Sint Janskruid

Sint-janskruid is een plant met gele bloemen die al in de oude Europese geneeskunde in de traditionele Europese geneeskunde is gebruikt. De naam St. Janskruid verwijst blijkbaar naar Johannes de Doper, omdat de plant bloeit rond de tijd van het feest van St. Johannes de Doper eind juni.


Historisch gezien is sint-janskruid gebruikt voor verschillende aandoeningen, waaronder nier- en longaandoeningen, slapeloosheid en depressie, en om wondgenezing te bevorderen.


Momenteel wordt Sint-janskruid meestal gebruikt als voedingssupplement voor depressie. Mensen gebruiken het ook als voedingssupplement voor andere aandoeningen, waaronder symptomen van de menopauze, ADHD (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit) en obsessieve-compulsieve stoornis. Het wordt lokaal gebruikt voor wondgenezing.


De bloeiende toppen van sint-janskruid worden gebruikt om thee, tabletten, capsules en vloeibare extracten te bereiden. Lokale voorbereidingen zijn ook beschikbaar.

Sint-Janskruid heeft een slechte reputatie onder medici. Sommige onderzoeken lijken aan te tonen dat het nuttig zou kunnen zijn tegen een milde vorm van depressie. Andere onderzoeken tonen geen werkzaamheid aan bij de behandeling van de meer ernstige vormen van depressie.

Sommige mensen gebruiken Sint-Janskruid ook tegen andere aandoeningen, zoals angsten en slaapstoornissen. Er is geen bewijs dat het helpt tegen deze aandoeningen. Zoals gezegd heeft Sint-Janskruid een slechte reputatie. Behalve dat de effectiviteit van het middel niet vaststaat, kan het ook gevaarlijk zijn. Het kan invloed hebben op de werkzaamheid van allerlei “echte” medicijnen, of het nou gaat om de anticonceptiepil of om antidepressiva. Het verandert namelijk de manier waarop de lever medicijnen omzet. Sommige medicijnen verliezen hun werkzaamheid, andere werken juist sterker of niet zoals de bedoeling is. Overleg het gebruik van Sint-Janskruid dus altijd met de huisarts, zeker als je ook medicijnen gebruikt.

Effectiviteit

De resultaten van onderzoeken naar de effectiviteit van sint-janskruid voor depressie zijn gemengd.
Sint-janskruid is ook onderzocht voor andere aandoeningen dan depressie. Voor sommigen, zoals ADHD, het prikkelbare darm syndroom en stoppen met roken, geeft het huidige bewijs aan dat sint-janskruid niet helpt. Voor anderen, zoals symptomen van de menopauze, premenstrueel syndroom en obsessieve-compulsieve stoornis, is het bewijs niet doorslaggevend.

Wat weten we over veiligheid?

Sint-janskruid kan de effecten van veel medicijnen verzwakken, waaronder cruciaal belangrijke medicijnen zoals
antidepressiva
Anticonceptiepillen
Cyclosporine, dat voorkomt dat het lichaam getransplanteerde organen afstoot
Digoxine, een hartmedicijn
Sommige hiv-medicijnen, waaronder indinavir
Sommige medicijnen tegen kanker, waaronder irinotecan
Warfarine, een antistollingsmiddel (bloedverdunner).
Het gebruik van sint-janskruid met bepaalde antidepressiva of andere geneesmiddelen die serotonine beïnvloeden, een stof die wordt geproduceerd door zenuwcellen, kan leiden tot verhoogde serotonine-gerelateerde bijwerkingen, die mogelijk ernstig kunnen zijn.
Sint-janskruid kan een verhoogde gevoeligheid voor zonlicht veroorzaken. Andere bijwerkingen kunnen angst, droge mond, duizeligheid, gastro-intestinale symptomen, vermoeidheid, hoofdpijn of seksuele disfunctie zijn.

Onthoud

Depressie kan een ernstige ziekte zijn. Als u of iemand in uw familie een depressie heeft, raadpleeg dan een arts.
Hoewel het belangrijk is om al uw zorgverleners te informeren over eventuele aanvullende gezondheidsbenaderingen die u gebruikt, is dit vooral van cruciaal belang voor sint-janskruid, omdat dit kruid een wisselwerking heeft met zoveel medicijnen. Interacties met sint-janskruid kunnen de effecten van levensreddende medicijnen verzwakken of gevaarlijke bijwerkingen veroorzaken.

 

(Visited 1.171 times, 1 visits today)