Laag Glycemische index dieet: hoe werkt het en werkt het?

Het laag glycemische index dieet is een dieet op basis van hoe voedsel van invloed is op de bloedsuikerspiegel.

De glykemische index is een systeem van toekennen van een waarde aan koolhydraat-bevattende voedingsmiddelen. Die waarde staat voor hoeveel het voedsel van invloed is op het verhogen van de  bloedsuikerspiegel. De glycemische index zelf is niet een dieet plan, maar een instrument- zoals het tellen van calorieën.  Je kan het gebruiken om een “juiste” voedselkeuze te maken.
De term “glycemische index dieet” verwijst meestal naar een specifiek dieet plan dat de index als de primaire of enige gids voor maaltijd planning gebruikt.

 

Veel populaire commerciële diëten, dieetboeken en dieet websites zijn gebaseerd op de glycemische index, met inbegrip van de Zone Diet, Sugar Busters en de Slow-Carb dieet.
doel
Het doel van een glycemische index (GI) dieet is om  voedingsmiddelen te consumeren die minder kans geven om de bloedsuikerspiegel te verhogen. . Het dieet is een middel om af te vallen en ter voorkoming van chronische ziekten in verband met obesitas, zoals diabetes en cardiovasculaire ziekten.
Waarom je het GI-dieet zou volgen
Sommige mensen kiezen voor dit dieet ;

 

: • om gewicht te verliezen of een gezond gewicht te behouden

 

• omdat het helpt bij het plannen en het eten van gezondere maaltijden

 

• omdat het helpt bij het handhaven van de bloedsuikerspiegel, als onderdeel van een diabetesbehandelingsplan.
Het wetenschappelijk bewijs voor de rol van het GI dieet met betrekking tot gewichtsverlies gemengd. In principe zou een dieet met gezonde voeding en voldoende beweging genoeg moeten zijn. Neem contact op met uw arts of zorgverlener voordat u begint met een dieet, zeker in geval van (chronische) ziekte.

 

De glycemische index
Het GI principe werd voor het eerst ontwikkeld als een strategie voor het begeleiden van voedsel keuzes voor mensen met diabetes.

 

koolhydraten
Koolhydraten zijn een type nutriënt in levensmiddelen. De drie basisvormen zijn suikers, zetmeel en vezels. Wanneer je iets met koolhydraten eet of drinkt , breekt je lichaam de suikers en zetmeel af in een soort suiker genaamd glucose, de belangrijkste bron van energie voor de cellen in je lichaam. Vezels gaan onverteerd door het lichaam.
Twee belangrijke hormonen uit je alvleesklier helpen  glucose in je bloedbaan te reguleren. Het hormoon insuline beweegt glucose uit het bloed naar je cellen. Het hormoon glucagon helpt het vrijkomen van glucose dat  opgeslagen is in je lever wanneer het bloedsuiker (bloedglucose) laag is. Dit proces zorgt ervoor dat het lichaam van brandstof wordt voorzien en zorgt voor een natuurlijke balans in de bloedsuikerspiegel.
Verschillende soorten koolhydraten hebben eigenschappen die invloed hebben op hoe snel je lichaam hen verteert  en hoe snel glucose in je bloedbaan komt.
Inzicht GI waarden
Er zijn verschillende methoden van onderzoek voor het toewijzen van een GI-waarde aan voedsel. In het algemeen wordt het getal gebaseerd op hoeveel een voedselproduct de bloedglucosespiegels bij gezonde proefpersonen verhoogt  tegenover  de hoeveelheid die pure glucose hun bloedglucose verhoogt . GI-waarden zijn over het algemeen onderverdeeld in drie categorieën: • Laag GI: 1-55 • Gemiddeld GI: 56-69 • Hoog GI: 70 en hoger

 

Het vergelijken van deze waarden kan daarom helpen bij het maken van gezondere voedingskeuzes. Bijvoorbeeld, een Engels muffin gemaakt met witte tarwebloem heeft een GI-waarde van 77.  Een volkoren Engels muffin heeft een GI-waarde van 45.
Beperkingen van GI waarden
Een beperking van de GI-waarden is dat ze geen rekening houden met hoeveel je van een voedselproduct eet. Bijvoorbeeld, watermeloen heeft een GI-waarde van 80, wat het zou brengen in de categorie : vermijden. Maar watermeloen heeft relatief weinig verteerbare koolhydraten in een typische portie. Met andere woorden, je moet veel watermeloen eten om de tot die 50 gram verteerbare koolhydraten te komen.
Om dit probleem aan te pakken, hebben de onderzoekers het idee van glycemische lading (GL) bedacht, een numerieke waarde die de verandering in de bloedsuikerspiegel geeft bij een typische portie. . Bijvoorbeeld, 120 gram watermeloen heeft  een GL waarde van 5, die zij identificeren als een gezonde keuze. Ter vergelijking, 80 gram  rauwe wortelen heeft een GL waarde van 2.
De waarden worden in het algemeen gegroepeerd in de volgende wijze: • Lage GL: 1 tot 10 • gemiddelde  GL: 11 tot 19 • Hoge GL: 20 of meer
andere kwesties
Een GI-waarde vertelt ons niets over andere informatie over voeding. Bijvoorbeeld volle melk heeft een GI-waarde van 31 en een GL waarde van 4 voor een 1 kop (250 milliliter) . Maar vanwege het hoge vetgehalte van volle melk is het een slechte keuze voor gewichtsverlies of gewichtsbeheersing.

 

De GI waarde van elke voedselproduct wordt beïnvloed door verscheidene factoren, zoals hoe het voedsel wordt bereid, hoe het wordt verwerkt en welke andere levensmiddelen tegelijkertijd worden gegeten .

Werkt het?

  1. gewichtsverlies: In 2013 hebben onderzoekers een literatuuronderzoek gedaan onder 23 gepubliceerde klinische studies van lage GI-of lage-GL diëten. De conclusiie was dat het GI dieet net zo effectief is als andere dieten. Uit ander onderzoek bleek dat een  dieet met weinig koolhydraten en het mediterrane dieet leiden tot meer  gewichtsverlies  dan lage GI diëten. (Een mediterraan dieet bevat olijfolie, peulvruchten, volkoren granen, fruit, groenten, en een bescheiden hoeveelheid vlees en zuivelproducten.)

 

Bloedglucoseregulatie
Een doel van de behandeling voor mensen met diabetes is om de bloedglucose waarden zo normaal mogelijk te houden.  Deze strakke controle helpt  de ontwikkeling van complicaties van de ziekte te voorkomen of te vertragen.
Enkele klinische studies hebben aangetoond dat een GI dieet bij diabetici kan helpen bij de controle van de bloedsuikerspiegel

 

III.

 

cholesterol
laag GI diëten hebben een gunstige werking op het slechte cholesterol  – vooral bij een laag GI-dieet gecombineerd met een toename van voedingsvezels.

Zoek je volgende bestemming