Alles over xylitol

Toegevoegde suiker is misschien wel het meest ongezonde ingrediënt in het moderne dieet.

Om deze reden worden suikervrije zoetstoffen zoals xylitol populair.

Xylitol ziet eruit en smaakt naar suiker, maar bevat minder calorieën en verhoogt de bloedsuikerspiegel niet.

Verschillende onderzoeken zeggen dat het verschillende belangrijke voordelen heeft, waaronder een verbeterde tandgezondheid.

Wat is xylitol?

Xylitol is gecategoriseerd als een suikeralcohol.

Chemisch gezien combineren suikeralcoholen eigenschappen van suikermoleculen en alcoholmoleculen. Door hun structuur kunnen ze de smaakreceptoren voor zoetheid op je tong stimuleren.

Xylitol komt in kleine hoeveelheden voor in veel fruit en groenten en wordt daarom als natuurlijk beschouwd. Mensen produceren er zelfs kleine hoeveelheden van via een normaal metabolisme.

Het is een veelgebruikt ingrediënt in suikervrije kauwgom, snoep, pepermuntjes, diabetesvriendelijk voedsel en mondverzorgingsproducten.

Xylitol heeft een vergelijkbare zoetheid als gewone suiker, maar bevat 40% minder calorieën:

Tafelsuiker: 4 calorieën per gram
Xylitol: 2,4 calorieën per gram

In de winkel gekochte xylitol verschijnt als een wit, kristallijn poeder.

Omdat xylitol een geraffineerde zoetstof is, bevat het geen vitamines, mineralen of eiwitten. In die zin levert het alleen lege calorieën op.

Xylitol kan worden verwerkt uit bomen zoals berken of uit een plantaardige vezel genaamd xylan.

Hoewel suikeralcoholen technisch gezien koolhydraten zijn, verhogen de meeste ervan de bloedsuikerspiegel niet en tellen ze daarom niet als netto koolhydraten, waardoor ze populaire zoetstoffen zijn in koolhydraatarme producten.

Hoewel het woord ‘alcohol’ deel uitmaakt van de naam, is het niet dezelfde alcohol die je dronken maakt. Suikeralcoholen zijn veilig voor mensen met een alcoholverslaving.

 

Xylitol is een suikeralcohol die van nature in sommige planten voorkomt. Hoewel het eruit ziet en smaakt naar suiker, bevat het 40% minder calorieën.

Xylitol heeft een zeer lage glycemische index en geeft geen piek in bloedsuiker of insuline

Een van de negatieve effecten van toegevoegde suikers – en fructose-glucosestroop – is dat het de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels kan verhogen.

Vanwege het hoge fructosegehalte kan het ook leiden tot insulineresistentie en meerdere stofwisselingsproblemen bij overmatig gebruik.

Xylitol bevat echter geen fructose en heeft verwaarloosbare effecten op de bloedsuikerspiegel en insuline.

Daarom zijn geen van de schadelijke effecten van suiker van toepassing op xylitol.

De glycemische index (GI) van xylitol – een maatstaf voor hoe snel een voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel verhoogt – is slechts 7, terwijl de normale suikerspiegel 60-70 is .

Het kan ook worden beschouwd als een afslankvriendelijke zoetstof, omdat het 40% minder calorieën bevat dan suiker.

Voor mensen met diabetes, prediabetes, obesitas of andere stofwisselingsproblemen is xylitol een uitstekend alternatief voor suiker.

Hoewel overeenkomstige studies bij mensen momenteel niet beschikbaar zijn, tonen studies bij ratten aan dat xylitol de symptomen van diabetes kan verbeteren, buikvet kan verminderen en zelfs gewichtstoename kan voorkomen bij een vetmestend dieet .

 

In tegenstelling tot suiker heeft xylitol een verwaarloosbaar effect op de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels. Dierstudies wijzen op indrukwekkende voordelen voor de metabole gezondheid.

Xylitol verhoogt de tandgezondheid

Veel tandartsen raden aan om met xylitol gezoete kauwgom te gebruiken – en met goede reden.

Studies hebben aangetoond dat xylitol de tandgezondheid bevordert en tandbederf helpt voorkomen .

Een van de belangrijkste risicofactoren voor tandbederf is een orale bacterie genaamd Streptococcus mutans. Dit zijn de bacteriën die het meest verantwoordelijk zijn voor tandplak.

Hoewel een beetje tandplak normaal is, moedigt een teveel aan tandplak uw immuunsysteem aan om de bacteriën erin aan te vallen. Dit kan leiden tot inflammatoire tandvleesaandoeningen zoals gingivitis.

Deze orale bacteriën voeden zich met glucose uit voedsel, maar ze kunnen geen xylitol gebruiken. Als zodanig wordt suiker vervangen door xylitol, waardoor de beschikbare brandstof voor de schadelijke bacteriën afneemt.

Hoewel deze bacteriën xylitol niet als brandstof kunnen gebruiken, nemen ze het toch op. Nadat ze xylitol hebben geabsorbeerd, zijn ze niet in staat glucose op te nemen, wat betekent dat hun energie producerende route verstopt is en dat ze uiteindelijk doodgaan.

Met andere woorden, wanneer u kauwgom kauwt met xylitol of het als zoetstof gebruikt, verhongeren de schadelijke bacteriën in uw mond.

In één onderzoek verminderde met xylitol gezoete kauwgom het aantal slechte bacteriën met 27-75%, terwijl het aantal vriendelijke bacteriën constant bleef.

Dierstudies suggereren ook dat xylitol de opname van calcium in uw spijsverteringsstelsel kan verhogen, waardoor het beschermt tegen osteoporose en uw tanden sterker worden,

Studies bij mensen tonen aan dat xylitol – door suiker te vervangen of door het aan uw dieet toe te voegen

– kan gaatjes en tandbederf met 30-85% verminderen .

Omdat ontsteking de oorzaak is van veel chronische ziekten, kan het verminderen van tandplak en tandvleesontsteking ook voordelen hebben voor de rest van uw lichaam.

 

Xylitol kan de schadelijke bacteriën in uw mond verhongeren, waardoor de vorming van tandplak en tandbederf wordt verminderd. Dit kan tandholtes en ontstekingsziekten van het tandvlees helpen voorkomen.

Xylitol vermindert oor- en schimmelinfecties

Je mond, neus en oren zijn allemaal met elkaar verbonden.

Daarom kunnen bacteriën die in de mond leven oorontstekingen veroorzaken – een veelvoorkomend probleem bij kinderen.

Het blijkt dat xylitol sommige van deze bacteriën kan uithongeren op dezelfde manier als het plaque-producerende bacteriën uithongert (19).

Een studie bij kinderen met terugkerende oorontstekingen merkte op dat dagelijks gebruik van met xylitol gezoete kauwgom hun infectiegraad met 40% verminderde.

Xylitol bestrijdt ook de gist Candida albicans, wat kan leiden tot candida-infecties. Xylitol vermindert het vermogen van de gist om aan oppervlakken te hechten, waardoor infectie wordt voorkomen.

Samenvatting

Met xylitol gezoete kauwgom kan oorontstekingen bij kinderen verminderen en candida-schimmelinfecties bestrijden.

Andere potentiële gezondheidsvoordelen

Collageen is het meest voorkomende eiwit in uw lichaam en wordt in grote hoeveelheden aangetroffen in de huid en het bindweefsel.

Sommige onderzoeken bij ratten brengen xylitol in verband met een verhoogde productie van collageen, wat kan helpen de effecten van veroudering op uw huid tegen te gaan.

Xylitol kan ook beschermend zijn tegen osteoporose, aangezien het leidt tot een verhoogd botvolume en botmineraalgehalte bij ratten.

Houd er rekening mee dat studies bij mensen nodig zijn om deze voordelen te bevestigen.

Xylitol voedt ook de vriendelijke bacteriën in uw darmen, werkt als een oplosbare vezel en verbetert uw spijsvertering.

 

Xylitol kan de productie van collageen verhogen en het risico op osteoporose verminderen. Het voedt ook de vriendelijke bacteriën in je darmen.

Xylitol is zeer giftig voor honden

Bij mensen wordt xylitol langzaam geabsorbeerd en heeft het geen meetbaar effect op de insulineproductie.

Hetzelfde kan echter niet gezegd worden voor honden.

Wanneer honden xylitol eten, verwarren hun lichaam het met glucose en begint het grote hoeveelheden insuline te produceren.

Vervolgens beginnen de cellen van de hond glucose uit de bloedbaan op te nemen, wat kan leiden tot hypoglykemie of een lage bloedsuikerspiegel en zelfs tot de dood.

Xylitol kan ook nadelige effecten hebben op de leverfunctie bij honden, waarbij hoge doses leverfalen veroorzaken.

Er is slechts 0,1 gram per kg lichaamsgewicht nodig om een ​​hond te laten lijden, dus een chihuahua van 3 kg zal ziek worden van het eten van slechts 0,3 gram xylitol. Dat is minder dan de hoeveelheid die in één stuk kauwgom zit.

Als u een hond heeft, bewaar xylitol dan veilig of helemaal uit uw huis. Als u denkt dat uw hond per ongeluk xylitol heeft gegeten, breng het dan onmiddellijk naar uw dierenarts.

 

Xylitol is zeer giftig voor honden, wat leidt tot hypoglykemie en leverfalen.

Bijwerkingen en dosering

Xylitol wordt over het algemeen goed verdragen, maar sommige mensen ervaren bijwerkingen op de spijsvertering als ze te veel consumeren.

De suikeralcoholen kunnen water in uw darmen trekken of worden gefermenteerd door darmbacteriën (28).

Dit kan leiden tot gasvorming, een opgeblazen gevoel en diarree. Uw lichaam lijkt zich echter erg goed aan te passen aan xylitol.

Als u de inname langzaam verhoogt en uw lichaam de tijd geeft om zich aan te passen, zult u waarschijnlijk geen negatieve effecten ervaren.

Langdurige consumptie van xylitol lijkt volkomen veilig te zijn.

In één onderzoek consumeerden mensen gemiddeld 1,5 kg xylitol per maand – met een maximale dagelijkse inname van meer dan 30 eetlepels (400 gram) – zonder enige negatieve effecten.

Mensen gebruiken suikeralcoholen om koffie, thee en verschillende recepten te zoeten. U kunt suiker vervangen door xylitol in een verhouding van 1: 1.

Als u het prikkelbare darm syndroom (IBS) heeft of een intolerantie voor FODMAP’s heeft, wees dan voorzichtig met suikeralcoholen en overweeg deze helemaal te vermijden.

Samenvatting

Xylitol kan bij sommige mensen spijsverteringsproblemen veroorzaken, maar hoge doses worden door anderen goed verdragen.

Als zoetstof is xylitol een uitstekende keuze.

Terwijl sommige zoetstoffen gezondheidsrisico’s kunnen veroorzaken, tonen onderzoeken aan dat xylitol daadwerkelijke gezondheidsvoordelen heeft.

Het veroorzaakt geen hoge bloedsuikerspiegel of insuline, verhongert de plaque-producerende bacteriën in uw mond en voedt vriendelijke microben in uw spijsverteringsstelsel.

Als je op zoek bent naar een gezonder alternatief voor gewone suiker, probeer xylitol dan eens.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Een reactie plaatsen

acht + veertien =