Sucralose, is dat goed of niet.

Sucralose (Splenda): goed of slecht?

Overmatige hoeveelheden toegevoegde suikers kunnen schadelijke effecten hebben op uw stofwisseling en algehele gezondheid.

Om deze reden kiezen veel mensen voor kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose.

Hoewel de autoriteiten beweren dat sucralose veilig is om te eten, hebben sommige onderzoeken het in verband gebracht met gezondheidsproblemen.

Wat is sucralose?

Sucralose is een kunstmatige zoetstof zonder calorieën en Splenda is het meest voorkomende product op sucralose-basis.

Sucralose wordt gemaakt van suiker in een meerstaps chemisch proces waarbij drie waterstof-zuurstofgroepen worden vervangen door chlooratomen.

Het werd ontdekt in 1976 toen een wetenschapper aan een Britse universiteit naar verluidt instructies over het testen van een stof verkeerd had begrepen. In plaats daarvan proefde hij het, zich realiserend dat het erg zoet was.

De bedrijven Tate & Lyle en Johnson & Johnson ontwikkelden vervolgens gezamenlijk Splenda-producten. Het werd in 1999 in de Verenigde Staten geïntroduceerd en is een van de meest populaire zoetstoffen in het land.

Splenda wordt vaak gebruikt als suikervervanger bij zowel koken als bakken. Het wordt ook toegevoegd aan duizenden voedingsproducten over de hele wereld.

Sucralose is calorievrij, maar Splenda bevat ook de koolhydraten dextrose (glucose) en maltodextrine, waardoor het caloriegehalte oploopt tot 3,36 calorieën per gram.

De totale hoeveelheid calorieën en koolhydraten die Splenda aan uw dieet bijdraagt, is echter verwaarloosbaar, aangezien u slechts kleine hoeveelheden per keer nodig heeft.

Sucralose is 400-700 keer zoeter dan suiker en heeft geen bittere nasmaak zoals veel andere populaire zoetstoffen.

 

Sucralose is een kunstmatige zoetstof. Splenda is het meest populaire product dat ervan wordt gemaakt. Sucralose is gemaakt van suiker maar bevat geen calorieën en is veel zoeter.

Effecten op bloedsuiker en insuline

Sucralose zou weinig of geen effecten hebben op de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels.

Dit kan echter van u als individu afhangen en of u gewend bent kunstmatige zoetstoffen te gebruiken.

Een kleine studie bij 17 mensen met ernstig overgewicht die deze zoetstoffen niet regelmatig gebruikten, meldde dat sucralose de bloedsuikerspiegel met 14% verhoogde en de insulinespiegels met 20% .

Verschillende andere onderzoeken bij mensen met een gemiddeld gewicht die geen significante medische aandoeningen hadden, hebben geen effecten op de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels gevonden. Deze onderzoeken omvatten echter mensen die regelmatig sucralose gebruikten..

Als u niet regelmatig sucralose gebruikt, is het mogelijk dat u enkele veranderingen in uw bloedsuikerspiegel en insulinespiegels ervaart.

Maar als je eraan gewend bent het te eten, heeft het waarschijnlijk geen enkel effect.

 

Sucralose kan de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte verhogen bij mensen die niet regelmatig kunstmatige zoetstoffen gebruiken. Het heeft echter waarschijnlijk geen effect op mensen die regelmatig kunstmatige zoetstoffen gebruiken.

Bakken met sucralose kan schadelijk zijn

Splenda wordt beschouwd als hittebestendig en goed voor koken en bakken. Recente studies hebben dit echter aangevochten.

Het lijkt erop dat Splenda bij hoge temperaturen begint af te breken en in wisselwerking staat met andere ingrediënten.

Een studie toonde aan dat het verhitten van sucralose met glycerol, een verbinding die voorkomt in vetmoleculen, schadelijke stoffen produceerde die chloorpropanolen worden genoemd. Deze stoffen kunnen het risico op kanker verhogen.

Er is meer onderzoek nodig, maar het kan het beste zijn om in de tussentijd andere zoetstoffen te gebruiken wanneer u in de tussentijd bakt bij temperaturen boven 175 ° C .

 

Bij hoge temperaturen kan sucralose worden afgebroken en schadelijke stoffen produceren die het risico op kanker kunnen verhogen.

Heeft sucralose invloed op de darmgezondheid?

De vriendelijke bacteriën in uw darmen zijn uiterst belangrijk voor uw algehele gezondheid.

Ze kunnen de spijsvertering verbeteren, de immuunfunctie ten goede komen en het risico op veel ziekten verminderen.

Interessant genoeg ontdekte een onderzoek bij ratten dat sucralose negatieve effecten kan hebben op deze bacteriën. Na 12 weken hadden ratten die de zoetstof consumeerden 47-80% minder anaëroben (bacteriën die geen zuurstof nodig hebben) in hun ingewanden.

Gunstige bacteriën zoals bifidobacteriën en melkzuurbacteriën waren aanzienlijk verminderd, terwijl meer schadelijke bacteriën minder leken te zijn aangetast. Bovendien waren de darmbacteriën nog steeds niet teruggekeerd naar het normale niveau nadat het experiment was voltooid.

Toch is menselijk onderzoek nodig.

 

Dierstudies koppelen sucralose aan negatieve effecten op de bacteriële omgeving in de darmen. Er zijn echter menselijke studies nodig.

Zorgt sucralose ervoor dat u aankomt of afvalt?

 

Sucralose en kunstmatige zoetstoffen lijken echter geen grote invloed te hebben op uw gewicht.

Observationele studies hebben geen verband gevonden tussen kunstmatige zoetstofconsumptie en lichaamsgewicht of vetmassa, maar sommige rapporteren een kleine toename van de Body Mass Index (BMI).

Een overzicht van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken, de gouden standaard in wetenschappelijk onderzoek, meldt dat kunstmatige zoetstoffen het lichaamsgewicht gemiddeld met ongeveer 1,7 pond (0,8 kg) verminderen.

 

Sucralose en andere kunstmatige zoetstoffen lijken geen grote effecten te hebben op het lichaamsgewicht.

Is sucralose veilig?

Net als andere kunstmatige zoetstoffen is sucralose zeer controversieel. Sommigen beweren dat het volkomen onschadelijk is, maar nieuwe onderzoeken suggereren dat het enkele effecten kan hebben op uw metabolisme.

Bij sommige mensen kan het de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte verhogen. Het kan ook de bacteriële omgeving in uw darmen beschadigen, maar dit moet bij mensen worden onderzocht.

De veiligheid van sucralose bij hoge temperaturen is ook in twijfel getrokken. Misschien wilt u er niet mee koken of bakken, omdat het schadelijke stoffen kan afgeven.

Dat gezegd hebbende, de gezondheidseffecten op de lange termijn zijn nog steeds onduidelijk, maar gezondheidsautoriteiten zoals de Food and Drug Administration (FDA) beschouwen het als veilig.

 

Gezondheidsautoriteiten beschouwen sucralose als veilig, maar studies hebben vragen opgeworpen over de gevolgen voor de gezondheid. De gezondheidseffecten op de lange termijn van het consumeren ervan zijn onduidelijk.

h

Als je de smaak van sucralose lekker vindt en je lichaam het goed verwerkt, is het waarschijnlijk prima om met mate te gebruiken. Er is zeker geen duidelijk bewijs dat het schadelijk is voor mensen.

Het is echter misschien geen goede keuze voor koken en bakken op hoog vuur.

Als u aanhoudende problemen opmerkt die verband houden met uw darmgezondheid, overleg dan met uw zorgverlener om te onderzoeken of sucralose de reden kan zijn.

Als u ervoor kiest om sucralose of kunstmatige zoetstoffen in het algemeen te vermijden, zijn er tal van geweldige alternatieven.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

elf + negen =