Zwart psyllium

Zwart psyllium is een plant. Mensen gebruiken het zaad om medicijnen te maken. Pas op dat u zwarte psyllium niet verwart met andere vormen van psyllium, waaronder blond psyllium.

Zwart psyllium  is effectief voor het behandelen en voorkomen van constipatie. Het wordt ook gebruikt voor diarree, zwaarlijvigheid, diabetes en voor het verminderen van het risico op hartaandoeningen, maar er is minder bewijs dat het effectief is voor deze aandoeningen.

Hoe effectief is het?

De effectiviteitsclassificaties voor Zwart psyllium zijn als volgt:
Effectief voor …

Constipatie. Zwart psyllium is veilig en effectief voor kortdurend gebruik zonder recept voor de behandeling van constipatie.

Waarschijnlijk effectief voor ...

Hartziekte. Zwart psyllium is een oplosbare vezel. Voedingsmiddelen met veel oplosbare vezels kunnen worden gebruikt als onderdeel van een vetarm, cholesterolarm dieet om hartaandoeningen te voorkomen. Onderzoek toont aan dat een persoon elke dag minstens 7 gram psylliumschil moet eten om het risico op hartaandoeningen te verminderen.

Onvoldoende bewijs om de effectiviteit te beoordelen voor …

Suikerziekte. Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van zwarte psyllium kan helpen om de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes onder controle te houden door de snelheid waarmee suikers uit voedsel worden opgenomen te verminderen.
Hoge bloeddruk. Onderzoek suggereert dat het nemen van psyllium bij sommige mensen de bloeddruk kan verlagen, maar het effect is erg klein.
Ophoping van vet in de lever bij mensen die weinig of geen alcohol drinken (niet-alcoholische leververvetting of NAFLD). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van psyllium het lichaamsgewicht en de body mass index (BMI) kan verlagen bij mensen met NAFLD. Maar het werkt niet beter dan standaardzorg.
Zwaarlijvigheid. Onderzoek suggereert dat psyllium het gewicht, de body mass index (BMI) of taillemeting niet verlaagt bij mensen met overgewicht of obesitas.
Een langdurige aandoening van de dikke darm die maagpijn veroorzaakt (prikkelbare darmsyndroom of IBS).
Kanker.
Diarree.
Hoge niveaus van cholesterol of andere vetten (lipiden) in het bloed (hyperlipidemie).
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van zwarte psyllium voor deze toepassingen te beoordelen.

Hoe werkt het?
Zwart psyllium voegt volume toe aan de ontlasting, wat kan helpen bij constipatie, diarree en prikkelbare darmsyndroom. Het controleert ook hoe snel suikers uit de darmen worden opgenomen, wat kan helpen de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes onder controle te houden.

Zijn er zorgen over de veiligheid?
Bij orale inname: Zwart psyllium is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor de meeste mensen wanneer het met veel water wordt ingenomen. Drink minstens 8 ons vocht voor elke 3-5 gram schil of 7 gram zaad. Milde bijwerkingen zijn onder meer een opgeblazen gevoel en gas. Bij sommige mensen kan zwart psyllium allergische reacties veroorzaken zoals loopneus, rode ogen, huiduitslag en astma, of, in zeldzame gevallen, een levensbedreigende reactie die anafylaxie wordt genoemd.

Zwart psyllium is WAARSCHIJNLIJK ONVEILIG bij orale inname zonder voldoende water. Zorg ervoor dat u zwarte psyllium met veel water inneemt. Anders kan het verstikking veroorzaken of het maagdarmkanaal (GI) blokkeren.

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Het gebruik van zwarte psyllium tijdens zwangerschap of borstvoeding lijkt WAARSCHIJNLIJK VEILIG, zolang er voldoende water wordt ingenomen met de dosis.

Diabetes: Zwart psyllium kan de bloedsuikerspiegel verlagen bij mensen met diabetes type 2 door de opname van suikers uit voedsel te vertragen. Houd de bloedglucosespiegels nauwlettend in de gaten als u diabetes heeft en zwarte psyllium gebruikt. De dosering van uw medicatie voor diabetes moet mogelijk worden aangepast.

Darmproblemen: gebruik geen zwarte psyllium als u last heeft van ontlasting, een complicatie van constipatie waarbij de ontlasting verhardt in het rectum en niet kan worden verplaatst door de normale beweging van de darm. Gebruik geen zwarte psyllium als u een aandoening heeft die het risico op blokkades in uw darmen verhoogt. De zorg is dat wanneer zwart psyllium water absorbeert en opzwelt, het het maagdarmkanaal kan blokkeren bij mensen met dit soort aandoeningen.

Allergieën: sommige mensen zijn ernstig allergisch voor zwarte psyllium. Dit is waarschijnlijker bij mensen die tijdens het werk zijn blootgesteld aan zwarte psyllium, zoals verpleegsters die doses poedervormige laxeermiddelen bereiden, of werknemers in fabrieken die psyllium verwerken. Deze mensen zouden geen zwarte psyllium moeten gebruiken.

Fenylketonurie: Sommige zwarte psylliumproducten kunnen gezoet zijn met aspartaam ​​(NutraSweet). Vermijd deze producten als u fenylketonurie heeft.

Chirurgie: Omdat zwart psyllium de bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden, bestaat er bezorgdheid dat het de bloedsuikerspiegel tijdens en na de operatie kan verstoren. Stop met het gebruik van zwarte psyllium ten minste 2 weken voor een geplande operatie.

Slikstoornissen: mensen die moeite hebben met slikken, lopen meer kans om te stikken in zwart psyllium.

Zijn er interacties met medicijnen?

Matig
Wees voorzichtig met deze combinatie.
Carbamazepine (Tegretol)
Zwart psyllium bevat grote hoeveelheden vezels. Vezels kunnen de hoeveelheid carbamazepine (Tegretol) die het lichaam absorbeert, verminderen. Door de hoeveelheid die het lichaam absorbeert te verminderen, kan zwart psyllium de effectiviteit van carbamazepine verminderen.
Digoxine (Lanoxin)
Zwart psyllium bevat veel vezels. Vezels kunnen de hoeveelheid digoxine (Lanoxin) die het lichaam opneemt, verminderen. Door de hoeveelheid die het lichaam absorbeert te verminderen, kan zwart psyllium de effectiviteit van digoxine verminderen.
Lithium
Zwart psyllium bevat grote hoeveelheden vezels. Vezels kunnen de hoeveelheid lithium die het lichaam opneemt, verminderen. Het gebruik van lithium samen met zwart psyllium kan de effectiviteit van lithium verminderen. Om deze interactie te voorkomen, moet u zwarte psyllium ten minste 1 uur na lithium innemen.
Medicijnen voor diabetes (antidiabetica)
Zwart psyllium kan de bloedsuikerspiegel verlagen door de hoeveelheid suiker die uw lichaam uit voedsel opneemt te verlagen. Diabetesmedicijnen worden ook gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Als u zwarte psyllium gebruikt met diabetesmedicatie, kan uw bloedsuikerspiegel te laag zijn. Houd uw bloedsuikerspiegel nauwlettend in de gaten. De dosis van uw diabetesmedicatie moet mogelijk worden gewijzigd.

Sommige medicijnen die voor diabetes worden gebruikt, zijn glimepiride (Amaryl), glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insuline, pioglitazon (Actos), rosiglitazon (Avandia), chloorpropamide (Diabinese), glipizide (Glucotrol), tolbutamide (Orinase) en andere .
Medicijnen die via de mond worden ingenomen (orale medicatie)
Zwart psyllium bevat grote hoeveelheden vezels. Vezels kunnen de hoeveelheid medicijn die het lichaam opneemt verminderen. Het gebruik van zwarte psyllium samen met geneesmiddelen die u via de mond inneemt, kan de werkzaamheid van uw geneesmiddel verminderen. Om deze interactie te voorkomen, neemt u zwarte psyllium 30-60 minuten na de medicatie die u via de mond inneemt.
Metformine (glucofaag)
Psyllium kan de hoeveelheid metformine die het lichaam opneemt, veranderen. Dit kan de effectiviteit van metformine verhogen of verlagen. Om deze interactie te voorkomen, moet u psyllium minstens 2 uur vóór of 2 uur na inname van metformine innemen.

Zijn er interacties met kruiden en supplementen?

Kruiden en supplementen die de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen
Zwart psyllium kan de bloedsuikerspiegel verlagen door de hoeveelheid suiker die uw lichaam uit voedsel opneemt te verlagen. Als u het samen met andere kruiden en supplementen gebruikt die ook de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen, kan uw bloedsuikerspiegel te laag worden. Sommige kruiden en supplementen die de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen, zijn onder meer alfa-liponzuur, bittere meloen, chroom, duivelsklauw, fenegriek, knoflook, guargom, paardenkastanje, Panax-ginseng, psyllium, Siberische ginseng en andere.
Ijzer
Gebruik van psyllium met ijzersupplementen kan de hoeveelheid ijzer die het lichaam opneemt verminderen. Neem een ​​uur vóór of vier uur na psyllium ijzersupplementen om deze interactie te voorkomen.
Riboflavine
Psyllium lijkt de hoeveelheid riboflavine die het lichaam opneemt enigszins te verminderen, maar het is waarschijnlijk niet belangrijk.

Zijn er interacties met voedingsmiddelen?

Voedingsstoffen
Het langdurig innemen van zwarte psyllium bij de maaltijd kan de opname van voedingsstoffen verstoren. In sommige gevallen kan het nodig zijn om vitamines of mineralensupplementen te nemen.

Welke dosis wordt er gebruikt?
Het is belangrijk om voldoende water te drinken als u zwarte psyllium inneemt. Het niet innemen van voldoende vloeistof kan leiden tot verstikking of obstructie van het maagdarmkanaal (GI). Neem ten minste 240 ml vloeistof voor elke 5 gram psylliumschil of 7 gram psylliumzaad. Zwart psyllium moet minstens 30-60 minuten na inname van andere geneesmiddelen worden ingenomen.

De volgende doses zijn onderzocht in wetenschappelijk onderzoek:

MONDELING:

Voor constipatie: De typische dosis zwarte psyllium is 10-30 gram per dag in verdeelde hoeveelheden. Elke dosis met veel water innemen. Anders kan zwart psyllium verstikking veroorzaken. De FDA-etikettering raadt bij elke dosis ten minste 8 ons (een vol glas) water of een andere vloeistof aan.
Voor hartaandoeningen: dagelijks ten minste 7 gram psylliumschil (oplosbare vezels), als onderdeel van een vetarm, cholesterolarm dieet.

Andere namen
Afrikaanse weegbree, Bruine Psyllium, Voedingsvezels, Erva-das-pulgas, Vezel Alimentaire, Fleaseed, Vlooienkruid, Flohkraut, Flohsamen, Franse psyllium, Glandulaire weegbree, Graine de Psyllium, Herbe aux Puces, Œil-de-Chien, Pilicaire, Weegbree, Plantago afra, Plantago arenaria, Plantago indica, Plantago psyllium, Weegbree, Weegbree Pucier, Psyllii sperma, Psyllion, Psyllios, Psyllium, Psyllium arenarium, Psyllium Brun, Psyllium d’Espagne, Psyllium indica, Psyllium Noir, Psyllium zaad, Psyllium zaad, Psyllium indica Scharzer Flohsame, Spaanse Psyllium, Zaragatona.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

4 × 1 =