Het Dukan-dieet

De belofte

10 pond in één week vallen en krijg het nooit meer terug. Je kunt het doen als je de regels van het Dukan-dieet volgt, beweert de Franse huisarts en voedingsdeskundige Pierre Dukan, die het dieet in 2000 heeft ontwikkeld.

Magere eiwitten, haverzemelen, water en een dagelijkse wandeling van 20 minuten vormen de kern van het plan. De theorie is dat het beperken van koolhydraten je lichaam dwingt om vet te verbranden.

In principe kunt u onbeperkte hoeveelheden voedsel eten, zolang ze maar op de lijst met goedgekeurde voedingsmiddelen staan, die zeer weinig koolhydraten bevat, indien van toepassing.
Wat je kunt eten

Je eet veel proteïne en haverzemelen.

Het dieet kent vier fasen.

Tijdens de “Attack” -fase (1-10 dagen) eet je alle magere eiwitten die je aankan, plus 1,5 eetlepel haverzemelen en minstens 6 kopjes water per dag.
In de “Cruise” -fase (die enkele maanden kan duren), voegt u om de dag onbeperkte hoeveelheden niet-zetmeelrijke groenten toe, plus een extra halve eetlepel haverzemelen.
Wanneer je de derde fase bereikt, “Consolidatie” (5 dagen voor elk pond dat je hebt verloren), kun je elke dag groenten eten, plus een stuk fruit, 2 sneetjes volkorenbrood en 1 portie harde kaas . Tijdens deze fase kunt u ook 1 of 2 porties zetmeelrijk voedsel krijgen en 1 of 2 “feestelijke” maaltijden waar u kunt eten wat u maar wilt.
De laatste fase, “Stabilisatie” (aan de gang), draait om onderhoud. Je kunt eten wat je maar wilt, behalve één dag per week wanneer je de regels voor alle eiwitten volgt uit de fase van het dieet. In deze fase eet je ook 3 eetlepels haverzemelen per dag en loop je elke dag 20 minuten.

Suikervrije kauwgom, kunstmatige zoetstoffen, kruiden en ongezoete koffie en thee zijn toegestaan.

Wat betreft alcohol, u kunt tijdens de consolidatie- en stabilisatiefasen per dag een glas wijn drinken.
Inspanningsniveau: gemiddeld

Het voorbereiden van je eten zou geen probleem moeten zijn, en je hebt geen exotische ingrediënten nodig. Maar u zult in het begin van het dieet behoorlijk beperkt zijn in wat u kunt eten.

Niveau van beperkingen: Het eten van voornamelijk proteïne en haverzemelen kan vervelend worden.

Koken en winkelen: het is gemakkelijk om maaltijden volgens dit dieet te plannen, te winkelen en te bereiden.

Verpakt voedsel of maaltijden: geen vereist.

Persoonlijke bijeenkomsten: Nee.

Oefening: een dagelijkse wandeling van 20 minuten is essentieel voor het plan.
Staat het dieetbeperkingen of -voorkeuren toe?

Vegetarisch of veganistisch: dit dieet is gebaseerd op het eten van veel mager vlees, gevogelte, vis, schaaldieren, vetvrije zuivelproducten en eieren. Seitan, tempeh en tofu zijn de beschikbare vegetarische eiwitopties – bonen, noten en linzen staan ​​niet op de lijst met toegestane voedingsmiddelen van het dieet. Op dagen dat je alleen maar eiwitten eet (geen fruit of groenten toegestaan), kan het snel saai worden als je geen vlees eet.

Vetarm dieet: als u al een vetarm dieet volgt of als u een hartaandoening heeft waarbij u ultra-vetarm voedsel moet eten, kan dit dieet als een handschoen passen, aangezien het toegestane voedsel – voornamelijk eiwitten, groenten, en fruit – zijn mager, vetarm of vetvrij.

Glutenvrij: de eerdere fasen van het dieet kunnen werken voor een glutenvrij dieet, maar naarmate de regels versoepelen, is het niet strikt glutenvrij. Als u gluten volledig probeert te vermijden, maak er dan een gewoonte van om de voedseletiketten zorgvuldig te lezen.
Wat u nog meer moet weten

Kosten: niets anders dan winkelen, tenzij u zich aanmeldt voor online coaching, die optioneel is en $ 29,99 per maand kost.

Ondersteuning: dit plan heeft een sterk gemeenschapsaspect. De officiële website biedt voorbeeldrecepten, inspirerende succesverhalen van echte mannen en vrouwen (niet alleen supersterren) en coaches die lijners door elke fase helpen.

Werkt het?

De eerste fasen van dit dieet zullen waarschijnlijk resulteren in aanzienlijk gewichtsverlies vanwege de weinige koolhydraten die op het plan zijn toegestaan. Maar als u weer normaal gaat eten nadat u uw streefgewicht hebt bereikt, kunt u een deel van dit gewicht terugkrijgen.

Onderzoek toont aan dat eiwitrijke diëten effectief zijn voor gewichtsverlies, maar experts weten nog steeds niet wat de langetermijneffecten zijn voor uw gezondheid en gewicht. En er is geen bewijs dat het hebben van een volledig proteïnedag, samen met lichaamsbeweging, voldoende is om uw gewichtsverlies te behouden.

Is het goed voor bepaalde omstandigheden?

Hoewel het dieet kan leiden tot gewichtsverlies, wat kan helpen bij bepaalde gezondheidsproblemen, kunnen de risico’s opwegen tegen de voordelen.

Als u medicatie voor diabetes gebruikt, moet u waarschijnlijk uw dosis aanpassen, omdat de eerste twee fasen erg weinig koolhydraten bevatten. Als u een nieraandoening heeft, krijgt u mogelijk meer eiwitten binnen dan uw nieren aankunnen. En als u een hartaandoening of een spijsverteringsstoornis heeft, loopt u hart-gezonde vezels mis.

Vanwege de beperkende aard van dit plan, is het belangrijk om eerst uw arts te raadplegen als u een gezondheidsprobleem heeft.

Het laatste woord

In tegenstelling tot andere eiwitrijke diëten, richt dit plan zich op magere eiwitbronnen in plaats van die met veel verzadigd vet. En proteïne kan ervoor zorgen dat u zich langer vol voelt, waardoor u kunt afvallen.

De keerzijde is dat dit plan:

Ze leren geen levenslange gezonde eetgewoonten. Nog problematischer: het raadt aan om in de consolidatiefase te blijven totdat u uw doel bereikt. Als u veel moet afvallen, kan deze fase maanden of zelfs jaren duren, wat kan leiden tot een qua voedingswaarde ontoereikend dieet.

Als u snel een relatief kleine hoeveelheid gewicht wilt verliezen, kan dit dieet voor u werken. Als u ouder bent dan 50 of een aandoening heeft, zoals diabetes, of als u veel moet afvallen, raadpleeg dan eerst uw arts.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

veertien − een =