Spelt- voedingswaarde, en is het gezonder dan tarwe?

 

Spelt is vergelijkbaar met tarwe in uiterlijk , maar het heeft een hardere schil , die beschermt de voedingsstoffen in de korrel . Speltmeel heeft een nootachtige , licht zoete smaak en kan gebruikt worden in de meeste recepten die vragen om meel.

 


 

Spelt werd oorspronkelijk gekweekt in Iran rond 5000-6000 voor Christus. Spelt wordt al meer dan 300 jaar geteeld in Europa en in Noord-Amerika meer dan 100 jaar. Het is al het meest gebruikt als een voedergranen voor dieren , maar , het is steeds populairder geworden als een dieet graan, mede door zijn nootachtige smaak en voedingswaarde.

 

Sommige mensen beweren dat ze spelt kunnen eten, zelfs al zijn gevoelig zijn voor tarwe . Dat kan waar zijn , maar het heeft meer eiwitten dan tarwe, gluten, dus het is niet geschikt voor een glutenvrij dieet.

 

Als je gevoelig bent voor tarwe of andere granen, moet je voorzichtig zijn met het eten van spelt.

 

Spelt gebruiken

 

Speltmeel kan volkoren meel vervangen in recepten voor brood en gebak . Spelt pasta is verkrijgbaar in de reguliere en witte variëteiten; de witte spelt is lichter van kleur en textuur omdat het fijner is gemalen .

 
Spelt hoeft niet altijd te worden vermalen tot meel . Je kunt de korrels ook koken en toevoegen aan bijgerechten of salades.
Voeding Informatie voor Spelt

 

Een kopje gekookte spelt heeft 246 calorieën , 11 gram eiwit , 1,6 gram vet en 51 gram koolhydraten en 7,6 gram vezels . Spelt is een goede bron van calcium , magnesium , selenium , zink , ijzer en mangaan . Het bevat vitamine E en B – complex vitamines ( vooral niacine ) .

 

 

 

Spelt brood, 1 plak (44g)
Calorieën: 100
Eiwit: 4g
Koolhydraten: 20g
Totaal Vet: 0.0
Vezel: 3,0 g

 

 

 

Is spelt gezonder en voedzamer dan tarwe?

Met alle negatieve aandacht voor tarwe de laatste tijd gaande is het niet verwonderlijk dat mensen op zoek zijn naar alternatieven. Maar is spelt eigenlijk beter voor je dan tarwe?

Spelt heeft twee keer zoveel vitamine K, terwijl tarwe 6 keer zo veel selenium heeft. Behalve dat lijken de twee korrels veel op elkaar wat betreft vitamines en mineralen. Spelt heeft aanzienlijk meer suiker dan tarwe, dat kan verklaren waarom veel mensen de voorkeur aan de smaak van spelt geven. Tarwe, daarentegen bevat iets meer vezels.

Zoek je volgende bestemming