Zink, effectiviteit en veiligheid


Zink is een mineraal. Het wordt een “essentieel sporenelement” genoemd omdat zeer kleine hoeveelheden zink nodig zijn voor de menselijke gezondheid. Omdat het menselijk lichaam geen overtollig zink opslaat, moet het regelmatig worden geconsumeerd als onderdeel van het dieet. Veel voorkomende voedingsbronnen van zink zijn:

rood vlees

gevogelte

vis

Een tekort aan zink kan een kleine gestalte, een verminderd vermogen om voedsel te proeven en het onvermogen van de testikels en eierstokken om goed te functioneren veroorzaken.

Zink wordt gebruikt voor de behandeling en preventie van zinktekort en de gevolgen ervan, waaronder groeiachterstand en acute diarree bij kinderen, langzame wondgenezing en de ziekte van Wilson. Zink wordt ook voor veel andere omstandigheden gebruikt. Er is enig wetenschappelijk bewijs om het gebruik ervan voor sommige van deze aandoeningen te ondersteunen. Maar voor de meesten is er geen goed wetenschappelijk bewijs om het gebruik ervan te ondersteunen.

Merk op dat veel zinkproducten ook een ander metaal bevatten, cadmium genaamd. Dit komt omdat zink en cadmium chemisch vergelijkbaar zijn en vaak samen voorkomen in de natuur. Blootstelling aan een hoog cadmiumgehalte gedurende lange tijd kan leiden tot nierfalen. De cadmiumconcentratie in zink bevattende supplementen kan tot 37 maal variëren. Zoek naar zink gluconaat producten. Zink gluconaat bevat consequent de laagste cadmiumgehalten.

Hoe effectief is het?


Zink is effectief voor de volgende toepassingen:

Zinktekort. Zinktekort kan optreden bij mensen met ernstige diarree, aandoeningen die het de darm moeilijk maken om voedsel, levercirrose en alcoholisme te absorberen. Het kan ook optreden na een grote operatie en tijdens langdurig gebruik van sondevoeding in het ziekenhuis. Zink innemen via de mond of intraveneus (via IV) toedienen van zink helpt het zinkgehalte te herstellen bij mensen met een zinktekort. Het wordt echter niet aanbevolen om zinksupplementen regelmatig in te nemen.

Waarschijnlijk effectief voor …

Diarree. Zink via de mond innemen vermindert de duur en ernst van diarree bij kinderen die ondervoed zijn of zinkgebrek hebben. Ernstige zinktekort bij kinderen komt veel voor in ontwikkelingslanden. Ook het geven van zink aan ondervoede vrouwen tijdens de zwangerschap en gedurende een maand na de bevalling vermindert de incidentie van diarree bij zuigelingen tijdens het eerste levensjaar.

Een erfelijke aandoening die ervoor zorgt dat koper zich in veel organen ophoopt (ziekte van Wilson). Zink via de mond innemen verbetert de symptomen van een erfelijke aandoening die de ziekte van Wilson wordt genoemd. Mensen met de ziekte van Wilson hebben te veel koper in hun lichaam. Zink blokkeert hoeveel koper wordt opgenomen en verhoogt de hoeveelheid koper die het lichaam afgeeft.

Mogelijk effectief voor …

Acne. Onderzoek wijst uit dat mensen met acne lagere zink- en bloedspiegels hebben. Zink via de mond innemen lijkt acne te helpen behandelen. Het is echter onduidelijk hoe gunstig zink wordt vergeleken met acnemedicijnen zoals tetracycline of minocycline. Het aanbrengen van zink op de huid in een zalf lijkt acne niet te helpen behandelen, tenzij gebruikt in combinatie met het antibioticum genaamd erytromycine.

Een stoornis van zinktekort (acrodermatitis enteropathica). Zink via de mond innemen lijkt de symptomen van acrodermatitis enteropathica te helpen verbeteren.

Een oogziekte die leidt tot verlies van gezichtsvermogen bij oudere volwassenen (leeftijdsgebonden maculaire degeneratie of LMD). Mensen die meer zink consumeren als onderdeel van hun dieet lijken een lager risico te lopen op het ontwikkelen van leeftijdsgebonden verlies van gezichtsvermogen. Onderzoek toont aan dat het nemen van supplementen die zink en antioxidant vitaminen bevatten, het verlies van gezichtsvermogen enigszins kan vertragen en kan voorkomen dat leeftijdsgebonden verlies van gezichtsvermogen geavanceerd wordt bij mensen met een hoog risico. Het is nog steeds niet duidelijk of het nemen van zink samen met anti oxiderende vitamines helpt voorkomen dat leeftijdsgerelateerd verlies van gezichtsvermogen geavanceerd wordt bij mensen met een laag risico. Het meeste onderzoek toont aan dat het nemen van alleen zink, zonder antioxidant vitaminen, de meeste mensen met leeftijdsgebonden verlies van gezichtsvermogen niet helpt. Het is echter mogelijk dat mensen met bepaalde genen die ze vatbaar maken voor leeftijdsgebonden verlies van gezichtsvermogen baat kunnen hebben bij zinksupplementen.

Een eetstoornis (anorexia nervosa). Het nemen van zinksupplementen via de mond kan de gewichtstoename helpen verhogen en depressiesymptomen verbeteren bij tieners en volwassenen met anorexia.

Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD). Er zijn aanwijzingen dat kinderen met ADHD mogelijk een lager zinkgehalte in het bloed hebben dan kinderen zonder ADHD. Er zijn ook aanwijzingen dat mensen met ADHD met een lager zinkgehalte mogelijk niet goed genoeg reageren op voorgeschreven medicijnen voor ADHD (stimulerende middelen). Zinksupplementen zijn dus interessant voor mensen met ADHD. Het nemen van zink via de mond samen met medicijnen voor ADHD kan bij sommige kinderen met ADHD de hyperactiviteit, impulsiviteit en socialisatieproblemen enigszins verbeteren. Maar zink lijkt de aandachtsspanne niet te verbeteren. De meeste onderzoeken naar zink voor ADHD zijn uitgevoerd in het Midden-Oosten, waar zinkgebrek vaker voorkomt dan in westerse landen. Een kleine studie toont aan dat het alleen nemen van zink of als aanvullende therapie bij voorgeschreven ADHD-medicatie de symptomen van ADHD niet consistent verbetert. Maar het lijkt de optimale dosis ADHD-medicatie die nodig is, te verlagen.


Brandwonden. Zink intraveneus (via IV) geven samen met andere mineralen lijkt de wondgenezing bij mensen met brandwonden te verbeteren. Het nemen van zink alleen lijkt echter niet de wondgenezing bij alle mensen met brandwonden te verbeteren, maar het kan de hersteltijd bij mensen met ernstige brandwonden verkorten.


Niet-kankerachtige gezwellen in de dikke darm en het rectum (colorectaal adenoom). Onderzoek wijst uit dat het dagelijks innemen van een supplement met selenium, zink, vitamine A 2, vitamine C en vitamine E gedurende 5 jaar dagelijks het risico op terugkerende dikke darmtumoren met ongeveer 40% vermindert.


Verkoudheid. Hoewel er tegenstrijdige resultaten zijn, blijkt uit het meeste onderzoek dat het gebruik van zuigtabletten met zink gluconaat of zinkacetaat via de mond de verkoudheid bij volwassenen verkort. Bijwerkingen zoals slechte smaak en misselijkheid kunnen de bruikbaarheid echter beperken. Het is onduidelijk of zink verkoudheden helpt voorkomen. Bij volwassenen lijkt het nemen van zinksupplementen via de mond geen verkoudheid te voorkomen. Zinkgluconaattabletten kunnen echter helpen bij het voorkomen van verkoudheid bij kinderen en adolescenten. Het gebruik van zink als neusspray lijkt verkoudheid niet te helpen voorkomen.


Depressie. Vroeg onderzoek suggereert dat zinkniveaus lager zijn bij mensen met een depressie. Meer zink inslikken gaat gepaard met een lager risico op depressie. Sommige onderzoeken suggereren dat het nemen van zink samen met antidepressiva de depressie verbetert bij mensen met een ernstige depressie. Ander onderzoek toont echter aan dat het alleen depressie verbetert bij mensen die niet reageren op behandeling met alleen antidepressiva. Het lijkt de depressie niet te verbeteren bij mensen die reageren op behandeling met antidepressiva.


Diabetes. Zink nemen lijkt de bloedsuikerspiegel te verlagen, het insulinegehalte te verhogen, de manier waarop het lichaam insuline gebruikt te verbeteren en het cholesterol en andere vetten (lipiden) in het bloed te verlagen bij mensen met diabetes type 2. Zink lijkt ook het lichaamsgewicht te verlagen bij mensen met diabetes die overgewicht of obesitas hebben. Zink nemen kan ook helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen bij vrouwen die diabetes ontwikkelen tijdens de zwangerschap. Maar het lijkt de noodzaak van een keizersnede tijdens de bevalling bij deze vrouwen niet te verminderen.


Voetzweren bij mensen met diabetes. Onderzoek wijst uit dat het aanbrengen van zinkhyaluronaatgel voetulcera sneller kan helpen genezen dan conventionele behandeling bij mensen met diabetes.


Luieruitslag. Zinkgluconaat via de mond toedienen aan zuigelingen lijkt de genezing van luieruitslag te versnellen. Het aanbrengen van zinkoxide pasta lijkt ook de genezing van luieruitslag te verbeteren. Het lijkt echter niet zo goed te werken als het toepassen van 2% eosine-oplossing.


Een milde vorm van tandvleesaandoeningen (gingivitis). Het gebruik van zinkhoudende tandpasta’s, met of zonder antibacterieel middel, lijkt tandplak en gingivitis te voorkomen. Er zijn ook aanwijzingen dat zinkhoudende tandpasta bestaande tandplak kan verminderen. Andere conventionele behandelingen kunnen echter effectiever zijn. Ook gebruikten de meeste studies die voordeel lieten zien zinkcitraat in combinatie met triclosan.


Slechte adem. Onderzoek wijst uit dat kauwgom kauwen, op een snoepje zuigen of een mondspoeling met zink gebruiken, een slechte adem vermindert.


Koortsblaasjes (herpes labialis). Het aanbrengen van zinksulfaat of zinkoxide op de huid, alleen of met andere ingrediënten, lijkt de duur en ernst van orale en genitale herpes te verminderen. Zink is echter mogelijk niet gunstig voor terugkerende herpesinfecties.


Verminderd vermogen om te proeven (hypogeusie). Sommige vroege onderzoeken suggereren dat het innemen van zink via de mond de smaakstoornissen bij kinderen met zinktekort niet verbetert. Maar het meeste bewijs suggereert dat het innemen van zink via de mond effectief is voor mensen met een verminderd vermogen om voedsel te proeven als gevolg van zinktekort of andere aandoeningen.


Huidinfectie veroorzaakt door Leishmania-parasieten (Leishmania-laesies). Onderzoek wijst uit dat het nemen van zinksulfaat via de mond of het injecteren als oplossing in laesies helpt bij het genezen van laesies bij mensen met Leishmaniasis. Het injecteren van zinkoplossingen in laesies lijkt echter niet effectiever dan conventionele behandelingen.


Lepra. Zink via de mond innemen in combinatie met medicijnen tegen lepra lijkt de behandeling te helpen

Spierkrampen. Zink via de mond innemen lijkt spierkrampen te helpen behandelen bij mensen met cirrose en zinktekort.


Zwakke en broze botten (osteoporose). Een lage zinkinname lijkt verband te houden met een lagere botmassa. Het nemen van een zinksupplement in combinatie met koper, mangaan en calcium kan het botverlies verminderen bij vrouwen na de menopauze.


Maagzweren. Zinkaccexamaat via de mond innemen lijkt te helpen bij het behandelen en voorkomen van maagzweren. Deze vorm van zink is echter niet verkrijgbaar in de Verenigde Staten.
Keelpijn (faryngitis). Het gebruik van een zinktablet voor de operatie waarbij een buis in de luchtpijp wordt geplaatst, lijkt de kans op keelpijn na de operatie te verkleinen.
Longontsteking. Het meeste onderzoek suggereert dat het nemen van zink longontsteking kan helpen VOORKOMEN bij ondervoede kinderen. Onderzoek dat de effecten van zink voor het BEHANDELEN van longontsteking beoordeelt zodra het zich ontwikkelt, is echter tegenstrijdig.
Vroeggeboorte. Zink via de mond innemen tijdens de zwangerschap lijkt het risico op vroege bevalling te verminderen. Maar zinksuppletie lijkt het risico op doodgeboorten, miskramen of kindersterfte niet te verminderen.
Doorligwonden (decubitus). Het aanbrengen van zinkpasta lijkt de genezing van doorligwonden bij ouderen te helpen verbeteren. Ook lijkt het verhogen van de zinkinname in de voeding de genezing van doorligwonden bij ziekenhuispatiënten met doorligwonden te verbeteren.
Ziekte door een Shigella-bacterie-infectie (shigellose). Onderzoek toont aan dat het nemen van een multivitamine-siroop die zink bevat samen met een conventionele behandeling de hersteltijd kan verbeteren en diarree kan verminderen bij ondervoede kinderen met voedselvergiftiging.
Sikkelcelziekte. Zink via de mond innemen lijkt de symptomen van sikkelcelziekte bij mensen met zinktekort te helpen verminderen. Het nemen van zinksupplementen lijkt ook het risico op complicaties en infecties gerelateerd aan sikkelcelziekte te verminderen.
Beenzweren veroorzaakt door een zwakke bloedcirculatie (veneuze beenulcera). Zinksulfaat via de mond innemen lijkt sommige soorten beenulcera sneller te helpen genezen. De effecten lijken groter te zijn bij mensen met een laag zinkgehalte vóór behandeling. Het aanbrengen van zinkpasta op beenulcera lijkt ook de genezing te verbeteren.
Vitamine A-tekort. Zink via de mond innemen samen met vitamine A lijkt de vitamine A-spiegel bij ondervoede kinderen beter te verbeteren dan vitamine A of zink alleen.
Wratten. Vroeg onderzoek suggereert dat het aanbrengen van een zinksulfaatoplossing vlakke wratten verbetert, maar niet gewone wratten. Het aanbrengen van zinkoxidezalf lijkt even effectief als conventionele behandelingen voor het genezen van wratten. Zinksulfaat via de mond innemen lijkt ook effectief te zijn.

Hoe werkt zink?


Zink is nodig voor een goede groei en onderhoud van het menselijk lichaam. Het wordt aangetroffen in verschillende systemen en biologische reacties en is nodig voor de immuunfunctie, wondgenezing, bloedstolling, schildklierfunctie en nog veel meer. Vlees, zeevruchten, zuivelproducten, noten, peulvruchten en volle granen bieden relatief veel zink. Zinktekort is wereldwijd niet ongebruikelijk, maar is zeldzaam in de Europa.

Symptomen zijn onder meer vertraagde groei, lage insulinespiegels, verlies van eetlust, prikkelbaarheid, gegeneraliseerd haarverlies, ruwe en droge huid, langzame wondgenezing, slecht smaak- en reukvermogen, diarree en misselijkheid. Matige zinkgebrek wordt geassocieerd met aandoeningen van de darm die de opname van voedsel verstoren (malabsorptie syndromen), alcoholisme, chronisch nierfalen en chronische slopende ziekten.

Zink speelt een sleutelrol bij het behoud van het gezichtsvermogen en is aanwezig in hoge concentraties in het oog. Een tekort aan zink kan het gezichtsvermogen veranderen en een ernstig tekort kan veranderingen in het netvlies veroorzaken (de achterkant van het oog waar een beeld is gefocust).

Zink kan ook effecten hebben tegen virussen. Het lijkt de symptomen van het rhinovirus (verkoudheid) te verminderen, maar onderzoekers kunnen nog niet precies uitleggen hoe dit werkt. Bovendien zijn er aanwijzingen dat zink enige antivirale activiteit heeft tegen het herpesvirus. Lage zinkgehaltes kunnen worden geassocieerd met mannelijke onvruchtbaarheid, sikkelcelziekte, hiv, ernstige depressie en diabetes type 2 en kunnen worden bestreden door een zinksupplement te nemen.

Zijn er veiligheidsproblemen?

Bij orale inname: Zink is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor de meeste volwassenen bij orale inname in hoeveelheden die niet groter zijn dan 40 mg per dag. Routinematige zinksuppletie wordt niet aanbevolen zonder het advies van een arts. Bij sommige mensen kan zink misselijkheid, braken, diarree, metaalsmaak, nier- en maagbeschadiging en andere bijwerkingen veroorzaken.

Zink is MOGELIJK VEILIG bij orale inname in doses van meer dan 40 mg per dag. Er bestaat enige bezorgdheid dat het nemen van doses hoger dan 40 mg per dag de hoeveelheid koper die het lichaam absorbeert, zou kunnen verminderen. Verminderde koperabsorptie kan bloedarmoede veroorzaken. Het nemen van grote hoeveelheden zink is WAARSCHIJNLIJK ONVEILIG. Hoge doses boven de aanbevolen hoeveelheden kunnen koorts, hoesten, buikpijn, vermoeidheid en vele andere problemen veroorzaken. Het dagelijks innemen van meer dan 100 mg aanvullend zink of het nemen van aanvullend zink gedurende 10 jaar of langer verdubbelt het risico op het ontwikkelen van prostaatkanker. Er bestaat ook bezorgdheid dat het nemen van grote hoeveelheden van een multivitamine plus een apart zinksupplement de kans op overlijden aan prostaatkanker vergroot. Het dagelijks innemen van 450 mg of meer zink kan problemen met het bloedijzer veroorzaken. Eenmalige doses van 10-30 gram zink kunnen dodelijk zijn.

Op de huid aangebracht: zink is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor de meeste volwassenen wanneer het op de huid wordt aangebracht. Het gebruik van zink op een beschadigde huid kan verbranding, steken, jeuk en tintelingen veroorzaken.

Bij inademing: Zink is MOGELIJK ONVEILIG wanneer het door de neus wordt ingeademd, omdat het permanent geurverlies kan veroorzaken. In juni 2009 adviseerde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) consumenten om bepaalde zinkbevattende neussprays (Zicam) niet te gebruiken na meer dan 100 meldingen van geurverlies te hebben ontvangen. De maker van deze zinkhoudende neussprays heeft ook honderden meldingen van geurverlies ontvangen van mensen die de producten hadden gebruikt.

Gebruik geen neussprays die zink bevatten.

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zuigelingen en kinderen: Zink is WAARSCHIJNLIJK VEILIG bij orale inname in de aanbevolen hoeveelheden. Zink is MOGELIJK ONVEILIG bij gebruik in hoge doses.

Zwangerschap en borstvoeding: Zink is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor de meeste zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven bij gebruik in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH). Zink is echter MOGELIJK ONVEILIG wanneer het in hoge doses wordt gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven en WAARSCHIJNLIJK ONZEKER wanneer het in hoge doses wordt gebruikt door zwangere vrouwen.

Alcoholisme: langdurig, overmatig alcoholgebruik wordt in verband gebracht met een slechte opname van zink in het lichaam.

Diabetes: Grote doses zink kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen bij mensen met diabetes. Mensen met diabetes moeten zinkproducten voorzichtig gebruiken.

Hemodialyse: Mensen die hemodialysebehandelingen ondergaan, lijken een risico te lopen op zinktekort en hebben mogelijk zinksupplementen nodig.

HIV (human immunodeficiency virus) / AIDS: gebruik zink voorzichtig als u HIV / AIDS heeft. Zinkgebruik is in verband gebracht met een kortere overlevingsduur bij mensen met hiv / aids.

Syndromen waarbij het lichaam moeilijk voedingsstoffen kan opnemen: mensen met malabsorptiesyndromen kunnen een tekort aan zink hebben.

Reumatoïde artritis (RA): mensen met RA absorberen minder zink.

Vegetarisme: Vegetarische diëten worden vaak in verband gebracht met een lagere zinkabsorptie. Dit type dieet wordt dus beschouwd als een risicofactor voor zinkuitputting. Maar het lichaam past zich op de lange termijn aan. Het wordt beter in het absorberen van zink en het verminderen van zinkverlies.

Zijn er interacties met medicijnen?

Matig
Wees voorzichtig met deze combinatie.
Antibiotica (chinolon-antibiotica)
Zink kan de hoeveelheid antibiotica die het lichaam uit de darmen absorbeert, verminderen. Het gebruik van zink samen met sommige antibiotica kan de effectiviteit van sommige antibiotica verminderen. Om deze interactie te voorkomen, moet u minstens 2 uur vóór of 4-6 uur na zinksupplementen antibiotica gebruiken.
Sommige van deze antibiotica die een wisselwerking kunnen hebben met zink zijn onder meer ciprofloxacine (Cipro), gemifloxacine (Factive), levofloxacine (Levaquin), moxifloxacine (Avelox) en andere.
Antibiotica (Tetracycline-antibiotica)
Zink kan zich hechten aan tetracyclines in de maag. Dit vermindert de hoeveelheid tetracyclines die kunnen worden opgenomen. Zink nemen met tetracyclines kan de effectiviteit van tetracyclines verminderen. Om deze interactie te vermijden, neem tetracyclines 2 uur vóór of 4-6 uur na het nemen van zinksupplementen.

Sommige tetracyclines omvatten demeclocycline (Declomycin), minocycline (Minocin) en tetracycline (Achromycin, Sumycin).
Atazanavir (Reyataz)
Atazanavir (Reyataz) is een medicijn dat wordt gebruikt voor HIV-infectie. Zink vermindert de hoeveelheid atazanavir (Reyataz) die het lichaam absorbeert. Maar het lichaam absorbeert nog steeds voldoende atazanavir (Reyataz) om atazanavir te laten werken voor de behandeling van hiv. Deze interactie is dus waarschijnlijk geen grote zorg.
Cephalexin (Keflex)
Cephalexin (Keflex) is een antibioticum dat wordt gebruikt om infecties te behandelen. Zink kan de hoeveelheid cephalexin (Keflex) verminderen.

Cisplatine (Platinol-AQ)
Cisplatine (Platinol-AQ) wordt gebruikt om kanker te behandelen. Het gebruik van zink samen met EDTA en cisplatine (Platinol-AQ) kan de therapie met cisplatine (Platinol-AQ) inactiveren. Het is echter niet zeker of de hoeveelheid door zink veroorzaakte interferentie aanzienlijk is.
Medicijnen voor diabetes (antidiabetica)
Zink kan de bloedsuikerspiegel verlagen bij mensen met diabetes type 2. Diabetesmedicijnen worden ook gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Als u zink samen met diabetesmedicatie gebruikt, kan uw bloedsuikerspiegel te laag worden. Houd uw bloedsuikerspiegel goed in de gaten. De dosis van uw diabetesmedicatie moet mogelijk worden gewijzigd.Sommige medicijnen die voor diabetes worden gebruikt, zijn glimepiride (Amaryl), glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insuline, pioglitazon (Actos), rosiglitazon (Avandia), chloorpropamide (Diabinese), glipizide (Glucotrol), tolbutamide (Orinase) en andere .
Medicijnen voor HIV / AIDS (Integraseremmers)
Het gebruik van zink samen met integraseremmers kan de bloedspiegels van integraseremmers verlagen. Dit kan hun effectiviteit verminderen. Praat met uw zorgverlener als u integraseremmers gebruikt en zink wilt gaan gebruiken. Integraseremmers zijn dolutegravir (Tivicay), elvitegravir (Vitekta) en raltegravir (Isentress).
Penicillamine
Penicillamine wordt gebruikt voor de ziekte van Wilson en reumatoïde artritis. Zink kan de hoeveelheid penicillamine die uw lichaam absorbeert verminderen en de effectiviteit van penicillamine verminderen. Neem zink en penicillamine met een tussenpoos van minimaal 2 uur.
Ritonavir (Norvir)
Ritonavir (Norvir) is een medicijn dat wordt gebruikt voor HIV-infectie. Zink kan verminderen hoeveel ritonavir (Norvir) het lichaam absorbeert. Maar dit lijkt de effecten van ritonavir niet erg te verminderen. Deze interactie is dus waarschijnlijk geen grote zorg.
Minor
Wees waakzaam met deze combinatie.
Amiloride (Midamor)
Amiloride (Midamor) wordt gebruikt als een “waterpil” om overtollig water uit het lichaam te verwijderen. Een ander effect van amiloride (Midamor) is dat het de hoeveelheid zink in het lichaam kan verhogen. Het gebruik van zinksupplementen met amiloride (Midamor) kan ertoe leiden dat u te veel zink in uw lichaam krijgt.Zijn er interacties met kruiden en supplementen?Beta-caroteen
Hoge doses zink kunnen de bloedspiegels van bètacaroteen verlagen.
Bromelaïne
Metalen zoals zink kunnen de effecten van bromelaïne verminderen. Er zijn echter geen meldingen van deze interactie.
Calcium
Calciumsupplementen kunnen de opname van zink via de voeding verminderen. Dit lijkt meestal geen groot probleem te zijn. Deze interactie kan echter worden voorkomen door calciumsupplementen voor het slapengaan in te nemen in plaats van bij de maaltijd.
Chroom
Er zijn vroege aanwijzingen dat chroom en zink de absorptie van elkaar kunnen verminderen. Dit is waarschijnlijk geen probleem als de gebruikelijke aanvullende doses zink en chroom worden ingenomen.

Koper
Grote hoeveelheden zink kunnen de absorptie van koper verminderen. Het gebruik van zink in hoge doses kan aanzienlijke kopertekorten en bloedarmoede veroorzaken, een aandoening waarbij het bloed onvoldoende zuurstof kan vervoeren. Sommige tekenen van kopertekort zijn ook opgetreden bij mensen die gedurende 2 jaar 150 mg / dag of meer zink gebruiken.
EDTA
EDTA is een chemische verbinding die aan mensen wordt gegeven om overtollige metalen in hun systemen, met name lood, te verwijderen. EDTA werkt door te binden met (cheleren) het metaal. Herhaalde hoge doses EDTA, zoals gebruikt bij chelatietherapie, kunnen het zinkgehalte in het bloed met wel 40% verlagen. Symptomen van zinkuitputting zijn gemeld, zelfs wanneer aanvullend zink (15 mg / dag) werd gegeven. Mensen die chelatietherapie krijgen, moeten worden gecontroleerd op zinkdepletie.
Foliumzuur
Studies naar de effecten van foliumzuursupplementen op de opname van zink via de voeding zijn tegenstrijdig. Normale aanvullende doses foliumzuur hebben waarschijnlijk geen invloed op de zinkbalans bij mensen met voldoende zinkinname via de voeding.
Kruiden en supplementen die de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen
Grote hoeveelheden zink kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen. Als u het samen met andere kruiden en supplementen met hetzelfde effect gebruikt, kan de bloedsuikerspiegel bij sommige mensen te laag worden. Sommige van deze alfa-liponzuur, bittere meloen, chroom, duivelsklauw, fenegriek, knoflook, guargom, paardenkastanje, Panax ginseng, psyllium, Siberische ginseng en andere.
IP-6 (fytinezuur)
Fytinezuur dat van nature in voedingsmiddelen voorkomt, kan zink binden en de opname ervan verminderen ;. Echter, zinkgebrek als gevolg van hoge fytinezuurwaarden in de voeding is niet gemeld bij westerse populaties. Vermijd IP-6-supplementen, die fytinezuur bevatten, als u andere risicofactoren heeft voor zinkgebrek.
Ijzer
Onder bepaalde omstandigheden kunnen ijzer en zink elkaars absorptie verstoren. Om dit effect te voorkomen, moet u deze supplementen met voedsel innemen.
Magnesium
Hoge doses zinksupplementen (142 mg / dag) of hoge zinkinname via de voeding (53 mg / dag) lijken de magnesiumbalans te verlagen. Het belang hiervan is niet bekend.
Mangaan
Onderzoek wijst uit dat zinksupplementen de hoeveelheid mangaan die door supplementen wordt geabsorbeerd, meer dan verdubbelen.
Riboflavine (vitamine B2)
Onderzoek wijst uit dat riboflavine de zinkabsorptie kan verbeteren. Het belang hiervan is niet bekend.
Vitamine A
Onderzoek suggereert dat zinksupplementen de bloedspiegels van vitamine A kunnen verhogen. Theoretisch zou zink de effecten en bijwerkingen van vitamine A kunnen versterken.
Vitamine D
Onderzoek wijst uit dat vitamine D betrokken is bij de opname van zink, maar het is niet duidelijk of vitamine D de opname van zink verbetert.

zijn er interacties met voedingsmiddelen?

Cafeïnehoudend voedsel
Door zinksulfaat in te nemen met zwarte koffie in plaats van water, wordt de zinkopname gehalveerd. Onderzoekers weten niet precies waarom dit gebeurt of hoe belangrijk de interactie kan zijn.
Calciumhoudend voedsel
Calcium kan de zinkabsorptie verminderen. Het risico om te veel zink te verliezen is niet significant, tenzij veel zuivelproducten samen met calciumsupplementen worden geconsumeerd. Het lichaam past zich echter op de lange termijn aan, wordt efficiënter in het absorberen van zink en vermindert zinkverliezen.
Vezelhoudende voedingsmiddelen
Het eten van vezels kan de opname van zink verminderen. Na verloop van tijd past het lichaam zich echter aan aan verhoogde voedingsvezels door de zinkabsorptie te verhogen.
Fytaathoudend voedsel
Fytaat is een molecuul dat voorkomt in granen (bijv. Maïs, maïs, sorghum), peulvruchten, zaden (bijv. Zonnebloem, pompoen) en soja. Fytaat kan de zinkabsorptie verminderen. Sommige voedingsmiddelen met een hoger fytaatgehalte hebben ook een hoger zinkgehalte (bijvoorbeeld volkoren versus witbrood), waardoor het effect op zinkabsorptie wordt opgeheven. Sommige mensen in landen in het Midden-Oosten hebben zinktekorten omdat ze ongezuurd brood en maïs eten, dat fytaat bevat. Mensen in westerse populaties die het meeste risico lopen, zijn mensen met een dieet dat rijk is aan ongeraffineerde granen, peulvruchten, soja-eiwit en calcium en arm aan dierlijke eiwitten. Het lichaam past zich echter op de lange termijn aan, wordt efficiënter in het absorberen van zink en vermindert zinkverliezen.
Eiwitbevattend voedsel
Zink bindt zich aan eiwitten en komt beschikbaar voor opname als het eiwit wordt verteerd. Het type eiwit heeft invloed op de hoeveelheid zink die wordt opgenomen. Dierlijke eiwitten verhogen over het algemeen de opname van zink, hoewel een eiwit in koemelk de opname vertraagt. Soja-eiwitten verminderen ook de zinkabsorptie, mogelijk vanwege hun fytaatgehalte. Deze effecten kunnen de zinkbalans bij zuigelingen beïnvloeden; baby’s krijgen het meeste zink uit moedermelk, minder uit koemelk en nog minder uit sojamelk. Het is niet bekend of eiwitrijke diëten de zinkbalans bij volwassenen beïnvloeden.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

twee × 4 =