Multiple Sclerose en dieet: Alles wat je moet weten

Multiple sclerose (MS) is een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen. Het treft meer dan 2,1 miljoen mensen wereldwijd, en het is twee tot drie keer vaker voor bij vrouwen dan mannen

Wat is MS?

Multiple sclerose (MS) is een auto-immuunziekte die geleidelijk vernietigt de beschermende bekledingen die wikkel rond je zenuwvezels. Deze bekledingen worden myeline omhulsels genoemd.

Na verloop van tijd kan deze ziekte uw zenuwen permanent beschadigen, wat de communicatie tussen de hersenen en het lichaam beïnvloedt

Symptomen van MS zijn onder andere

  • Vermoeidheid
  • tintelingen en gevoelloosheid
  • blaas- en darmdisfunctie
  • bewegingsproblemen en spasticiteit
  • verminderd zicht
  • leer- en geheugenproblemen

MS is zeer complex, en de manier waarop de ziekte vordert varieert van persoon tot persoon. Wetenschappers zijn nog steeds niet zeker wat de oorzaken van MS en hoe het te genezen

Hoewel dieet MS niet kan genezen, suggereert sommige onderzoeken dat het maken van dieetveranderingen mensen met MS kan helpen hun symptomen beter te beheren. Dit kan op zijn beurt hun levenskwaliteit verbeteren

Hoe beïnvloedt dieet MS?

Momenteel zijn er geen officiële voedingsrichtlijnen voor mensen met MS.

Geen twee mensen met MS ervaring op dezelfde manier

Wetenschappers geloven echter dat een combinatie van genetische en omgevingsfactoren de ziekte kan veroorzaken, evenals dat voeding een invloed kan hebben. Het feit dat MS vaker voorkomt in westerse landen dan in ontwikkelingslanden is een aanwijzing dat dieet een belangrijke rol kan spelen

Daarom moeten voedingsrichtlijnen en aanbevelingen voor mensen met MS gericht zijn op het helpen beheren van symptomen om de algehele kwaliteit van leven te verbeteren.

Dieet kan helpen met MS op verschillende manieren, waaronder door het voorkomen of beheersen van de progressie, helpen bij het beheren van de symptomen, en het verminderen van flare-ups.

Idealiter, een MS-vriendelijk dieet moet hoog zijn in antioxidanten om ontstekingen te bestrijden, rijk aan vezels om stoelgang te helpen, voldoende calcium en vitamine D om osteoporose te bestrijden, en pak veel vitaminen en mineralen om vermoeidheid te bestrijden en wellness te bevorderen.

Het moet ook beperken voedingsmiddelen die zijn gekoppeld aan chronische ontsteking en andere slechte gezondheidsresultaten, of die gewoon maken dag-tot-dag activiteiten moeilijker voor iemand met MS.

Sommige aanwijzingen suggereren dat andere voedingspatronen, waaronder ketogene diëten, kunnen helpen bij het verbeteren van de symptomen bij mensen met MS. Echter, dit onderzoek is aan de gang, en wetenschappers moeten verder onderzoeken van de rol van voeding in MS.

Een studie bij 60 mensen met MS bleek dat snel nabootsen diëten en ketogene diëten  potentieel hadden om relapsing-remitting multiple sclerose (RRMS) te behandelen. Toch stelden de onderzoekers voor dat meer studies van hoge kwaliteit over de effecten van snel nabootsende diëten bij de mens nodig waren/

Een andere studie die gaf mensen met MS een ketogeen dieet bleek dat ze vertoonden verbeterde symptomen, met inbegrip van verminderde vermoeidheid, ontsteking, en depressie.

Een afzonderlijke studie gevonden bepaalde voedingsstoffen kunnen profiteren van mensen met milde tot matige MS, potentieel leidt tot een betere algemene werking, evenals een verbeterde kwaliteit van leven en het vermogen om te bewegen.

De voedingsstoffen in verband met deze positieve veranderingen opgenomen verhoogd vet, cholesterol, foliumzuur, ijzer, en magnesium inname. Aan de andere kant bleek de verminderde carb-inname gunstig te zijn .

Klinische studies die de effecten van ketogene diëten en intermitterend vasten op MS onderzoeken, zijn momenteel aan de gang .

Huidige gegevens suggereren dat een gewijzigd paleolithisch dieet  en het nemen van supplementen kunnen helpen bij het verbeteren van de waargenomen vermoeidheid bij MS-patiënten.

Er is ook bewijs dat mensen met MS hebben meer kans op een tekort aan een aantal voedingsstoffen, waaronder vitamine A, B12, en D3 .

Voorlopig bewijs suggereert dat het nemen van bepaalde vitaminen, mineralen, vetzuren, antioxidanten, plantaardige verbindingen, en melatonine kan helpen bij het verbeteren van sommige symptomen.

Wetenschappers moeten meer onderzoek doen voordat ze officiële aanbevelingen doen over veel van de hierboven besproken voedingspatronen. Vooronderzoek is echter veelbelovend.

Samenvatting

Er zijn geen officiële voedingsrichtlijnen voor MS. Echter, onderzoek suggereert dat het maken van bepaalde veranderingen in de voeding kan helpen vertragen progressie van de ziekte en helpen bij het beheren van MS symptomen om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Voedsel om wel te eten

Een MS-vriendelijk dieet moet mensen met MS helpen hun symptomen te beheren.

In het bijzonder moet het helpen de progressie van ziekten te beheersen en de effecten die veelvoorkomende MS-symptomen hebben op de algehele kwaliteit van leven tot een minimum te beperken.

Hier is een lijst van voedingsmiddelen op te nemen op een MS-vriendelijk dieet:

  • Groenten en fruit: alle verse groenten en fruit
  • Granen: alle granen, zoals haver, rijst en quinoa
  • Noten en zaden: alle noten en zaden
  • Vis: alle vis, vooral verse vis en vette vette vis, zoals zalm en makreel, omdat ze rijk zijn aan  omega-3 vetzuren  en vitamine D
  • Vlees en eieren: eieren en alle verse vleeswaren, zoals rundvlees, kip, lamsvlees en meer
  • Zuivelproducten: zoals melk, kaas, yoghurt en boter
  • Vetten: gezonde vetten, zoals olijf-, lijnzaad-, kokos- en avocado-oliën
  • Probiotische-rijke voedingsmiddelen: zoals yoghurt, kefir, zuurkool, en kimchi
  • Dranken: water, kruidenthee
  • Kruiden en specerijen: alle verse kruiden en specerijen

Kortom, de richtlijnen voor een MS-vriendelijk dieet zijn vergelijkbaar met een algehele gezonde, evenwichtige voeding. Echter, het benadrukt consumeren meer plantaardige voedingsmiddelen en granen.

Dat komt omdat plantaardige voedingsmiddelen en granen zijn hoger in vezels,vitaminen, mineralen en vocht, die kunnen helpen met MS symptomen, zoals constipatie, vermoeidheid, en blaas disfunctie.

Ze zijn ook hoger in plantaardige verbindingen die functioneren als antioxidanten, die moleculen die helpen uw cellen te verdedigen tegen schade en ontstekingen in vrije radicalen. Deze verbindingen kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen en mogelijk trage MS-progressie.

Vis, met name vette vis, zoals zalm en makreel, lijkt gunstig te zijn voor MS, mogelijk omdat ze rijk zijn aan ontstekingsremmende omega-3 vetzuren. Ze zijn ook rijk aan vitamine D, die kan helpen om je botten sterk in combinatie met calcium .

Huidig onderzoek naar de effecten van rood vlees en verzadigde vetinname op MS-symptomen toont gemengde resultaten. Het eten van rood vlees met mate, terwijl het zich richt op meer fruit, groenten en granen, is waarschijnlijk gunstig voor mensen met MS.

Zuivelproducten laten ook gemengde resultaten zien. Echter, ze zijn een goede bron van calcium, vitamine D, vitamine A, en kalium, dus je ze met mate op een MS-vriendelijk dieet.

Bovendien toont enig onderzoek aan dat mensen met MS een hoger risico op coeliakie kunnen hebben, een auto-immuunziekte die schade aan de dunne darm veroorzaakt in aanwezigheid van gluten.

Gluten is een groep eiwitten in tarwe, gerst en rogge.

Als u MS hebt en extreme ongemakken ervaart bij het eten van producten op basis van gluten, zoals brood, pasta, crackers en gebakken goederen, is het belangrijk om uw zorgverlener op de hoogte te stellen om te zien of u coeliakie hebt.

Mensen met MS die geen coeliakie hebben, kunnen nog steeds profiteren van gezonde granen in hun dieet.

Samenvatting

Het eten van veel fruit, groenten, granen en vis kan helpen met het beheer van MS symptomen. Een persoon met MS kan rood vlees en zuivel met mate eten, omdat het huidige onderzoek naar de effecten ervan gemengd is.

Voedingsmiddelen om te vermijden

Terwijl een MS-vriendelijk dieet maakt tal van gezonde, heerlijke opties, er zijn nog steeds een aantal voedselgroepen die u moet beperken om te helpen bij het beheren van MS symptomen.

De meeste van deze voedingsmiddelen zijn gekoppeld aan chronische ontsteking. Zij omvatten verwerkt vlees,geraffineerde koolhydraten, transvetten en suikergezoete dranken, om er maar een paar te noemen.

Hier is een lijst van voedingsmiddelen om te voorkomen dat als je MS:

  • Verwerkt vlees: zoals worstjes, spek, ingeblikt vlees en vlees dat gezouten, gerookt of gezouten is
  • Geraffineerde koolhydraten: zoals wit brood, pasta, koekjes en bloemtortilla’s
  • Gefrituurd voedsel: zoals frietjes, gebakken kip, mozzarella sticks en donuts
  • Junkfood: zoals fastfood, chips en gemak en diepvriesmaaltijden
  • Transvetten: zoals margarine, verkorting en gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën
  • Suikergezoete dranken: zoals energie en sportdranken,  frisdrank en zoete thee
  • Alcohol: beperk de consumptie van alle alcoholische dranken indien mogelijk

Zoals dit artikel hierboven vermeldt, kunnen sommige mensen met MS coeliakie hebben. Als u coeliakie, streven naar alle gluten gebaseerde voedingsmiddelen te vermijden, zoals voedingsmiddelen die tarwe, gerst, en rogge.

Samenvatting

Een MS-vriendelijk dieet is vergelijkbaar met een algemeen gezond dieet. Het beperkt ongezond voedsel, zoals verwerkt vlees, geraffineerde koolhydraten, junkfood en transvetten. Deze voedingsmiddelen helpen niet bij het beheren van MS-symptomen en kunnen ontstekingen verergeren.

Andere dieettips om te helpen met MS

Naast de bovenstaande dieetrichtlijnen, kunnen mensen met MS de volgende voedingstips willen overwegen om hun symptomen te helpen beheren.

  • Zorg ervoor dat je genoeg eten.  Het eten van te weinig calorieën kan vermoeidheid veroorzaken.
  • Bereid je maaltijden van tevoren voor. Als u tijd hebt, batch-making maaltijden kan u helpen energie te besparen later. Als je vaak vermoeid bent, kan dit vooral nuttig zijn.
  • Herschik je keuken. Plaats voedsel, gebruiksvoorwerpen en andere apparatuur in gebieden die in de buurt zijn en gemakkelijk voor u om schoon te maken. Dit zal u helpen energie te besparen.
  • Probeer “kant-en-klare” items.  Het kopen van voorgesneden fruit en groenten kan u helpen minuten af te scheren koken tijd en maken koken eenvoudiger.
  • Maak dikkere drankjes. Als u moeite hebt met slikken, de voorbereiding van dikkere dranken zoals een gezonde  smoothie kan gemakkelijker te beheren.
  • Zacht voedsel kan helpen.  Als kauwen te veel is waardoor je vermoeid, probeer het kiezen van zachtere voedingsmiddelen zoals gebakken vis, bananen, avocado, en gekookte groenten.
  • Beperk kruimelig voedsel.  Als u moeite hebt met slikken of merkt dat u verstikking op voedsel vaak, overweeg dan beperking van voedingsmiddelen die afbrokkelen, zoals toast en crackers.
  • Reik hulp.  Zelfs als u niet van het vragen om hulp houdt, kan het hebben van andere leden van het huishouden hulp met kleine taken, zoals het voorbereiden van maaltijd, het schoonmaken, of eenvoudig het plaatsen van de lijst, helpen uw moeheid verlichten.
  • Blijf actief. Hoewel lichaamsbeweging kan een persoon met MS voelen vermoeid, het is vooral belangrijk voor het helpen beheren van uw gewicht en gezond blijven. Het is ook belangrijk voor het voorkomen van  osteoporose die vaker voorkomt bij mensen met MS.

Als u andere MS-gerelateerde problemen niet hierboven aangepakt, is het belangrijk om uw zorgverlener op de hoogte. Ze kunnen gepersonaliseerde tips bieden om u te helpen uw symptomen beter te beheren.

Samenvatting

De bovenstaande tips kunnen helpen bij het verbeteren van uw kwaliteit van leven met MS door u te helpen een gezond gewicht te behouden en symptomen zoals vermoeidheid en slikproblemen te beheren.

De bottom line

Multiple sclerose (MS) is een auto-immuunziekte die het zenuwstelsel beïnvloedt.

Er zijn geen officiële voedingsrichtlijnen voor MS. Echter, het maken van bepaalde veranderingen in de voeding kan helpen verlichten gemeenschappelijke MS symptomen, zoals constipatie  en vermoeidheid, evenals het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven.

Dieet veranderingen die kunnen helpen zijn het eten van meer plantaardige voedingsmiddelen, granen en vis.

Bovendien, het vermijden van ongezonde voedingsmiddelen kan helpen bij het beheer van MS symptomen en potentieel langzame progressie van de ziekte.

Mensen met MS moeten bepaalde voedingsmiddelen vermijden, waaronder verwerkt vlees, geraffineerde koolhydraten, junkfood, transvetten en suikergezoete dranken.

Andere tips om MS symptomen te beheren zijn het maken van maaltijden in bulk, met behulp van “ready-to-use” kruidenierswaren, herschikken van uw keuken voor het gemak, het kiezen van voedingsmiddelen met de juiste texturen, en het bereiken van hulp om dagelijkse activiteiten te beheren.

Zoals met elk nieuw dieet, is het belangrijk om uw zorgverlener op de hoogte te stellen voordat u grote wijzigingen aanbrengt in uw dieet om MS te beheren.

 

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

drie × vier =