Alfalfa en autoimmuun aandoeningen

Alfalfa bezit een waardevolle voedingswaarde. Het gewas is een familielid van de erwt en heeft is een rijke bron van vitamine A, D, E, C en K. Het is ook een bron van proteine en vitamine B en vele mineralen. Voedzaam dus, maar alfalfa kan ook een rol spelen in een ernstige medische aandoening: Lupus (SLE).

Het eerste geval dat beschreven werd was een proefpersoon in een onderzoek die alfalfa zaad consumeerde tijdens een onderzoek naar het effect van alfalfa op cholesterol. Deze persoon ontwikkelde lupus achtige klachten. Jarenlang was het al bekend dat het geven van alfalfa aan apen kon leiden tot autoimmuun aandoeningen, maar dit was de eerste keer dat het ook bij een mens werd vastgesteld.
De boosdoener is waarschijnlijk L-canavanine. L-canavanine kan een negatieve invloed hebben op de B cellen bij sommige mensen.
Onderzoek bij muizen toonde aan dat 10 procentvan de beestjes lupus ontwikkelde na maar een paar weken op een L-canavanine rijk dieet.
Alfalfa kan niet alleen voor Lupus zorgen, het kan ook voor een terugval zorgen bij bestaande lupus.
Alfalfa wordt weleens in homeopathische middelen gebruikt tegen diabetes en voor de melkproductie bij borstvoeding. De naam waaronder het op het label kan staan is Medicago sativa
 

Zoek je volgende bestemming