Resveratrol


Gezonde vrouwen van middelbare leeftijd profiteren niet van het nemen van resveratrol supplementen, blijkt uit nieuw onderzoek. Resveratrol is het ingrediënt in rode wijn waarvan gedacht wordt dat het de insulinegevoeligheid verbeterd, het risico op hart-en vaatziekten kan verminderen en voor een langer leven kan zorgen.

grape

“Resveratrol supplementen zijn populair geworden omdat studies bij knaagdieren laten zien dat resveratrol het metabolisme in celsystemen kan verbeteren en  bepaalde gezondheidsproblemen kan voorkomen, zoals diabetes, hart-en vaatziekten en zelfs kanker. De hoofdonderzoeker van huidig onderzoek zei in een persbericht. “Maar onze gegevens tonen aan dat resveratrol supplementen geen voordelen geven in relatief gezonde, vrouwen van middelbare leeftijd.”

 

De studie omvatte 29 vrouwen die  over het algemeen gezond waren. Zij hadden geen diabetes (type 2). De vrouwen hadden allemaal de overgang achter de rug. 15 van de vrouwen namen dagelijks een resveratrol supplement (75 milligram)  gedurende  12 weken. Dit het equivalent van het drinken van meer dan twee liter rode wijn. De insulinegevoeligheid en metabole respons van deze vrouwen werd vervolgens vergeleken met 14 andere vrouwen die een inactieve placebo pil kregen.

“Het is de meest gevoelige aanpak die we hebben voor het evalueren van de werking van insuline bij mensen”, aldus de onderzoekers. “En we waren niet in staat om enig effect van resveratrol op te sporen. Daarnaast hebben we kleine monsters van spier-en vetweefsel  van deze vrouwen genomen om  mogelijke effecten van resveratrol te bekijken in de cellen van het lichaam, en we konden geen aanwijzingen vinden van eventuele wijzigingen in  in het metabolisme. ”

Eerdere studies hebben gesuggereerd dat het drinken van rode wijn  het risico op bepaalde gezondheidsproblemen verlaagd. Om te voorkomen dat men 2 liter rode wijn moet drinken voor de positieve effecten van rode wijn worden supplementen op grote schaal verkocht. De jaarlijkse omzet van resveratrol supplementen in de Verenigde Staten is al zo’n  30 miljoen dollar.
Op basis van de nieuwe bevindingen kan worden geconcludeerd dat het nemen van resveratrol geen zin heeft voor gezonde mensen, alleen voor mensen die al gezondheidsproblemen hebben kan het mogelijk helpen. Er is weinig onderzoek gedaan naar de effecten van resveratrol bij mensen. De onderzoeken die gedaan zijn, zijn bij mensen met diabetes, oudere volwassenen met een gestoorde glucosetolerantie. Ook is onderzoek gedaan bij zwaarlijvige mensen met meer gezondheidsproblemen dan bij de gezonde vrouwen die aan dit onderzoek deelnamen.

Hoewel resveratrol supplementen niet lijkt te helpen bij gezonde mensen, is het mogelijk dat een ander ingrediënt in rode wijn wel een voordeel kan zijn voor de gezondheid.De werkzaamheid van resveratrol zou afhankelijk kunnen zijn van de combinatie met andere verbindingen in rode wijn. Dit is niet onderzocht.
De studie werd gepubliceerd in het 25 oktober online editie van het tijdschrift Cell Metabolism.

BRON: Washington University School of Medicine, persbericht, 25 oktober 2012

 

(Visited 196 times, 1 visits today)