Ginkgo, is het effectief?

Ginkgo, ook wel bekend als Ginkgo Biloba is een van de meest populaire homeopathische middelen. En dat is niet zo verwonderlijk. De bevolking wordt steeds ouder en van Ginkgo wordt altijd gedacht dat het goed is voor het verbeteren van het geheugen, zelfs ter voorkoming van Alzheimer.

Ook zou het goed zijn voor het denkvermogen. Helaas is er geen bewijs dat het werkt. Ginkgo is ontzettend vaak onderworpen aan wetenschappelijk onderzoek. De conclusies van deze onderzoeken kunnen als volgt worden samengevat:

 

Kleine onderzoeken schetsen een positief beeld van Ginkgo, grotere onderzoeken vinden geen effecten. Een groot onderzoek uit 2009 heeft Ginkgo onderzocht op:

Het voorkomen van Alzheimer dementie

Het vertragen van de cognitieve achteruitgang

Het remmen van dementie

Het voorkomen van een hoge bloeddruk

Het verminderen van een hoge bloeddruk

Het onderzoek uit 2009 concludeerde dat het niet werkt, bij geen enkele van deze factoren. Ginkgo is het voorbeeld van een succesvolle marketing campagne van een homeopathisch middel. Het middel is overigens vrij veilig, alleen het consumeren van de zaden kan gevaarlijk zijn. Dit kan leiden tot stuiptrekkingen en overlijden.

 

(Visited 366 times, 1 visits today)