Melatonine en het effect op (slaapproblemen) bij ADHD

Ongeveer 25-50 % van de patiënten met attention-deficit hyperactivity disorder ( ADHD ) hebben slaapproblemen. Matige tot ernstige slaapproblemen komen vaak voor bij kinderen met ADHD in vergelijking met kinderen die een andere psychiatrische aandoeningen hebben of “gezond” zijn. 


Kinderen met ADHD lijden 2 x zo vaak aan slapeloosheid dan andere kinderen.  Helaas zijn de slaapproblemen ernstiger wanneer kinderen behandeld worden met medicijnen. Ook in vergelijking met kinderen die wel ADHD hebben, maar daarvoor geen medicijnen gebruiken. Overdag kan de slapeloosheid de ADHD negatief beinvloeden. Sommige symptomen, zoals prikkelbaarheid, worden erger. 

 

Melatonine heeft een belangrijke regel functie wanneer het gaat om het slaap-waak ritme.

Melatonine wordt gevormd uit een essentieel aminozuur  (tryptofaan). Melatonine-synthese wordt gestimuleerd wanneer het donker wordt, en de productie wordt minder wanneer het licht is. Melatonine kan gebruikt worden als voedingssuplement, het is identiek aan het lichaamseigen melatonine.
Het effect van melatonine op slaap patronen bij kinderen met ADHD is onderzocht. Het bleek dat melatonine deels de slaap-waak problemen bij kinderen kan verminderen. Helaas had meer en beter slapen geen effect op ADHD gedrag overdag.

Zoek je volgende bestemming