

 

Het GAPS-dieet is een strikt eliminatiedieet waarvan de volgers het volgende moeten schrappen:

granen
gepasteuriseerde zuivelproducten
zetmeelrijke groenten
geraffineerde koolhydraten

Het wordt gepromoot als een natuurlijke behandeling voor mensen met aandoeningen die de hersenen beïnvloeden, zoals autisme.

Het is echter een controversiële therapie die artsen, wetenschappers en voedingsdeskundigen alom bekritiseerd hebben vanwege het beperkende regime.

Dit artikel onderzoekt de kenmerken van het GAPS-voedingsprotocol en onderzoekt of er enig bewijs is achter de vermeende gezondheidsvoordelen.

Wat is het GAPS-dieet en voor wie is het bedoeld?

GAPS staat voor Gut and Psychology Syndrome. Het is een term die Dr. Natasha Campbell-McBride, die ook het GAPS-dieet ontwierp, heeft uitgevonden.

Haar theorie is dat een lekkende darm veel aandoeningen veroorzaakt die je hersenen aantasten. Leaky Gut Syndrome is de term die wordt gebruikt om een ​​toename van de permeabiliteit van de darmwand te beschrijven (1).

De GAPS-theorie is dat een lekkende darm ervoor zorgt dat chemicaliën en bacteriën uit je voedsel en omgeving in je bloed komen terwijl ze dat normaal niet zouden doen.

Het beweert dat zodra deze lichaamsvreemde stoffen in je bloed komen, ze de functie en ontwikkeling van je hersenen kunnen beïnvloeden, waardoor ze ‘hersenmist’ en aandoeningen zoals autisme kunnen veroorzaken.

Het GAPS-protocol is ontworpen om de darmen te genezen, te voorkomen dat gifstoffen in de bloedbaan terechtkomen en de “toxiciteit” in het lichaam te verlagen.

Het is echter niet duidelijk of en hoe lekkende darm een ​​rol speelt bij het ontstaan ​​van ziekten .

In haar boek stelt dr. Campbell-McBride dat het GAPS-voedingsprotocol haar eerste kind van autisme genas. Ze promoot het dieet nu op grote schaal als een natuurlijke remedie voor veel psychiatrische en neurologische aandoeningen, waaronder:

autisme
ADD en ADHD
dyspraxie
dyslexie
depressie
schizofrenie
Tourette syndroom
bipolaire stoornis
obsessief-compulsieve stoornis (OCS)
eet stoornissen
jicht
bedplassen

Het dieet wordt het vaakst gebruikt voor kinderen, vooral degenen met een gezondheidstoestand die de reguliere geneeskunde nog niet volledig begrijpt, zoals autisme.

Het dieet beweert ook dat het kinderen helpt met voedsel intolerantie of -allergie.

Het volgen van het GAPS-dieet kan een proces van jaren zijn. Je moet al het voedsel verwijderen waarvan Dr. Campbell-McBride denkt dat het bijdraagt ​​aan een lekkende darm. Dit omvat alle granen, gepasteuriseerde zuivelproducten, zetmeelrijke groenten en geraffineerde koolhydraten.

Het GAPS-protocol bestaat uit drie hoofdfasen:

het GAPS-introductiedieet
de volledige GAPS
een herintroductiefase om van het dieet af te komen

Samenvatting:

GAPS staat voor Gut and Psychology Syndrome. Het is een eliminatiedieet waarvan wordt beweerd dat het aandoeningen geneest die de hersenfunctie beïnvloeden, waaronder autisme en aandachtstekortstoornis.

Introductiefase: eliminatie

De introductiefase is het meest intense deel van het dieet omdat het de meeste voedingsmiddelen elimineert. Het wordt de “darmgenezingsfase” genoemd en kan drie weken tot een jaar duren, afhankelijk van uw symptomen.

Deze fase is onderverdeeld in zes fasen:

Fase 1: Consumeer zelfgemaakte bottenbouillon, sappen van probiotisch voedsel en gember, en drink munt- of kamille-thee met honing tussen de maaltijden door. Mensen die geen zuivelintolerantie hebben, kunnen ongepasteuriseerde, zelfgemaakte yoghurt of kefir eten.
Stap 2: Voeg rauwe biologische eierdooiers, ghee en stoofschotels toe gemaakt met groenten en vlees of vis.
Fase 3: alle voorgaande voedingsmiddelen plus avocado, gefermenteerde groenten, pannenkoeken volgens GAPS-recept en roerei gemaakt met ghee, eendenvet of ganzenvet.
Fase 4: Voeg gegrild en geroosterd vlees, koudgeperste olijfolie, groentesap en GAPS-receptbrood toe.
Stap 5: Introduceer gekookte appelpuree, rauwe groenten te beginnen met sla en gepelde komkommer, vruchtensap en kleine hoeveelheden rauw fruit, maar geen citrus.
Fase 6: Voeg ten slotte meer rauw fruit toe, inclusief citrus.

Tijdens de introductiefase vereist het dieet dat u voedsel langzaam introduceert, te beginnen met kleine hoeveelheden en geleidelijk op te bouwen.

Het dieet raadt aan om van het ene stadium naar het volgende te gaan zodra u het voedsel dat u heeft geïntroduceerd, tolereert. Er wordt van uitgegaan dat u voedsel verdraagt ​​als u een normale stoelgang heeft.

Zodra het introductiedieet is voltooid, kunt u overstappen op het volledige GAPS-dieet.

Samenvatting:

De introductiefase is de meest beperkende fase van het dieet. Het gaat tot 1 jaar mee en verwijdert alle zetmeelrijke koolhydraten uit uw dieet. In plaats daarvan eet je voornamelijk bouillon, stoofschotels en probiotische voedingsmiddelen.

Onderhoudsfase: het volledige GAPS-dieet

Het volledige GAPS-dieet kan 1,5 tot 2 jaar duren. Tijdens dit deel van het dieet wordt mensen geadviseerd om het grootste deel van hun dieet te baseren op de volgende voedingsmiddelen:

vers vlees, bij voorkeur hormoonvrij en grasgevoerd
dierlijke vetten, zoals reuzel, talk, lamsvet, eendenvet, rauwe boter en ghee
vis
schaaldieren
biologische eieren
gefermenteerd voedsel, zoals kefir, zelfgemaakte yoghurt en zuurkool
groenten

Aanhangers van het dieet kunnen ook matige hoeveelheden noten en volgens GAPS-recept gebakken producten eten, gemaakt met notenmeel.

Er zijn ook een aantal aanvullende aanbevelingen die passen bij het volledige GAPS-dieet. Waaronder:

Eet geen vlees en fruit samen.
Gebruik waar mogelijk biologisch voedsel.
Eet bij elke maaltijd dierlijke vetten, kokosolie of koudgeperste olijfolie.
Eet bij elke maaltijd bottenbouillon.
Eet grote hoeveelheden gefermenteerd voedsel, als u ze kunt verdragen.
Vermijd verpakt en ingeblikt voedsel.

Tijdens deze fase van het dieet moet u alle andere voedingsmiddelen vermijden, met name geraffineerde koolhydraten, conserveermiddelen en kunstmatige kleurstoffen.

Samenvatting:

Het volledige GAPS-dieet wordt beschouwd als de onderhoudsfase van het dieet en duurt tussen de 1,5 en 2 jaar. Het is gebaseerd op dierlijke vetten, vlees, vis, eieren en groenten. Het bevat ook probiotische voedingsmiddelen.

Herintroductiefase: GAPS verlaten

Als u het GAPS-dieet naar de letter volgt, zult u minimaal 1,5 tot 2 jaar op het volledige dieet volgen voordat u begint met het opnieuw introduceren van ander voedsel.

Het dieet suggereert dat u met de herintroductiefase begint nadat u gedurende ten minste 6 maanden een normale spijsvertering en stoelgang heeft gehad.

Net als de andere stadia van dit dieet, kan de laatste fase ook een lang proces zijn, aangezien u voedsel langzaam weer binnen een aantal maanden herintroduceert.

Het dieet stelt voor om elk voedingsmiddel afzonderlijk in een kleine hoeveelheid te introduceren. Als u gedurende 2 tot 3 dagen geen problemen met de spijsvertering opmerkt, kunt u uw porties geleidelijk verhogen.

Het dieet beschrijft niet de volgorde of het exacte voedsel dat u moet introduceren. Er staat echter dat u moet beginnen met nieuwe aardappelen en gefermenteerde, glutenvrije granen.

Zelfs als u eenmaal van het dieet af bent, wordt u geadviseerd om alle sterk bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen met veel suiker te blijven vermijden, waarbij u de principes van het protocol voor hele voedingsmiddelen behoudt.

Samenvatting:

In deze fase worden voedingsmiddelen opnieuw geïntroduceerd die niet zijn opgenomen in het volledige GAPS-dieet. U wordt geadviseerd om toch voedingsmiddelen met veel geraffineerde koolhydraten te vermijden.

GAPS-supplementen

De oprichter van het dieet stelt dat het belangrijkste aspect van het GAPS-protocol het dieet is.

Het GAPS-protocol beveelt echter ook verschillende supplementen aan. Waaronder:

probiotica
essentiële vetzuren
spijsverteringsenzymen
levertraan

Probiotica

Probiotische supplementen worden aan het dieet toegevoegd om de balans van nuttige bacteriën in uw darmen te herstellen.

Het wordt aanbevolen om een ​​probioticum te kiezen dat stammen uit een reeks bacteriën bevat, waaronder de variëteiten Lactobacilli, Bifidobacteria en Bacillus subtilis.

U wordt geadviseerd om een ​​product te zoeken dat minstens 8 miljard bacteriecellen per gram bevat en om het probioticum langzaam in uw dieet te introduceren.
Essentiële vetzuren en levertraan

Mensen die het GAPS-dieet volgen, wordt geadviseerd om dagelijks supplementen van zowel visolie als levertraan te nemen om ervoor te zorgen dat ze voldoende binnenkrijgen.

Het dieet suggereert ook dat je kleine hoeveelheden van een koudgeperste noten- en zaadoliemengeling neemt met een verhouding van 2: 1 van omega-3 tot omega-6-vetzuren.
Spijsverteringsenzymen

De oprichter van het dieet beweert dat mensen met GAPS-aandoeningen ook een lage maagzuurproductie hebben. Om dit te verhelpen, stelt ze voor dat volgers van het dieet voor elke maaltijd een supplement van betaïne-HCl met toegevoegde pepsine nemen.

Dit supplement is een vervaardigde vorm van zoutzuur, een van de belangrijkste zuren die in uw maag worden geproduceerd. Pepsine is een enzym dat ook in de maag wordt geproduceerd en dat eiwitten afbreekt en verteren.

Sommige mensen willen misschien extra spijsverteringsenzymen gebruiken om de spijsvertering te ondersteunen.

Samenvatting:

Het GAPS-dieet raadt zijn volgers aan probiotica, essentiële vetzuren, levertraan en spijsverteringsenzymen te nemen.

Werkt het GAPS-dieet?

De twee belangrijkste componenten van het GAPS-voedingsprotocol zijn een eliminatiedieet en voedingssupplementen.
Het eliminatiedieet

Tot nu toe zijn er geen studies die de effecten van het GAPS-voedingsprotocol op de symptomen en het gedrag van autisme hebben onderzocht.

Daarom is het onmogelijk om te weten hoe het mensen met autisme zou kunnen helpen en of het een effectieve behandeling is.

Andere diëten die zijn getest bij mensen met autisme, zoals ketogene diëten en glutenvrije, caseïnevrije diëten, hebben het potentieel getoond om sommige gedragingen die met autisme zijn geassocieerd te helpen verbeteren.

Maar tot nu toe waren de onderzoeken klein en waren de uitvalpercentages hoog, dus het is nog steeds onduidelijk hoe deze diëten kunnen werken en welke mensen ze kunnen helpen.

Er zijn ook geen andere onderzoeken die het effect van het GAPS-dieet op een van de andere aandoeningen die het beweert te behandelen, onderzoeken.
Voedingssupplementen

Het GAPS-dieet beveelt probiotica aan om de balans van nuttige bacteriën in de darm te herstellen.

Het effect van probiotica op de darmen is een veelbelovende onderzoekslijn.

Een studie wees uit dat kinderen met autisme significant verschillende darmmicrobiota hadden in vergelijking met neurotypische kinderen, en probiotische suppletie was gunstig ).

Andere studies hebben aangetoond dat bepaalde soorten probiotica de ernst van autismesymptomen kunnen verbeteren.).

Het GAPS-dieet suggereert ook het nemen van supplementen van essentiële vetten en spijsverteringsenzymen.

Studies tot nu toe hebben echter niet aangetoond dat het nemen van essentiële vetzuursupplementen een effect heeft op mensen met autisme. Evenzo hebben onderzoeken naar de effecten van spijsverteringsenzymen op autisme gemengde resultaten opgeleverd

Over het algemeen is het niet duidelijk of het nemen van voedingssupplementen autistisch gedrag of de voedingsstatus verbetert. Er zijn meer hoogwaardige onderzoeken nodig voordat de effecten bekend kunnen worden (15, 16, 16).

Samenvatting:

Tot dusverre zijn er geen wetenschappelijke studies die de effecten van het GAPS-protocol op autisme of enige andere aandoening die het dieet beweert te behandelen, hebben onderzocht.

Heeft het GAPS-dieet risico’s?

Het GAPS-dieet is een zeer beperkend protocol dat vereist dat u veel voedzaam voedsel gedurende lange tijd verwijdert.

Het biedt ook weinig richtlijnen om ervoor te zorgen dat uw dieet alle voedingsstoffen bevat die u nodig heeft.

Daarom is ondervoeding het meest voor de hand liggende risico om op dit dieet te gaan. Dit geldt vooral voor kinderen die snel groeien en veel voedingsstoffen nodig hebben, aangezien het dieet erg beperkend is.

Bovendien hebben mensen met autisme mogelijk al een restrictief dieet en accepteren ze mogelijk niet gemakkelijk nieuw voedsel of veranderingen in hun dieet. Dit kan tot extreme beperkingen leiden (17, 18, 18).

Sommige critici hebben hun bezorgdheid geuit dat het consumeren van grote hoeveelheden bottenbouillon uw inname van lood zou kunnen verhogen, dat in hoge doses giftig is (19).

De risico’s van loodtoxiciteit op het GAPS-dieet zijn echter niet gedocumenteerd, dus het werkelijke risico is niet bekend.

Samenvatting:

Het GAPS-dieet is een extreem restrictief dieet waardoor u het risico loopt op ondervoeding.

Veroorzaakt een lekkende darm autisme?

De meeste mensen die het GAPS-dieet proberen, zijn kinderen met autisme van wie de ouders de toestand van hun kind willen genezen of verbeteren.

Dit komt omdat de belangrijkste beweringen van de oprichter van het dieet zijn dat autisme wordt veroorzaakt door een lekkende darm en dat het kan worden genezen of verbeterd door het GAPS-dieet te volgen.

Autisme is een aandoening die resulteert in veranderingen in de hersenfunctie die van invloed zijn op hoe de autistische persoon de wereld ervaart.

De effecten kunnen sterk variëren, maar over het algemeen hebben mensen met autisme problemen met communicatie en sociale interactie.

Het is een complexe aandoening waarvan wordt aangenomen dat deze het gevolg is van een combinatie van genetische en omgevingsfactoren .

Interessant is dat studies hebben aangetoond dat tot 70% van de mensen met autisme ook een slechte spijsvertering hebben, wat kan resulteren in symptomen als obstipatie, diarree, buikpijn, zure reflux en braken.

Onbehandelde spijsverteringssymptomen bij mensen met autisme zijn ook in verband gebracht met ernstiger gedrag, waaronder verhoogde prikkelbaarheid, driftbuien, agressief gedrag en slaapstoornissen.

Een klein aantal studies heeft aangetoond dat sommige kinderen met autisme een verhoogde darmdoorlaatbaarheid hebben.

De resultaten zijn echter gemengd en andere studies hebben geen verschil gevonden tussen darmpermeabiliteit bij kinderen met en zonder autisme.

Er zijn momenteel ook geen onderzoeken die de aanwezigheid van lekkende darm aantonen vóór de ontwikkeling van autisme. Dus zelfs als lekkende darm bij sommige kinderen verband houdt met autisme, is het niet bekend of dit een oorzaak of een symptoom is .

Over het algemeen is de bewering dat lekkende darm de oorzaak van autisme is, controversieel.

Sommige wetenschappers denken dat deze verklaring de oorzaken van een complexe aandoening te simpel maakt. Meer onderzoek is nodig om de rol van lekkende darm en ASS te begrijpen.

Samenvatting:

Lekkende darm wordt soms gezien bij sommige mensen met autisme. Er is meer onderzoek nodig om te bepalen of ze verwant zijn.

het komt neer op

Sommige mensen hebben het gevoel dat ze baat hebben gehad bij het GAPS-dieet, hoewel deze rapporten anekdotisch zijn.

Dit eliminatiedieet is echter gedurende lange tijd extreem restrictief, waardoor het erg moeilijk is om eraan vast te houden. Het kan vooral gevaarlijk zijn voor de exacte populatie waarvoor het bedoeld is: kwetsbare jonge mensen.

Veel gezondheidswerkers hebben kritiek op het GAPS-dieet omdat veel van de beweringen ervan niet worden ondersteund door wetenschappelijke studies.

Als u geïnteresseerd bent om het te proberen, zoek dan hulp en ondersteuning bij een zorgverlener die ervoor kan zorgen dat u aan uw voedingsbehoeften voldoet.

Zoek je volgende bestemming

1 gedachte over “Het GAPS-dieet: een op bewijzen gebaseerde beoordeling”

  1. Ondervoeding met een dieet dat ruime hoeveelheden vlees, vis, orgaanvlees, dierlijk vet, eieren en zuivel aanbeveelt? Vreemde claim. Dit zijn namelijk de voedingsmiddelen met de hoogste energiedensiteit. Als met ‘ondervoeding’ bedoelt wordt een tekort aan individuele nutriënten: zolang er orgaanvlees gegeten wordt zal dit niet voorkomen, integendeel. Orgaanvlees, en met name lever, bevat alle nutriënten die we nodig hebben in ruime mate, inclusief vitamine C.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

5 × vier =