Collageen Hydrolysate: effect en bijwerkingen

Collageenpeptiden zijn kleine eiwitten uit dierlijke producten.

Collageenpeptiden worden gebruikt voor het ouder worden van de huid, osteoporose, broze nagels, spierkracht en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om de meeste van deze toepassingen te ondersteunen.

Hoe werkt het?


Collageenpeptiden zijn zeer kleine stukjes collageen. Collageen is een van de materialen waaruit kraakbeen, botten en huid bestaan. Bij orale inname lijken collageenpeptiden zich op te hopen in de huid en het kraakbeen. Dit kan helpen bij het verbeteren van sommige huid- en gewrichtsaandoeningen.

Gebruik en effectiviteit?
Mogelijk effectief voor

Ouder wordende huid. Inname van collageenpeptiden via de mond lijkt de hydratatie van de huid en de elasticiteit van de huid bij oudere mensen te verbeteren. Het gebruik van collageenpeptiden kan ook rimpels verminderen, maar dit voordeel is waarschijnlijk slechts bescheiden.
Artrose. Inname van collageenpeptiden via de mond kan de pijn enigszins verlichten en de gewrichtsfunctie verbeteren bij mensen met artrose in de knie. Het kan ongeveer 3-5 maanden duren voordat een dagelijkse behandeling wordt waargenomen.

Onvoldoende bewijs voor

Eczeem (atopische dermatitis). Vroeg onderzoek toont aan dat het gebruik van collageenpeptiden gedurende 12 weken de symptomen en de ernst van eczeem kan verbeteren. Maar niet alle collageenpeptiden lijken te helpen.
Broze nagels. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van collageen type I-peptiden broze nagels kan verbeteren. Het lijkt de nagelgroei te verhogen en het aantal gebroken nagels te verminderen in vergelijking met de basislijn.
Suikerziekte. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van collageenpeptiden uit vis de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes kan verlagen.
Spierpijn veroorzaakt door inspanning. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van collageenpeptiden van koeienhuiden vóór intensieve training de spierpijn niet lijkt te verminderen.
Hoge bloeddruk. Inname van collageenpeptiden via de mond kan de bloeddruk verlagen. Maar niet alle onderzoeken zijn het daarmee eens.
Gewrichtspijn. Inname van collageenpeptiden via de mond kan kniepijn tijdens inspanning bij jongere atleten verminderen. Het is onduidelijk of collageenpeptiden gewrichtspijn verminderen bij oudere volwassenen zonder artrose.
Spierkracht. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van collageenpeptiden naast weerstandsoefening de handgreepkracht meer kan verbeteren dan alleen weerstandsoefening. Maar het lijkt de beenkracht niet te verbeteren.
Zwaarlijvigheid. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van collageenpeptiden het vetgehalte bij mensen met overgewicht enigszins vermindert.
Lage botmassa (osteopenie). Het gebruik van collageenpeptiden gedurende 12 maanden kan de lage botmassa in de wervelkolom en heup verbeteren.
Decubitus. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van collageenpeptiden de genezing van decubitus kan verbeteren.
Aan leeftijd gerelateerd spierverlies (sarcopenie). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van type I collageenpeptiden de kracht zou kunnen verbeteren bij oudere mannen met leeftijdsgebonden spierverlies.
Verstuikingen. Vroeg onderzoek bij atleten met enkelverstuikingen in het verleden toont aan dat het nemen van collageenpeptiden de stabiliteit van de enkel kan verhogen. Maar het lijkt de enkelstijfheid niet te verbeteren.
Pijnlijke aandoeningen veroorzaakt door overmatig gebruik van pezen (tendinopathie). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van collageenpeptiden naast lichaamsbeweging de tendinopathie van de achillespees kan verbeteren.
Wond genezen. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van collageenpeptiden de roodheid van de huid kan verminderen en de vochtigheid en elasticiteit kan verbeteren na het verwijderen van de huid met een laser.
Huidrimpels door beschadiging door de zon. Sommige vroege onderzoeken tonen aan dat collageenpeptiden rimpels kunnen verminderen en de huidvochtigheid kunnen verbeteren bij vrouwen met huidrimpels door beschadiging door de zon.
Versterking van botten en gewrichten.
Droge huid.
Zwakke en broze botten (osteoporose).
Andere condities.

Bijwerkingen en veiligheid


Bij orale inname: Collageenpeptiden zijn MOGELIJK VEILIG. Er zijn aanwijzingen dat collageenpeptiden in doses tot 10 gram per dag tot 5 maanden veilig kunnen worden gebruikt. Bijwerkingen zijn zeldzaam.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Er is onvoldoende bekend over de veiligheid van collageenpeptiden bij gebruik in medicinale hoeveelheden tijdens zwangerschap en borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Andere namen:Collagen Hydrolysate, Collagen Peptidesi, Collagène Dénaturé, Collagène Hydrolysé, Collagène Marin Hydrolysé, Denatured Collagen, Hydrolised Collagen, Hydrolysed Collagen, Hydrolyzed Collagen, Hydrolyzed Collagen Protein, Marine Collagen Hydrolysate, Protéine de Collagène Hydrolysé

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

3 × 4 =