Saw Palmetto- zegepalm : Effectiviteit en bijwerkingen

Saw Palmetto (zegepalm)

is een kleine palmboom die voorkomt in het oostelijke deel van de Verenigde Staten . De vrucht werd medicinaal gebruikt door de Seminole Tribe in Florida. Saw palmetto wordt gebruikt als een traditionele of volksremedie voor plasproblemen die geassocieerd zijn met een vergrote prostaat ( ook wel benigne prostaathyperplasie of BPH ) , en voor chronische bekkenpijn , blaas aandoeningen , verminderde geslachtsdrift , haaruitval , hormonale onevenwichtigheden , en prostaatkanker.

De rijpe vruchten van Saw Palmetto worden gebruikt in verschillende vormen, waaronder gemalen en gedroogd fruit of hele bessen . Het is verkrijgbaar in vloeibare extracten , tabletten , capsules , en als een thee .  

Gebruik en effectiviteit?


Mogelijk effectief voor

Een type prostaatoperatie (transurethrale resectie van de prostaat of TURP). Onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van 320 mg saw palmetto gedurende 2 maanden voorafgaand aan een prostaatoperatie de tijd die aan de operatie wordt besteed, het bloedverlies, de ontwikkeling van problemen tijdens de operatie en de totale tijd die in het ziekenhuis wordt doorgebracht, kan verminderen. Uit een kleine studie bleek echter dat het nemen van 160 mg zegepalm per dag gedurende 5 weken vóór de operatie het risico op problemen tijdens de operatie niet verlaagt.

Mogelijk niet effectief voor

Vergrote prostaat (goedaardige prostaathyperplasie of BPH). Hoewel er tegenstrijdige resultaten zijn, toont onderzoek van hogere kwaliteit en betrouwbaarder aan dat saw palmetto weinig of geen voordelen heeft voor het verminderen van symptomen bij mannen met BPH. Saw Palmetto lijkt de noodzaak om ’s nachts naar de badkamer te gaan of pijnlijk urineren niet te verminderen.

Onvoldoende bewijs voor

Mannelijke kaalheid (androgene alopecia). De effecten van saw palmetto bij mensen met mannelijke kaalheid zijn tegenstrijdig. Vroeg onderzoek toont aan dat het aanbrengen van saw palmetto op de hoofdhuid de haargroei kan versnellen. Ook kan een combinatie van zegepalm en bèta-sitosterol die via de mond wordt ingenomen, de hoeveelheid en kwaliteit van haar verbeteren bij mannen met mannelijke kaalheid. Maar het werkt niet zo goed als het medicijn finasteride.


Een aandoening die aanhoudende bekkenpijn, plasproblemen en seksuele problemen veroorzaakt (chronische prostatitis en chronisch bekkenpijnsyndroom). De resultaten van onderzoek naar de effecten van saw palmetto zijn tegenstrijdig. Sommige onderzoeken suggereren dat het zou kunnen werken. Maar ander onderzoek doet dat niet.


Prostaatkanker. Het nemen van saw palmetto lijkt niet in verband te staan ​​met een verminderd risico op prostaatkanker. Ook lijkt het nemen van saw palmetto tijdens bestraling voor vroege prostaatkanker de symptomen van de ziekte niet te verbeteren.


Zwelling (ontsteking) van de prostaat door infectie. Sommige onderzoeken tonen aan dat het nemen van saw palmetto samen met antibiotica de symptomen van prostaatzwelling als gevolg van infectie kan verbeteren.
Astma.
Kanker.
Chronische bronchitis.
Verkoudheid.
Hoesten.
Mannelijke haargroei bij vrouwen
Slapeloosheid.
Migraine
Verhogen van seksueel verlangen bij gezonde mensen.
Seksuele problemen die bevrediging tijdens seksuele activiteit verhinderen.
Keelpijn.
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit voor deze toepassingen te beoordelen.

Bijwerkingen en veiligheid van saw palmetto


Bij orale inname: Saw palmetto is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor de meeste mensen bij orale inname tot 3 jaar. Bijwerkingen zijn meestal mild en kunnen duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken, obstipatie en diarree omvatten.

Er bestaat enige bezorgdheid dat saw palmetto bij sommige mensen lever- of pancreasproblemen kan veroorzaken. Er zijn twee meldingen van leverschade en één melding van pancreasschade bij mensen die saw palmetto gebruikten. Er is echter niet genoeg informatie om te weten of Saw Palmetto de werkelijke oorzaak van deze bijwerkingen was.

Bij rectale toediening: Saw palmetto is MOGELIJK VEILIG bij toediening op de juiste wijze in het rectum gedurende maximaal 30 dagen. Het is niet bekend of het veilig is om voor langere tijd te gebruiken.

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Saw palmetto is WAARSCHIJNLIJK ONVEILIG bij orale inname tijdens zwangerschap of borstvoeding. Het werkt als een hormoon en dit kan gevaarlijk zijn voor de zwangerschap. Niet gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Chirurgie: Saw palmetto kan de bloedstolling vertragen. Er bestaat enige bezorgdheid dat het tijdens en na de operatie extra bloedingen kan veroorzaken. Stop met het gebruik van Saw Palmetto ten minste 2 weken voor een geplande operatie.

Zoek je volgende bestemming