oxalaat arm dieet: overzicht, voedingslijsten en hoe het werkt

Zorgverleners kunnen diëten met een laag oxalaatgehalte aanbevelen om verschillende aandoeningen te behandelen, met name nierstenen.

Recent onderzoek heeft echter de vraag doen rijzen of diëten met een laag oxalaatgehalte noodzakelijk zijn om nierstenen en andere aandoeningen te voorkomen.

Dit artikel gaat dieper in op het dieet met een laag oxalaatgehalte, inclusief hoe het werkt, hoe het moet worden gevolgd en of het kan helpen beschermen tegen nierstenen. Onderaan de pagina kunt u lijsten vinden met voeding die u kunt eten en een lijst van voeding die u beter kunt vermijden.

Oxalaat, ook wel oxaalzuur genoemd, is een stof die door uw lichaam wordt aangemaakt. Je kunt het ook van nature in veel voedselbronnen vinden, waaronder fruit, groenten, noten en granen.

Kleine hoeveelheden oxalaat en calcium zijn normaal gesproken aanwezig in de urinewegen en veroorzaken doorgaans geen problemen.

In sommige gevallen kunnen calcium en oxalaat echter aan elkaar binden en calciumoxalaat nierstenen vormen, dit zijn harde minerale afzettingen die zich in de nieren vormen.

Dit komt vooral veel voor bij mensen die kleine hoeveelheden urine produceren en grote hoeveelheden oxalaat uitscheiden.

Voor degenen die vatbaar zijn voor het ontwikkelen van calciumoxalaat nierstenen, kan het nuttig zijn om de hoeveelheid oxalaat die hun lichaam via de urine uitscheidt te verminderen.

Het volgen van een oxalaatarm dieet is een van de meest gebruikelijke manieren om dit te doen.

Een andere manier om uw uitscheiding van oxalaat te verminderen, is door uw inname van calcium te verhogen, dat zich bindt met oxalaat voordat het de nieren bereikt om nierstenen te helpen voorkomen.

Het consumeren van grote hoeveelheden oxalaat kan de hoeveelheid oxalaat die uw lichaam uitscheidt in de urine verhogen, wat kan bijdragen aan de vorming van nierstenen.

Hoe u een oxalaatarm dieet volgt

Bij diëten met een laag oxalaatgehalte moet je minder voedsel eten dat rijk is aan oxalaten. Voedingsmiddelen met veel oxalaten zijn onder meer bepaalde soorten fruit, groenten, noten, granen en peulvruchten.

Hoewel de aanbevelingen kunnen variëren, adviseren de meeste zorgverleners om de oxalaatinname te beperken tot minder dan 40-50 mg per dag.

Om onder deze limiet te blijven, moet uw dieet voornamelijk bestaan ​​uit voedingsmiddelen zoals eiwitten, zuivelproducten, witte rijst en oxalaatarme groenten en fruit.

Het weken en koken van bepaalde groenten en peulvruchten kan hun oxalaatgehalte verminderen.

Sommige zorgverleners kunnen ook aanbevelen om andere voedingsaanpassingen aan te brengen, zoals meer water drinken, meer calciumrijk voedsel eten en uw zoutinname verminderen.

Bij diëten met een laag oxalaatgehalte moet u uw inname van oxalaten verminderen, die in bepaalde soorten fruit, groenten, noten, granen en peulvruchten voorkomen.

Wat te eten en te vermijden

Voedingsmiddelen worden doorgaans gegroepeerd in vier categorieën op basis van hun oxalaatgehalte

Zeer hoog: meer dan 100 mg oxalaten per portie
Hoog: 26-99 mg per portie
Matig: 10-25 mg per portie
Laag: 5-9 mg per portie

Als u een oxalaatarm dieet volgt, moet u voornamelijk voedingsmiddelen consumeren die lage tot matige hoeveelheden oxalaat bevatten en moet u voedingsmiddelen en dranken met veel oxalaat beperken.
Voedsel om te eten

Veel voedingsmiddelen bevatten van nature weinig oxalaten en u kunt ervan genieten als onderdeel van een gezond, oxalaatarm dieet.

Hier zijn enkele voedingsmiddelen die u kunt eten met een oxalaatarm dieet:

Fruit: bananen, bramen, bosbessen, kersen, aardbeien, appels, abrikozen, citroenen, perziken
Groenten: mosterdgroenten, broccoli, kool, bloemkool, champignons, uien, erwten, courgette
Granen en zetmeel: witte rijst, maïsmeel, haverzemelen
Eiwitten: eieren, vlees, vis, gevogelte
Zuivelproducten: yoghurt, kaas, melk, boter
Dranken: koffie, water, vruchtensap
Kruiden en specerijen: kaneel, zwarte peper, kurkuma, koriander, komijn, dille

Eten om te vermijden

Een dieet met een laag oxalaatgehalte beperkt voedingsmiddelen die rijk zijn aan oxalaten, waaronder bepaalde soorten fruit, groenten, noten, zaden en zetmeel.

Enkele van de voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan ​​op een oxalaatarm dieet zijn onder meer:

Vruchten: rabarber, kiwi’s, dadels, frambozen, sinaasappels, mandarijnen
Groenten: spinazie, snijbiet, aardappelen, bieten, rapen, yams, okra, wortelen
Peulvruchten: witte bonen, tuinbonen, bruine bonen, bonen
Noten: amandelen, walnoten, pistachenoten, macadamianoten, cashewnoten
Zaden: zonnebloempitten, pompoenpitten
Chocolade en cacao
Granen en zetmeel: zilvervliesrijst, couscous, gierst, bulgur, maïsmeel, maïsgrutten
Dranken: chocolademelk, warme chocolademelk, thee, tomatensap
Sojaproducten: tofu, sojabonen, sojaburgers

Houd er rekening mee dat weken en koken het oxalaatgehalte van veel groenten en peulvruchten aanzienlijk kan verminderen.

Een dieet met een laag oxalaatgehalte beperkt de opname van veel soorten fruit, groenten, noten, zaden, zetmeel en peulvruchten die veel oxalaten bevatten.

Helpt het nierstenen te voorkomen?

Sommige onderzoeken tonen aan dat een verhoogde inname van oxalaat verband kan houden met een grotere uitscheiding van oxalaat via de urine, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van nierstenen.

Het verhogen van uw calciuminname kan echter een effectieve manier zijn om u te helpen beschermen tegen nierstenen. Deze benadering biedt een alternatief voor het elimineren van voedingsmiddelen met een hoog oxalaatgehalte.

In feite kan het consumeren van meer calcium de opname van oxalaat in uw lichaam helpen verminderen, waardoor de vorming van nierstenen kan worden voorkomen.

Uit een onderzoek van 10 personen bleek zelfs dat het consumeren van grote hoeveelheden oxalaat het risico op het ontwikkelen van calciumoxalaat-nierstenen niet verhoogde wanneer deelnemers voldeden aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium.

Deze studie was echter klein en wetenschappers moeten meer onderzoek doen naar het onderwerp.

Aanbevelingen suggereren dat u streeft naar 1.000–1.200 mg calcium per dag, dat u kunt vinden in voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, bladgroenten, sardines en zaden.

Hier zijn een paar andere manieren om het risico op nierstenen van calciumoxalaat te verminderen:

Beperk de zoutinname. Studies tonen aan dat het consumeren van grote hoeveelheden zout verband kan houden met een hoger risico op het ontwikkelen van nierstenen.
Vermijd vitamine C-supplementen. Uw lichaam zet vitamine C om in oxalaat, dus vermijd het gebruik van hooggedoseerde vitamine C-supplementen tenzij uw zorgverlener dit aanbeveelt.
Blijf gehydrateerd. Door uw vochtinname te verhogen, kunt u de urineproductie verhogen en het risico op nierstenen verminderen.

Als het gaat om het verminderen van de oxalaatuitscheiding in de urine, kan voldoende calcium via uw dieet net zo effectief zijn als het verlagen van het oxalaat in uw dieet.

Andere voordelen

Sommige mensen beweren dat oxalaten in verband kunnen worden gebracht met andere gezondheidsproblemen, waaronder autisme.

Een kleine studie toonde zelfs aan dat kinderen met autisme significant hogere oxalaatspiegels in hun bloed en urine hadden in vergelijking met een controlegroep.

Er is echter geen onderzoek dat suggereert dat autisme wordt veroorzaakt door oxalaten in de voeding of dat er enig potentieel voordeel is van een oxalaatarm dieet voor de behandeling van autisme.

Mensen hebben ook diëten met een laag oxalaatgehalte gebruikt om vulvodynie te behandelen, een aandoening die wordt gekenmerkt door chronische pijn van de vulva.

Studies tonen aan dat consumptie van oxalaat via de voeding niet geassocieerd is met een hoger risico op het ontwikkelen van vulvodynie. Het volgen van een oxalaatarm dieet kan echter helpen bij het behandelen van pijn.

Sommige mensen beweren dat oxalaten in de voeding bijdragen aan autisme of vulvodynie, maar er zijn geen aanwijzingen dat oxalaatconsumptie direct beide aandoeningen veroorzaakt.

Minpunten

Diëten met een laag oxalaatgehalte beperken veel gezonde en voedzame voedingsmiddelen, waaronder bepaalde soorten fruit, groenten, noten, zaden en zetmeel.

Spinazie bevat bijvoorbeeld veel oxalaten, maar ook een geweldige bron van vezels, vitamine A, calcium en magnesium.

Evenzo bevatten bieten veel oxalaten, maar ze zitten ook boordevol belangrijke voedingsstoffen zoals foliumzuur, kalium en mangaan.

Mensen met specifieke dieetbeperkingen of voedselvoorkeuren kunnen het ook een uitdaging vinden om een ​​oxalaatarm dieet te volgen, omdat het zo veel voedingsmiddelen beperkt.

Vooral veganisten en vegetariërs kunnen moeite hebben met het eten van voldoende eiwitten, omdat plantaardige eiwitbronnen zoals bonen, noten en tofu doorgaans veel oxalaten bevatten.

Eiwittekort kan een reeks negatieve bijwerkingen veroorzaken, waaronder verminderde immuniteit, zwakte, bloedarmoede en groeiachterstand.

Als u een oxalaatarm dieet volgt, moet u daarom zorgvuldig plannen om ervoor te zorgen dat het dieet aan uw voedingsbehoeften voldoet.

Veel voedzame voedingsmiddelen bevatten veel oxalaten. Het volgen van een oxalaatarm dieet kan een uitdaging zijn voor veganisten en vegetariërs, omdat veel plantaardige eiwitbronnen oxalaten bevatten.

Samenvatting

Oxalaten zijn een soort verbinding die van nature voorkomt in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder bepaalde soorten fruit, groenten, bonen, noten en granen.

Het uitscheiden van hoge concentraties oxalaat via de urine zou kunnen bijdragen aan de vorming van calciumoxalaat nierstenen.

Om dit te voorkomen, proberen sommige mensen oxalaat uit hun dieet te schrappen, wat het risico op nierstenen kan helpen verminderen.

Het eten van meer calciumrijk voedsel en het aanbrengen van andere wijzigingen in uw dieet is echter een andere manier om nierstenen te helpen voorkomen – en kan een meer praktische benadering zijn.

Voedingsmiddelen lijst:

Voedingsmiddelen met een laag tot gemiddeld oxalaat gehalte:

Granen:
Pannenkoeken en wafels
Gekookte en droge granen zonder noten of zemelen
Witte of wilde rijst
Witbrood, maïsbrood, bagels en witte Engelse muffins (medium oxalaat)
Saltine- of frisdrankcrackers en vanillewafels (medium oxalaat)
Bruine rijst, spaghetti en andere noedels en pasta’s (medium oxalaat)
Fruit:
Appels, bananen, druiven
Grapefruit en veenbessen
Perziken, nectarines, abrikozen en peren
Papaja’s en aardbeien
Meloenen en ananas
Bramen, bosbessen, mango’s en pruimen (medium oxalaat)
Groenten:
Artisjokken, asperges en spruitjes
Broccoli en bloemkool
Boerenkool, andijvie, kool en sla
Komkommers, erwten en courgette
Champignons, uien en paprika’s
Aardappelen en maïs
Wortelen, selderij en sperziebonen (medium oxalaat)
Pastinaak, zomerpompoen, tomaten en rapen (medium oxalaat)
Zuivel:
Zwitserse kaas, kwark, ricotta en cheddarkaas
Melk en karnemelk
Yoghurt
Eiwitvoedsel:
Vlees, vis, schaaldieren, kip en kalkoen
Lunchvlees en ham (medium oxalaat)
Hotdogs, braadworst, spek en worst (medium oxalaat)
Drankjes en desserts:
Koffie
Fruitpunch en limonade of limonade zonder toegevoegde vitamine C
Nagerechten:
Koekjes, cakes en ijs
Pudding zonder chocolade

Welke voedingsmiddelen moet ik beperken of vermijden?

Beperk de volgende voedingsmiddelen die rijk zijn aan oxalaat.

Welke voedingsmiddelen moet ik beperken of vermijden?

Beperk de volgende voedingsmiddelen die rijk zijn aan oxalaat.

Granen:
Tarwezemelen, tarwekiemen en gerst
Grits en zemelengranen
Wit maïsmeel en boekweitmeel
Volkoren brood
Fruit:
Gedroogde abrikozen
Rode bessen, vijgen en rabarber
Kiwi
Groenten:
Boerenkool, prei, okra en spinazie
Was bonen
Aubergine
Bieten en bietengreens
Snijbiet, escarole, peterselie en rutabagas
Tomatenpuree

Gebakken bonen met tomatensaus
Notenboters en noten (pinda’s, amandelen, pecannoten, cashewnoten, hazelnoten)
Soja hamburgers
Miso
Gedroogde bonen
Nagerechten:
Vruchtencake
Chocolade
Johannesbrood en marmelade
Dranken:
Chocolade drinkmixen
Soja melk
Instant ijsthee
Andere voedingsmiddelen:
Sesamzaadjes en tahin (pasta gemaakt van sesamzaadjes)
Maanzaad

Welke andere voedingsrichtlijnen moet ik volgen?

Drink elke dag voldoende. Vloeistoffen helpen bij het verwijderen van nierstenen en voorkomen dat ze zich opnieuw vormen. Water is de beste vloeistof om te drinken. U heeft mogelijk meer vloeistof nodig als u lichamelijk actief bent. Vraag uw zorgverlener of diëtist hoeveel vloeistof u elke dag moet drinken.
Uw zorgverlener kan u aanraden om andere veranderingen in uw dieet aan te brengen om nierstenen te helpen voorkomen. Dit kan inhouden dat u de hoeveelheid natrium die u dagelijks eet, moet verminderen.

 

Zoek je volgende bestemming

1 gedachte over “oxalaat arm dieet: overzicht, voedingslijsten en hoe het werkt”

  1. Er is wel degelijk onderzoek gedaan naar de samenhang tussen oxalaat en autisme en men heeft aangetoond dat vermindering van oxalaat in voeding bij autisme leidt tot sterke verbetering. En niet alleen bij autisme, ook bij andere aandoeningen. Kijk maar eens naar de onderzoeken van Susan Owens.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

een × 1 =