Bromelaïne: effectiviteit en veiligheid

Bromelaïne is een enzym dat in ananassap en in de ananas stengel te. vinden is. Sommige mensen gebruiken Bromelaïne als supplement, vanwege veronderstelde gezondheidsvoordelen.

Bromelaïne is een mengsel van enzymen die in de ananasplant voorkomen. Ananas komt oorspronkelijk uit Amerika, maar wordt nu over de hele wereld gekweekt in tropische en subtropische gebieden. Historisch gezien gebruikten inwoners van Midden- en Zuid-Amerika ananas voor een verscheidenheid aan aandoeningen, zoals spijsverteringsstoornissen.


Momenteel wordt bromelaïne gebruikt als voedingssupplement voor zwelling en ontsteking van de neus, artrose, kanker, slechte spijsvertering en spierpijn. Actueel (aangebracht op de huid) bromelaïne wordt gebruikt voor wonden en brandwonden.
Bromelaïne wordt verkregen uit de stengel of vrucht van de ananas. Het wordt verkocht in de vorm van een poeder, crème, tablet of capsule en het kan alleen worden gebruikt of in combinatie met andere ingrediënten.

Heeft Bromelaïne gezondheidsvoordelen?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het gebruik van bromelaïne voor zwelling en ontsteking van de neus en voor het verwijderen van dode huid door brandwonden. Er is weinig onderzoek gedaan naar andere toepassingen van bromelaïne.

Een systematische review van het bewijs geeft aan dat bromelaïne nuttig is bij het verlichten van symptomen van acute neus- en sinusontsteking bij gebruik in combinatie met standaardmedicijnen.


Onderzoek in studies bij mensen en dieren heeft uitgewezen dat lokale bromelaïne-preparaten de dode huid van brandwonden kunnen helpen verwijderen. Er is echter onvoldoende bewijs om aan te tonen of actueel bromelaïne helpt bij de behandeling van brandwonden en andere wonden.


Er is tegenstrijdig bewijs of bromelaïne, alleen of in combinatie met andere ingrediënten, nuttig is voor artrose en voor spierpijn na inspanning.


Er is onvoldoende bewijs om te bepalen of bromelaïne effectief is voor de andere aandoeningen waarvoor het is gebruikt, waaronder kanker en gastro-intestinale problemen en het opwekken van een bevalling.

Allergische reacties op Bromelaïne

Bromelaïne kan ook leiden tot allergische reacties , vooral bij mensen die nog andere allergieën hebben . Als u allergieën heeft moet u voorzichtig zijn met het gebruik van bromelaïne.


Allergische reacties kunnen optreden bij personen die gevoelig of allergisch zijn voor ananas of die mogelijk andere allergieën hebben.

Allergieën : Als u allergisch bent voor ananas , tarwe , selderij , papaïne , wortel , venkel , cipres pollen , of graspollen dan zou u een allergische reactie op bromelaïne kunnen hebben .

Bijwerkingen

Bromelaïne is misschien veilig voor de meeste mensen wanneer het gebruikt wordt in de juiste hoeveelheden .

Bromelaïne kan een aantal bijwerkingen hebben, zoals diarree en maag -en darmklachten. Er zijn enkele meldingen geweest van gastro-intestinale problemen, verhoogde hartslag en menstruatieproblemen bij mensen die bromelaïne oraal hebben ingenomen.

Bijzondere voorzorgen en waarschuwingen : Zwangerschap en borstvoeding : Er is onvoldoende bekend over het gebruik van bromelaïne tijdens zwangerschap en borstvoeding . Blijf aan de veilige kant gebruik het niet .

Chirurgie: Bromelaïne kan tijdens en na de operatie de kans op bloedingen verhogen . Stop het gebruik van bromelaïne minstens 2 weken vóór een geplande operatie.

Zijn er interacties met medicijnen ?

Wees voorzichtig met deze combinatie . Amoxicilline ( Amoxil , Trimox ) Inname van bromelaïne samen met amoxicilline kan de werking en bijwerkingen van amoxicilline verhogen. Antibiotica ( Tetracycline antibiotica ) . Inname van bromelaïne samen met enkele antibiotica genaamd tetracyclines kunnen effecten en bijwerkingen van deze antibiotica te verhogen .

Antistollingsmiddelen Bromelaïne kan de bloedstolling vertragen. Dit geldt ook voor aspirine, ibuprofen, diclofenac etc

Het nemen van bromelaïne samen met andere kruiden en supplementen die ook de stolling verminderen zou de kans op blauwe plekken en bloedingen kunnen verhogen. Sommige van deze producten zijn alfalfa , engelwortel , anijs , arnica , asafoetida , blaaswier , selderij , kamille , kruidnagel , fenegriek , moederkruid , knoflook, gember , paardenkastanje , zoethout , moerasspirea , populier , Quassia , rode klaver en wilg .

Andere namen

Ananas , Ananas Ananas , Ananas comosus , Ananus duckei , Ananas sativus , Bromelaine , Bromelaine , Bromelains , Bromelainum , Bromelia Ananus , Bromelia comosa , Bromelin , Bromelina , Broméline , Concentre de protease Vegetale , Enzyme d’ Ananas , Extrait d’ Ananas , pHysioprotease , ananas , Ananas Enzym , Ananas Extract, Plant Protease Concentrate

Zoek je volgende bestemming