Sint Janskruid: Slechte reputatie

Sint-janskruid is een plant met gele bloemen die al in de oude Europese geneeskunde is gebruikt. De naam St. Janskruid verwijst blijkbaar naar Johannes de Doper, omdat de plant bloeit rond de tijd van het feest van St. Johannes de Doper eind juni.

Waarvoor wordt het gebruikt?


Historisch gezien is sint-janskruid gebruikt voor verschillende aandoeningen, waaronder nier- en longaandoeningen, slapeloosheid en depressie, en om wondgenezing te bevorderen.


Momenteel wordt Sint-janskruid meestal gebruikt als voedingssupplement voor depressie. Mensen gebruiken het ook als voedingssupplement voor andere aandoeningen, waaronder symptomen van de menopauze, ADHD (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit) en obsessieve-compulsieve stoornis. Het wordt lokaal gebruikt voor wondgenezing.


De bloeiende toppen van sint-janskruid worden gebruikt om thee, tabletten, capsules en vloeibare extracten te bereiden.

Slechte reputatie van sint Janskruid

Sint-Janskruid heeft een slechte reputatie onder medici. Sommige onderzoeken lijken aan te tonen dat het nuttig zou kunnen zijn tegen een milde vorm van depressie. Andere onderzoeken tonen geen werkzaamheid aan bij de behandeling van de meer ernstige vormen van depressie.

Sommige mensen gebruiken Sint-Janskruid ook tegen andere aandoeningen, zoals angsten en slaapstoornissen. Er is geen bewijs dat het helpt tegen deze aandoeningen. Zoals gezegd heeft Sint-Janskruid een slechte reputatie. Behalve dat de effectiviteit van het middel niet vaststaat, kan het ook gevaarlijk zijn. Het kan invloed hebben op de werkzaamheid van allerlei “echte” medicijnen, of het nou gaat om de anticonceptiepil of om antidepressiva. Het verandert namelijk de manier waarop de lever medicijnen omzet. Sommige medicijnen verliezen hun werkzaamheid, andere werken juist sterker of niet zoals de bedoeling is. Overleg het gebruik van Sint-Janskruid dus altijd met de huisarts, zeker als je ook medicijnen gebruikt.

Effectiviteit

De resultaten van onderzoeken naar de effectiviteit van sint-janskruid voor depressie zijn gemengd.
Sint-janskruid is ook onderzocht voor andere aandoeningen dan depressie. Voor sommigen, zoals ADHD, het prikkelbare darm syndroom en stoppen met roken, geeft het huidige bewijs aan dat sint-janskruid niet helpt. Voor anderen, zoals symptomen van de menopauze, premenstrueel syndroom en obsessieve-compulsieve stoornis, is het bewijs niet doorslaggevend.

Wat weten we over veiligheid ?

Sint-janskruid kan de effecten van veel medicijnen verzwakken, waaronder cruciaal belangrijke medicijnen zoals
antidepressiva
Anticonceptiepillen
Cyclosporine, dat voorkomt dat het lichaam getransplanteerde organen afstoot
Digoxine, een hartmedicijn
Sommige hiv-medicijnen, waaronder indinavir
Sommige medicijnen tegen kanker, waaronder irinotecan
Warfarine, een antistollingsmiddel (bloedverdunner).
Het gebruik van sint-janskruid met bepaalde antidepressiva of andere geneesmiddelen die serotonine beïnvloeden, een stof die wordt geproduceerd door zenuwcellen, kan leiden tot verhoogde serotonine-gerelateerde bijwerkingen, die mogelijk ernstig kunnen zijn.
Sint-janskruid kan een verhoogde gevoeligheid voor zonlicht veroorzaken. Andere bijwerkingen kunnen angst, droge mond, duizeligheid, gastro-intestinale symptomen, vermoeidheid, hoofdpijn of seksuele disfunctie zijn.

Onthoud

Depressie kan een ernstige ziekte zijn. Als u of iemand in uw familie een depressie heeft, raadpleeg dan een arts.
Hoewel het belangrijk is om al uw zorgverleners te informeren over eventuele aanvullende gezondheidsbenaderingen die u gebruikt, is dit vooral van cruciaal belang voor sint-janskruid, omdat dit kruid een wisselwerking heeft met zoveel medicijnen. Interacties met sint-janskruid kunnen de effecten van levensreddende medicijnen verzwakken of gevaarlijke bijwerkingen veroorzaken.

Bijwerkingen en veiligheid van sint Janskruid


Bij orale inname: St. Janskruid is WAARSCHIJNLIJK VEILIG bij orale inname tot 12 weken. Er zijn aanwijzingen dat het zelfs meer dan een jaar veilig kan worden gebruikt. Het kan enkele bijwerkingen veroorzaken, zoals slaapproblemen, levendige dromen, moeilijk stilzitten, nervositeit, prikkelbaarheid, maagklachten, vermoeidheid, droge mond, duizeligheid, hoofdpijn, huiduitslag, diarree en tintelingen van de huid. Neem ’s ochtends sint-janskruid in of neem een ​​lagere dosis als het slaapproblemen lijkt te veroorzaken.

Sint-janskruid is MOGELIJK ONVEILIG bij orale inname in grote doses. Wanneer het in grote hoeveelheden via de mond wordt ingenomen, kan het ernstige huidreacties op blootstelling aan de zon veroorzaken. Vrouwen kunnen risico lopen op ernstige huidreacties, zelfs bij de gebruikelijke doses sint-janskruid. Draag zonnebrandcrème buiten, vooral als je een lichte huid hebt.

Sint-janskruid heeft een wisselwerking met veel geneesmiddelen (zie het gedeelte hieronder). Laat uw zorgverlener weten of u sint-janskruid wilt gebruiken. Uw zorgverlener zal uw medicatie willen herzien om te zien of er problemen kunnen zijn.

Bij aanbrenging op de huid: er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar om te weten of sint-janskruid veilig is wanneer het op de huid wordt aangebracht. Sint-janskruid kan ernstige huidreacties veroorzaken bij blootstelling aan de zon.


Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:


Zwangerschap en borstvoeding: St. Janskruid is MOGELIJK ONVEILIG bij orale inname tijdens de zwangerschap. Er zijn aanwijzingen dat het geboorteafwijkingen bij ongeboren ratten kan veroorzaken. Niemand weet nog of het hetzelfde effect heeft bij ongeboren mensen. Zogende zuigelingen van moeders die sint-janskruid gebruiken, kunnen last krijgen van koliek, slaperigheid en nervositeit. Gebruik sint-janskruid niet als u zwanger bent of borstvoeding geeft totdat er meer bekend is.

Kinderen: Het is MOGELIJK ONVEILIG bij orale inname tot 8 weken bij kinderen van 6-17 jaar oud.

Ziekte van Alzheimer: er bestaat bezorgdheid dat sint-janskruid dementie zou kunnen verergeren bij mensen met de ziekte van Alzheimer.

Bipolaire stoornis: Mensen met een bipolaire stoornis wisselen tussen depressie en manie, een toestand die wordt gekenmerkt door overmatige fysieke activiteit en impulsief gedrag. Sint-janskruid kan bij deze personen manie veroorzaken en kan ook de cyclus tussen depressie en manie versnellen.

Depressie: bij mensen met een ernstige depressie kan sint-janskruid manie veroorzaken, een toestand die wordt gekenmerkt door overmatige fysieke activiteit en impulsief gedrag.

Schizofrenie: sint-janskruid kan bij sommige mensen met schizofrenie psychose veroorzaken.

Chirurgie: Sint-janskruid kan de serotonine spiegel in de hersenen beïnvloeden, wat de chirurgische ingrepen kan verstoren. Ook kan het gebruik van anesthesie bij mensen die sint-janskruid hebben gebruikt, leiden tot ernstige hartcomplicaties tijdens de operatie. Stop met het gebruik van sint-janskruid ten minste twee weken voor een geplande operatie.

Zoek je volgende bestemming