SIBO-dieet 101: wat u wel en niet mag eten

Voeding en SIBO

Bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO) treedt op wanneer bacteriën die gewoonlijk in een deel van uw spijsverteringskanaal groeien, zoals uw dikke darm, in uw dunne darm groeien.

Onbehandeld, kan SIBO pijn, diarree en ondervoeding veroorzaken (vanwege het verlies van de belangrijkste voedingsstoffen van het lichaam). Een goede voeding kan deze schadelijke bacteriën verminderen.

Het opnemen van het SIBO-dieet terwijl u met antibiotica wordt behandeld, kan ook helpen uw herstel te versnellen en ongemakkelijke symptomen te elimineren.
Navigeren door het SIBO-dieet

Het SIBO-dieet is een geleidelijk eliminatiedieet dat bedoeld is om ontstekingen in het spijsverteringskanaal en bacteriële overgroei in uw dunne darm te verminderen.

In sommige gevallen kan het elimineren van alleen suikers de symptomen verlichten. Artsen stellen vaak voor om een ​​dieet op te nemen met weinig FODMAP’s, dit zijn moeilijk verteerbare koolhydraten die worden gefermenteerd door darmbacteriën in de dikke darm.

Wanneer koolhydraten niet kunnen worden afgebroken, zitten ze in uw darmen en kunnen ze symptomen veroorzaken zoals diarree en een opgeblazen gevoel. Bovendien, als er bacteriële overgroei is, beginnen de dunne darmbacteriën de koolhydraten te vroeg te fermenteren, wat veel symptomen veroorzaakt.
Eten om te vermijden

Het low-FODMAP-dieet is klinisch bewezen om het prikkelbare darm syndroom (IBS) en gerelateerde symptomen te behandelen. Vaak lijden mensen met IBS ook aan SIBO. Het elimineren of verminderen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze koolhydraten, kan uw spijsvertering verbeteren.

Wanneer u FODMAP’s uit uw SIBO-dieet schrapt, concentreer u dan op de hoofdcategorieën, waaronder:

fructose, enkelvoudige suikers die veel voorkomen in fruit en sommige groenten, honing en agavenectar
lactose, een suikermolecuul in zuivelproducten
fructanen, een suikersamenstelling die voorkomt in glutenproducten, fruit, sommige groenten en prebiotica
galactans, een verbinding die in sommige peulvruchten voorkomt
polyolen, een suikeralcohol die vaak als zoetstof wordt gebruikt

Voedingsmiddelen die u misschien wilt schrappen uit uw dieet en die grotere hoeveelheden FODMAP’s bevatten, zijn onder meer:

fructose-glucosestroop
nectar van agave
Lieve schat
frisdrank en frisdranken
knoflook
uien
asperges
flespompoen
bloemkool
artisjokken
bonen
appels
gedroogd fruit
worst
gearomatiseerde yoghurt
ijsje
gezoete granen
gerst
rogge-
granen
erwten

Voedsel om te eten

Hoewel de lijst met voedingsmiddelen die u moet vermijden beperkend kan zijn, zijn er nog steeds een aantal voedingsmiddelen waarvan u kunt genieten tijdens dit tijdelijke dieet. Een SIBO-dieet moet zich richten op voedingsmiddelen met veel vezels en weinig suiker.

Sommige voedingsmiddelen bevatten kleine hoeveelheden FODMAP’s in kleine porties, maar moeten worden beperkt omdat grotere porties de FODMAP’s verhogen. Enkele van de aanvaardbare voedingsmiddelen voor een FODMAP-dieet zijn:

vlees
vis
eieren
crackers, glutenvrij
havermout
ongezoete granen (gemaakt van low FODMAP granen)
spaghettipompoen en zomerpompoenen
broccoli (alleen koppen, minder dan 3/4 kop)
bladgroenten
wortels
rijst of glutenvrije noedels
olijven
pinda’s
aardappelen
pompoen
quinoa
zaden
wat fruit (bosbessen, druiven, sinaasappels en aardbeien)

Om je te helpen bij het plannen van maaltijden en het maken van de juiste voedingskeuzes, kun je overwegen om een ​​FODMAP-app te gebruiken zoals die gemaakt is door Monash University (de toonaangevende onderzoekers) of Fast FODMAP.
Wetenschappelijke ondersteuning van het SIBO-dieet

Antibiotica zijn de primaire behandeling voor SIBO-symptomen. Studies tonen echter aan dat veranderingen in het voedingspatroon, zoals het beperken van suikers en lactose, ook kunnen helpen bij het verminderen van bacteriële overgroei.

Het SIBO-dieet kan gebruikt worden in combinatie met antibiotica en probiotica. Een onderzoek uit 2010 toonde aan dat het opnemen van probiotische supplementen en voedsel dat rijk is aan probiotica in uw dieet de symptomen van SIBO helpt verminderen.

Tijdens het SIBO-dieet zal het drinken van meer water de pijn verminderen en de spijsvertering vergemakkelijken.

Bespreek de risico’s met uw arts of diëtist voordat u uw dieet verandert of een nieuwe behandeling implementeert.
Outlook

Het SIBO-dieet is een tijdelijk eliminatiedieet dat low-FODMAP-voedsel bevat om bacteriële overgroei te verminderen. Het duurt doorgaans 2 tot 6 weken.

Hoewel het wordt gezien als een effectieve behandelmethode, behandelt het SIBO-dieet de symptomen, maar kan het de onderliggende oorzaak niet behandelen. Traditionele behandelingsmethoden mogen niet worden genegeerd. Bespreek uw opties met uw arts voordat u dieetwijzigingen in uw behandelplan opneemt.

Het is belangrijk om FODMAP’s weer in uw dieet op te nemen wanneer uw symptomen verminderen. Dit voorkomt het verlies van gezonde bacteriën.

Als uw symptomen beginnen te verergeren na het implementeren van het SIBO- of low-FODMAP-dieet, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

5 × vijf =