Wolfskers (Nachtschade), belladonna

Wat is het?
Belladonna is een plant. Het blad en de wortel worden gebruikt..

De naam “belladonna” betekent “mooie dame,” en werd gekozen vanwege een riskante praktijk in Italië. Het belladonna bessensap werd van oudsher gebruikt in Italië om de pupillen te vergroten van vrouwen, waardoor ze een opvallende verschijning waren. Dit was geen goed idee, want belladonna is giftig.

Hoewel algemeen beschouwd als onveilig wordt belladonna gebruikt als  kalmerend middel bij bronchiale spasmen bij astma en kinkhoest. Het wordt ook gebruikt voor de ziekte van Parkinson, koliek, reisziekte, en als pijnstiller.

Belladonna wordt gebruikt in zalven die worden toegepast op de huid  bij gewrichtspijn (reuma), beenpijn veroorzaakt door druk op de heupzenuw (ischias) en zenuwpijn (neuralgie). Belladonna wordt ook gebruikt in sommige pleisters (-medicijn gevuld gaas aangebracht op de huid) voor het behandelen van psychiatrische stoornissen, een gedragsstoornis genaamd hyperkinesie, overmatig zweten (hyperhidrosis) en astma.

Er is geen bewijs dat belladonna effectief is. Het is onveilig.

Hoe werkt het?
Belladonna heeft chemische stoffen die de functies van het zenuwstelsel van het lichaam kunnen blokkeren. Enkele lichaamsfuncties gereguleerd door het zenuwstelsel zoals speekselvloed, zweten, pupilgrootte, plassen, spijsverteringsfuncties en meer.

Zijn er bezorgdheid over de veiligheid?
Belladonna is WAARSCHIJNLIJK ONVEILIG bij inname via de mond. Het bevat chemicaliën die giftig zijn.

Bijwerkingen kunnen zijn droge mond, vergrote pupillen, wazig zien, rode droge huid, koorts, snelle hartslag, het onvermogen om te plassen of zweten et, hallucinaties, spasmen, psychische problemen, convulsies en coma.

Bijzondere voorzorgen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Belladonna is WAARSCHIJNLIJK ONVEILIGbij inname via de mond tijdens de zwangerschap. Belladonna bevat potentieel toxische chemicaliën en is gekoppeld aan meldingen van ernstige bijwerkingen. Belladonna is ook waarschijnlijk ONVEILIG tijdens de borstvoeding. Het kan vermindering van de melkproductie en ook overgaat in de moedermelk.

Congestief hartfalen (CHF): Belladonna kan leiden tot een snelle hartslag (tachycardie) en misschien CHF erger maken.

Constipatie: Belladonna zou constipatie verergeren.

Down-syndroom: Mensen met het syndroom van Down zijn extra gevoelig voor de potentieel toxische chemicaliën in belladonna en hun schadelijke effecten.

Oesofageale reflux: Belladonna zou oesofageale reflux erger maken.

Koorts:  Belladonna zou het risico van oververhitting bij mensen met koorts te verhogen.

Maagzweren: Belladonna zou maagzweren verergeren.

Gastrointestinale (GI) infecties: Belladonna zorgt dat de lediging van de darmen langer duurt.

Gastro-intestinale (GI) kanaal blokkade: Belladonna kan de blokkade erger maken.

Hiatus hernia: Belladonna zou hernia erger maken.

Hoge bloeddruk: Het nemen van grote hoeveelheden belladona kan de bloeddruk verhogen.

Snelle hartslag (tachycardie): Belladonna kan snelle hartslag erger maken.

Colitis ulcerosa: Belladonna zou complicaties van colitis ulcerosa bevorderen.

Moeite met plassen (urineretentie): Belladonna maakt het erger.

 

Zoek je volgende bestemming