Glucosamine sulfaat

Glucosamine sulfaat is een natuurlijk voorkomende chemische stof die in het menselijk lichaam wordt aangetroffen. Het zit in de vloeistof rond gewrichten. Glucosamine bestaat ook op andere plaatsen in de natuur. Glucosaminesulfaat dat bijvoorbeeld in voedingssupplementen wordt gebruikt, wordt bijvoorbeeld vaak verkregen uit de schaal van schelpdieren. Glucosaminesulfaat dat in voedingssupplementen wordt gebruikt, komt niet altijd uit natuurlijke bronnen. Het kan ook in een laboratorium worden gemaakt.

Er zijn verschillende vormen van glucosamine, waaronder glucosaminesulfaat, glucosaminehydrochloride en N-acetylglucosamine. Deze verschillende chemicaliën hebben enkele overeenkomsten, maar ze hebben mogelijk niet dezelfde effecten wanneer ze als voedingssupplement worden ingenomen. Het meeste wetenschappelijk onderzoek naar glucosamine heeft betrekking op glucosaminesulfaat.

Voedingssupplementen die glucosamine bevatten, bevatten vaak extra ingrediënten. Deze extra ingrediënten zijn vaak chondroïtinesulfaat, methylsulfonylmethaan (MSM) of haaienkraakbeen. Sommige mensen denken dat deze combinaties beter werken dan alleen glucosaminesulfaat alleen. Tot nu toe hebben onderzoekers geen bewijs gevonden dat het combineren van de extra ingrediënten met glucosamine enig voordeel oplevert.

Sommige glucosaminesulfaatproducten zijn niet nauwkeurig geëtiketteerd. In sommige gevallen varieert de hoeveelheid glucosamine in het product van niet tot meer dan 100% van de hoeveelheid die op het etiket van het product staat. Sommige producten bevatten glucosaminehydrochloride toen glucosaminesulfaat op het etiket werd vermeld.

Glucosamine sulfaat wordt meestal gebruikt voor artrose. Het wordt ook gebruikt voor veel andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om dit gebruik te ondersteunen.

Hoe effectief is glucosamine?

De effectiviteitsbeoordelingen voor GLUCOSAMINE SULFAAT zijn als volgt:
Waarschijnlijk effectief voor …

Artrose. Het meeste onderzoek toont aan dat het nemen van glucosaminesulfaat enige pijnverlichting kan bieden aan mensen met artrose, vooral mensen met artrose van de knieën. Voor sommige mensen werkt glucosaminesulfaat net zo goed als vrij verkrijgbare en voorgeschreven pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen; pijnstillers werken echter snel, terwijl glucosaminesulfaat 4-8 weken kan duren voordat het pijnverlichting biedt. Ook moeten mensen die glucosaminesulfaat nemen, vaak nog steeds pijnstillers gebruiken voor pijnaanvallen.

Naast het verlichten van pijn, kan glucosaminesulfaat ook de afbraak van gewrichten vertragen en voorkomen dat de aandoening erger wordt als het gedurende meerdere jaren wordt ingenomen. Sommige onderzoeken tonen aan dat mensen die glucosaminesulfaat gebruiken, minder geneigd zijn om een ​​totale knie-vervangingsoperatie te ondergaan.

Er zijn verschillende soorten glucosamine-producten. Het meeste onderzoek dat voordelen oplevert, is voor producten die glucosamine sulfaat bevatten. Producten die glucosamine hydrochloride bevatten, lijken niet zo goed te werken. Veel producten bevatten zowel glucosamine als chondroïtine, maar er zijn geen aanwijzingen dat deze producten beter werken dan glucosamine sulfaat zelf.

Glucosamine sulfaat lijkt niet te voorkomen dat mensen artrose krijgen.

Onvoldoende bewijs om de effectiviteit te beoordelen voor …

Gewrichtspijn veroorzaakt door geneesmiddelen die aromataseremmers worden genoemd (aromataseremmer-geïnduceerde artralgieën). Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van een combinatie van glucosaminesulfaat en chondroïtinesulfaat in twee of drie verdeelde doses per dag gedurende 24 weken de pijn vermindert bij vrouwen die medicijnen gebruiken die de oestrogeenspiegels verlagen voor borstkanker in een vroeg stadium.

Hartziekte. Mensen die glucosamine nemen, hebben mogelijk een lager risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen. Maar het is onduidelijk welke dosis of vorm van glucosamine het beste zou kunnen werken. Andere vormen van glucosamine omvatten glucosaminehydrochloride en N-acetylglucosamine. Het is ook onduidelijk of dit lagere risico ligt bij glucosamine of bij het volgen van gezondere levensstijlgewoonten.

Kniepijn. Sommige onderzoeken tonen aan dat het nemen van een specifiek product met glucosaminesulfaat, methylsufonlylmethaan, extract van witte wilgenschors, gemberwortelconcentraat, Indiaas wierookextract, kurkuma-wortelextract, cayennepeper en hyaluronzuur (Instaflex Joint Support, Direct Digital, Charlotte, NC) in drie verdeelde doses dagelijks gedurende 8 weken verminderen gewrichtspijn bij mensen met kniepijn. Maar dit product lijkt de gewrichtsstijfheid of -functie niet te helpen. Uit ander vroeg onderzoek blijkt dat het dagelijks innemen van 1500 mg glucosaminesulfaat gedurende 28 dagen de kniepijn bij atleten na een knieblessure niet vermindert. Het lijkt echter wel de kniebeweging te verbeteren.

Multiple sclerose (MS). Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks innemen van 1000 mg glucosaminesulfaat gedurende 6 maanden de terugval van multiple sclerose kan verminderen.
Herstel na een operatie. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het innemen van glucosaminesulfaat de functie, pijn en prestaties niet verbetert bij mannelijke atleten die een operatie hebben ondergaan om een ​​gescheurde ACL te repareren. De ACL is een ligament dat de knie op zijn plaats houdt tijdens beweging.

Beroerte. Mensen die glucosamine gebruiken, hebben mogelijk een iets lager risico op een beroerte. Maar het is onduidelijk welke dosis of vorm van glucosamine het beste zou kunnen werken. Andere vormen van glucosamine omvatten glucosaminehydrochloride en N-acetylglucosamine. Het is ook onduidelijk of dit lagere risico ligt bij glucosamine of bij het volgen van gezondere levensstijlgewoonten.
Kaakpijn (temporomandibulaire aandoening). Sommige onderzoeken tonen aan dat het gebruik van glucosaminesulfaat net zo goed werkt als het niet-steroïde ontstekingsremmende medicijn (NSAID) ibuprofen (Motrin, Advil, enz.) Voor het verlichten van kaakpijn. Bij sommige mensen lijkt pijnverlichting tot 90 dagen aan te blijven nadat glucosaminesulfaat is stopgezet. Maar onderzoek suggereert dat wanneer 1200 mg glucosamine sulfaat dagelijks gedurende 6 maanden oraal wordt ingenomen, de kaakpijn en het vermogen om de kaak te openen niet zijn verbeterd.

Een groep oogaandoeningen die kunnen leiden tot verlies van gezichtsvermogen (glaucoom).
Gewrichtspijn
Pijnlijke blaas syndroom (interstitiële cystitis).
Gewichtsverlies.
Andere condities.

Zoek je volgende bestemming