Holy Basil, heilige basilicum , voordelen en bijwerkingen

Heilige basilicum is een plant. Het komt oorspronkelijk uit India, maar groeit nu in Australië, West-Afrika en enkele landen in het Midden-Oosten. Het wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. De bladeren, stengels en zaden worden gebruikt om medicijnen te maken.

Heilige basilicum wordt gebruikt voor angst, stress, diabetes, hoog cholesterol en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om dit gebruik te ondersteunen.

Bij het koken wordt heilige basilicum gebruikt vanwege zijn peperige smaak, en wordt ook wel “hete basilicum” genoemd.

Hoe werkt het?


Men denkt dat chemicaliën in heilige basilicum pijn en zwelling (ontsteking) verminderen. Andere chemicaliën kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen bij mensen met diabetes.

Er is interesse in het gebruik van heilige basilicumzaadolie voor kanker. Vroeg onderzoek suggereert dat de olie de progressie kan vertragen en de overlevingskans bij dieren met bepaalde soorten kanker kan verbeteren. Onderzoekers denken dat dit voordeel kan worden verklaard door het vermogen van de olie om als antioxidant te werken.

Gebruik en effectiviteit?
Onvoldoende bewijs voor

Tandplak. Sommige onderzoeken tonen aan dat het gebruik van een mondwater dat tweemaal daags 4% heilig basilicumblad extract bevat, tandplak vermindert. Maar het lijkt niet zo goed te werken als mondwater met chloorhexidine.

Suikerziekte. Sommige vroege onderzoeken suggereren dat een heilig basilicumblad extract de bloedsuikerspiegel kan verlagen bij mensen met type 2 diabetes.

Een type aanhoudende angst gekenmerkt door overdreven zorgen en spanning (gegeneraliseerde angststoornis). Vroeg onderzoek suggereert dat het tweemaal daags nemen van heilig basilicumblad-extract na de maaltijd angst, stress en depressie bij mensen met GAS vermindert.

Een milde vorm van tandvleesaandoeningen (gingivitis). Sommige onderzoeken tonen aan dat het gebruik van een mondwater dat tweemaal daags 4% heilig basilicumblad extract bevat, deze toestand met een kleine hoeveelheid kan verbeteren. Maar het lijkt niet zo goed te werken als mondwater met chloorhexidine.

Zwaarlijvigheid. Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van heilige basilicum niet lijkt te helpen bij het afvallen of het beheersen van de bloedsuikerspiegel of cholesterol.

Spanning. Vroeg onderzoek toont aan dat het innemen van heilig basilicum-extract ’s ochtends en’ s nachts via de mond symptomen van stress vermindert, waaronder vergeetachtigheid, seksuele problemen, uitputting en slaapproblemen.
Veroudering.
Astma.
Zwelling (ontsteking) van de belangrijkste luchtwegen in de longen (bronchitis).
Verkoudheid.
Hartziekte.
Indigestie (dyspepsie).
Koorts.
Hoofdpijn.
Zwelling (ontsteking) van de lever (hepatitis).
Hoge cholesterol.
Hoge bloeddruk.
Griep (influenza).
Malaria.
Kwikvergiftiging.
Een groep symptomen die het risico op diabetes, hartaandoeningen en beroertes (metabool syndroom) verhogen.
Muggenspray.
Oorontsteking (otitis media).
Ringworm (tinea corporis).
Tuberculose.
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van heilige basilicum voor deze toepassingen te beoordelen.

Bijwerkingen en veiligheid


Bij orale inname: Heilige basilicum is MOGELIJK VEILIG bij gebruik tot 8 weken. Het gebruik van heilige basilicum kan misselijkheid of diarree veroorzaken. Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar om te weten of het veilig is om langer dan 8 weken te gebruiken.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap: Heilige basilicum is MOGELIJK ONVEILIG wanneer het wordt ingenomen tijdens de zwangerschap of wanneer u probeert zwanger te worden. Bij dieren lijken grote doses heilige basilicum de kans te verkleinen dat een bevruchte eicel zich aan de baarmoeder hecht. Het lijkt ook het aantal voldragen zwangerschappen te verminderen. Het is niet bekend of dit bij mensen gebeurt. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Borstvoeding: Er is onvoldoende bekend over het gebruik van heilige basilicum tijdens het geven van borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Diabetes: Heilige basilicum kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Dit kan de controle van de bloedsuikerspiegel verstoren. Mensen met diabetes type 2 moeten mogelijk de dosering voor insuline of antidiabetica aanpassen.

Hypothyreoïdie: mensen met hypothyreoïdie hebben lage niveaus van het schildklierhormoon thyroxine. Heilige basilicum kan het thyroxinegehalte verlagen. In theorie kan heilige basilicum hypothyreoïdie verergeren.

Chirurgie: Heilige basilicum kan de bloedstolling vertragen, dus er bestaat bezorgdheid dat dit het risico op bloedingen tijdens en na de operatie kan verhogen. Stop met het gebruik van heilige basilicum ten minste 2 weken voor een geplande operatie.

Wees voorzichtig met deze combinatie
!

Medicijnen die de bloedstolling vertragen (anticoagulantia / plaatjesaggregatieremmers)

Heilige basilicum kan de bloedstolling vertragen. Het gebruik van heilige basilicum samen met medicijnen die ook de stolling vertragen, kan de kans op blauwe plekken en bloedingen vergroten. Maar er is niet genoeg informatie om te weten of dit een grote zorg is.

Sommige medicijnen die de bloedstolling vertragen, zijn onder meer aspirine, clopidogrel (Plavix), dalteparine (Fragmin), enoxaparine (Lovenox), heparine, ticlopidine (Ticlid), warfarine (Coumadin) en andere.

Pentobarbital werkt samen met HEILIG BASILICUM

Pentobarbital veroorzaakt slaperigheid. Er bestaat enige bezorgdheid dat het innemen van heilige basilicumzaadolie met pentobarbital te veel slaperigheid kan veroorzaken. Maar er is niet genoeg informatie om te weten of dit een grote zorg is.

Doseren

De juiste dosis heilige basilicum is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd van de gebruiker, de gezondheid en verschillende andere aandoeningen. Op dit moment is er niet voldoende wetenschappelijke informatie om een geschikt doseringsbereik voor heilige basilicum te bepalen. Houd er rekening mee dat natuurlijke producten niet altijd per se veilig zijn en dat doseringen belangrijk kunnen zijn. Zorg ervoor dat u de relevante aanwijzingen op productetiketten volgt en raadpleeg uw apotheker, arts of andere zorgverlener voor gebruik.

Andere namen:

Ajaka, Albahaca Santa, Bai Gkaprow, Baranda, Basilic Indien, Basilic Sacré, Basilic Sacré Pourpre, Basilic Saint, Brinda, Green Holy Basil, Hot Basil, Indian Basil, Kala Tulsi, Kemangen, Krishna Tulasi, Krishna Tulsi, Manjari, Ocimum sanctum, Ocimum tenuiflorum, Parnasa, Patrapuspha, Rama Tulsi, Red Holy Basil, Sacred Basil, Sacred Purple Basil, Shyama Tulsi, Sri Tulasi, Suvasa Tulasi, Tulasi, Tulsi, Tulsi Patra.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

een × 5 =