Voordelen van levertraan

 

Levertraan is een soort visoliesupplement.

Net als gewone visolie bevat het veel omega-3-vetzuren, die verband houden met veel gezondheidsvoordelen, waaronder verminderde ontsteking en lagere bloeddruk.

Het bevat ook vitamine A en D, die beide veel andere gezondheidsvoordelen bieden.

Hier zijn 9 wetenschappelijk onderbouwde voordelen van levertraan.

1. Rijk aan vitamine A en D

De meeste levertraan wordt gewonnen uit de lever van Atlantische kabeljauw.

Levertraan wordt al eeuwen gebruikt om gewrichtspijn te verlichten en rachitis te behandelen, een ziekte die bij kinderen kwetsbare botten veroorzaakt.

Hoewel levertraan een visoliesupplement is, is het heel anders dan gewone visolie.

Gewone visolie wordt gewonnen uit het weefsel van vette vis zoals tonijn, haring, ansjovis en makreel, terwijl levertraan wordt gewonnen uit de levers van kabeljauw.

De lever is rijk aan in vet oplosbare vitamines zoals vitamine A en D, waardoor het een indrukwekkend voedingsprofiel heeft.

Een theelepel (5 ml) levertraan levert het volgende):

Calorieën: 40
Vetten: 4,5 gram
Omega-3-vetzuren: 890 mg
Enkelvoudig onverzadigd vet: 2,1 gram
Verzadigd vet: 1 gram
Meervoudig onverzadigd vet: 1 gram
Vitamine A: 90% van de ADH
Vitamine D: 113% van de ADH

Levertraan is ongelooflijk voedzaam, met een enkele theelepel voor 90% van uw dagelijkse behoefte aan vitamine A en 113% van uw dagelijkse behoefte aan vitamine D.

Vitamine A heeft veel functies in het lichaam, waaronder het onderhouden van gezonde ogen, hersenfunctie en huid.

Levertraan is ook een van de beste voedselbronnen van vitamine D, dat een belangrijke rol speelt bij het behoud van gezonde botten door de calciumopname te reguleren.

Overzicht:

Levertraan is zeer voedzaam en voorziet in bijna al uw dagelijkse behoeften aan vitamine A en D.

2. Kan ontstekingen verminderen

Ontsteking is een natuurlijk proces dat het lichaam helpt infecties te bestrijden en verwondingen te genezen.

Helaas kan de ontsteking in sommige gevallen gedurende lange tijd op een laag niveau aanhouden.

Dit staat bekend als chronische ontsteking, die schadelijk is en het risico op hoge bloeddruk en verschillende ziekten, zoals hartaandoeningen, kan verhogen.

De omega 3-vetzuren in levertraan kunnen chronische ontstekingen verminderen door de proteïnen te onderdrukken die dit bevorderen. Deze omvatten TNF-α, IL-1 en IL-6.

Levertraan bevat ook vitamine A en D, dit zijn krachtige antioxidanten. Ze kunnen ontstekingen verminderen door schadelijke vrije radicalen te binden en te neutraliseren.

Interessant genoeg tonen onderzoeken ook aan dat mensen met een tekort aan vitamine A en D een groter risico lopen op chronische ontstekingen.

Overzicht:

De omega-3-vetzuren in levertraan kunnen eiwitten helpen onderdrukken die chronische ontstekingen bevorderen. Levertraan is ook een geweldige bron van vitamine A en D, die beide antioxiderende eigenschappen hebben.

3. Kan de botgezondheid verbeteren

Het is ongelooflijk belangrijk om gezonde botten te behouden naarmate u ouder wordt.

Dit komt doordat u na de leeftijd van 30 jaar botmassa begint te verliezen. Dit kan later in het leven leiden tot fracturen, vooral bij vrouwen na de menopauze.

Levertraan is een geweldige voedingsbron van vitamine D en kan leeftijdsgebonden botverlies verminderen. Dat komt omdat het je lichaam helpt calcium, wat een noodzakelijk mineraal is voor sterke botten, uit de darmen te absorberen.

Studies tonen zelfs aan dat, wanneer het vergezeld gaat van een dieet met veel calcium, het nemen van een vitamine D-supplement zoals levertraan het botverlies bij volwassenen kan verminderen en kwetsbare botten bij kinderen kan versterken,

Het binnenkrijgen van voldoende vitamine D uit voedingsmiddelen en supplementen zoals levertraan is vooral belangrijk voor mensen die ver van de evenaar wonen, omdat hun huid niet genoeg zonlicht krijgt om vitamine D aan te maken gedurende zes maanden per jaar.

Overzicht:

Levertraan is rijk aan vitamine D, wat helpt bij het behoud van sterke en gezonde botten. Het is vooral belangrijk voor mensen die ver van de evenaar wonen.

4. Kan gewrichtspijn verminderen en de symptomen van reumatoïde artritis verbeteren

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door schade aan de gewrichten.

Er is momenteel geen remedie voor reumatoïde artritis, maar studies suggereren dat levertraan gewrichtspijn kan verminderen en symptomen van reumatoïde artritis zoals gewrichtsstijfheid en zwelling kan verbeteren,

In één onderzoek slikten 43 mensen gedurende drie maanden dagelijks een capsule van 1 gram levertraan. Ze ontdekten dat het de symptomen van reumatoïde artritis verminderde, zoals ochtendstijfheid, pijn en zwelling.

In een andere studie bij 58 personen onderzochten onderzoekers of het nemen van levertraan de pijn van reumatoïde artritis voldoende zou verminderen.

o patiënten helpen hun gebruik van ontstekingsremmende medicijnen te verminderen.

Tegen het einde van de studie verminderde 39% van de mensen die levertraan gebruikten, hun gebruik van ontstekingsremmende medicatie met meer dan 30%

Aangenomen wordt dat de omega-3-vetzuren in levertraan kunnen helpen om ontstekingen in de gewrichten te verminderen en te beschermen tegen beschadiging.

Overzicht:

Dankzij het vermogen van levertraan om ontstekingen te verminderen, kan het helpen bij het verminderen van gewrichtspijn bij mensen die aan reumatoïde artritis lijden.

5. Kan de gezondheid van het oog ondersteunen

Gezichtsverlies is een enorm gezondheidsprobleem dat wereldwijd meer dan 285 miljoen mensen treft (26).

Er zijn veel redenen waarom mensen hun gezichtsvermogen verliezen, maar twee van de belangrijkste oorzaken zijn glaucoom en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD).

Beide ziekten kunnen het gevolg zijn van chronische ontstekingen.

Het is echter aangetoond dat de omega-3-vetzuren en vitamine A in levertraan beschermen tegen oogziekten veroorzaakt door een ontsteking.

Studies bij dieren hebben aangetoond dat omega-3-vetzuren risicofactoren voor glaucoom verminderen, zoals oogdruk en zenuwbeschadiging.

In een andere studie onder 666 mensen ontdekten onderzoekers dat degenen die de meeste omega-3-vetzuren aten een 17% lager risico op vroege AMD en 41% minder risico op late AMD hadden.

Bovendien kunnen diëten met veel vitamine A het risico op glaucoom en LMD verminderen, vergeleken met diëten met een lager vitamine A-gehalte .

In een onderzoek onder 3.502 mensen van 55 jaar en ouder ontdekten onderzoekers dat mensen die de meeste vitamine A consumeerden een veel lager risico op glaucoom hadden dan degenen die de minste vitamine A aten .

Hoewel vitamine A geweldig is voor de gezondheid van het oog, wordt het niet aanbevolen om er hoge doses van te nemen, omdat het vitamine A-toxiciteit kan veroorzaken.

Overzicht:

Levertraan is een geweldige bron van omega-3 en vitamine A, die beide kunnen beschermen tegen verlies van het gezichtsvermogen door inflammatoire oogziekten zoals glaucoom en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD).

6. Kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen

Hartaandoeningen zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak, die jaarlijks meer dan 17,5 miljoen mensen treft.

Studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig vis eten, een veel lager risico op hartaandoeningen hebben. Dit effect kan worden toegeschreven aan het gehalte aan omega-3-vetzuren.

Het is aangetoond dat omega-3-vetzuren veel voordelen hebben voor uw hart, waaronder:

Verlaging van triglyceriden: omega-3-vetzuren in levertraan kunnen de triglyceriden in het bloed met 15-30% verlagen.
Verlaging van de bloeddruk: veel onderzoeken hebben aangetoond dat omega-3-vetzuren de bloeddruk kunnen verlagen, vooral bij mensen met hoge bloeddruk en hoog cholesterol.
Verhogen van HDL-cholesterol: Omega-3-vetzuren in levertraan kunnen goede HDL-cholesterol verhogen, wat verband houdt met een lager risico op hartaandoeningen.
Voorkomen van plaquevorming: Dierstudies hebben aangetoond dat levertraan het risico op plaquevorming in de slagaders kan verminderen. Opbouw van plak kan de slagaders vernauwen en tot een hartaanval of beroerte leiden.

Hoewel het nemen van visoliesupplementen zoals levertraan de risicofactoren voor hartaandoeningen kan verminderen, is er weinig bewijs dat het hartaandoeningen of beroertes kan voorkomen.

Helaas zijn er maar weinig studies die specifiek de associatie van levertraan en hartaandoeningen hebben onderzocht, aangezien veel studies kabeljauwleverolie classificeren als gewone visolie.

Er is dus meer specifiek onderzoek naar de risicofactoren voor levertraan en hartziekten nodig om een ​​duidelijk verband tussen de twee te leggen.

Overzicht:

Levertraan kan risicofactoren voor hartaandoeningen helpen verminderen. Specifiek onderzoek naar levertraan en risicofactoren voor hartziekten zijn nodig, aangezien de meeste onderzoeken levertraan combineren met gewone visolie.

7. Kan symptomen van angst en depressie verbeteren

Angst en depressie zijn veel voorkomende ziekten die samen meer dan 615 miljoen mensen wereldwijd treffen.

Interessant is dat studies suggereren dat er mogelijk een verband bestaat tussen chronische ontsteking en angst en depressie . Veel studies hebben aangetoond dat de omega-3-vetzuren in levertraan ontstekingen kunnen verminderen en symptomen van angst en depressie kunnen verminderen.

Uit een groot onderzoek met 21.835 personen bleek dat mensen die regelmatig levertraan slikten, minder symptomen van depressie hadden, alleen of in combinatie met angst .

Niettemin, hoewel omega-3-vetzuren de symptomen van angst en depressie helpen verminderen, lijkt hun algehele effect klein.

In een analyse van 26 onderzoeken met 1.478 personen

, waren omega-3-supplementen slechts iets effectiever dan placebo’s bij het verminderen van symptomen van depressie en angst .

Bovendien hebben veel onderzoeken ook een verband gevonden tussen verhoogde bloedspiegels van vitamine D en een vermindering van de symptomen van depressie .

Hoe het de symptomen van depressie vermindert, is nog onduidelijk, maar sommige onderzoeken suggereren dat vitamine D zich kan binden aan receptoren in de hersenen en de afgifte van stemmingsverbeterende hormonen zoals serotonine kan stimuleren .

Overzicht:

De omega-3-vetzuren en vitamine D in levertraan kunnen symptomen van angst en depressie helpen verminderen, maar er is meer onderzoek nodig.

8. Kan helpen bij het genezen van maag- en darmzweren

Zweren zijn kleine breuken in het slijmvlies van de maag of darmen. Ze kunnen symptomen van misselijkheid, pijn in de bovenbuik en ongemak veroorzaken.

Ze worden vaak veroorzaakt door bacteriële infecties, roken, overmatig gebruik van ontstekingsremmende medicijnen of te veel zuur in de maag.

Dierstudies geven aan dat levertraan kan helpen bij de behandeling van zweren, vooral in de maag en darmen.

In één dierstudie ontdekten onderzoekers dat lage en hoge doses levertraan hielpen bij het genezen van maag- en darmzweren.

Een andere dierstudie wees uit dat levertraan genen onderdrukte die verband houden met darmontsteking en ontstekingen en ulceratie in de darmen verminderde.

Hoewel het gebruik van levertraan om zweren te helpen genezen veelbelovend lijkt, zijn er meer studies bij mensen nodig om duidelijke aanbevelingen te doen.

Overzicht:

Levertraan kan helpen bij de behandeling van maag- en darmzweren, maar er zijn meer studies bij mensen nodig voordat aanbevelingen kunnen worden gedaan.

9. Gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet

Levertraan is ongelooflijk gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet. Het komt in vele vormen voor, maar vloeibare en capsulevormen komen het meest voor.

Er zijn geen vaste richtlijnen voor de inname van levertraan, dus de meeste aanbevelingen zijn gebaseerd op veilige inname van omega-3-vetzuren, vitamine A en D.

Een gebruikelijke dosis is vaak 1 à 2 theelepels, maar een eetlepel per dag innemen is meestal veilig. Hogere doses worden niet aanbevolen, omdat ze zouden resulteren in een overmatige inname van vitamine A .

Hoewel levertraan buitengewoon gezond is, moeten sommige mensen voorzichtig zijn met hun inname, aangezien levertraan kan werken als een bloedverdunner.

Raadpleeg daarom uw arts voordat u levertraan inneemt als u bloeddruk of bloedverdunnende medicijnen gebruikt.

Zwangere vrouwen moeten ook hun arts raadplegen voordat ze het gebruiken, omdat hoge vitamine A-waarden schadelijk kunnen zijn voor de baby.

Overzicht:

Levertraan is gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet. Blijf bij de aanbevolen hoeveelheden, want overtollige levertraan kan schadelijk zijn.

Het komt neer op

Levertraan is een ongelooflijk voedzaam type visoliesupplement. Het is erg handig en bevat een geweldige combinatie van omega-3-vetzuren, vitamine A en vitamine D.

Levertraan kan gezondheidsvoordelen bieden, zoals sterkere botten, minder ontstekingen en minder gewrichtspijn voor mensen met reumatoïde artritis.

Als je supplementen wilt proberen, is een gebruikelijke dosis 1 à 2 theelepels vloeibare levertraan per dag. U kunt ook de capsulevorm proberen.

Als je worstelt met de visachtige smaak van een van beide, probeer het dan op een lege maag in te nemen voor je eerste maaltijd of met een paar slokjes water.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

5 × twee =