Kattenklauw Effectiviteit en bijwerkingen

Uncaria tomentosa, Uncaria guianensis

Wat is het?

Kattenklauw groeit in het wild in veel landen van Midden-en Zuid-Amerika, met name in het Amazone regenwoud. Het gebruik van deze bosrijke wijnstok stamt uit de Inca-beschaving. Historisch gezien wordt kattenklauw al eeuwen in Zuid-Amerika  gebruikt ter voorkoming en behandeling van ziekte.

Waar gebruiken mensen het voor?

Meer recent is kattenklauw gebruikt als traditionele remedie voor een verscheidenheid van gezondheidsproblemen, zoals virale infecties (zoals HIV en herpes), ziekte van Alzheimer, kanker en artritis. Andere toepassingen zijn ondersteuning van het immuunsysteem en het bevorderen van de gezondheid van de nieren, evenals het voorkomen van  zwangerschap en het afbreken van de zwangerschap.
De bast van de kattenklauw wordt gebruikt om vloeibare extracten, capsules en thee te maken. Bereidingen van kattenklauw kunnen ook worden toegepast op de huid.

Wat zegt de wetenschap

• Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs om te bepalen of kattenklauw werkt voor een medische aandoening. Er is dus ook geen bewijs dat het helpt bij kanker.

• Kleine studies bij de mens hebben aangetoond dat er een mogelijke voordeel is van kattenklauw bij artrose en reumatoïde artritis, maar er zijn geen grote studies gedaan.

In laboratoriumstudies, blijkt dat het een deel van het immuunsysteem stimuleert , maar het is niet bewezen dat het werkt bij de mens

. • Het heeft mogelijk effect op de werking van de hersenen en wordt nog bestudeert in het kader van de ziekte van Alzheimer. Dus of kattenklauw effect heeft op Alzheimer dementie, is niet duidelijk.

Bijwerkingen en Waarschuwingen van kattenklauw

• Er zijn maar weinig bijwerkingen zijn gemeld voor katteklauw wanneer het wordt ingenomen bij de aanbevolen doseringen. Hoewel zeldzaam, kunnen bijwerkingen zijn : hoofdpijn, duizeligheid en braken.

• Vrouwen die zwanger zijn of proberen zwanger  te worden moeten geen kattenklauw gebruiken omdat het vroeger werd gebruikt om zwangerschap af te breken

• Omdat kattenklauw het immuunsysteem kan stimuleren, is het onduidelijk of het kruid veilig is voor mensen met aandoeningen van het immuunsysteem.

• Kattenklauw kan interfereren met controle van de bloeddruk tijdens of na de operatie.

Zoek je volgende bestemming