supplementen voor de overgang

Er is een veelheid aan keuze wanneer het gaat om supplementen die overgangsverschijnselen kunnen verminderen. Voor een ieder die door de bomen het bos niet meer ziet een overzicht van veelgebruikte supplementen bij overgangsverschijnselen en hun effectiviteit.

Zilverkaars

Zilverkaars is waarschijnlijk niet effectief. De resultaten bij onderzoek zijn tegenstrijdig. Dit middel kent weinig bijwerkingen, maar is mogelijk onveilig wanneer er leverproblemen zijn. Ook is het mogelijk onveilig bij hormoongevoelige aandoeningen.

Dong quai

Dong quai lijkt effectief te zijn tegen symptomen van de menopauze. Dit blijkt uit meerdere onderzoeken. Het is wel zo dat deze onderzoeken zijn gedaan onder combinatie supplementen, dus supplementen die niet alleen dong quai bevatten, maar ook andere kruiden en extracten. Desalniettemin lijkt het gebruik van alleen dit middel ook effectief.

Landurig gebruik kan ernstige bijwerkingen hebben, dus dit is af te raden.

Aziatische ginseng

Het effect op overgangsverschijnselen is niet vastgesteld. Er is vooralsnog geen bewijs dat het werkt.

Gebruik op korte termijn is waarschijnlijk veilig (voor de meeste mensen), gebruik op lange termijn kan voor bijwerkingen zorgen. Niet gebruiken bij zwangerschap, diabetes (het verlaagd de bloedsuikerspiegel, dit kan in combinatie met medicijnen problemen geven) en hoge bloeddruk.

 

Melatonine

Beperkt onderzoek suggereert dat melatonine niet helpt tegen overgangsklachten . Echter , melatonine in combinatie met soja-isoflavonen kan helpen psychische symptomen geassocieerd met de menopauze te verminderen .

Melatonine kan een aantal bijwerkingen hebben en moet niet gebruikt worden bij bloeddruk problemen, zwanger willen worden, epilepsie en suikerziekte.

lijnzaad

Lijnzaad heeft een minimaal effect op overgangsklachten. Het werkt niet veel beter dan een nepmiddel.

Lijnzaad kan maag en darmproblemen veroorzaken zoals winderigheid. Op korte termijn is het voor de meeste mensen veilig. De maximaal onderzochte duur is 12 weken.

teunisbloem

Teunisbloemolie is niet effectief tegen symptomen van de overgang. Het is relatief veilig. Het supplement wordt door de meeste mensen goed verdragen. Bijwerkingen van teunisbloemolie kunnen onder andere zijn: hoofdpijn en last van de maag en de darmen.

 

 

(Visited 898 times, 1 visits today)