Nattokinase: werking en veiligheid

Nattokinase is een enzym (een eiwit dat reacties in het lichaam versnelt) dat wordt gewonnen uit een populair Japans voedsel genaamd natto. Natto zijn gekookte sojabonen die zijn gefermenteerd met een soort bacterie.

Natto wordt al honderden jaren gebruikt als een volksremedie voor ziekten van het hart en de bloedvaten. Maar je zult nattokinase niet vinden in andere sojaproducten dan natto, aangezien nattokinase wordt geproduceerd door het specifieke fermentatieproces dat wordt gebruikt om natto te maken.

Nattokinase wordt vaak oraal gebruikt voor hart- en vaatziekten, waaronder hartaandoeningen, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, beroerte, pijn op de borst (angina pectoris), diepe veneuze trombose (DVT), ‘verharding van de slagaders’ (atherosclerose), aambeien, spataderen, een slechte bloedsomloop en perifere aderziekte (PAD). Maar er is beperkt wetenschappelijk onderzoek om de meeste van deze toepassingen te ondersteunen.

Hoe werkt het?
Nattokinase “verdunt het bloed” en helpt bij het afbreken van bloedstolsels. Dit kan bescherming bieden tegen hartaandoeningen en aandoeningen die worden veroorzaakt door bloedstolsels, zoals beroerte, hartaanval en andere.

Gebruik en effectiviteit?
Mogelijk effectief voor

Hoge bloeddruk. Sommige onderzoeken suggereren dat het dagelijks innemen van nattokinase gedurende maximaal 8 weken de bloeddruk kan verlagen bij mensen met hoge bloeddruk.

Onvoldoende bewijs voor

Diepe veneuze trombose (DVT). Sommige vroege onderzoeken suggereren dat het nemen van een specifiek combinatieproduct dat nattokinase en pycnogenol bevat, de kans op het krijgen van een bloedstolsel in de benen tijdens lange vluchten zou kunnen verkleinen.
Hoge cholesterol. Sommige vroege onderzoeken suggereren dat het innemen van een combinatie van nattokinase en een stof genaamd rode gist gedurende maximaal 6 maanden het cholesterolgehalte bij mensen met een hoog cholesterolgehalte kan verlagen. Het gebruik van alleen nattokinase lijkt het cholesterolgehalte echter niet te verlagen.
Hartziekte.
Beroerte.
Angina.
“Verharding van de ateriën” (atherosclerose).
Aambeien.
Slechte circulatie.
Spataderen.
Perifere arterieziekte (PAD).
Pijn.
Fibromyalgie.
Chronisch vermoeidheidssyndroom.
Endometriose.
Vleesbomen.
Spiertrekkingen.
Onvruchtbaarheid.
Kanker.
Beriberi.
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van nattokinase voor deze toepassingen te beoordelen.

Bijwerkingen en veiligheid
Nattokinase is WAARSCHIJNLIJK VEILIG bij orale inname in hoeveelheden die gewoonlijk in voedingsmiddelen worden aangetroffen. Nattokinase is een natuurlijk bestanddeel van het sojavoedsel natto. Het wordt al honderden jaren routinematig geconsumeerd in Japanse culturen.

Nattokinase is MOGELIJK VEILIG bij orale inname als geneesmiddel. Het gebruik van nattokinase gedurende maximaal 6 maanden lijkt veilig te zijn.

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Er is onvoldoende betrouwbare informatie over de veiligheid van het gebruik van nattokinase als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Bloedingsstoornissen: Nattokinase lijkt te werken als een “bloedverdunner” en kan bloedingsstoornissen verergeren. Voorzichtig gebruiken.

Lage bloeddruk: Nattokinase lijkt de bloeddruk te verlagen. Als uw bloeddruk al te laag is, kan dit een probleem zijn. Voorzichtig gebruiken.

Chirurgie: Nattokinase kan de kans op te veel bloeding tijdens of na de operatie vergroten. Het kan er ook voor zorgen dat de bloeddruk tijdens de operatie moeilijk onder controle te houden is. Stop met het innemen ten minste 2 weken voor een geplande operatie.

Interacties?
Matige interactie

Wees voorzichtig met deze combinatie
!

Medicijnen die de bloedstolling vertragen (anticoagulantia / plaatjesaggregatieremmers) werken samen met NATTOKINASE

Nattokinase kan de bloedstolling verminderen. Het gebruik van nattokinase samen met medicijnen die ook de stolling vertragen, kan de kans op blauwe plekken en bloedingen vergroten.

Sommige medicijnen die de bloedstolling vertragen, zijn onder meer aspirine, clopidogrel (Plavix), diclofenac (Voltaren, Cataflam, anderen), ibuprofen (Advil, Motrin, anderen), naproxen (Anaprox, Naprosyn, anderen), dalteparine (Fragmin), enoxaparine (Lovenox) , heparine, warfarine (Coumadin) en anderen.

ANDERE NAMEN):

BSP, Extrait de Natto, Gefermenteerde Sojabonen, Haricots de Soja Fermentés, Natto de Soja, Natto Extract, Nattokinasa, NK, Soja Natto, Subtilisin NAT.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Een reactie plaatsen

zeventien − zestien =