Saw Palmetto: Effectiviteit en bijwerkingen

Saw Palmetto

is een kleine palmboom die voorkomt in het oostelijke deel van de Verenigde Staten . De vrucht werd medicinaal gebruikt door de Seminole Tribe in Florida. Saw palmetto wordt gebruikt als een traditionele of volksremedie voor plasproblemen die geassocieerd zijn met een vergrote prostaat ( ook wel benigne prostaathyperplasie of BPH ) , en voor chronische bekkenpijn , blaas aandoeningen , verminderde geslachtsdrift , haaruitval , hormonale onevenwichtigheden , en prostaatkanker.

De rijpe vruchten van Saw Palmetto worden gebruikt in verschillende vormen, waaronder gemalen en gedroogd fruit of hele bessen . Het is verkrijgbaar in vloeibare extracten , tabletten , capsules , en als een thee .
Wat de wetenschap zegtVerschillende kleine studies suggereren dat Saw Palmetto effectief kan zijn voor de behandeling van symptomen van BPH (vergrote prostaat). Echter, een onderzoek uit 2011 onder 369 oudere mannen heeft aangetoond dat Saw Palmetto extract ( 320 mg ) niet de plasproblemen kon verminderen. Ook in een toetsing van 2009 en 2006 bleek geen effect ten opzichte van placebo.

Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs om het gebruik van Saw Palmetto voor het verminderen van een vergrote prostaat te ondersteunen.
Saw Palmetto lijkt geen invloed te hebben op prostaat-specifiek antigeen ( PSA) . PSA is een eiwit geproduceerd door cellen in de prostaat . De PSA -test wordt gebruikt om te screenen voor prostaatkanker ter controle van en patiënten die ooit prostaat kanker hebben gehad. Er wordt nog onderzoek gedaan naar het effect van Saw Palmetto op prostaatkankercellen.
Bijwerkingen en Waarschuwingen

Saw Palmetto wordt goed verdragen door de meeste gebruikers . Het kan milde bijwerkingen , zoals maagklachten veroorzaken .

 

(Visited 679 times, 1 visits today)