Resveratrol: Effectiviteit en bijwerkingen

Resveratrol is een chemische stof die voorkomt in rode wijn, rode druivenschillen, paars druivensap, moerbeien en in kleinere hoeveelheden in pinda’s.

Resveratrol wordt het meest gebruikt voor hoog cholesterol, kanker, hartaandoeningen en vele andere aandoeningen. Er is echter geen sterk bewijs om het gebruik van resveratrol voor deze toepassingen te ondersteunen.

Hoe effectief is het?


Mogelijk effectief voor …

Hooikoorts. Het gebruik van een neusspray met resveratrol driemaal daags gedurende 4 weken lijkt de allergiesymptomen bij volwassenen met seizoensgebonden allergieën te verminderen. Het gebruik van een neusspray met resveratrol en bèta-glucanen driemaal daags gedurende 2 maanden lijkt ook de allergiesymptomen bij kinderen met seizoensgebonden allergieën te verminderen.

Zwaarlijvigheid en afvallen. Sommige onderzoeken tonen aan dat het nemen van resveratrol het gewichtsverlies bij volwassenen met obesitas kan verhogen.

Mogelijk niet effectief voor …

Hartziekte. Mensen die grotere hoeveelheden resveratrol via de voeding consumeren, lijken geen lager risico op hartaandoeningen te hebben in vergelijking met mensen die lagere hoeveelheden consumeren. Ook lijkt het nemen van resveratrol via de mond de cholesterol- of bloedvetten, triglyceriden genaamd, niet te verbeteren bij mensen met een risico op hartaandoeningen.

Een groep symptomen die het risico op diabetes, hartaandoeningen en beroertes (metabool syndroom) verhogen. Het gebruik van resveratrol lijkt de bloeddruk, bloedsuikerspiegel of cholesterol niet te verlagen bij mensen met het metabool syndroom. Vroeg onderzoek toont aan dat resveratrol kan helpen om het lichaamsgewicht en lichaamsvet te verminderen bij mensen met het metabool syndroom. Maar er is meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.

Ophoping van vet in de lever bij mensen die weinig of geen alcohol drinken (niet-alcoholische leververvetting of NAFLD). Het meeste vroege onderzoek toont aan dat resveratrol de leverfunctie, leverlittekens of het cholesterolgehalte niet verbetert bij mensen met NAFLD.

Onvoldoende bewijs om de effectiviteit te beoordelen voor …

Acne. Vroeg onderzoek toont aan dat het aanbrengen van een gel met resveratrol op het gezicht gedurende 60 dagen de ernst van acne vermindert.
Afname van geheugen en denkvaardigheden die normaal voorkomen met de leeftijd. Het is onduidelijk of resveratrol helpt bij geheugen- of denkvaardigheden bij oudere mensen. Sommige vroege onderzoeken tonen aan dat resveratrol de denkvaardigheden en het geheugen bij vrouwen na de menopauze kan verbeteren. Maar ander onderzoek toont aan dat resveratrol die in hogere doses of voor een langere tijd wordt gegeven, het geheugen of denkvermogen bij gezonde oudere volwassenen niet verbetert.
Een bloedaandoening die het eiwitgehalte in het bloed verlaagt, hemoglobine genaamd (bèta-thalassemie). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van trans-resveratrol het hemoglobinegehalte of de noodzaak van bloedtransfusies bij mensen met bèta-thalassemie niet verbetert.

Covid 19  (corona) Er zijn een aantal onderzoeken die aanwijzingen geven dat het coronavirus mogelijk gedempt wordt door resveratrol, waardoor de symptomen minder hevig zijn. Er is tot op heden nog niet voldoende onderzoek gedaan naar het effect van resveratrol op corona.

Kanker. Mensen die grotere hoeveelheden resveratrol via de voeding consumeren, lijken geen lager risico op kanker te hebben in vergelijking met mensen die lagere hoeveelheden consumeren.

Suikerziekte. Sommige onderzoeken tonen aan dat resveratrol de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes verbetert. Maar ander onderzoek laat geen voordeel zien. Resveratrol kan de bloedsuikerspiegel helpen verlagen bij alleen patiënten met een bloedsuikerspiegel die niet goed onder controle is. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen.

Nierschade bij mensen met diabetes (diabetische nefropathie). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van resveratrol met het medicijn losartan sommige maatregelen van nierbeschadiging bij mensen met diabetische nefropathie kan verbeteren.

Een longziekte die het ademen bemoeilijkt (chronische obstructieve longziekte of COPD). Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van een combinatieproduct dat resveratrol, vitamine C, zink en flavonoïden bevat, de hoest- en slijmproductie bij mensen met COPD enigszins vermindert. Maar het is niet duidelijk of het voordeel te wijten is aan resveratrol of andere ingrediënten.

Artrose. Vroeg onderzoek toont aan dat het toevoegen van resveratrol aan standaardbehandelingen voor artrose van de knie de pijn, functie en stijfheid meer kan verbeteren dan alleen standaardbehandelingen.

Verbetering van een medische procedure die peritoneale dialyse wordt genoemd. Vroeg onderzoek toont aan dat resveratrol de bloedfiltering sneller kan laten verlopen bij mensen die peritoneale dialyse ondergaan.

Een hormonale aandoening die vergrote eierstokken met cysten veroorzaakt (polycysteus ovariumsyndroom of PCOS). Vroeg onderzoek toont aan dat resveratrol testosteron verlaagt bij vrouwen met PCOS. Maar het verbetert het gewicht, de lipideniveaus, acne of ongewenste haargroei niet bij vrouwen met deze aandoening.

Reumatoïde artritis (RA). Het gebruik van resveratrol samen met medicijnen voor RA lijkt het aantal pijnlijke en gezwollen gewrichten te verminderen. Maar het is niet bekend of resveratrol ook helpt bij het verminderen van gewrichtsschade.

Een type inflammatoire darmaandoening (colitis ulcerosa). Vroeg onderzoek toont aan dat resveratrol de symptomen kan verbeteren en de activiteit van colitis ulcerosa kan verminderen.

Ouder wordende huid.
Afname van geheugen en denkvaardigheden bij oudere mensen is meer dan normaal is voor hun leeftijd.
Verharding van de slagaders (atherosclerose).
Geheugen- en denkvaardigheden (cognitieve functie).
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om resveratrol voor deze toepassingen te beoordelen.

Hoe werkt resveratrol?


Resveratrol kan de bloedvaten vergroten en de activiteit van cellen die belangrijk zijn bij de bloedstolling verminderen. Sommige onderzoeken suggereren dat resveratrol zwakke oestrogeen (een vrouwelijk hormoon) effecten heeft. Het kan ook pijn en zwelling (ontsteking) verminderen. Resveratrol kan de suikerspiegel (glucose) in het bloed verlagen en het lichaam helpen ziekten te bestrijden. Het kan ook voorkomen dat eiwitten in de hersenen aan elkaar kleven om ziekten zoals de ziekte van Alzheimer te helpen voorkomen.

Zijn er zorgen over de veiligheid en wat zijn bijwerkingen van resveratrol?


Bij orale inname: Resveratrol is WAARSCHIJNLIJK VEILIG bij gebruik in de hoeveelheden die in voedingsmiddelen worden aangetroffen. Bij gebruik in doses tot 1500 mg per dag gedurende maximaal 3 maanden, is resveratrol MOGELIJK VEILIG. Hogere doses tot 2000-3000 mg per dag zijn veilig gedurende 2-6 maanden gebruikt. Deze hogere doses resveratrol veroorzaken echter meer maagproblemen.

Bij aanbrenging op de huid: Resveratrol is MOGELIJK VEILIG wanneer het tot 30 dagen op de huid wordt aangebracht.


Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Resveratrol is WAARSCHIJNLIJK VEILIG bij gebruik in hoeveelheden die in sommige voedingsmiddelen worden aangetroffen. Tijdens zwangerschap en borstvoeding is de bron van resveratrol echter belangrijk. Resveratrol wordt aangetroffen in druivenschillen, druivensap, wijn en andere voedselbronnen. Wijn mag niet worden gebruikt als bron van resveratrol tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Kinderen: Resveratrol is MOGELIJK VEILIG bij kinderen wanneer het tot 2 maanden in de neusgaten wordt gesproeid.

Bloedingsstoornissen: Resveratrol kan de bloedstolling vertragen en het risico op bloedingen verhogen bij mensen met bloedingsstoornissen.

Hormoongevoelige aandoening zoals borstkanker, baarmoederkanker, eierstokkanker, endometriose of baarmoederfibromen: resveratrol kan werken als oestrogeen. Als u een aandoening heeft die kan worden verergerd door blootstelling aan oestrogeen, gebruik dan geen resveratrol.

Chirurgie: Resveratrol kan het risico op bloeding tijdens en na de operatie vergroten. Stop met het gebruik van resveratrol ten minste 2 weken voor een geplande operatie.

Zijn er interacties met medicijnen?

Matig
Wees voorzichtig met deze combinatie.
Medicijnen veranderd door de lever (Cytochrome P450 1A1 (CYP1A1) -substraten)
Sommige medicijnen worden veranderd en afgebroken door de lever. Resveratrol kan verminderen hoe snel de lever bepaalde medicijnen afbreekt. In theorie kan het nemen van resveratrol samen met sommige medicijnen die door de lever worden afgebroken, de effecten en bijwerkingen van sommige medicijnen versterken.

Sommige medicijnen die door de lever zijn veranderd, zijn onder meer chloorzoxazon, theofylline en bufuralol.
Medicijnen veranderd door de lever (Cytochrome P450 1A2 (CYP1A2) -substraten)
Sommige medicijnen worden veranderd en afgebroken door de lever. Resveratrol kan verminderen hoe snel de lever bepaalde medicijnen afbreekt. In theorie kan het nemen van resveratrol samen met sommige medicijnen die door de lever worden afgebroken, de effecten en bijwerkingen van sommige medicijnen versterken.

Sommige medicijnen die door de lever zijn veranderd, zijn onder meer clozapine (Clozaril), cyclobenzaprine (Flexeril), fluvoxamine (Luvox), haloperidol (Haldol), imipramine (Tofranil), mexiletine (Mexitil), olanzapine (Zyprexa), pentazocine (Talwin), propranol ), tacrine (Cognex), zileuton (Zyflo), zolmitriptan (Zomig) en anderen.
Medicijnen veranderd door de lever (Cytochrome P450 1B1 (CYP1B1) -substraten)
Sommige medicijnen worden veranderd en afgebroken door de lever. Resveratrol kan verminderen hoe snel de lever bepaalde medicijnen afbreekt. In theorie kan het nemen van resveratrol samen met sommige medicijnen die door de lever worden afgebroken, de effecten en bijwerkingen van sommige medicijnen versterken.

Sommige medicijnen die door de lever zijn veranderd, zijn onder meer theofylline, omeprazol, clozapine, progesteron, lansoprazol, flutamide, oxaliplatine, erlotinib en cafeïne.
Medicijnen veranderd door de lever (Cytochrome P450 2C19 (CYP2C19) -substraten)
Sommige medicijnen worden veranderd en afgebroken door de lever. Resveratrol kan verminderen hoe snel de lever bepaalde medicijnen afbreekt. In theorie kan het nemen van resveratrol samen met sommige medicijnen die door de lever worden afgebroken, de effecten en bijwerkingen van sommige medicijnen versterken.

Zijn er interacties met kruiden en supplementen?

Kruiden en supplementen die de bloedstolling kunnen vertragen (anticoagulantia / plaatjesaggregatieremmers en supplementen)
Resveratrol kan de bloedstolling vertragen. Door het samen met andere kruiden of supplementen te gebruiken die ook de bloedstolling kunnen vertragen, kan het risico op bloedingen of blauwe plekken bij sommige mensen toenemen. Deze kruiden omvatten engelwortel, kruidnagel, danshen, moederkruid, knoflook, gember, ginkgo, ginseng Panax, paardenkastanje, rode klaver, kurkuma en anderen.

Zijn er interacties met voedingsmiddelen?

Vetten en vetbevattend voedsel
Door resveratrol in te nemen bij een maaltijd met veel vet, kan de hoeveelheid resveratrol die door het lichaam wordt opgenomen, worden verminderd.

Welke dosis wordt er gebruikt?


De volgende doses zijn onderzocht in wetenschappelijk onderzoek:

VOLWASSENEN

MONDELING:

Voor seizoensgebonden allergieën (hooikoorts): twee verstuivingen van een 0,1% resveratrol-neusspray driemaal per dag in elk neusgat gedurende maximaal 4 weken.
Voor obesitas: 500 mg of minder resveratrol per dag gedurende 3 maanden of langer.

Andere namen
3,5,4 ‘TriHydroxy-Transstibene, (E) – 5- (4-hydroxystyryl) benzeen-1,3-diol, 3,4’, 5-stilbenetriol, 3,5,4 ‘-trihydroxystilbeen, 3,4 ‘, 5-trihydroxystilbeen, 3,5,4’-trihydroxy-trans-stilbeen, Cis-Resveratrol, Extrait de Vin, Extrait de Vin Rouge, Kojo-Kon, Fytoalexine, Fytoalexine, Fyto-oestrogeen, Fyto-œstrogène, Pilule de Vin, Protykin, Rode Wijn Extract, Resvératrol, Resveratrols, Resvératrols, RSV, RSVL, Stilbene Phytoalexin, Trans-Resveratrol, Trans-Resvératrol, Wijn Extract, Wijnpil.

Zoek je volgende bestemming