Pritikin Dieet Review: voordelen, nadelen en meer

Het Pritikin-dieet- en bewegingsprogramma, ook bekend als het Pritikin-programma of het Pritikin-principe, was eind jaren zeventig een best verkopend dieetboek en is nog steeds populair.
De basis van het programma is een vetarm, vezelrijk dieet samen met een dagelijkse trainingsroutine. Het belooft u te helpen uw gewicht te beheersen, uw risico op hartaandoeningen te verminderen of zelfs om te keren, en u een jonger gevoel dan ooit te geven.

Hoewel het adviseren van dieet- en bewegingsaanpassingen voor ziektepreventie tegenwoordig standaard is, was deze filosofie controversieel in de jaren zeventig en tachtig, toen men geloofde dat voeding en lichaamsbeweging niet de belangrijkste oorzaak of manier waren om hartaandoeningen en een slechte gezondheid te voorkomen.

Het Pritikin-programma bevordert een onverwerkt, vetarm en vezelrijk dieet samen met dagelijkse lichaamsbeweging en stressmanagement. Toch bevat het heel weinig vet en heeft het een lange lijst met beperkingen, waardoor het op de lange termijn moeilijk kan worden gevolgd.

Wat het is

Het Pritikin-programma is in de jaren 70 ontwikkeld door Nathan Pritikin als een gezonde levensstijl om gewichtsverlies te bevorderen en de gezondheid van het hart te verbeteren. Het dieet legt de nadruk op het eten van onverwerkt, vetarm en vezelrijk voedsel, samen met dagelijkse lichaamsbeweging.
Hoewel Pritikin geen arts of gezondheidswerker was, vloeide zijn passie voor een gezonde levensstijl voort uit zijn observaties over de volksgezondheid tijdens de Tweede Wereldoorlog, evenals uit zijn eigen gezondheidsproblemen.
Oorspronkelijk werd aangenomen dat hartaandoeningen verband hielden met langdurige stress, met medicamenteuze behandeling en een levensstijl met weinig stress. Het aantal hartaandoeningen daalde echter na de oorlog, ondanks dat het een tijd was die overspoeld werd met hoge stressniveaus.
Daarom werd Pritikin nieuwsgierig naar de ware oorsprong van deze ziekten. Hij zag ook een belangrijk verschil in de voedingskwaliteit van voedselrantsoenen in oorlogstijd: ze bevatten weinig vet en cholesterol en veel vezels.
Om zijn theorie te testen negeerde hij het advies van zijn arts en behandelde zijn hartaandoening met dieet en lichaamsbeweging en zonder medicatie of rust. Nadat hij zijn hartaandoening had teruggedraaid, zette hij zijn onderzoek voort en publiceerde hij tientallen succesvolle resultaten in gerenommeerde medische tijdschriften.
Tot zijn dood in 1985 publiceerde Pritikin talrijke dieetboeken, zoals “Het Pritikin-programma voor voeding en lichaamsbeweging” en “The Pritikin Permanent Weight Loss Manual.” Bovendien opende hij het Pritikin Longevity Center in Californië, dat nog steeds in bedrijf is.

 

Het merk Pritikin, dat beweert het gezondste dieet op aarde te zijn, moedigt volledig, onverwerkt voedsel aan met de nadruk op vetarme varianten, regelmatige lichaamsbeweging en het onderhouden van een gezonde verbinding tussen lichaam en geest door middel van dagboeken, lachen en andere gezonde gewoonten.

Hoe het werkt
Het Pritikin-programma is gebaseerd op drie hoofdcategorieën: het Pritikin-dieet, het trainingsplan en een gezonde geest en lichaam.
Het Pritikin-dieet legt de nadruk op hele, onbewerkte voedingsmiddelen met weinig vet en veel vezels. Ongeveer 10-15% van de calorieën moet afkomstig zijn van vet, 15-20% van eiwitten en 65-75% van complexe koolhydraten.

Het plan is gebaseerd op een stoplichtsysteem met een lijst van “ga”, “voorzichtigheid” en “stop” -voedsel.
“Go” -voedsel omvat fruit, groenten, volle granen, zetmeelrijke groenten, peulvruchten, vis, magere eiwitten en magere, calciumrijke voedingsmiddelen zoals vetvrije yoghurt.

Voorzichtigheidsvoedsel moet worden beperkt, maar u kunt ze af en toe toch eten. Deze omvatten oliën, geraffineerde suikers (bijv. Siropen en vruchtensappen) en geraffineerde granen (bijv. Witbrood, pasta en rijst).

Ten slotte mag “stop” -voedsel niet vaker dan één keer per maand worden gegeten, waaronder dierlijke vetten (bijv. Boter), tropische oliën (bijv. Kokosolie), verwerkte oliën (bijv. Gehydrogeneerde margarine), orgaanvlees en vleeswaren, heel vet zuivelproducten en verwerkte lekkernijen.

Het oefenplan
Het Pritikin-trainingsplan richt zich op drie hoofdgebieden: cardiovasculaire conditionering (aerobe training), krachttraining en flexibiliteit (stretchen).
enkele algemene tips :
Cardiovasculaire conditionering: 30-90 minuten per dag, minstens 6 dagen per week (7 dagen per week als u diabetes heeft)
• Krachttraining: twee of drie trainingssessies van 20 minuten per week
• Rekken: rek elke dag 10 minuten gedurende ten minste 10-30 seconden per rek

Gezonde geest en lichaam
Omgaan met chronische stress en angst zijn belangrijke onderdelen van het Pritikin-programma, aangezien langdurige stress nadelige effecten kan hebben op uw fysieke en mentale welzijn.

Het is gebaseerd op vier belangrijke persoonlijkheidskenmerken die u kunt bereiken:
1. Toewijding: een algehele toewijding en nieuwsgierigheid naar uzelf, uw werk en de mensen om u heen
2. Controle: een interne overtuiging dat u kunt bepalen hoe u reageert op elke situatie of levensverandering
3. Uitdaging: een positieve houding ten opzichte van verandering en groei
4. Verbinding: een onwankelbare overtuiging dat degenen die het dichtst bij je staan ​​je waarderen en begrijpen
Daarnaast moedigt het programma het creëren van een sterk sociaal ondersteuningssysteem van vrienden en familie aan, dagelijks een dagboek bijhouden, regelmatig lachen, voedzaam voedsel eten en elke dag sporten om stress te beheersen.

Samenvatting
De drie belangrijkste componenten van het Pritikin-programma zijn onder meer het eten van een vetarm, vezelrijk dieet, dagelijkse lichaamsbeweging en het leren omgaan met uw stressniveaus.

Voedsel lijsten

Het Pritikin-dieet heeft een duidelijke en georganiseerde lijst met voedingsmiddelen die u kunt eten, beperken of vermijden. Te eten voedingsmiddelen worden aangeduid als ‘go-food’, terwijl voedingsmiddelen die moeten worden beperkt of vermeden, ‘voorzichtig’ en ‘stop’ zijn.
Voedsel om te eten
Voedingsmiddelen op de ‘go’-lijst zijn onder meer:
• Fruit en groenten (4 à 5 porties van elk per dag): streef naar een verscheidenheid aan kleuren en soorten; eet ze in hun hele vorm, vers, bevroren of ingeblikt zonder siroop
• Complexe koolhydraten (5 of meer porties per dag): volle granen (volkorenbrood en pasta’s, zilvervliesrijst, havermout, rogge, quinoa, gerst, gierst, enz.), Zetmeelrijke groenten (aardappelen, zoete aardappel, yams, winterpompoenen , etc.) en peulvruchten (zwarte bonen, bruine bonen, kikkererwten, linzen, erwten, etc.)
• Noten en zaden: beperk porties tot niet meer dan 1 ounce (28 gram) per dag
Zuivel (2 porties per dag): magere koemelk, magere yoghurt en verrijkte sojamelk
Magere eiwitten (niet meer dan één portie per dag): witte kip of kalkoen zonder vel, mager rood vlees (bizon, hert) en een grote nadruk op plantaardige eiwitten, zoals peulvruchten en sojaproducten (tofu, edamame)
• Vis (niet meer dan één portie per dag): verse of ingeblikte (ongezouten) vette vis, zoals zalm, sardines, haring, makreel en forel
• Eieren: maximaal twee porties eiwit per dag (geen dooiers); u mag meer dan twee porties hebben als dit andere dierlijke eiwitten vervangt
• Dranken: water als hoofddrank; niet meer dan 400 mg cafeïne per dag uit ongezoete thee (bij voorkeur groene thee of kruidenthee) of gefilterde koffie (verwijdert diterpenen die het LDL (slechte) cholesterol kunnen verhogen)
• Kunstmatige zoetstoffen: niet meer dan 10-12 pakjes Splenda of Stevia per dag
• Kruiden, specerijen: alle kruiden en specerijen zijn toegestaan ​​en dienen ter vervanging van toegevoegde suiker, vet en zout
Je wordt ook aangemoedigd om het grootste deel van je proteïne uit plantaardig voedsel te halen, zoals tofu, edamame, bonen, erwten en linzen.
Bovendien, als u probeert af te vallen, wordt u geadviseerd om onbeperkt groenten en vezelrijk voedsel te eten (bijv. Gekookte havermout, bruine rijst) en calorierijkere voedingsmiddelen, zoals noten, zaden, brood en crackers, te beperken.

Eten om te vermijden
Voedingsmiddelen die volledig of beperkt tot één keer per maand moeten worden vermeden, zijn onder meer:
• Dierlijke vetten en bewerkte oliën: boter, kippenvet, chocolade, kokosolie, cacaoboter, gehydrogeneerde en gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën, reuzel, margarine, palmolie, palmpitolie, bakvet, enz.
Verwerkt en vetrijk vlees: orgaanvlees en vleeswaren (bijv. Spek, worst, ham, bologna)
• Volle zuivelproducten: alle kazen, roomkaas en andere verwerkte soorten, volle melk, volle yoghurt, zure room, enz.
• Noten: alleen kokosnoten moeten worden vermeden vanwege hun hoge gehalte aan verzadigd vet
• Ander voedsel: eidooiers, gefrituurd voedsel of voedsel gekookt in olie, niet-zuivel slagroom toppings, vetrijke gebakjes en desserts, zoute snacks, enz.

Naast het volgen van de voedsellijst van het merk, wordt het aanbevolen om je in te schrijven voor de wellnessworkshops en kooklessen van het programma om te leren hoe je gezonde maaltijden kunt bereiden, boodschappen kunt doen en gezonde producten kunt bestellen in restaurants.

Samenvatting
Goedgekeurde “go” -voedsel omvat onbewerkte groenten, fruit, volle granen en meestal plantaardige eiwitten. Verboden of beperkt voedsel omvat sterk bewerkt vlees, volle zuivelproducten en ander vetrijk voedsel.

Werkt het om af te vallen?
Hoewel afvallen niet het primaire doel is, kunt u gemakkelijk afvallen op het programma.
Het Pritikin Dieet richt zich op hele, onbewerkte voedingsmiddelen en legt de nadruk op voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten en vezels. Voedingsmiddelen met veel eiwitten en vezels hebben meer tijd nodig om te verteren, wat helpt bij het bevorderen van een vol gevoel en het verminderen van honger.
Het dieet beperkt ook strikt voedsel met veel vet, suiker en zout, die meestal hoger zijn in calorieën .
Daarnaast stimuleert het dagelijkse lichaamsbeweging en stressverminderende activiteiten. Gecombineerd zijn deze gedragingen gekoppeld aan een beter gewichtsbeheer.
Over het algemeen moedigt het programma een hoog volume aan dagelijkse lichaamsbeweging aan in combinatie met volledig, caloriearm voedsel. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een calorietekort en uiteindelijk tot gewichtsverlies leiden.

Andere voordelen
Naast gewichtsverlies zijn er nog andere potentiële voordelen aan het Pritikin-programma.
Gesteund door wetenschap
Het Pritikin-programma is een van de weinige merkdiëten met onderzoek om de voordelen ervan te ondersteunen. Toch zijn de meeste onderzoeken gepubliceerd tussen de jaren zeventig en negentig. Er zijn echter enkele moderne onderzoeken beschikbaar.
In een onderzoek uit 2007 bezochten 67 deelnemers het Pritikin Longevity Center gedurende 12-15 dagen en ervoeren een gemiddelde afname van 3% in hun body mass index (BMI), evenals een afname van 10-15% in bloeddruk en cholesterol.
In een andere 14-daagse studie ondervonden 21 kinderen met overgewicht of obesitas met een gemiddelde leeftijd van 13 jaar die het Pritikin Dieet- en Bewegingsprogramma volgden significant lagere markers van ontsteking en een gemiddelde daling van 7,8% en 6,0% in systolische en diastolische bloeddruk, respectievelijk .
Interessant genoeg veranderde het gewicht van de deelnemers niet significant, maar hun risico op hartaandoeningen nam af. Dit suggereert dat het Pritikin-programma effectief kan zijn bij degenen die niet op zoek zijn naar afvallen.
In een recensie uit 2014 merkten de auteurs op dat het volgen van een voornamelijk plantaardig, vetarm en vezelrijk dieet, zoals het Pritikin-dieet, wordt geassocieerd met een betere gezondheid van het hart, omdat het het cholesterolgehalte verlaagt.
In het bijzonder ontmoedigt het Pritikin-dieet dierlijke en plantaardige vetten met een hoog gehalte aan verzadigde vetten, die in sommige onderzoeken verband houden met een slechtere hartgezondheid. Toch moedigt het dieet voedsel aan met veel omega-3 vetzuren, een soort onverzadigd vet dat verband houdt met een verbeterde gezondheid van hart en hersenen (12).
Ondanks deze resultaten vonden alle onderzoeken plaats in het Pritikin Longevity Center, wat de vraag doet rijzen of het Pritikin-programma even effectief is zonder toegang tot de gezondheidsspecialisten en wellnessretraites die het centrum biedt.

Geen calorieën tellen
Het Pritikin-dieet legt de nadruk op voedingskwaliteit boven calorieën.
In plaats van vast te houden aan een vastgesteld caloriedoel, richt het dieet zich op het eten van vezel- en eiwitrijk voedsel dat de volheid bevordert en van nature minder calorieën bevat.
Dit kan u helpen beter in te spelen op uw honger- en volheidssignalen en u meer tevreden te voelen over het dieet.
Focus op veranderingen in levensstijl
Het Pritikin-programma richt zich op veranderingen in de levensstijl van het hele lichaam.
Het programma moedigt zijn volgers aan om zich op alle gezondheidsgebieden te richten, zoals een voedzaam dieet volgen, regelmatig sporten, voldoende slapen, mindfulness beoefenen en stress verminderen.
In plaats van een tijdelijke oplossing te beloven, richten ze zich op veranderingen die u voor de rest van uw leven kunt toepassen, waardoor de kans op succes groter wordt.

Minpunten
Hoewel het Pritikin-programma veel verlossende eigenschappen heeft, zijn er enkele potentiële nadelen.

Weinig vet
Een belangrijk nadeel van het Pritikin-dieet zijn de aanbevelingen voor laag vetgehalte. Het Pritikin Dieet beveelt aan dat slechts 10-15% van de dagelijkse calorieën uit vet komt, vergeleken met aanbevelingen voor de volksgezondheid van ten minste 20-35% .
Vetarme diëten zijn zeer controversieel omdat het merendeel van het onderzoek de voordelen van vet in de voeding aantoont – vooral die met veel onverzadigde vetten.
Interessant is dat uit een onderzoek uit 2016 een 27% grotere kans op stofwisselingsziekten werd gevonden bij diëten met een laag vetgehalte die minder dan 15% van de totale dagelijkse calorieën bevatten, ondanks het feit dat ze ongeveer 500 calorieën minder per dag aten, vergeleken met degenen die een dieet met een hoger vetgehalte aten ).
Dit roept vraagtekens op bij de gezondheid van het Pritikin-dieet, vooral omdat de meeste beschikbare onderzoeken naar dit dieet maar een paar weken duurden. Daarom is langdurig onderzoek gerechtvaardigd.
Bovendien concludeert het meeste onderzoek dat een dieet met meer onverzadigde vetten en weinig bewerkte voedingsmiddelen waarschijnlijk de meeste gezondheidsvoordelen oplevert. De voordelen van het Pritikin-dieet zijn waarschijnlijk afkomstig van het eten van minimaal bewerkte voedingsmiddelen, het beperken van verzadigde vetten en het eten van een vezelrijk dieet .
Ten slotte moet worden opgemerkt dat het Pritikin-dieet ook weinig eiwitten bevat.
Iemand die de lage kant van de eiwitaanbeveling voor het Pritkin-dieet volgt – 10% van de totale calorieën – haalt mogelijk niet de minimale eiwitvereisten van 0,36 gram eiwit per pond (0,8 gram per kg) lichaamsgewicht per dag voor zittende mensen.
Fysiek actieve mensen hebben een hogere eiwitbehoefte en kunnen moeite hebben om voldoende eiwitten binnen te krijgen via dit dieet. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, evenals oudere volwassenen, hebben ook een hogere eiwitbehoefte. Daarom is het Pritikin-dieet mogelijk niet geschikt voor deze populaties).

Ontoegankelijk
Ondanks dat de dieet- en bewegingsrichtlijnen op hun website beschikbaar zijn, is het meeste onderzoek naar de voordelen van het dieet waargenomen tijdens het bijwonen van het Pritikin Longevity Center.
Aangezien de meeste mensen niet de tijd, het geld of de mogelijkheid hebben om naar het centrum te gaan, is het programma daardoor grotendeels ontoegankelijk.

Moeilijk te onderhouden
Het Pritikin-dieet bevat een grote lijst met te vermijden voedingsmiddelen, waaronder veel die normaal gesproken dagelijks worden gegeten.
Hierdoor blijft er weinig ruimte over voor flexibiliteit, en sommige mensen vinden het misschien moeilijk om het dieet op lange termijn te volgen. Het negeert ook andere aspecten van eten, zoals traditie, cultuur, viering en genieten van smaken.
Positieve veranderingen in levensstijl zijn het meest succesvol wanneer een persoon gemotiveerd is, plezier beleeft aan het nieuwe gedrag en gelooft dat hij deze op lange termijn kan behouden (21, 22, 23, 23).
Gezien het grote aantal voedselbeperkingen in combinatie met de grote tijdsbesteding voor lichaamsbeweging, is dit misschien niet voor iedereen motiverend of duurzaam.

Samenvatting
Nadelen van het Pritikin-dieet zijn onder meer de aanbevelingen voor laag vetgehalte, hoge kosten, tijdsbesteding en een lange lijst met voedselbeperkingen.
het komt neer op

Het Pritikin Dieet is een vetarm, vezelrijk dieet gericht op minimaal bewerkte voedingsmiddelen. Naast het dieet legt het Pritikin-programma de nadruk op dagelijkse lichaamsbeweging en het verminderen van uw stressniveaus.
De nadruk van het dieet op onbewerkt voedsel, dagelijkse lichaamsbeweging en stressmanagement zijn allemaal wetenschappelijk onderbouwde manieren om u te helpen op een veilige, langzame en gezonde manier af te vallen.
Het bevat echter heel weinig vet en beperkt een lange lijst van voedingsmiddelen, die op de lange termijn moeilijk vol te houden zijn en je lichaam niet voldoende vet of eiwitten geeft om goed te functioneren.
Als u geïnteresseerd bent in het proberen van het Pritikin-dieet, kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverlener en een geregistreerde diëtist om ervoor te zorgen dat u aan uw behoeften voldoet.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

twee × 2 =