Melatonine: Gebruik en Effectiviteit

Wat is het?

Melatonine is een hormoon dat van nature in het lichaam voorkomt. Melatonine als geneesmiddel is synthetisch gemaakt in een laboratorium . Het is meestal verkrijgbaar in pilvorm , maar melatonine is ook verkrijgbaar in vormen die in de wang of onder de tong worden geplaatst . Hierdoor kan de melatonine direct in het lichaam worden opgenomen.

Hoe werkt het?

De belangrijkste taak van melatonine in het lichaam is om dag en nacht cycli te reguleren . Duisternis zorgt ervoor dat het lichaam meer melatonine gaat produceren om voor te bereiden op de slaap. Licht vermindert de melatonine productie en geeft signalen aan het lichaam om wakker te zijn . Sommige mensen die moeite hebben met slapen hebben minder melatonine in hun lichaam. Er wordt gedacht dat het toevoegen van melatonine supplementen kunnen helpen om te slapen .

Waar gebruiken mensen het voor?


Mensen gebruiken melatonine om de interne klok van het lichaam aan te passen . Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij jetlag , voor het aanpassen van de slaap – waak cyclus in mensen wier dagelijks werk roosterwijzigingen heeft.

Melatonine wordt ook gebruikt voor het onvermogen om in slaap ( slapeloosheid ) te vallen ; vertraagde slaapfase syndroom ( DSPS ) ; slapeloosheid geassocieerd met Attention Deficit – Hyperactivity Disorder ( ADHD ) ; slapeloosheid als gevolg van bepaalde geneesmiddelen tegen een hoge bloeddruk (beta – blokkers) ; en slaapproblemen bij kinderen met ontwikkelingsstoornissen zoals autisme , hersenverlamming , en een verstandelijke handicap . En om bijwerkingen van het stoppen met roken te verminderen .

Sommige mensen gebruiken melatonine voor de ziekte van Alzheimer , oorsuizen , depressie , chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS ) , fibromyalgie , migraine en andere hoofdpijn, prikkelbare darm syndroom ( PDS ) , botontkalking ( osteoporose ) , een bewegingsstoornis genaamd tardieve dyskinesie ( TD ) , epilepsie , een anti – aging middel , voor de menopauze en voor anticonceptie .

Andere toepassingen zijn borstkanker , hersenkanker , longkanker , prostaatkanker , hoofd kanker , halskanker , en gastro-intestinale kanker . Melatonine wordt ook gebruikt voor sommige van de bijwerkingen van een kankerbehandeling ( chemo ) waaronder gewichtsverlies , zenuwpijn , zwakte en een verlaagd aantal stolsel vormende cellen ( trombocytopenie ) .

Soms gebruiken mensen melatonine om de huid te beschermen tegen zonnebrand .

Hoe effectief is het?

Waarschijnlijk effectief voor

Slaapproblemen bij kinderen met autisme en een verstandelijke beperking

Slaapstoornissen bij blinde mensen.

Mogelijk effectief voor …

Jetlag . Het meeste onderzoek toont aan dat melatonine bepaalde symptomen van een jetlag kan verbeteren, zoals alertheid en bewegingscoördinatie . Melatonine lijkt ook, zij het in mindere mate, andere jetlag symptomen zoals slaperigheid overdag en vermoeidheid te verbeteren . Maar , melatonine is niet effectief voor het verkorten van de tijd die nodig is voor om in slaap te vallen bij mensen met een jetlag.
Problemen met slapen ( slapeloosheid ) . Melatonine lijkt in staat om de hoeveelheid tijd die nodig is om in slaap te vallen verkorten , maar het scheelt ongeveer 12 minuten.

Melatonine lijkt effectiever bij ouderen dan bij jongeren, waarschijnlijk omdat ouderen minder melatonine in hun lichaam hebben.

Secundaire slaapstoornissen. Soms zijn slaapproblemen het gevolgd van een aandoening of ziekte, zoals bijvoorbeeld Alzheimer, depressie, schizofrenie. Uit onderzoek blijkt tot op heden niet dat melatonine t zou kunnen helpen om de tijd die het kost om in slaap in deze gevallen kan verminderen, maar het kan de slaap wel verbeteren.

Clusterhoofdpijn . Inname van 10 mg melatonine via de mond elke avond zou het aantal aanvallen van cluster hoofdpijn te verminderen . Echter , het nemen van 2 mg melatonine voor het slapengaan lijkt niet te werken .
Verminderen van angst voor de operatie . Het lijkt te werken tegen deze vorm van angst. En heeft veel minder bijwerkingen dan andere kalmeringsmiddelen.

Het lijkt ook een positief effect te hebben bij het stoppen van benzodiazepinen gebruik, mits in gecontroleerde – afgifte vorm .
afname symptomen bij mensen die stoppen met roken . Een enkele orale dosis van 0,3 mg melatonine ingenomen 3,5 uur na het stoppen van sigaretten lijkt angst , rusteloosheid , geïrriteerdheid , depressie en verlangen naar sigaretten 10 uur verminderen .
Lage bloedplaatjes ( trombocytopenie ) .
De doeltreffendheid van bepaalde kankermedicijnen gebruikt om tumoren te bestrijden in de borst , long , nier , lever , alvleesklier , maag , colon , prostaat en verlagen sommige bijwerkingen van kankerbehandeling .
Afnemende symptomen van een bewegingsstoornis genaamd tardieve dyskinesie ( TD ) .
Afnemende zonnebrand wanneer toegepast op de huid in een crème vorm voordat je in de zon.

Mogelijk niet effectief voor ...

Aanpassen van het slaap schema bij mensen in ploegendienst .

Waarschijnlijk niet effectief voor

Depressie . Er is ook enige bezorgdheid dat melatonine symptomen zou kunnen verergeren bij sommige mensen.

Onvoldoende bewijs om de effectiviteit vast te stellen voor …

Epilepsie . Er zijn zowel aanwijzingen dat melatonine het aantal en de lengte van aanvallen bij kinderen met epilepsie verminderen, maar ook dat melatonine voor meer aanvallen zorgt.

Menopauzale symptomen . Beperkt onderzoek suggereert dat melatonine niet helpt tegen overgangsklachten . Echter , melatonine in combinatie met soja-isoflavonen kan helpen psychische symptomen geassocieerd met de menopauze te verminderen .
Slaapproblemen geassocieerd met Attention Deficit – Hyperactivity Disorder ( ADHD ) . Beperkt onderzoek suggereert melatonine slapeloosheid bij kinderen met ADHD die het die hiertegen medicijnen nemen vermindert. Een betere slaap maakt de symptomen van adhd echter niet minder.

    Migraine hoofdpijn . Er is enig bewijs dat het nemen van melatonine ’s avonds voor het slapen migraine kan voorkomen . Wanneer hoofdpijn zich toch voordoet, is het milder en korter . Sommige onderzoekers zijn van mening dat de natuurlijke melatonine productie bij mensen met migraine anders is.

    Slapeloosheid veroorzaakt door medicijnen die worden gebruikt voor hoge bloeddruk ( bètablokkers ) .
Hoofdpijn gekenmerkt door plotselinge scherpe pijn ( idiopathische stekende hoofdpijn ) .
Oorsuizen ( tinnitus ) .
Chronisch vermoeidheidssyndroom ( CFS ) .
Osteoporose .
Prikkelbare darm syndroom ( IBS ) .
Geboortebeperking.
Fibromyalgie .
Ouder worden
Andere aandoeningen.

Meer bewijs is nodig om de effectiviteit van melatonine vast te stellen voor deze aandoeningen.

Bijwerkingen van melatonine

Bij orale inname: Melatonine is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor de meeste volwassenen wanneer het voor korte tijd via de mond wordt ingenomen. Melatonine is MOGELIJK VEILIG wanneer het op de juiste manier via de mond wordt ingenomen, langdurig. Melatonine wordt bij sommige mensen tot 2 jaar veilig gebruikt. Het kan echter enkele bijwerkingen veroorzaken, waaronder hoofdpijn, kortdurende depressieve gevoelens, slaperigheid overdag, duizeligheid, maagkrampen en prikkelbaarheid. Bestuur geen auto en bedien geen machines gedurende vier tot vijf uur na het innemen van melatonine. Indien aangebracht op de huid: Melatonine is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor de meeste volwassenen wanneer het op korte termijn direct op de huid wordt aangebracht.

andere namen:

5 – Methoxy – N – acetyltryptamine , MEL , Melatonina , melatonine , MLT , N – acetyl – 5 – methoxytryptamine , N -acetyl – 5 – methoxytryptamine , Pijnappelklier hormoon .

Zoek je volgende bestemming