Het Sirtfood-dieet: een gedetailleerde beginnershandleiding

Trendy nieuwe diëten lijken regelmatig op te duiken en het Sirtfood Dieet is een van de nieuwste.

Het is een favoriet geworden van beroemdheden in Europa en staat bekend om het toestaan ​​van rode wijn en chocolade.

De makers beweren dat het geen modegril is, maar beweren eerder dat ‘sirtfoods’ het geheim zijn om vetverlies te ontsluiten en ziekten te voorkomen.

Gezondheidsdeskundigen waarschuwen echter dat dit dieet de hype misschien niet waarmaakt en zelfs een slecht idee kan zijn.

Dit artikel geeft een evidence-based overzicht van het Sirtfood-dieet en de mogelijke gezondheidsvoordelen ervan.
Wat is het Sirtfood-dieet?

Twee beroemde voedingsdeskundigen die voor een privé-sportschool in het VK werkten, ontwikkelden het Sirtfood-dieet.

Ze adverteren het dieet als een revolutionair nieuw voedings- en gezondheidsplan dat werkt door je ‘magere gen’ aan te zetten.

Dit dieet is gebaseerd op onderzoek naar sirtuins (SIRT’s), een groep van zeven eiwitten die in het lichaam worden aangetroffen en waarvan is aangetoond dat ze een verscheidenheid aan functies reguleren, waaronder metabolisme, ontsteking en levensduur .

Bepaalde natuurlijke plantaardige stoffen kunnen het niveau van deze eiwitten in het lichaam verhogen, en voedingsmiddelen die ze bevatten, worden “sirtfoods” genoemd.

De lijst met de “top 20 sirtfoods” van het Sirtfood-dieet omvat

boerenkool
rode wijn
aardbeien
uien
soja
peterselie
extra vergine olijfolie
pure chocolade (85% cacao)
matcha groene thee
boekweit
kurkuma
walnoten
rucola (raket)
bird’s eye chili
lavas
Medjool dadels
roodlof
bosbessen
kappertjes
koffie

Het dieet combineert sirtfoods en caloriebeperking, die beide het lichaam kunnen triggeren om hogere niveaus van sirtuins te produceren.

Het Sirtfood Diet-boek bevat maaltijdplannen en recepten om te volgen, maar er zijn tal van andere Sirtfood Diet-receptenboeken beschikbaar.

De makers van het dieet beweren dat het volgen van het Sirtfood-dieet zal leiden tot snel gewichtsverlies, terwijl de spiermassa behouden blijft en je wordt beschermd tegen chronische ziekten.

Zodra u het dieet heeft voltooid, wordt u aangemoedigd om door te gaan met het opnemen van sirtfoods en het kenmerkende groene sap van het dieet in uw normale dieet.

Samenvatting

Het Sirtfood Dieet is gebaseerd op onderzoek aan sirtuins, een groep eiwitten die verschillende functies in het lichaam reguleren. Bepaalde voedingsmiddelen die sirtfoods worden genoemd, kunnen ervoor zorgen dat het lichaam meer van deze eiwitten aanmaakt.

Is het effectief?

De auteurs van het Sirtfood-dieet beweren gewaagde beweringen, waaronder dat het dieet gewichtsverlies kan stimuleren, uw ‘magere gen’ kan inschakelen en ziekten kan voorkomen.

Het probleem is dat er niet veel bewijs is om deze beweringen te ondersteunen.

Tot dusver is er geen overtuigend bewijs dat het Sirtfood Dieet een gunstiger effect heeft op het afvallen dan enig ander caloriebeperkt dieet.

En hoewel veel van deze voedingsmiddelen gezonde eigenschappen hebben, zijn er geen langetermijnstudies bij mensen geweest om vast te stellen of het eten van een dieet dat rijk is aan sirtfood enige tastbare gezondheidsvoordelen heeft.

Desalniettemin vermeldt het Sirtfood Dieet-boek de resultaten van een pilotstudie die door de auteurs is uitgevoerd en waarbij 39 deelnemers van hun fitnesscentrum betrokken waren.

De resultaten van deze studie lijken echter nergens anders te zijn gepubliceerd.

Gedurende 1 week volgden de deelnemers het dieet en trainden ze dagelijks. Aan het einde van de week verloren de deelnemers gemiddeld 7 pond (3,2 kg) en behielden of kregen ze zelfs spiermassa.

Toch zijn deze resultaten niet verrassend. Als u uw calorie-inname beperkt tot 1.000 calorieën en tegelijkertijd traint, zal dit bijna altijd leiden tot gewichtsverlies.

Hoe dan ook, dit soort snelle gewichtsverlies is noch echt, noch langdurig, en deze studie volgde de deelnemers niet na de eerste week om te zien of ze iets van het gewicht terugwonnen, wat meestal het geval is.

Wanneer uw lichaam een ​​tekort aan energie heeft, gebruikt het naast het verbranden van vet en spieren ook zijn noodenergieopslagplaatsen, of glycogeen.

Elk glycogeenmolecuul heeft 3-4 moleculen water nodig om te worden opgeslagen. Wanneer uw lichaam glycogeen opgebruikt, verwijdert het ook dit water. Het staat bekend als ‘watergewicht’.

In de eerste week van extreme caloriebeperking komt slechts ongeveer een derde van het gewichtsverlies uit vet, terwijl de andere tweederde uit water, spieren en glycogeen komt .

Zodra uw calorie-inname toeneemt, vult uw lichaam zijn glycogeenvoorraden aan en komt het gewicht meteen terug.

Helaas kan dit type caloriebeperking er ook voor zorgen dat uw lichaam zijn stofwisseling verlaagt, waardoor u nog minder calorieën per dag nodig heeft voor energie dan voorheen.

Het is waarschijnlijk dat dit dieet u in het begin kan helpen om een ​​paar kilo af te vallen, maar het zal waarschijnlijk terugkomen zodra het dieet voorbij is.

Wat het voorkomen van ziekte betreft, is drie weken waarschijnlijk niet lang genoeg om een ​​meetbaar effect op de lange termijn te hebben.

Aan de andere kant kan het op de lange termijn wel een goed idee zijn om sirtfoods aan uw normale dieet toe te voegen. Maar in dat geval kunt u net zo goed het dieet overslaan en daar nu mee beginnen.

Samenvatting

Dit dieet kan u helpen af ​​te vallen omdat het weinig calorieën bevat, maar het gewicht zal waarschijnlijk terugkeren zodra het dieet is afgelopen. Het dieet is te kort om op lange termijn invloed te hebben op uw gezondheid.

 

Het Sirtfood Dieet kent twee fasen die in totaal 3 weken duren. Daarna kunt u doorgaan met het “sirtificeren” van uw dieet door zoveel mogelijk sirtfoods in uw maaltijden op te nemen.

De specifieke recepten voor deze twee fasen zijn te vinden in het boek “The Sirtfood Diet”, dat de makers van het dieet schreven. U moet het kopen om het dieet te volgen.

De maaltijden zitten vol met sirtfoods, maar bevatten naast de ‘top 20 sirtfoods’ ook andere ingrediënten.

De meeste ingrediënten en sirtfoods zijn gemakkelijk te vinden.

Drie van de kenmerkende ingrediënten die nodig zijn voor deze twee fasen – matcha groene theepoeder, lavas en boekweit – kunnen echter duur of moeilijk te vinden zijn.

Een groot deel van het dieet is het groene sap, dat je een tot drie keer per dag zelf moet maken.

Je hebt een sapcentrifuge nodig (een blender werkt niet) en een keukenweegschaal, omdat de ingrediënten op gewicht staan. Het recept staat hieronder:
Sirtfood groen sap

75 gram boerenkool
30 gram (1 ounce) rucola (rucola)
5 gram peterselie
2 stengels bleekselderij
1 cm gember
een halve groene appel
een halve citroen
een halve theelepel matcha groene thee

Pers alle ingrediënten – behalve het groene theepoeder en de citroen – samen uit en giet ze in een glas. Pers de citroen met de hand uit en roer zowel het citroensap als het groene theepoeder door het sap.
Fase een

De eerste fase duurt 7 dagen en omvat caloriebeperking en veel groen sap. Het is bedoeld om uw gewichtsverlies een vliegende start te geven en beweerde u te helpen 7 pond (3,2 kg) in 7 dagen te verliezen.

Tijdens de eerste 3 dagen van fase één is de calorie-inname beperkt tot 1.000 calorieën. Je drinkt drie groene sappen per dag plus één maaltijd. Elke dag kun je kiezen uit recepten in het boek, die allemaal sirtfoods als hoofdbestanddeel van de maaltijd bevatten.

Maaltijdvoorbeelden zijn onder meer miso-geglazuurde tofu, de sirtfood-omelet of een garnaal-roerbak met boekweitnoedels.

Op dagen 4-7 van fase één wordt de calorie-inname verhoogd tot 1.500. Dit omvat twee groene sappen per dag en nog twee sirtfood-rijke maaltijden, die u kunt kiezen uit het boek.
Fase twee

Fase twee duurt 2 weken. Tijdens deze “onderhoudsfase” moet u gestaag blijven afvallen.

Er is geen specifieke calorielimiet voor deze fase. In plaats daarvan eet je drie maaltijden vol sirtfoods en één groene sap per dag. Nogmaals, de maaltijden worden gekozen uit recepten in het boek.
Na het dieet

U kunt deze twee fasen zo vaak herhalen als u wilt voor verder gewichtsverlies.

U wordt echter aangemoedigd om na het voltooien van deze fasen uw dieet te blijven ‘verzadigen’ door regelmatig sirtfoods in uw maaltijden op te nemen.

Er zijn verschillende Sirtfood Dieetboeken die vol staan ​​met recepten die rijk zijn aan sirtfoods. U kunt sirtfoods ook in uw dieet opnemen als tussendoortje of in recepten die u al gebruikt.

Bovendien wordt u aangemoedigd om elke dag het groene sap te blijven drinken.

Op deze manier wordt het Sirtfood Dieet meer een levensstijlverandering dan een eenmalig dieet.

Samenvatting

Het Sirtfood Dieet bestaat uit twee fasen. Fase één duurt 7 dagen en combineert caloriebeperking en groene sappen. Fase twee duurt 2 weken en omvat drie maaltijden en één sap.

Zijn Sirtfoods de nieuwe superfoods?

Het valt niet te ontkennen dat sirtfoods goed voor je zijn. Ze bevatten vaak veel voedingsstoffen en bevatten veel gezonde plantaardige stoffen.

Bovendien hebben onderzoeken veel van de voedingsmiddelen die in het Sirtfood-dieet worden aanbevolen, in verband gebracht met gezondheidsvoordelen.

Het eten van matige hoeveelheden pure chocolade met een hoog cacaogehalte kan bijvoorbeeld het risico op hartaandoeningen verlagen en ontstekingen helpen bestrijden.

Het drinken van groene thee kan het risico op een beroerte en diabetes verminderen en de bloeddruk helpen verlagen..

En kurkuma heeft ontstekingsremmende eigenschappen die gunstige effecten hebben op het lichaam in het algemeen en zelfs bescherming kunnen bieden tegen chronische ontstekingsgerelateerde ziekten .

In feite hebben de meeste sirtfoods gezondheidsvoordelen bij mensen aangetoond.

Het bewijs over de gezondheidsvoordelen van het verhogen van het sirtuin-eiwitgehalte is echter voorlopig. Toch heeft onderzoek bij dieren en cellijnen opwindende resultaten opgeleverd.

Onderzoekers hebben bijvoorbeeld ontdekt dat verhoogde niveaus van bepaalde sirtuin-eiwitten leiden tot een langere levensduur in gist, wormen en muizen.

En tijdens vasten of caloriebeperking vertellen sirtuin-eiwitten het lichaam om meer vet te verbranden voor energie en de insulinegevoeligheid te verbeteren. Een studie bij muizen wees uit dat verhoogde sirtuinespiegels leidden tot vetverlies .

Er zijn aanwijzingen dat sirtuins ook een rol spelen bij het verminderen van ontstekingen, het remmen van de ontwikkeling van tumoren en het vertragen van de ontwikkeling van hartaandoeningen en de ziekte van Alzheimer .

Hoewel studies bij muizen en menselijke cellijnen positieve resultaten hebben opgeleverd, zijn er geen studies bij mensen die de effecten van stijgende sirtuinespiegels hebben onderzocht.

Daarom is niet bekend of het verhogen van het sirtuin-eiwitgehalte in het lichaam zal leiden tot een langere levensduur of een lager risico op kanker bij mensen.

Er wordt momenteel onderzoek gedaan om verbindingen te ontwikkelen die effectief zijn bij het verhogen van de sirtuinespiegels in het lichaam. Op deze manier kunnen menselijke studies beginnen om de effecten van sirtuines op de menselijke gezondheid te onderzoeken (10).

Tot die tijd is het niet mogelijk om de effecten van verhoogde sirtuinespiegels te bepalen.

Samenvatting

Sirtfoods zijn typisch gezonde voedingsmiddelen. Er is echter heel weinig bekend over hoe deze voedingsmiddelen de sirtuin-niveaus en de menselijke gezondheid beïnvloeden.

Is het gezond en duurzaam?

Sirtfoods zijn bijna allemaal gezonde keuzes en kunnen zelfs enkele gezondheidsvoordelen opleveren vanwege hun antioxiderende of ontstekingsremmende eigenschappen.

Toch kan het eten van slechts een handvol bijzonder gezond voedsel niet in alle voedingsbehoeften van uw lichaam voorzien.

Het Sirtfood Dieet is onnodig beperkend en biedt geen duidelijke, unieke gezondheidsvoordelen ten opzichte van enig ander type dieet.

Bovendien wordt het eten van slechts 1.000 calorieën doorgaans niet aanbevolen zonder toezicht van een arts. Zelfs het eten van 1500 calorieën per dag is voor veel mensen buitensporig beperkend.

Het dieet vereist ook het drinken van maximaal drie groene sappen per dag. Hoewel sappen een goede bron van vitamines en mineralen kunnen zijn, zijn ze ook een bron van suiker en bevatten ze bijna geen van de gezonde vezels die hele groenten en fruit bevatten (13).

Bovendien is het een slecht idee om de hele dag aan sap te drinken, zowel voor je bloedsuikerspiegel als voor je gebit (14).

Om nog maar te zwijgen, omdat het dieet zo beperkt is in calorieën en voedselkeuzes, is het meer dan waarschijnlijk een tekort aan eiwitten, vitamines en mineralen, vooral tijdens de eerste fase.

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid eiwit valt bijvoorbeeld tussen de 2 en 6 1/2-ounce equivalenten, en is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder:

of je nu een man of een vrouw bent
hoe oud je bent
hoe actief je bent

Vanwege het lage calorieniveau en de beperkende voedselkeuzes, kan het moeilijk zijn om dit dieet de hele 3 weken vol te houden (15).

Voeg dat toe aan de hoge initiële kosten van het kopen van een sapcentrifuge, het boek en bepaalde zeldzame en dure ingrediënten, evenals de tijdkosten voor het bereiden van specifieke maaltijden en sappen, en dit dieet wordt voor veel mensen onhaalbaar en onhoudbaar.

Samenvatting

Het Sirtfood-dieet bevordert gezond voedsel, maar beperkt het aantal calorieën en voedselkeuzes. Het houdt ook in dat je veel sap drinkt, wat geen gezonde aanbeveling is.

Veiligheid en bijwerkingen

Hoewel de eerste fase van het Sirtfood-dieet zeer caloriearm en qua voedingswaarde onvolledig is, zijn er geen echte veiligheidsrisico’s voor de gemiddelde, gezonde volwassene, gezien de korte duur van het dieet.

Maar voor iemand met diabetes kan caloriebeperking en het drinken van voornamelijk sap tijdens de eerste paar dagen van het dieet gevaarlijke veranderingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken (16).

Desalniettemin kan zelfs een gezond persoon enkele bijwerkingen ervaren – voornamelijk honger.

Als je slechts 1.000 tot 1.500 calorieën per dag eet, zal bijna iedereen honger hebben, vooral als veel van wat je consumeert sap is, dat weinig vezels bevat, een voedingsstof die ervoor zorgt dat je een vol gevoel krijgt (17).

Tijdens de eerste fase kunt u andere bijwerkingen ervaren, zoals vermoeidheid, duizeligheid en prikkelbaarheid vanwege de caloriebeperking.

Voor de overigens gezonde volwassene zijn ernstige gevolgen voor de gezondheid onwaarschijnlijk als het dieet slechts 3 weken wordt gevolgd.

Samenvatting

Het Sirtfood Dieet bevat weinig calorieën en de eerste fase is qua voedingswaarde niet uitgebalanceerd. Het kan je hongerig maken, maar het is niet gevaarlijk voor de gemiddelde gezonde volwassene.

het komt neer op

Het Sirtfood Dieet zit vol met gezond voedsel, maar niet met gezonde eetpatronen.

Om nog maar te zwijgen, de theorie en gezondheidsclaims zijn gebaseerd op grote extrapolaties van voorlopig wetenschappelijk bewijs.

Hoewel het toevoegen van wat sirtfood aan je dieet geen slecht idee is en zelfs gezondheidsvoordelen kan bieden, ziet het dieet zelf eruit als een zoveelste rage.

Bespaar uzelf het geld en sla in plaats daarvan over op het maken van gezonde, langdurige veranderingen in het voedingspatroon.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

zes − 2 =