Vitamine D en diabetes

Type 1 diabetes is een chronische ziekte die zorgt voor hoge bloedsuikers in het lichaam. De oorzaak is onbekend. Men denkt dat een infectie of een andere gebeurtenis ervoor zorgt dat het immuunsysteem de cellen in de pancreas aanvalt die insuline aanmaken.

 


 

Onderzoekers van de universiteit van California hebben een correlatie gevonden tussen het ontstaan van type 1 diabetes en een laag niveau van vitamine D3 in het bloed. Het is het eerste onderzoek dat een directe relatie aantoont. De resultaten tonen niet aan dat vitamine D3 diabetes kan voorkomen. Het toont namelijk geen oorzakelijk verband aan. Om dit te kunnen vaststellen is een andere onderzoeksopzet nodig. Dit onderzoek toont alleen aan dat er een verband is tussen een specifieke dosis vitamine d3 en een lager risico op diabetes type 1.

 

Het onderzoek vond gedurende 6 jaar plaats. Men heeft een analyse gemaakt van de bloedmonsters van bijna 2000 individuen. Volgens de resultaten van het onderzoek is een vitamine D3 niveau van 50ng/ml nodig om de helft van de gevallen van type 1 diabetes te voorkomen (zou vitamine D een rol spelen in de oorzaak van diabetes, wat dus nog niet vaststaat). Volgens de onderzoekers is 4000 iu vitamine D3 per dag nodig. Het voordeel van vitamine D geldt alleen voor d3 en niet voor andere vormen van vitamine D. Voordat men extra vitamine D gaat nemen, is het van belang om te laten uitzoeken bij een dokter of dit wel nodig is, zo waarschuwen de onderzoekers.

 

 

 

 

 

Bron, pdf bestand

Diabetologica-journal.org

Zoek je volgende bestemming