Teunisbloemolie

Teunisbloemolie bevat GLA, een essentieel vetzuur. Essentiële vetzuren heeft het lichaam nodig om te groeien en te ontwikkelen. Ze moeten uit voeding worden gehaald, het lichaam kan dit niet zelf aanmaken.

Teunisbloemolie wordt als remedie gebruikt tegen eczeem en aandoeningen waaraan een ontstekingsproces ten grondslag ligt, zoals artritis. Ook wordt het gebruikt tegen klachten als gevolg van de hormonale cyclus, zoals premenstrueel syndroom (PMS). De olie wordt gehaald uit de zaden van de teunisbloem en wordt in capsules gedaan voor gebruik.

Er zijn onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van teunisbloemolie bij verschillende aandoeningen en ziekten:

Teunisbloemolie blijkt niet effectief tegen klachten als gevolg van de overgang.

Teunisbloemolie zou kunnen helpen bij eczeem en reumatische artritis, maar de onderzoeken waren klein van opzet en niet erg sterk. Meer onderzoek is nodig om de werkzaamheid beter te kunnen vaststellen

Onderzoeken naar teunisbloemolie en PMS geven wisselende resultaten.

Er zijn geen bewijzen dat het helpt bij andere aandoeningen en ziekten. Het wordt vaak gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, omdat het zou bijdragen aan conceptie. Hoewel er anekdotes zijn van vrouwen die (gemakkelijker) zwanger zijn geworden mede door gebruik van teunisbloemolie, is er geen bewijs voor de werkzaamheid van teunisbloemolie voor dit doel. Het is niet bekend wat de effecten zijn van teunisbloem olie tijdens de zwangerschap en daarom wordt het afgeraden.

Teunisbloemolie en bevalling

Uit onderzoek blijkt dat teunisbloemolie de bevalling kan verlengen. De baby daalt minder snel in, vliezen kunnen breken en de baarmoedermond opent langzamer.

Bijwerkingen van teunisbloemolie

Het supplement wordt door de meeste mensen goed verdragen. Bijwerkingen van teunisbloemolie kunnen onder andere zijn: hoofdpijn en last van de maag en de darmen.

Verlenging van de bevallingsduur (zie boven)

Geeft meer kans op bloedingen (zeker in combinatie met medicijnen)

Geef bij de huisarts altijd aan dat je supplementen of homeopathische middelen gebruikt. Er bestaat altijd een risico op negatieve effecten.

Zoek je volgende bestemming