Pau d’arco, lapacho

Wat is het?
Pau d’arco is een boom die groeit in het Amazone-regenwoud en andere tropische regio’s van Zuid- en Midden-Amerika. Pau d’arco hout is dicht en bestand tegen rotten. De naam “pau d’arco” is Portugees voor “boegboom”, een toepasselijke term gezien het gebruik van de boom door de inheemse volkeren van Zuid-Amerika voor het maken van jachtbogen. De schors en het hout worden gebruikt om medicijnen te maken.

Mensen gebruiken pau d’arco voor aandoeningen zoals infecties, kanker, diabetes, maagzweren en vele anderen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om dit gebruik te ondersteunen. Het gebruik van pau d’arco kan ook onveilig zijn, vooral bij hogere doses.

Commerciële producten die pau d’arco bevatten, zijn verkrijgbaar in de vorm van capsules, tabletten, extracten, poeders en thee. Maar soms is het moeilijk om te weten wat er in pau d’arco-producten zit. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat sommige pau d’arco-producten die worden verkocht in Canada, Brazilië en Portugal niet de actieve ingrediënten in de juiste hoeveelheden bevatten.

Hoe effectief is het?

 

De effectiviteitsbeoordelingen voor PAU D’ARCO zijn als volgt:
Onvoldoende bewijs om de effectiviteit te beoordelen voor …

Bloedarmoede.
Artritisachtige pijn.
Astma.
Blaas- en prostaatinfecties.
Kookt.
Bronchitis.
Kanker.
Verkoudheid.
Diabetes.
Diarree.
Eczeem.
Fibromyalgie.
Griep.
Infecties met gist, bacteriën, virussen of parasieten.
Darmwormen.
Leverproblemen.
Psoriasis.
Seksueel overdraagbare aandoeningen (gonorroe, syfilis).
Maag problemen.
Andere condities.

Meer bewijs is nodig om de effectiviteit van pau d’arco voor deze toepassingen te beoordelen.

Hoe werkt het?
Vroeg onderzoek toont aan dat pau d’arco kankercellen zou kunnen verhinderen te groeien. Het kan ook de tumorgroei vertragen door te voorkomen dat de tumor de nodige bloedvaten laat groeien. De doses die nodig zijn om antikankereffecten te veroorzaken, lijken echter ernstige bijwerkingen bij de mens te veroorzaken.

Zijn er veiligheidsrisico’s?
Pau d’arco is MOGELIJK ONVEILIG wanneer het via de mond wordt ingenomen. In hoge doses kan pau d’arco ernstige misselijkheid, braken, diarree, duizeligheid en inwendige bloedingen veroorzaken. De veiligheid van pau d’arco in typische doses is niet bekend.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: tijdens de zwangerschap is pau d’arco MOGELIJK ONVEILIG wanneer het oraal wordt ingenomen in typische hoeveelheden, en ONVEILIG in grotere doses. Er is onvoldoende bekend over de veiligheid van het aanbrengen op de huid. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik als u zwanger bent.

Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over de veiligheid van het innemen van pau d’arco als u borstvoeding geeft. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Chirurgie: Pau d’arco kan de bloedstolling vertragen en de kans op bloedingen tijdens en na de operatie vergroten. Stop het gebruik ten minste 2 weken voor een geplande operatie.

Zijn er interacties met medicijnen?

Matig
Wees voorzichtig met deze combinatie.
Medicijnen die de bloedstolling vertragen (antistollingsmiddelen / geneesmiddelen tegen bloedplaatjes)
Pau d’arco kan de bloedstolling vertragen. Het nemen van pau d’arco samen met medicijnen die ook de stolling vertragen, kan de kans op blauwe plekken en bloedingen vergroten.

Sommige medicijnen die de bloedstolling vertragen zijn aspirine, clopidogrel (Plavix), diclofenac (Voltaren, Cataflam, anderen), ibuprofen (Advil, Motrin, anderen), naproxen (Anaprox, Naprosyn, anderen), dalteparine (Fragmin), enoxaparin (Lovenox) , heparine, warfarine (Coumadin) en anderen.

Zijn er interacties met kruiden en supplementen?

Kruiden en supplementen die de bloedstolling kunnen vertragen
Pau d’arco kan de bloedstolling vertragen. Het nemen van pau d’arco samen met andere kruiden of supplementen die ook de stolling vertragen, kan bij sommige mensen de kans op blauwe plekken en bloedingen vergroten. Deze kruiden zijn onder meer alfalfa, engelwortel, kruidnagel, danshen, paardenkastanje, rode klaver, kurkuma en anderen.

Zijn er interacties met voedingsmiddelen?

Er zijn geen interacties bekend met voedingsmiddelen.

Welke dosis wordt gebruikt?
De juiste dosis pau d’arco is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd, de gezondheid en verschillende andere aandoeningen van de gebruiker. Op dit moment is er niet genoeg wetenschappelijke informatie om een ​​geschikt dosisbereik voor pau d’arco te bepalen. Houd er rekening mee dat natuurlijke producten niet altijd veilig zijn en dat doseringen belangrijk kunnen zijn. Zorg ervoor dat u de relevante aanwijzingen op de productetiketten volgt en raadpleeg uw apotheker of arts of andere zorgverlener voor gebruik.

Andere namen
Ébénier de Guyane, Ébène Vert, Handroanthus impetiginosus, Ipe, Ipe Roxo, Ipes, Lapacho, Lapacho Colorado, Lapacho Morado, Lapacho Negro, Lébène, Pink Trumpet Tree, Purple Lapacho, Quebracho, Red Lapacho, Tabebuia avellanedae, Tabebuia heposa, Tabebuia heposa , Tabebuia palmeri, Taheebo, Taheebo Tea, Tecoma impetiginosa, Thé Taheebo, Trumpet Bush.

(Visited 186 times, 1 visits today)