Walnoten: voedingswaarde en voordelen voor de gezondheid

  • De noten zijn een rijke bron van energie en bevatten voedingsstoffen, mineralen, antioxidanten en vitaminen die essentieel zijn voor een optimale gezondheid.
  • Ze zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren (ongeveer 72%) zoals oliezuur en een uitstekende bron van alle belangrijke omega-3 essentiëlevetzuren zoals linolzuur, alfa-linoleenzuur (ALA) en arachidonzuur. Regelmatige inname van noten in het dieet helpt lagere totale en LDL of “slechte cholesterol” en verhoogt HDL of “goede cholesterol ‘in het bloed. Onderzoeken suggereren dat het mediterrane dieet dat rijk is aan mono-onverzadigde vetzuren en omega-3 vetzuren helpt om hartziekten en beroertes te voorkomen.
  • 25 g per dag geeft ongeveer 90% ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van omega-3 vetzuren. Onderzoeken hebben gesuggereerd dat n-3-vetzuren op grond van hun ontstekingsremmende werking helpen het risico te verlagen op een te hoge bloeddruk, coronaire hartziekte, beroerte en borst-, colon-en prostaatkanker.
  • Ze zijn rijk aan vele fytochemische stoffen die kunnen bijdragen aan de algehele anti-oxidant activiteit, waaronder melatonine, ellaginezuur, vitamine E, carotenoïden en poly-fenolverbindingen . Deze verbindingen hebben mogelijke gezondheidseffecten tegen kanker, veroudering, ontsteking, en neurologische aandoeningen.
  • ze een uitstekende bron van vitamine E, bijzonder rijk aan gamma-tocoferol; bevatten ongeveer 21 g per 100 g (ongeveer 140% van de dagelijkse-vereiste niveaus). Vitamine E is een krachtige vetoplosbare antioxidant, vereist voor het handhaven van de integriteit van de celmembraan van slijmvliezen en de huid door beschermt tegen schadelijke zuurstofvrije radicalen.
  • Deze noten zijn verpakt met veel belangrijke B-complex groepen vitaminen, zoals riboflavine, niacine, thiamine, pantotheenzuur, vitamine B-6, en foliumzuur.
  • Ze zijn ook zeer rijke bron van mineralen zoals mangaan, koper , kalium, calcium, ijzer, magnesium, zink en selenium. Koper is een cofactor voor vele belangrijke enzymen, waaronder cytochroom c-oxidase en superoxide dismutase (andere mineralen functie als co-factoren voor dit enzym zijn mangaan en zink). Zink is een co-factor in vele enzymen die groei en ontwikkeling, sperma productie, spijsvertering en nucleïnezuursynthese regelen. Selenium is een belangrijke micronutriënt, die fungeert als een cofactor voor anti-oxidant enzymen zoals glutathion peroxidase.
  • Walnoot olie heeft smaakvolle nootachtig aroma en vertoont een uitstekende samentrekkende eigenschappen.
  • Lokaal toegepast, het helpt om de huid goed te beschermen tegen uitdroging.

Per 100 gram:

Principe

Voedingswaarde

Percentage van de RDA

Energie

654 Kcal

33%

Koolhydraten

13.71 g

11%

Eiwit

15.23 g

27%

Totaal Vet

65.21 g

217%

Cholesterol

0 mg

0%

Voedingsvezels

6,7 g

18%

Vitaminen

Folaten

98 ug

24%

Niacine

1.125 mg

7%

Pantotheenzuur

0,570 mg

11%

Pyridoxine

0.537 mg

41%

Riboflavine

0,150 mg

11.5%

Thiamine

0.341 mg

28%

Vitamine A

20 IE

0,5%

Vitamine C

1.3 mg

2%

Vitamine E-γ

20.83 mg

139%

Vitamine K

2.7 pg

2%

Elektrolyten

Natrium

2 mg

0%

Kalium

441 mg

9%

Mineralen

Calcium

98 mg

10%

Koper

1.5 mg

167%

Ijzer

2.9 mg

36%

Magnesium

158 mg

39,5%

Mangaan

3.4 mg

148%

Fosfor

346 mg

49%

Selenium

4.9 pg

9%

Zink

3.09 mg

28%

Fyto-nutriënten

Caroteen-ß

12 ug

Crypto-xanthine-ß

0 ug

Luteïne-zeaxanthine

9 pg

 

Zoek je volgende bestemming