Het gevaar van 5-htp: bijwerkingen en effect

5 – HTP ( 5 – hydroxytryptofaan ) is een chemisch bijproduct van  L – tryptofaan . Het wordt ook commercieel geproduceerd uit de zaden van een Afrikaanse plant ( Griffonia simplicifolia ) .

Waarvoor wordt het gebruikt

5 – HTP wordt gebruikt voor slaapstoornissen , depressie, angst , migraine en spanningshoofdpijn , fibromyalgie , eetaanvallen geassocieerd met obesitas, premenstrueel syndroom ( PMS ) , premenstruele dysfore stoornis ( PMDD ) , attention deficit – hyperactivity disorder ( ADHD ) , en samen met medicijnen om epilepsie en de ziekte van Parkinson te behandelen .

5 – HTP werkt in de hersenen en het centrale zenuwstelsel door de productie van serotonine . Serotonine kan invloed hebben op de slaap , eetlust , temperatuur , seksueel gedrag , en pijnsensatie . Omdat 5 – HTP  de synthese van serotonine verhoogt , wordt het gebruikt voor verschillende ziekten waarbij serotonine wordt verondersteld een belangrijke rol te spelen, zoals depressie , slapeloosheid , obesitas.

Risico van 5 htp


5htp is mogelijk gevaarlijk, gebruik het niet tot er meer bekend is over dit supplement. Sommige mensen die het hebben genomen, hebben eosinofilie – myalgie syndroom ( EMS ) gekregen, een ernstige aandoening waarbij extreem gevoelige spieren ( myalgie ) en afwijkingen in het bloed ( eosinofilie ) ontstaan . Sommige mensen denken dat de EMS kan worden veroorzaakt door een toevallig ingrediënt ( verontreiniging ) in een aantal 5 – HTP producten. Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs om te weten of EMS wordt veroorzaakt door 5 HTP , een verontreiniging of een andere factor . Totdat er meer bekend is, is het niet verstandig om het te gebruiken.

Hoe effectief is 5-htp ?

Het werkt mogelijk voor
Depressie . Er is enig bewijs dat 5 – HTP ongeveer even effectief is als sommige medicijnen tegen depressie.
Fibromyalgie . Inname van 5 – HTP via de mond lijkt te symptomen van fibromyalgie inclusief ernst van de pijn , ochtendstijfheid , en slapeloosheid te verbeteren.

Het werkt niet tegen spanningshoofdpijn. Inname lijkt niet de pijn of het aantal keren dat men hoofdpijn krijgt, te verminderen.

Er is niet voldoende onderzoek gedaan naar het effect van 5-htp op de volgende aandoeningen en ziekten:

Ziekte van Alzheimer. Vroege studies suggereren dat 5 – HTP geen symptomen van de ziekte van Alzheimer helpen .
Angst. Er is enig bewijs dat 5 – HTP symptomen van angststoornissen kan verminderen .
Gewichtsverlies en obesitas . Voorlopige gegevens wijzen erop dat het nemen van 5 – HTP kan helpen om de eetlust te verminderen en dus de calorie-inname en het gewicht bij obese mensen kan verminderen .

Premenstrueel syndroom ( PMS ) .
Premenstruele dysfore stoornis ( PMDD ) .
Attention deficit – hyperactivity disorder ( ADHD ) .
Slaapstoornissen.

Bijwerkingen van 5-htp


Behalve dat er mensen zijn die EMS hebben gekregen als gevolg van het nemen van supplementen met 5htp, zijn er andere bijwerkingen

zoals brandend maagzuur , maagpijn , misselijkheid , braken , diarree , slaperigheid , seksuele problemen en spierproblemen. Het gebruik van 5htp bij mensen met downsyndroom heeft aanvallen veroorzaakt
Het gebruik in de zwangerschap is gevaarlijk. Er zijn tal van interacties tussen medicijnen en 5htp. Een daarvan is met anti depressiva

Zoek je volgende bestemming