supplementen voor de overgang

Er is een veelheid aan keuze wanneer het gaat om supplementen die overgangsverschijnselen kunnen verminderen. Voor een ieder die door de bomen het bos niet meer ziet een overzicht van veelgebruikte supplementen bij overgangsverschijnselen en hun effectiviteit.

Zilverkaars

Zilverkaars is waarschijnlijk niet effectief. De resultaten bij onderzoek zijn tegenstrijdig. Dit middel kent weinig bijwerkingen, maar is mogelijk onveilig wanneer er leverproblemen zijn. Ook is het mogelijk onveilig bij hormoongevoelige aandoeningen.

Dong quai

Dong quai lijkt effectief te zijn tegen symptomen van de menopauze. Dit blijkt uit meerdere onderzoeken. Het is wel zo dat deze onderzoeken zijn gedaan onder combinatie supplementen, dus supplementen die niet alleen dong quai bevatten, maar ook andere kruiden en extracten. Desalniettemin lijkt het gebruik van alleen dit middel ook effectief.

Landurig gebruik kan ernstige bijwerkingen hebben, dus dit is af te raden.

Aziatische ginseng

Het effect op overgangsverschijnselen is niet vastgesteld. Er is vooralsnog geen bewijs dat het werkt.

Gebruik op korte termijn is waarschijnlijk veilig (voor de meeste mensen), gebruik op lange termijn kan voor bijwerkingen zorgen. Niet gebruiken bij zwangerschap, diabetes (het verlaagd de bloedsuikerspiegel, dit kan in combinatie met medicijnen problemen geven) en hoge bloeddruk.

Enkele onderzoeken hebben bewijs gevonden dat de verschillende soorten ginseng de kwaliteit van leven tijdens de menopauze kunnen helpen verbeteren. Van ginseng is aangetoond dat het de stemming stimuleert en de slaap verbetert. Maar tot nu toe hebben studies niet aangetoond dat Amerikaanse of Koreaanse ginseng helpt bij fysieke symptomen van de menopauze, zoals opvliegers.

 

Melatonine

Beperkt onderzoek suggereert dat melatonine niet helpt tegen overgangsklachten . Echter , melatonine in combinatie met soja-isoflavonen kan helpen psychische symptomen geassocieerd met de menopauze te verminderen .

Melatonine kan een aantal bijwerkingen hebben en moet niet gebruikt worden bij bloeddruk problemen, zwanger willen worden, epilepsie en suikerziekte.

lijnzaad

Lijnzaad heeft een minimaal effect op overgangsklachten. Het werkt niet veel beter dan een nepmiddel.

Lijnzaad kan maag en darmproblemen veroorzaken zoals winderigheid. Op korte termijn is het voor de meeste mensen veilig. De maximaal onderzochte duur is 12 weken.

teunisbloem

Teunisbloemolie is niet effectief tegen symptomen van de overgang. Het is relatief veilig. Het supplement wordt door de meeste mensen goed verdragen. Bijwerkingen van teunisbloemolie kunnen onder andere zijn: hoofdpijn en last van de maag en de darmen.

Calcium: botverlies voorkomen

Botverlies kan een ernstig probleem worden zodra de hormoonspiegels na de menopauze dalen. Het is cruciaal om voldoende calcium binnen te krijgen. Vrouwen onder de 51 jaar hebben 1.000 milligram calcium per dag nodig. Vrouwen van 51 jaar en ouder hebben 1.200 milligram per dag nodig.

Tip: u kunt uw calcium het beste uit voedsel halen. Als u supplementen nodig heeft om het gat op te vullen, neem dan kleinere doses gedurende de dag met voedsel (niet meer dan 500 mg per keer). Je absorbeert het beter.

Rode klaver: populair maar onbewezen

Veel vrouwen gebruiken rode klaver in de hoop dat de natuurlijke plantaardige oestrogenen de symptomen van de menopauze zullen verlichten. Tot nu toe zijn de onderzoeksresultaten echter gemengd.

Ondanks de vroege bezorgdheid, hebben recente onderzoeken geen toename van baarmoederkanker aangetoond wanneer vrouwen gedurende 3 maanden rode klaver slikten. Maar het is altijd het beste om met uw arts te praten als u zich zorgen maakt.

Vitamine D: krijg wat zon

Vitamine D is net zo belangrijk als calcium voor de gezondheid van de botten. Zonder vitamine D kan uw lichaam geen calcium opnemen. De meeste volwassenen hebben dagelijks 600 IE nodig. Die 71 jaar en ouder hebben 800 IU per dag nodig. Vitamine D zit in veel voedingsmiddelen en supplementen, maar er is nog een andere bron: de zon.

Tip: je hebt misschien gehoord dat je lichaam vitamine D aanmaakt bij blootstelling aan de zon. Dat is waar, maar zelfs kleine hoeveelheden zon kunnen tot huidbeschadiging leiden. Het is het beste om je te concentreren op eten en supplementen te gebruiken als je niet genoeg binnenkrijgt.

Wild Yam: alternatief voor hormonen

Pillen en crèmes gemaakt van bepaalde soorten wilde yam zijn populaire alternatieven voor hormoontherapie voor de menopauze. Sommige van de natuurlijke verbindingen in deze yams lijken op oestrogeen en progesteron, maar het is mogelijk dat ze niet actief zijn bij mensen. Tot nu toe hebben klinische onderzoeken niet aangetoond dat ze menopauze-symptomen verlichten.

Sint-janskruid: beheers stemmingswisselingen

Sint-janskruid is een bekende behandeling voor milde depressies. Maar het kan ook een speciaal voordeel hebben voor vrouwen tijdens de menopauze. Er zijn aanwijzingen – vooral in combinatie met zilverkaars – dat sint-janskruid de stemming kan verbeteren en de stemmingswisselingen die verband houden met de menopauze kan verzachten.

DHEA: Hormoon van de jeugd

De natuurlijke niveaus van DHEA-hormoon dalen in ons lichaam na de leeftijd van 30. Sommige kleine studies hebben aangetoond dat DHEA-supplementen symptomen van de menopauze verlichten, zoals een laag libido en opvliegers. Het bewijs is gemengd. Andere studies hebben geen voordeel gevonden. Er bestaat enige bezorgdheid dat langdurig gebruik of hoge doses DHEA het risico op borstkanker kunnen verhogen.

 

Soja:

Vrouwen in de menopauze in de VS hebben meer dan acht keer meer kans op opvliegers dan vrouwen in Aziatische landen. Zou de soja in het Aziatische dieet het verschil kunnen verklaren? Mogelijk. Studies hebben aangetoond dat soja bescheiden effectief is bij het verlichten van opvliegers.

Sojaproducten (zoals sojabonen en tofu) en fyto-oestrogeensupplementen – oestrogeenachtige verbindingen die in sommige planten voorkomen – worden soms gebruikt om milde opvliegers te verlichten. Het onderzoek is echter niet sluitend.

Zoek je volgende bestemming