Hashimoto-dieet: overzicht, voedingsmiddelen, supplementen en tips

Hashimoto’s (of Hashimoto) thyroïditis – ook wel de ziekte van Hashimoto genoemd – is een van de meest voorkomende schildklieraandoeningen in de Verenigde Staten en andere ontwikkelde landen.

Zelfs als ze met medicatie worden behandeld, kunnen de symptomen de kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden.

Onderzoek toont aan dat veranderingen in voeding en levensstijl de symptomen drastisch kunnen verbeteren, naast standaardmedicatie. Elke persoon met de ziekte van Hashimoto reageert anders op de behandeling, en daarom is een geïndividualiseerde benadering van deze aandoening zo belangrijk.

Thyroïditis van Hashimoto is een auto-immuunziekte die schildklierweefsel geleidelijk vernietigt via lymfocyten, dit zijn witte bloedcellen die deel uitmaken van uw immuunsysteem.

De schildklier is een vlindervormige endocriene klier die aan de basis van je nek zit. Het scheidt hormonen af ​​die van invloed zijn op bijna elk orgaansysteem, inclusief uw hart, longen, skelet, spijsvertering en centraal zenuwstelsel. Het regelt ook het metabolisme en de groei ,

De belangrijkste hormonen die door de schildklier worden uitgescheiden, zijn thyroxine (T4) en trijoodthyronine (T3) .

Uiteindelijk leidt schade aan deze klier tot onvoldoende productie van schildklierhormoon.

samenvatting

De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte die uw schildklier aantast en uiteindelijk een ontoereikende hormoonproductie veroorzaakt.

Hoe voeding en levensstijl Hashimoto’s beïnvloeden

Voeding en levensstijl spelen een cruciale rol bij het omgaan met Hashimoto’s, aangezien veel mensen merken dat hun symptomen zelfs bij medicatie aanhouden. Bovendien krijgen veel mensen die symptomen vertonen geen medicatie tenzij ze veranderde hormoonspiegels hebben (2Betrouwbare bron, 5Betrouwbare bron, 6Betrouwbare bron).

Bovendien suggereert onderzoek dat ontsteking een drijvende factor kan zijn achter het brede scala aan symptomen van Hashimoto. Ontsteking is vaak gekoppeld aan een dieet.

Aanpassingen van voeding en levensstijl zijn eveneens essentieel om uw risico op andere aandoeningen te verminderen, aangezien mensen met de ziekte van Hashimoto een hoger risico hebben op het ontwikkelen van auto-immuunziekten, hoog cholesterol, obesitas en diabetes ,

Onderzoek toont aan dat het schrappen van bepaalde voedingsmiddelen, het nemen van supplementen en het aanbrengen van veranderingen in levensstijl de symptomen en kwaliteit van leven aanzienlijk kan verbeteren.

Bovendien kunnen deze veranderingen helpen ontstekingen te verminderen, schildklierbeschadiging veroorzaakt door verhoogde schildklierantistoffen te vertragen of te voorkomen, en het lichaamsgewicht, de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte te beheersen.

Samenvatting

Veranderingen in voeding en levensstijl kunnen de antilichaamspiegels aanzienlijk verlagen, de schildklierfunctie verbeteren en de symptomen verminderen die worden veroorzaakt door de ziekte van Hashimoto.

Op bewijzen gebaseerde voedingstips

Hier zijn enkele evidence-based voedingstips om de ziekte van Hashimoto te helpen behandelen.
Glutenvrije en graanvrije diëten

Veel onderzoeken geven aan dat mensen met Hashimoto’s meer kans hebben op coeliakie dan de algemene bevolking. Daarom raden experts aan dat iedereen bij wie de diagnose Hashimoto is gesteld, wordt gescreend op coeliakie .

Bovendien suggereert enig bewijs dat gluten- en graanvrije diëten gunstig kunnen zijn voor mensen met de ziekte van Hashimoto.

In een 6 maanden durend onderzoek bij 34 vrouwen met de ziekte van Hashimoto, verminderde een glutenvrij dieet de schildklierantilichaamspiegels terwijl de schildklierfunctie en vitamine D-spiegels verbeterden, vergeleken met een controlegroep ,

Veel andere onderzoeken wijzen erop dat mensen met de ziekte van Hashimoto – of auto-immuunziekten in het algemeen – waarschijnlijk baat hebben bij een glutenvrij dieet, zelfs als ze geen coeliakie hebben .

Als u een glutenvrij dieet volgt, moet u alle tarwe-, gerst- en roggeproducten vermijden. De meeste pasta’s, brood en sojasauzen bevatten bijvoorbeeld gluten, hoewel er glutenvrije alternatieven bestaan.

Een graanvrij dieet is restrictiever dan een glutenvrij dieet, omdat het alle granen verbiedt. Hoewel deze verandering van voedingspatroon ook voordelen kan bieden, is het onderzoek dat dit ondersteunt beperkt.
Het auto-immuunprotocol-dieet

Het Autoimmune Protocol (AIP) -dieet is bedoeld voor mensen met auto-immuunziekten. Het verwijdert mogelijk schadelijk voedsel zoals granen, zuivelproducten, nachtschade, toegevoegde suikers, koffie, peulvruchten, eieren, alcohol, noten, zaden, geraffineerde suikers, oliën en voedseladditieven.

In een 10 weken durend onderzoek bij 16 vrouwen met de ziekte van Hashimoto, leidde het AIP-dieet tot significante verbeteringen in scores op het gebied van kwaliteit van leven en significant verlaagde niveaus van de inflammatoire marker C-reactive protein (CRP) .

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn grotere, langere onderzoeken nodig.

Houd er rekening mee dat het AIP-dieet een gefaseerd eliminatiedieet is en moet worden voorgeschreven en gecontroleerd door een ervaren zorgverlener.
Overweeg om zuivelproducten te vermijden

Lactose-intolerantie komt zeer vaak voor bij mensen met de ziekte van Hashimoto .

In een onderzoek onder 83 vrouwen met de ziekte van Hashimotos werd bij 75,9% lactose-intolerantie vastgesteld .

Als u lactose-intolerantie vermoedt, kan het schrappen van zuivelproducten bijdragen aan spijsverteringsproblemen, evenals de schildklierfunctie en de opname van medicatie. Houd er rekening mee dat deze strategie misschien niet voor iedereen werkt, aangezien sommige mensen met Hashimoto’s zuivel prima verdragen.
Focus op ontstekingsremmende voedingsmiddelen

Ontsteking kan een drijvende kracht zijn achter de ziekte van Hashimoto. Als zodanig kan een ontstekingsremmend dieet dat rijk is aan fruit en groenten de symptomen aanzienlijk verbeteren.

Een onderzoek onder 218 vrouwen met de ziekte van Hashimoto wees uit dat markers van oxidatieve stress – een aandoening die chronische ontstekingen veroorzaakt – lager waren bij degenen die vaker fruit en groenten aten.

Groenten, fruit, kruiden en vette vis zijn slechts enkele voorbeelden van voedingsmiddelen met krachtige ontstekingsremmende eigenschappen.

Voedingsrijke diëten voor hele voedingsmiddelen

Het volgen van een dieet met weinig toegevoegde suikers en sterk bewerkte voedingsmiddelen, maar rijk aan hele, voedzame voedingsmiddelen kan helpen om uw gezondheid te verbeteren, uw gewicht te beheersen en de aan Hashimoto gerelateerde symptomen te verminderen.

Bereid uw maaltijden waar mogelijk thuis met voedzaam voedsel zoals groenten, fruit, eiwitten, gezonde vetten en vezelrijke koolhydraten.

Deze voedingsmiddelen bieden krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende voordelen.
Andere dieettips

Sommige onderzoeken wijzen erop dat bepaalde koolhydraatarme diëten het lichaamsgewicht en de schildklierantistoffen kunnen helpen verminderen bij mensen met de ziekte van Hashimoto.

Deze specifieke diëten leveren 12-15% van de dagelijkse calorieën uit koolhydraten en beperken goitrogene voedingsmiddelen. Goitrogenen zijn stoffen die voorkomen in kruisbloemige groenten en sojaproducten die de productie van schildklierhormoon kunnen verstoren.

Toch zijn kruisbloemige groenten zeer voedzaam, en het koken ervan vermindert hun goitrogene activiteit. Het is dus onwaarschijnlijk dat ze de schildklierfunctie verstoren, tenzij ze in extreem grote hoeveelheden worden gegeten,

Er zijn aanwijzingen dat soja ook de schildklierfunctie schaadt, dus veel mensen met Hashimoto’s kiezen ervoor om sojaproducten te vermijden. Desalniettemin is er meer onderzoek nodig.

Samenvatting

Glutenvrij gaan, zuivel vermijden en een voedingsrijk, ontstekingsremmend dieet volgen, zijn slechts enkele tips die de symptomen van de ziekte van Hashimoto kunnen verbeteren.

Handige supplementen voor Hashimoto’s

Verschillende supplementen kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en schildklierantistoffen bij mensen met de ziekte van Hashimoto. Bovendien hebben mensen met deze aandoening meer kans op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, dus suppletie kan nodig zijn .

Gunstige supplementen zijn onder meer:

Selenium. Studies tonen aan dat het innemen van 200 mcg selenium per dag kan helpen bij het verminderen van antithyroïde peroxidase (TPO) -antistoffen en het welzijn van mensen met de ziekte van Hashimoto kan verbeteren.
Zink. Zink is essentieel voor de schildklierfunctie. Onderzoek suggereert dat wanneer het alleen of naast selenium wordt gebruikt, het innemen van 30 mg van dit mineraal per dag de schildklierfunctie kan verbeteren bij mensen met hypothyreoïdie.
Curcumine. Dier- en mensstudies hebben aangetoond dat deze krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende verbinding de schildklier kan beschermen. Bovendien kan het helpen bij de behandeling van auto-immuunziekten in het algemeen ,
Vitamine D. Er is aangetoond dat mensen met de ziekte van Hashimoto significant lagere niveaus van deze vitamine hebben dan de algemene bevolking. Bovendien koppelen studies lage vitamine D-spiegels aan de ernst van de ziekte van Hashimoto .
B-complex vitamines. Mensen met de ziekte van Hashimoto hebben eveneens de neiging om een ​​laag vitamine B12-gehalte te hebben. Het nemen van een vitamine B-complex van hoge kwaliteit verhoogt het gehalte aan B12 en andere belangrijke B-vitamines ,
Magnesium. Lage niveaus van dit mineraal worden geassocieerd met een verhoogd risico op de ziekte van Hashimoto en hogere schildklierantistoffen. Bovendien kan het corrigeren van magnesiumtekorten de symptomen bij mensen met een schildklieraandoening verbeteren.
Ijzer. Mensen met de ziekte van Hashimoto hebben een grotere kans op bloedarmoede. IJzersupplementen kunnen nodig zijn om een ​​tekort te corrigeren .

Andere supplementen zoals visolie, alfa-liponzuur en N-acetylcysteïne kunnen ook mensen met de ziekte van Hashimoto helpen .

Merk op dat het aanvullen met hoge doses jodium bij afwezigheid van een jodiumtekort tot nadelige effecten kan leiden bij mensen met Hashimoto’s. U mag geen hooggedoseerde jodiumsupplementen gebruiken, tenzij uw zorgverlener u dat heeft opgedragen .

Samenvatting

Veel vitamine- en mineralensupplementen, waaronder zink, vitamine D en magnesium, kunnen gunstig zijn voor mensen met de ziekte van Hashimoto.

Voedsel om te eten

Als u de ziekte van Hashimoto heeft, kan een voedingspatroon dat rijk is aan voedingsstoffen de ernst van uw symptomen helpen verminderen en uw algehele gezondheid verbeteren. Focus op de volgende voedingsmiddelen.

Fruit: bessen, peren, appels, perziken, citrusvruchten, ananas, bananen, etc.
Zetmeelvrije groenten: courgette, artisjokken, tomaten, asperges, wortelen, paprika, broccoli, rucola, champignons, etc.
Zetmeelrijke groenten: zoete aardappelen, aardappelen, erwten, eikel en flespompoen, enz.
Gezonde vetten: avocado’s, avocado-olie, kokosolie, olijfolie, ongezoete kokosvlokken, volle yoghurt, kokosyoghurt, etc.
Dierlijk eiwit: zalm, eieren, kabeljauw, kalkoen, garnalen, kip, etc.
Glutenvrije granen: zilvervliesrijst, havervlokken, quinoa, zilvervliesrijstpasta, etc.
Zaden, noten en notenpasta: cashewnoten, amandelen, macadamianoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, natuurlijke pindakaas, amandelboter, etc.
Bonen en linzen: kikkererwten, zwarte bonen, linzen, enz.
Zuivel- en niet-zuivelvervangers (verrijkt met calcium en / of vitamine D): kokosmelk, kokosyoghurt, amandelmelk, cashewmelk, volle ongezoete yoghurt, geitenkaas, etc.
Specerijen, kruiden en specerijen: kurkuma, basilicum, rozemarijn, paprika, saffraan, zwarte peper, salsa, tahin, honing, citroensap, appelciderazijn, etc.
Dranken: water, ongezoete thee, bruisend water, etc.

Houd er rekening mee dat sommige mensen met de ziekte van Hashimoto een paar van de bovengenoemde voedingsmiddelen vermijden, zoals granen en zuivelproducten. Het is belangrijk om te experimenteren met uw dieet om erachter te komen welke voedingsmiddelen het beste bij u passen.

Samenvatting

Hele, voedzame voedingsmiddelen zouden het grootste deel van elk gezond dieet moeten uitmaken en kunnen vooral nuttig zijn als u de ziekte van Hashimoto heeft.

Eten om te vermijden

Het elimineren of beperken van de volgende voedingsmiddelen kan de symptomen van Hashimoto helpen verminderen en uw algehele gezondheid verbeteren .

Toegevoegde suikers en zoetigheden: frisdrank, energiedrankjes, cake, ijs, gebak, koekjes, snoep, suikerhoudende granen, tafelsuiker, enz.
Fastfood en gefrituurd voedsel: patat, hotdogs, gebakken kip, etc.
Verfijnde granen: witte pasta, witbrood, tortilla’s van witte bloem, bagels, enz.
Sterk bewerkte voedingsmiddelen en vleeswaren: diepvriesmaaltijden, margarine, diners in de magnetron, spek, worst, enz.
Glutenbevattende granen en voedingsmiddelen: tarwe, gerst, rogge, crackers, brood, enz.

Sommige zorgverleners suggereren dat mensen met de ziekte van Hashimoto ook soja en zuivelproducten vermijden – en soms zelfs nachtschade en alle granen.

Hoewel deze aanbevelingen veel mensen kunnen helpen, is het belangrijk om te experimenteren met uw dieet om de beste methode voor u te vinden.

Werken met een diëtist die gespecialiseerd is in auto-immuunziekten zoals de ziekte van Hashimoto, kan u helpen mogelijk problematisch voedsel te beperken en een eetpatroon op te zetten waardoor u zich op uw best voelt.

Samenvatting

Door toegevoegde suikers, sterk bewerkte voedingsmiddelen en glutenbevattende granen te vermijden, kan dit de symptomen van Hashimoto helpen verminderen en uw algehele gezondheid verbeteren.

Andere veranderingen in levensstijl om te proberen

Veel slaap krijgen, stress verminderen en zelfzorg beoefenen zijn buitengewoon belangrijk voor mensen met de ziekte van Hashimoto.

Onderzoek toont zelfs aan dat het beoefenen van stressverminderende praktijken helpt om depressie en angst te verminderen, de algehele kwaliteit van leven te verbeteren en schildklierantistoffen te verlagen bij vrouwen met de ziekte van Hashimoto .

Het is ook belangrijk om uw lichaam te laten rusten als u zich vermoeid voelt.

Bovendien moet u schildkliermedicatie op een lege maag minstens 30-60 minuten vóór het ontbijt of minstens 3-4 uur na het avondeten innemen voor maximale absorptie.

Zelfs koffie en voedingssupplementen verstoren de opname van schildkliermedicatie, dus het is het beste om gedurende ten minste 30 minuten na het innemen van uw medicijn niets anders dan water te consumeren.

Uw zorgverlener kan alle vragen beantwoorden over hoe u voor maximale absorptie kunt zorgen.

Houd er rekening mee dat wanneer u voor het eerst met medicatie begint, het een paar weken of langer kan duren voordat u zich beter begint te voelen. Als uw symptomen niet verbeteren, overleg dan met uw zorgverlener over andere opties.

Aangezien de symptomen van Hashimoto een aanzienlijke invloed kunnen hebben op uw kwaliteit van leven en geestelijke gezondheid, moet u een zorgteam vinden dat u vertrouwt. Dit kan enige tijd duren, maar het is essentieel om de juiste behandeling te krijgen.

Samenvatting

Stress verminderen, voldoende rust krijgen en zelfzorg beoefenen zijn essentieel voor mensen met de ziekte van Hashimoto. Het vinden van een zorgaanbieder die u vertrouwt, is ook de sleutel.

Diagnose en symptomen

Aangenomen wordt dat de ziekte van Hashimoto ontstaat door een immuundefout in combinatie met omgevingsfactoren, hoewel deze factoren niet volledig worden begrepen (48, 49).

De diagnose hangt af van de symptomen en laboratoriumresultaten.

Laboratoriumresultaten die de ziekte van Hashimoto aangeven, zijn onder meer een verhoogd schildklierstimulerend hormoon (TSH), lage niveaus van vrije thyroxine (FT4) en verhoogde anti-schildklierperoxidase (anti-TPO) antilichamen.

Sommige mensen met de ziekte van Hashimoto hebben ook verhoogde TSH-receptor-blokkerende antilichamen (TBII) en antithyroglobuline (anti-Tg) -antistoffen. Deze antilichamen vallen de schildklier aan.

De vernietiging van de schildklier door de ziekte is met tussenpozen. Tijdens de vroege stadia kunnen mensen symptomen en laboratoriumresultaten vertonen die duiden op hyperthyreoïdie – of zelfs normale laboratoriumwaarden hebben.

Als zodanig is de ziekte van Hashimoto vaak moeilijk op te sporen, en mensen kunnen maanden zonder de juiste diagnose gaan. Tot een derde van de mensen die voor hypothyreoïdie worden behandeld, krijgt geen adequate of juiste behandeling .

De ziekte van Hashimoto treft zowel vrouwen als mannen, maar bij vrouwen is de kans 5 tot 10 keer groter dat de diagnose wordt gesteld. Uw risico neemt toe met de leeftijd en bij de meeste vrouwen wordt de diagnose gesteld tussen de 30 en 50 jaar.

Deze aandoening wordt meestal behandeld met synthetische of natuurlijke schildklierhormonen. Synthetische zijn levothyroxine (Synthroid) en liothyronine (Cytomel), terwijl natuurlijke zijn Armor Thyroid en Naturethroid.
Symptomen

Omdat de ziekte van Hashimoto bijna elk orgaansysteem in uw lichaam aantast, wordt deze in verband gebracht met een verscheidenheid aan symptomen. Deze omvatten :

gewichtstoename
extreem vermoeid
slechte concentratie
dunner wordend, grof haar
droge huid
langzame of onregelmatige hartslag
verminderde spierkracht
kortademigheid
verminderde inspanningstolerantie
koude intolerantie
verhoogde bloeddruk
broze nagels
constipatie
nekpijn of gevoelige schildklier
depressie en angst
menstruele onregelmatigheden
slapeloosheid
stem verandert

Onbehandelde of onjuist behandelde ziekte van Hashimoto kan leiden tot ernstige bijwerkingen, zoals een verhoogd risico op hartaandoeningen, cognitieve stoornissen en zelfs overlijden.

Samenvatting

De symptomen van Hashimoto lopen sterk uiteen en omvatten gewichtstoename, vermoeidheid, koude-intolerantie en obstipatie. De ziekte wordt gediagnosticeerd op basis van symptomen en laboratoriumresultaten.

het komt neer op

De ziekte van Hashimoto is een veel voorkomende auto-immuunziekte die de schildklier aantast. Het veroorzaakt tal van symptomen die kunnen aanhouden, zelfs als u schildkliermedicatie gebruikt.

Onderzoek toont aan dat veranderingen in voeding en levensstijl uw symptomen aanzienlijk kunnen verbeteren en uw algehele gezondheid kunnen verbeteren. Elke persoon met de ziekte van Hashimoto is echter anders, dus het is van fundamenteel belang om een voedingspatroon te vinden dat bij u past.

Een diëtist of andere zorgverlener die gespecialiseerd is in auto-immuunziekten, kan u mogelijk helpen bij het vinden van een eetpatroon dat voor u werkt.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

een × twee =