Inuline: werking en bijwerkingen

Inuline is een zetmeelrijke stof die voorkomt in een grote verscheidenheid aan fruit, groenten en kruiden, waaronder tarwe, uien, bananen, prei, artisjokken en asperges. De inuline die voor medicijnen wordt gebruikt, wordt meestal verkregen door cichoreiwortels in heet water te weken.

Inuline wordt vaak via de mond gebruikt voor hoge bloedvetten, waaronder cholesterol en triglyceriden. Het wordt ook gebruikt voor gewichtsverlies, obstipatie, diarree en diabetes.

Hoe werkt het?
Inuline wordt niet verteerd of opgenomen in de maag. Het gaat naar de darmen waar bacteriën het kunnen gebruiken om te groeien. Het ondersteunt de groei van een speciaal soort bacteriën die worden geassocieerd met het verbeteren van de darmfunctie en de algemene gezondheid. Inuline vermindert het vermogen van het lichaam om bepaalde soorten vetten aan te maken.

Gebruik en effectiviteit?
Mogelijk effectief voor

Constipatie. Inuline lijkt constipatie bij sommige kinderen, volwassenen en ouderen te helpen verlichten. Het verhoogt het aantal ontlasting met maximaal ongeveer één per week. Het helpt ook om de ontlasting zachter te maken.
Suikerziekte. Kortetermijngebruik van inuline samen met antidiabetica kan de bloedsuikerspiegel bij sommige mensen met diabetes verbeteren. Het voordeel van langdurig gebruik is onduidelijk.
Hoge concentraties vetten, triglyceriden genaamd, in het bloed (hypertriglyceridemie). Het gebruik van inuline lijkt de triglyceriden te verlagen bij sommige, maar niet alle, mensen met hoge triglycerideniveaus.
Zwaarlijvigheid. Inname van inuline lijkt het lichaamsgewicht een beetje te verminderen bij volwassenen met overgewicht of obesitas. Bij zwaarlijvige kinderen vermindert inuline de hoeveelheid lichaamsvet.

Onvoldoende bewijs voor

Diarree bij mensen die antibiotica gebruiken (antibiotica-gerelateerde diarree). Sommige vroege onderzoeken tonen aan dat het nemen van inuline met een vergelijkbare vezel, fructo-oligosacchariden genaamd, diarree niet voorkomt bij kinderen die antibiotica gebruiken.
Coeliakie. Sommige mensen met coeliakie kunnen moeite hebben met het opnemen van vitamines en mineralen uit voedsel. Het gebruik van inuline kan kinderen en tieners met deze aandoening helpen om bepaalde vitamines op te nemen. Inuline kan deze kinderen en tieners ook helpen om ijzer te absorberen.
Hoge cholesterol. Het is onduidelijk of het gebruik van inuline als supplement het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt bij mensen met een hoog cholesterolgehalte.
Prediabetes. Sommige vroege onderzoeken suggereren dat inuline het vermogen van het lichaam om insuline en bloedsuikerspiegel te beheersen bij mensen met prediabetes niet verbetert.
Ophoping van vet in de lever bij mensen die weinig of geen alcohol drinken (niet-alcoholische leververvetting of NAFLD). Vroeg onderzoek toont aan dat het innemen van het medicijn metronidazol gedurende 1 week plus inuline gedurende 12 weken de leverfunctie verbetert bij mensen met NAFLD. Maar het nemen van alleen inuline lijkt deze positieve effecten niet te hebben.
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van inuline voor deze toepassingen te beoordelen.

Bijwerkingen en veiligheid
Bij orale inname: Inuline is MOGELIJK VEILIG bij volwassenen, mits correct gebruikt. De meest voorkomende bijwerkingen treden op in de maag. Ze kunnen gasvorming, een opgeblazen gevoel, diarree, obstipatie en krampen omvatten. Deze bijwerkingen zijn ernstiger bij hoge doses inuline (meer dan 30 gram).
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Inuline is MOGELIJK VEILIG bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven bij consumptie via voedsel. Er is onvoldoende bekend over het gebruik van inuline als geneesmiddel tijdens zwangerschap en borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Kinderen: Inuline is MOGELIJK VEILIG bij kinderen wanneer het via de mond wordt ingenomen als geneesmiddel, op korte termijn.

ANDERE NAMEN):

Beta (2-1) fructanen, cichorei-extract, cichorei-inuline, dahlia-extract, dahlia-inuline, extrait de cichorei, extrait de dahlia, inulina, inuline, inuline de cichorei, inuline de dahlia, oligosacchariden met lange keten, oligosacchariden, oligosacchariden à chaîne Longue, Prebiotisch, Prébiotique.

(Visited 33 times, 1 visits today)

Een reactie plaatsen

2 × 3 =