Bifidobacteriën, nuttig?

Wat zijn het?
Bifidobacteriën zijn een groep bacteriën die normaal in de darmen leven. Ze kunnen buiten het lichaam worden gekweekt en vervolgens gegeten worden als medicijn.

Bifidobacteriën worden voor veel aandoeningen van de darmen gebruikt, waaronder het voorkomen van diarree bij zuigelingen en kinderen;  reizigersdiarree bij volwassenen. Sommige mensen nemen bifidobacteriën om de “goede bacteriën” te herstellen in de darm die zijn gedood of verwijderd door diarree, bestraling, chemotherapie, antibiotica of andere oorzaken. Bifidobacteriën worden ook gebruikt voor de behandeling van een darmziekte genaamd colitis ulcerosa, alsmede een aandoening genaamd pouchitis, die soms ontwikkelt na chirurgie voor colitis ulcerosa. Sommige mensen gebruiken Bifidobacterien om een bepaalde darm infectie genaamd necrotiserende enterocolitis bij pasgeborenen te voorkomen.

Andere toepassingen voor bifidobacteriën zijn de behandeling van een huidaandoening bij baby’s  genaamd atopisch eczeem, schimmelinfecties (candidiasis), verkoudheid, griep, het verminderen van griep-achtige symptomen bij kinderen, pijn in de borst (mastitis), hepatitis, lactose-intolerantie, de bof , ziekte van Lyme, en kanker. Deze bacteriën worden ook gebruikt om het immuunsysteem te versterken.

Hoe effectief is het?
Mogelijk effectief voor :

Constipatie. Sommig onderzoek toont aan dat het nemen van een specifiek product met Bifidobacterium breve (Yakult Co, Japan) constipatie bij kinderen van 3-16 jaar kan verminderen. Het mengen van Bifidobacterium longum BB536 met melk of yoghurt en nemen van het mengsel  gedurende 2 weken (iedere dag) verhoogt het aantal ontlastingen bij volwassenen die gevoelig zijn voor verstopping.
Helicobacter pylori (H. pylori) infectie. Inname bifidobacteriën en andere probiotische bacteriestammen lijkt de bijwerkingen te verminderen van de behandeling voor maagzweren veroorzaakt door de bacterie
Prikkelbare darmsyndroom (IBS /PDS). Het nemen van Bifidobacterium infantis 35.624 ( Bifantis, Proctor & Gamble) gedurende 8 weken lijkt de symptomen van IBS te verminderen.  Het nemen van een bepaald product dat 3 soorten bacterien  bevat ( Bifidobacterium, Lactobacillus en Streptococcus) (VSL # 3) lijkt een opgeblazen gevoel te verminderen bij mensen met IBS.
Een type infectie in het slijmvlies van de darm veroorzaakt door bacteriën (necrotiserende enterocolitis, NEC). Het nemen van Bifidobacterium infantis samen met een andere bacterie Lactobacillus acidophilus lijkt NEC in ernstig zieke baby’s te helpen voorkomen .
Een complicatie na de operatie voor colitis ulcerosa genoemd pouchitis. Het nemen van een specifiek product dat een combinatie van Bifidobacterium, Lactobacillus en Streptococcus (VSL # 3) lijkt te helpen tegen pouchitis na operatie bij colitis ulcerosa.
Longinfecties. Sommige onderzoeken suggereren dat het nemen van een bepaald combinatiepreparaat met Lactobacillus acidophilus en Bifidobacterium (HOWARU Protect) helpt symptomen zoals koorts, hoesten en een loopneus te verminderen en vermindert de hoeveelheid benodigde antibiotica bij kinderen. Ook het eten van voedsel met Bifidobacterium longum BB536 gedurende 3 weken voor het krijgen van een griepprik en gedurende 14 weken daarna lijkt griep te voorkomen bij ouderen.
Diarree bij zuigelingen (rotavirale diarree). , reizigersdiarree, Combinatieproducten met Bifidobacterium,  Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus helpen diarree voorkomen.
Uit onderzoek blijk ook dat deze combinatie producten de symptomen bij
Ulceratieve colitis verminderen en aantal herhalingen kunnen voorkomen.

Voor overige aandoeningen en ziekten zijn tegenstrijdige resultaten gevonden, of is er nog niet voldoende onderzoek verricht. Bijvoorbeeld voor diarree veroorzaakt door antibiotica. De studieresultaten zijn tegenstrijdig. Ook de resultaten voor eczeem, hoog cholesterol en pollenallergie zijn wisselend.

Lees ook: bacillus coagulans

Hoe werkt het?


Bifidobacteriën behoren tot een groep van bacteriën genaamd melkzuurbacteriën. Melkzuurbacteriën worden aangetroffen in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt en kaas. Bifidobacteriën worden gebruikt bij behandeling als zogenaamde “probiotica” het tegenovergestelde van antibiotica. Zij worden beschouwd als “vriendelijke” bacteriën en worden genomen om te groeien en zich vermenigvuldigen in gebieden van het lichaam waar zij normaal zouden voordoen. Het menselijk lichaam rekent op zijn normale bacteriën om verschillende functies te goed uit te voeren, waaronder het afbreken van voedsel. Ze helpen het lichaam voedingsstoffen te nemen  en de overname van “slechte” bacteriën te voorkomen.

Is er bezorgdheid over de veiligheid?


Bifidobacteriën zijn WAARSCHIJNLIJK Veilig voor volwassenen en kinderen bij inname via de mond. Bij sommige mensen kan de behandeling met bifidobacteriën de maag en de darmen verstoren, waardoor een opgeblazen gevoel en winderigheid kunnen ontstaan.

Bijzondere voorzorgen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Er is onvoldoende betrouwbare informatie over de veiligheid van het nemen van bifidobacteriën als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Dus is het verstandig om het niet te nemen tijdens de zwangerschap of borstvoeding. (Tenzij geadviseerd door een arts).

Verzwakt immuunsysteem: Er is enige bezorgdheid dat “probiotica” te goed zouden kunnen groeien in mensen met een zwak immuunsysteem en daardoor infecties veroorzaken. Hoewel dit niet specifiek heeft plaatsgevonden met bifidobacteriën, zijn er zeldzame gevallen waarbij andere probiotische soorten zoals lactobacillus waar dit zicht wel heeft voorgedaan. Als u een verzwakt immuunsysteem check dan eerst met je arts voordat je probiotica neemt.

Zijn er interacties met medicijnen?

Antibiotica worden gebruikt om schadelijke bacteriën in het lichaam te bestrijden. Antibiotica kunnen ook het aantal  vriendelijke bacteriën verminderen in het lichaam. Bifidobacteriën zijn een soort van goede bacteriën. Antibiotica samen met bifidobacteriën, kan de effectiviteit van bifidobacteriën verminderen. Om dit te vermijden, neem bifidobacteriënten minste twee uur vóór of na antibiotica.

Welke dosis wordt gebruikt?


De kracht van bifidobacteriën preparaten wordt gewoonlijk gekwantificeerd door het aantal levende organismen per dosis. De volgende doses zijn onderzocht in het wetenschappelijk onderzoek:

Voor het prikkelbare darm syndroom: 1 miljard cellen van Bifidobacterium infantis per dag
Voor longinfecties bij kinderen: 120 ml melk tweemaal daags met 5 miljard kolonievormende eenheden van elk van Lactobacillus acidophilus en Bifidobacterium
Voor chronische pouchitis: een dosis van 600 miljard bacteriën die bestaat uit soorten Lactobacillus, Bifidobacterium en Streptococcus (VSL # 3) eenmaal daags.
Helicobacter pylori behandeling: een dosis van 5 miljard bacteriën bestaande uit Bifidobacterium lactis en Lactobacillus acidophilus eenmaal daags.
Voor colitis ulcerosa:
100 ml per dag van een bepaalde gefermenteerde melkproduct (Yakult Co., Japan) die ten minste 10 miljard levende Bifidobacterium breve, Bifidobacterium bifidum en Lactobacillus acidophilus stammen per dosis is gebruikt.
3 gram van een specifieke combinatie probioticum met levende gevriesdroogde bacteriesoorten waaronder lactobacillus, bifidobacteriën en streptococcus (VSL # 3) tweemaal daags ook gebruikt.

Check altijd eerst met een arts voordat u probiotica neemt indien u een ernstige aandoening of zwak immuunsysteem hebt.

Andere namen
B. Bifidum, B. Breve, B. Infantis, B. lactis, B. Longum, Bifido, Bifido Bacterie Longum, Bifidobacterias, Bifidobactérie, Bifidobactéries, Bifidobacterium, Bifidobacterium adolescentis; Bifidobacterium animalis, Bifidobacterium bifidum; Bifidobacterium breve; Bifidobacterium infantis; Bifidobacterium lactis; Bifidobacterium longum, Bifidum, Bifidus, Bifidus Brevis, Bifidus Infantis, Bifidus Longum, Bifidobacteria Bifidus, Lactobacillus Bifidus, L. Bifidus, Probiotic, Probiotique.

Zoek je volgende bestemming