Fibromyalgie dieet en andere tips

Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van voeding op fibromyalgie. De weinige studies die er zijn, als ook wat anekdotische verhalen werpen wel enig licht op de relatie tussen voeding en fibromyalgie. 42% van de mensen met fibromyalgie geven aan dat bepaalde voedingsmiddelen de symptomen erger maken.


 

De auteurs van een rapport dat verschenen is in Rheumatology International wijzen er op dat mensen met een gevoeligheid voor gluten typische fibromyalgie symptomen kunnen ontwikkelen, waaronder zwakte, pds en chronische spier en gewrichtspijn. Tegelijkertijd kan de diagnose coeliakie bij hen niet gesteld worden. Deze mensen voldoen niet aan de criteria voor coeliakie. Ze hebben 20 mensen uit deze groep op een glutenvrij dieet gezet. De conclusie was, dat ze stellen dat gluten wellicht een oorzaak kunnen zijn van fibromyalgie.
Uit ander (Scandinavisch) onderzoek, bleek dat ook een veganistisch dieet de symptomen van fibromyalgie kan verminderen. Tenminste op de korte termijn. Of het op de lange termijn voordelen kan geven is nog niet onderzocht.
Uit anekdotische verhalen blijkt dat vitamine D, yoga en 5-htp de symptomen kunnen verbeteren en dat melk en eieren de symptomen erger kunnen maken.

(Visited 496 times, 1 visits today)