Melatonine: Veiligheid, Bijwerkingen en effect op medicijngebruik

Dit is deel 2 van het artikel over melatonine, deel 1 is hier te vinden:

melatonine

De dosering van melatonine in de meeste onderzoeken is als volgt:

Voor slapeloosheid :
0,3-5 mg voor het slapen gaan. De veiligheid voor een hogere dosis kan wellicht anders zijn. Ook kunnen er wellicht meer bijwerkingen zijn bij een andere dosering.

Melatonine is WAARSCHIJNLIJK veilig voor de meeste volwassenen bij inname via de mond op de korte termijn. Het is waarschijnlijk ook veilig wanneer het op de huid wordt aangebracht. Het kan een aantal bijwerkingen hebben:

  • Hoofdpijn
  • Gevoelens van depressie
  • Slaperigheid overdag
  • Duizeligheid
  • Maagkrampen
  • Prikkelbaarheid.

Niet autorijden of (gevaarlijke) machines gebruiken voor 5 uur na het innemen van melatonine.


Bijzondere voorzorgen en waarschuwingen :


Zwangerschap en borstvoeding : Melatonine is mogelijk onveilig tijdens de zwangerschap . Gebruik het niet . Er is onvoldoende bekend over de veiligheid van het gebruik van melatonine bij het geven van borstvoeding . Het is het beste om het niet te gebruiken .

Melatonine en zwanger worden:

Melatonine kan de ovulatie (eisprong) in de weg zitten, waardoor het moeilijker om zwanger te worden .

Kinderen : Melatonine mag niet worden gebruikt in de meeste kinderen . Het is mogelijk onveilig . Vanwege de effecten op andere hormonen , is het mogelijk dat melatonine andere hormonen ontregeld, vooral tijdens de adolescentie.

Hoge bloeddruk of lage bloeddruk : Melatonine kan de bloeddruk beïnvloeden.

Diabetes: Melatonine kan de bloedsuikerspiegel verhogen bij mensen met diabetes . Controleer uw bloedsuikerspiegel zorgvuldig.
Depressie: Melatonine kan symptomen van depressie verergeren.

Epilepsie-aanvallen : melatonine zou het risico op een aanval kunnen vergroten.

Zijn er interacties met medicijnen ?

Gebruik deze combinatie niet .

Sederende medicatie ( CZS-depressiva )
Melatonine kan slaperigheid en sufheid veroorzaken . Medicijnen die slaperigheid veroorzaken, worden sedativa genoemd . Inname van melatonine , samen met kalmerende medicijnen kan leiden tot te veel slaperigheid .

Sommige kalmerende medicijnen zijn onder meer clonazepam ( Klonopin ) , lorazepam ( Ativan ) , fenobarbital ( Donnatal ) , Zolpidem ( Ambien ) , en anderen .

De anticonceptiepil
Het lichaam maakt melatonine . De anticonceptiepil verhoogd de hoeveelheid melatonine het lichaam. Inname van melatonine samen met de pil kan leiden tot te veel melatonine in het lichaam.

cafeïne
Cafeïne zou melatonine in het lichaam te verminderen. Inname van melatonine samen met cafeïne kan de effectiviteit van melatonine supplementen verminderen .

Fluvoxamine ( Luvox )
Fluvoxamine ( Luvox ) kan de hoeveelheid melatonine die het lichaam absorbeert te verhogen . Inname van melatonine samen met fluvoxamine ( Luvox ) kan de werking en bijwerkingen van melatonine te verhogen.

Medicijnen voor diabetes
Er is enige bezorgdheid dat melatonine invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Diabetes medicijnen worden gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Door het veranderen van de bloedsuikerspiegel , zou melatonine invloed kunnen hebben op diabetes medicijnen.

Medicijnen die de werking van het immuunsysteem verlagen

Melatonine kan de effectiviteit van deze middelen verminderen.

Medicijnen voor de bloedstolling ( Antistollingsmiddelen)
Melatonine kan de bloedstolling vertragen . Inname van melatonine , samen met deze medicijnen kan de kans op blauwe plekken en bloedingen verhogen .

Sederende medicatie ( benzodiazepines )
Melatonine kan slaperigheid en sufheid veroorzaken . Geneesmiddelen die slaperigheid en sufheid veroorzaken, worden kalmerende middelen genoemd . Inname van melatonine , samen met kalmerende medicijnen kan leiden tot te veel slaperigheid .

Zijn er interacties met kruiden en supplementen ?

Andere supplementen en kruiden die de bloedstolling vertragen kunnen deze bijwerking van melatonine erger maken en de kans op bloedingen vergroten. Dit zijn onder meer:

engelwortel, kruidnagel, knoflook, gember , ginkgo , Panax ginseng , rode klaver , wilg , en anderen .

Kruiden en supplementen met slaapbevorderende ( kalmerende ) eigenschappen
Het gebruik van melatonine , samen met kruiden die kalmerende eigenschappen kunnen de werking en bijwerkingen van melatonine te verhogen. Sommige van deze supplementen zijn

5 – HTP , kalmoes , kattenkruid , hop , St. Janskruid , valeriaan , en anderen .

Zoek je volgende bestemming