L-citrulline: veiligheid en bijwerkingen

L-citrulline is een aminozuur. Maar in tegenstelling tot sommige aminozuren, wordt L-citrulline niet gebruikt om eiwitten te maken. Het wordt gevonden in watermeloen. De naam “citrulline” komt van “citrullus”, de Latijnse term voor watermeloen. Het lichaam kan ook citrulline maken.

L-citrulline wordt gebruikt bij hartfalen en het verbeteren van atletische prestaties. Het wordt ook gebruikt voor sikkelcelanemie, erectiestoornissen, hoge bloeddruk in de longen en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om deze andere toepassingen te ondersteunen.

Hoe werkt het?
L-citrulline is een van nature voorkomend aminozuur dat wordt aangetroffen in voedsel, zoals watermeloen. Het wordt ook van nature in het lichaam gemaakt. Het lichaam verandert L-citrulline in een ander aminozuur genaamd L-arginine en ook in een chemische stof genaamd stikstofmonoxide. L-citrulline kan de toevoer van ingrediënten helpen verhogen die het lichaam nodig heeft om bepaalde eiwitten te maken. Het kan ook helpen bij het openen van aderen en slagaders om de bloedstroom te verbeteren en de bloeddruk te verlagen.

Gebruik en effectiviteit?
Mogelijk effectief voor

Atletische prestatie. Het innemen van L-citrulline via de mond kan effectief zijn voor het verbeteren van sommige soorten trainingsprestaties als het tot 7 dagen wordt ingenomen. L-citrulline kan sommige atleten helpen harder te werken, langer gewichten op te heffen en sneller te gaan op een hometrainer. Maar het lijkt mensen niet te helpen om langere afstanden te rennen. Ook lijkt het gebruik van L-citrulline gedurende maximaal 8 weken de spieromvang of kracht niet te vergroten.
Hartfalen. L-citrulline kan mensen met hartfalen helpen die al met standaardmedicijnen worden behandeld. Inname van L-citrulline via de mond lijkt de bloeddruk in de longen bij deze patiënten te verlagen. Dit helpt het hart beter te werken, waardoor mensen met hartfalen verder kunnen lopen.

Onvoldoende bewijs voor

Erectiestoornissen. Inname van L-citrulline via de mond lijkt de seksuele functie te verbeteren bij sommige mannen met erectiestoornissen.
Een erfelijke aandoening die wordt gekenmerkt door het onvermogen van het lichaam om de aminozuren lysine, arginine en ornithine goed af te breken (lysinurische proteïne-intolerantie). Het gebruik van L-citrulline bij de maaltijd kan de symptomen bij kinderen met deze aandoening verbeteren.
Een groep erfelijke aandoeningen die spierzwakte en spierverlies veroorzaken (spierdystrofie). Vroeg onderzoek toont aan dat het gebruik van L-citrulline met of zonder het medicijn metformine de spierfunctie kan verbeteren en spierverlies kan verminderen bij volwassenen of kinderen met minder ernstige spierdystrofie. Maar het lijkt kinderen met ernstigere spierzwakte niet te helpen.

Hoge bloeddruk in slagaders in de longen na een operatie (postoperatieve pulmonale hypertensie). Hogere niveaus van L-citrulline in het bloed kunnen de hoge bloeddruk helpen verlagen die kan optreden na een hartoperatie bij kinderen. Sommige mensen hebben van nature hogere niveaus. Het gebruik van L-citrulline verhoogt bij sommige mensen de bloedspiegels.

Hoge bloeddruk in slagaders in de longen (pulmonale hypertensie). Inname van L-citrulline via de mond kan de bloeddruk in de longen verlagen en mensen met pulmonale hypertensie helpen verder te lopen.
Sikkelcelziekte. Inname van L-citrulline via de mond kan sommige symptomen bij mensen met sikkelcelziekte verbeteren.
Ziekte van Alzheimer.
Een aandoening die hersen- en leverschade veroorzaakt (Reye-syndroom).
Suikerziekte.
Ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer, die het denken verstoren (dementie).
Vermoeidheid.
Hartziekte.
Hoge bloeddruk.
Weefselschade veroorzaakt wanneer er een beperkte bloedstroom is en vervolgens de bloedstroom wordt hersteld (ischemie-reperfusieletsel).
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van L-citrulline voor deze toepassingen te beoordelen.

Bijwerkingen en veiligheid
Bij orale inname: L-citrulline is MOGELIJK VEILIG voor de meeste volwassenen bij orale inname in geschikte hoeveelheden. Hoewel bijwerkingen zeldzaam zijn, kan L-citrulline bij sommige mensen maagklachten, brandend maagzuur, hoesten, veranderingen in het plassen en zwelling veroorzaken.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of L-citrulline veilig is om te gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Kinderen: L-citrulline is MOGELIJK VEILIG bij orale inname of bij intraveneuze toediening in geschikte hoeveelheden.

ANDERE NAMEN):

2-amino-5- (carbamoylamino) pentaanzuur, Citrulline, Citrulline Malaat, L-Citrulina, L-Citrulline AKG, L-Citrulline-Alpha Ketoglutaarzuur, L-Citrulline Malaat, Malaat de Citrulline.

(Visited 36 times, 1 visits today)

Een reactie plaatsen

3 × 4 =