Kaneel als supplement: bijwerkingen en effectiviteit

Kaneel komt uit de bast van bomen afkomstig uit China, India en Zuidoost-Azië. Het is populair om mee te koken  in vele culturen al eeuwenlang. Kaneel heeft dus ook een lange geschiedenis voor gebruik als volksremedie. Bijvoorbeeld, veel oude samenlevingen gebruikten kaneel voor bronchitis. Traditionele toepassingen zijn maag darm problemen, verlies van eetlust en controle van diabetes, evenals een aantal andere aandoeningen.

Kaneel schors wordt gebruikt om poeders, capsules, thee en vloeibare extracten te maken. Hoewel er vele soorten kaneel zijn,  zijn Ceylonkaneel (soms aangeduid als “echt” kaneel) en cassia kaneel (ook bekend als Chinese kaneel) de bekendste.

Is kaneel gezond?


Onderzoeken die van goede kwaliteit waren (studies bij mensen) hebben geen bewijs gevonden voor het gebruik van kaneel bij welke medische aandoening dan ook.

Een analyse van deze studies concludeert dat er geen effect is op diabetes of op hartziekten.

Bijwerkingen en waarschuwingen


Kaneel lijkt veilig voor de meeste mensen wanneer het in hoeveelheden tot 6 gram per dag gedurende 6 weken of minder gebruikt wordt. Sommige mensen kunnen allergische reacties op kaneel (of delen ervan)hebben.
Cassia kaneel bevat cumarine, de oorspronkelijke verbinding van warfarine, een medicijn dat gebruikt wordt om  te voorkomen dat het bloed stolt. Als gevolg van bezorgdheid over de mogelijke gevolgen van cumarine, heeft  het Duitse Federale Instituut voor Risk Assessment  in 2006 gewaarschuwd tegen het consumeren van grote hoeveelheden cassia kaneel.

De Europese Unie heeft richtlijnen opgesteld voor de maximale inhoud van cumarine in levensmiddelen.

Kaneel mag niet worden gebruikt in plaats van de conventionele medische zorg of uitstellen van een bezoek aan de dokter bij symptomen, vooral niet als je diabetes hebt.

Latijnse naam:
Cinnamomum zeylanicum (ook bekend als Cinnamomum verum); Cinnamomum cassia (ook bekend als Cinnamomum aromaticum)

Gemeenschappelijke Namen: kaneel, kaneel schors, Ceylon kaneel, cassia kaneel, Chinese kaneel

Zoek je volgende bestemming