Kaniwa (canihua) versus quinoa

Volle granen of levensmiddelen gemaakt van volle granen,  bevatten een overvloed aan voedingsstoffen die kunnen helpen bij het verlagen van het risico van vele chronische ziekten. De aanbeveling is om minstens drie porties volkoren granen per dag te eten.

Maar zelfs 1 x per dag is beter dan helemaal niet.
De belangrijkste voordelen van het verkrijgen van meer gehele korrels in de voeding zijn:

• risico op een beroerte verminderd 30-36%

• diabetes type 2 het risico verminderd 21-30%

hart-en vaatziekten risico verminderd 25-28% •

  •     beter op gewicht blijven

• verminderd risico astma

• gezondere halsslagaders

• vermindering van het risico op inflammatoire ziekten

• lager risico op colorectale kanker

• gezondere bloeddruk

• minder tandvleesontsteking en tandverlies
De term ‘volkoren’ omvat meer dan alleen bruine rijst en zemelen. Steeds vaker zie je   vreemd uitziende namen, waaronder amarant, boekweit, quinoa, en spelt , canihua (of kaniwa).
Kaniwa / canihua is een oude graan die groeit in Peru en Bolivia. Botanisch gezien is Kaniwa eigenlijk een zaad, maar het wordt bereid als een korrel. Oude korrels worden zo genoemd omdat al duizenden jaren bestaan en niet anders zijn geworden. Daarentegen zijn  tarwe, maïs en rijst,  selectief gefokt smaken  anders dan hun “voorvader korrels.”
Kaniwa, zit vol met vezels, eiwitten, omega-3 vetzuren en antioxidanten. Het is ook glutenvrij. Hoewel het lijkt op quinoa, is het kleiner en heeft het een roodbruine kleur.
Hier zijn drie redenen om Kaniwa proberen:
1 eiwit en ijzer.

Voedingsprofiel

Kaniwa is vergelijkbaar met quinoas het is een geweldige vegetarische bron van complete eiwitten – ongeveer 7 gram in een 160-calorie portie. Maar het heeft aanzienlijk meer ijzer dan quinoa

-ongeveer 60 procent van de ADH in vergelijking met quinoa’s 15.%
2 Een tijdwinst

Het is niet nodig om Kaniwa te spoelen vóór het koken! In tegenstelling tot de quinoa, bevat Kaniwa geen saponinen , de mogelijk irriterende coating die het een zeepachtige smaak geeft  als je het niet grondig afspoelt.

Kaniwa heeft ook een snelle kooktijd, in tegenstelling tot sommige andere volle granen.
3 Smaak en toepassingen.

Kaniwa heeft een nootachtige, licht zoete smaak en een steviger structuur. Je kunt het koken zoals quinoa en het kan worden gebruikt op veel van dezelfde manieren. Probeer het toe te voegen aan salades, roerbakgerechten, soepen en stoofschotels. Je kan ook vermalen tot een meel voor gebruik in brood of gebak.
Hier zijn een paar eenvoudige recepten:
Basis Kaniwa Pap: kook gewoon een kopje Kaniwa met twee kopjes water voor een portie van ongeveer twee kopjes gekookte Kaniwa.

  1. kaniwa pap als elke korrel: langzaam sudderen op het fornuis en af en toe roeren, zodat het niet verbrandt. Net zoals quinoa, kan het in het  kookproces wat ontkiemen  Serveer de Kaniwa met boter en een zoetstof zoals ahornsiroop.

Kaniwa met citroen, basilicum en tomaten

Voorbereiding 15 minuten Bereiding: 15 minuten Resultaat: 4 tot 6 porties
ingrediënten: 2 kopjes groentebouillon

1 kopje Kaniwa, afgespoeld

2 tot 3 eetlepels vers citroensap

1 kop gehakte roma (pruim) tomaten

1/2 kop gehakte verse basilicum

1/4 kop gehakte groene uien

1/4 kop verkruimelde feta kaas (optioneel)
voorbereiding

1 Breng de groentebouillon aan de kook in een middelgrote pan. Voeg gespoelde Kaniwa toe en zet het vuur aan de kook. Dek af en kook tot alle bouillon is geabsorbeerd, ongeveer 15 minuten, onder regelmatig roeren.

Haal van het vuur en laat  2 minuten afgedekt; opschudden met een vork.

2 Doe de  Kaniwa in een grote serveerschaal. Voeg citroensap, tomaten, basilicum, groene uien en feta toe, indien gewenst. Laat het tenminste 1 uur voor het opdienen afkoelen.

Zoek je volgende bestemming