L-arginine Effectiviteit en bijwerkingen

Wat is het?

L-arginine is een chemische bouwsteen ; “een aminozuur. ‘Het wordt verkregen uit de voeding en is noodzakelijk voor het lichaam om eiwitten te maken. L-arginine is te vinden in rood vlees, gevogelte, vis en zuivelproducten. Het kan ook worden gemaakt in een laboratorium.

Waarom gebruiken mensen het?


L-arginine wordt gebruikt voor aandoeningen van hart en bloedvaten  zoals congestief hartfalen, borstpijn, hoge bloeddruk en coronaire hartziekte. L-arginine wordt ook gebruikt voor periodieke pijn in de benen door verstopte slagaderen (claudicatio intermittens), verminderde mentale capaciteit bij ouderen (seniele dementie), erectiele dysfunctie (ED) en mannelijke onvruchtbaarheid.
Sommige mensen gebruiken L-arginine voor het voorkomen verkoudheid, verbetering van de nierfunctie na niertransplantatie, hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap (pre-eclampsie), verbetering van sportprestaties en het stimuleren van het immuunsysteem.

Is l-arginine gezond?


l-arginine is:
Mogelijk effectief voor …
. • congestief hartfalen.  L-arginine in combinatie met de gebruikelijke behandeling lijkt het probleem van extra vloeistoffen te  elimineren. Maar het nemen van L-arginine verbetert niet altijd de inspanningstolerantie en kwaliteit van leven. L-arginine mag niet worden gebruikt in plaats van de gebruikelijke behandelingen bevolen door een zorgverlener.


• Pijn op de borst in verband met coronaire hartziekte (angina pectoris). Inname van L-arginine lijkt de symptomen te verminderen ; Maar L-arginine lijkt niet de ziekte zelf te verbeteren.


Blaas ontsteking. Inname van L-arginine lijkt de symptomen te verbeteren, maar het kan tot drie maanden duren.


• gewichtsverlies bij mensen met hiv / aids, l-arginine in combinatie met hydroxymethylbutyraat (HMB) en glutamine. Deze combinatie lijkt lichaamsgewicht, vooral spiermassa te vergroten en het immuunsysteem te verbeteren.


• Het voorkomen van verlies van het effect van nitroglycerine bij mensen met angina pectoris


.• Problemen met de erectie van de penis (erectiestoornissen).


• Het verbeteren van de nierfunctie bij niertransplantatie patiënten die ciclosporine gebruiken.


• pijnlijke krampen en zwakte in de benen geassocieerd met geblokkeerde slagaders (claudicatio intermittens).

l-arginine werk waarschijnlijk niet voor:


. • Hartaanval. Inname van L-arginine lijkt niet te helpen bij het voorkomen van een hartaanval. Het lijkt ook niet gunstig te zijn voor de behandeling van een hartaanval. In feite is er bezorgdheid dat L-arginine schadelijk is voor mensen na een recent hartinfarct. Gebruik geen L-arginine  als u onlangs een hartaanval hebt gehad.
Pre-eclampsie, een stijging van de bloeddruk tijdens de zwangerschap.

Er is geen bewijs dat het helpt bij:


• Migraine hoofdpijn.
. • Verminderde mentale functie bij ouderen (seniele dementie). Beperkt onderzoek suggereert dat L-arginine kunnen verbeteren seniele dementie, maar er is niet genoeg onderzoek gedaan
. • Het verbeteren van de genezing van diabetische voetzweren. Er is interesse in het gebruik van L-arginine voor het voorkomen van diabetische voetzweren, maar er is niet voldoende bewijs dat het helpt.
. • Mannelijke onvruchtbaarheid.
• Preventie van verkoudheid.
• Het verbeteren van atletische prestaties.
• Borstkanker bij gebruik in combinatie met chemotherapie.
• wondgenezing.
• Vrouwelijke seksuele problemen.
• Sikkelcelziekte.
• Verbetering van het immuunsysteem bij mensen met hoofd-en halskanker.

Bijwerkingen van l-arginine


l-arginine kan een aantal bijwerkingen, zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree, jicht, bloedafwijkingen, allergieën, ontsteking van de luchtwegen, verergering van astma, en een lage bloeddruk veroorzaken.

Zwangerschap en borstvoeding: . Er is onvoldoende bekend over het gebruik van L-arginine op lange termijn in de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en gebruik het niet.
Kinderen:  L-arginine is mogelijk onveilig. Doses die te hoog zijn kunnen ernstige bijwerkingen met inbegrip van overlijden bij kinderen veroorzaken.

Allergieën of astma: L-arginine kan een allergische reactie veroorzaken of zwelling in de luchtwegen verergeren.

Herpes: Er is een punt van zorg, dat L-arginine herpes erger zou kunnen maken. Er zijn aanwijzingen dat L-arginine nodig is bij het  vermenigvuldigen van het herpes virus.


Lage bloeddruk: L-arginine kan de bloeddruk verlagen. Dit kan een probleem zijn als je al een lage bloeddruk hebt.
Recent hartinfarct: Er is een punt van zorg dat L-arginine het risico op overlijden kan verhogen na een hartaanval, vooral bij oudere mensen.

Chirurgie: L-arginine kan de bloeddruk beïnvloeden.  Stop de inname van L-arginine ten minste 2 weken vóór een geplande operatie.

Gebruik geen l-arginine in combinatie met middelen die invloed hebben op de bloeddruk.
Zoals captopril (Capoten), enalapril (Vasotec), losartan (Cozaar), valsartan (Diovan), diltiazem (Cardizem), amlodipine (Norvasc), hydrochloorthiazide (HydroDIURIL), furosemide (Lasix), en vele anderen . (Nitraten) en viagra.
Raadpleeg altijd een arts wanneer u overweegt supplementen te nemen.

Zoek je volgende bestemming