Lijnzaad: Is het effectief?

Hoe effectief is het?
Lijnzaad wordt voor vele gezondheidsproblemen gebruikt, maar hoe effectief is het echt?
De effectiviteit van LIJNZAAD is als volgt :

 

Mogelijk effectief voor

  Diabetes. Het gebruik van lijnzaad kan de bloedsuikerspiegel verbeteren bij mensen met diabetes type 2. De voordelen lijken het grootst te zijn bij hele lijnzaad en bij gebruik gedurende minimaal 12 weken. Lijnzaad lijkt ook het beste te werken bij mensen met type 2 diabetes die niet goed onder controle is.


Teveel cholesterol. Onderzoek toont aan dat verschillende lijnzaadpreparaten, waaronder gemalen lijnzaad, gedeeltelijk ontvette lijnzaad, lijnzaadextract en lijnzaadbrood en muffins, het totale cholesterol met 5% tot 15% en lipoproteïne met lage dichtheid (LDL of “slechte”) cholesterol met 8 lijken te verlagen bij mensen met een normaal cholesterolgehalte, evenals bij mannen en pre-menopauzale vrouwen met een hoog cholesterolgehalte. Er is echter enig tegenstrijdig bewijs. Sommige onderzoeken vinden dit niet.  De verschillen in effectiviteit kunnen verband houden met de vorm van lijnzaad en variaties in de ernst van het cholesterolgehalte in de onderzochte mensen.


Hoge bloeddruk. Onderzoek suggereert dat het nemen van lijnzaad de bloeddruk kan verlagen. Ook lijkt het eten van gemalen lijnzaad gedurende 6 maanden dagelijks in brood de bloeddruk te verlagen bij mensen met vernauwde bloedvaten en hoge bloeddruk.


Borstpijn (mastalgia). Onderzoek toont aan dat het dagelijks eten van een lijnzaad muffin gedurende 3 maanden of het dagelijks nemen van lijnzaadpoeder gedurende 2 maanden borstpijn vermindert die gepaard gaat met het begin van de menstruatiecyclus.


Auto-immuunziekte (systemische lupus erythematosus, SLE). Orale of gemalen lijnzaad via de mond lijkt de nierfunctie bij mensen met SLE te verbeteren.

Gewichtsverlies. Het nemen van ten minste 30 gram lijnzaad per dag gedurende ten minste 12 weken lijkt het lichaamsgewicht, de body mass index (BMI) en de tailleomvang bij volwassenen te helpen verminderen. Lijnzaad lijkt het beste te werken bij mensen die voor het begin van de behandeling matig overgewicht of obesitas hebben.

Mogelijk niet effectief voor

  Osteoporose. Onderzoek toont aan dat dagelijks consumeren van 40 gram gemalen lijnzaad gedurende maximaal een jaar de botdichtheid bij vrouwen niet verbetert. Soortgelijke bevindingen werden gevonden voor oudere mannen en vrouwen die lijnzaad extract namen.

Onvoldoende bewijs voor


  Vergrote prostaat (goedaardige prostaathyperplasie; BPH). Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks innemen van 300 tot 600 mg van een specifiek lijnzaadproduct (BeneFlax, Archer Daniels Midland Co., Decatur, IL) gedurende 4 maanden urineweg symptomen geassocieerd met BPH vermindert en de kwaliteit van leven verbetert.


 Borstkanker Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het eten van een muffin met 25 gram gemalen lijnzaad per dag gedurende ongeveer 40 dagen de groei van tumorcellen vermindert bij vrouwen die onlangs de diagnose borstkanker hebben gekregen. Het is echter onduidelijk of dit effect de algemene resultaten van borstkanker aanzienlijk verbetert. Er is ook inconsistent bewijs met betrekking tot de effecten van lijnzaad in de voeding op de ontwikkeling van borstkanker.


  Hartziekte. Populatieonderzoek suggereert dat de inname van lignanen via de voeding, die worden gevonden in lijnzaad en ander voedsel, het risico op hartaandoeningen niet vermindert.


Colorectale kanker. Onderzoek naar het effect van lijnzaad op het risico op colorectale kanker is niet consistent. Sommige onderzoeken tonen aan dat consumptie van lignanen, die in lijnzaad zitten, niet is geassocieerd met een verminderd risico op colorectale kanker. Ander onderzoek suggereert echter dat dit het geval is.


Constipatie. Lijnzaad is een goede bron van voedingsvezels. Het eten van lijnzaad-bevattende muffins lijkt de stoelgang bij jonge volwassenen te verhogen, terwijl het eten van yoghurt met lijnzaad, pruimen en een specifieke galacto-oligosaccharide (Elixor, Borculo Whey Products, Nederland) de stoelgang bij ouderen lijkt te verhogen. Maar het is niet duidelijk of deze effecten afkomstig zijn van het lijnzaad of andere ingrediënten van deze producten.


Endometriumkanker. Onderzoek suggereert dat bloedspiegels van lignanen, die worden gevonden in lijnzaad en andere voedingsmiddelen, niet worden geassocieerd met het risico op endometriumkanker.


 Een behandeling voor nierfalen genaamd hemodialyse. Hemodialyse resulteert vaak in abnormale cholesterolwaarden en ontstekingen. Vroeg onderzoek suggereert dat het tweemaal daags nemen van lijnzaad gedurende 8 weken gedurende hemodialyse de totale en lage dichtheid lipoproteïne (LDL of “slechte”) cholesterol vermindert. Lijnzaad lijkt ook de ontsteking te verminderen bij mensen die hemodialyse ondergaan.


Prikkelbare darm syndroom (IBS). Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks innemen van 24 gram hele of gemalen lijnzaad gedurende 4 weken de kwaliteit van leven of de ernst van de symptomen bij mensen met PDS niet verbetert.


Longkanker. Vroeg onderzoek suggereert dat mensen die meer fyto-oestrogenen eten, zoals die in lijnzaad, een lager risico hebben op het ontwikkelen van longkanker dan mensen die dit minder eten.


 Menopauzale symptomen. Het is niet duidelijk of lijnzaad werkt voor het verminderen van symptomen van de menopauze zoals opvliegers. Sommige onderzoeken tonen aan dat het nemen van een specifiek lijnzaadextract (Biogalenica, Medicinal Compounding Pharmacy) gedurende 6 maanden de symptomen en opvliegers vermindert bij postmenopauzale vrouwen. Ook blijkt uit enig onderzoek dat het consumeren van lijnzaad de symptomen van de menopauze op dezelfde manier vermindert als hormoontherapie. Maar andere studies tonen aan dat het niet beter werkt dan het nemen van een suikerpil. Het verschil in effectiviteit kan te wijten zijn aan de gebruikte dosis lijnzaad.


 Metabool syndroom (een aandoening die het risico op diabetes en hartaandoeningen verhoogt). Bewijs over het gebruik van lijnzaad voor metabool syndroom is inconsistent. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks nemen van een specifiek lijnzaadextract (BeneFlax, Archer Daniels Midland Co., Decatur IL) gedurende 6 maanden het risico op metabool syndroom vermindert. Maar ander onderzoek toont aan dat het nemen van lijnzaad de markers van het metabool syndroom niet verbetert bij mensen die ook levensstijlveranderingen volgen in vergelijking met degenen die gewoon levensstijlveranderingen volgen.


 Leverziekte (niet-alcoholische leververvetting). Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks 12 weken innemen van bruingemalen lijnzaad en het aanbrengen van veranderingen in levensstijl de hoeveelheid vet en schade aan de lever bij volwassenen met een leveraandoening kan verminderen.


Prediabetes. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks nemen van gemalen lijnzaad de bloedsuikerspiegel bij volwassenen met prediabetes niet verbetert. Maar lijnzaad kan de systolische bloeddruk (het hoogste nummer) verlagen bij volwassenen met deze aandoening.
Prostaatkanker. Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van gemalen lijnzaad (Alena, Enreco, Manitowoc, WI) en het volgen van een vetarm dieet prostaat-specifiek antigeen (PSA), een marker voor prostaatkanker, kan verlagen bij mannen met een voorstadia van prostaatkanker. Bij mannen met prostaatkanker verlaagt het toevoegen van lijnzaad aan het dieet echter niet de PSA, maar het lijkt de niveaus van het hormoon testosteron te verlagen en de snelheid waarmee kankercellen zich vermenigvuldigen, te verlagen.


Acne.
Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD).
Blaasontsteking.
Brandt en kookt.
Schade aan de dikke darm door laxeermiddelen.
Diverticulitis.
Eczeem.
HIV / AIDS.

Zoek je volgende bestemming