Werkt het Feingold-dieet voor ADHD?

Het Feingold-dieet, dat bedoeld is om symptomen van Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) en autisme te beheersen, was populair in de jaren zeventig.

Ondanks vele succesverhalen is dit dieet door de medische gemeenschap breed bekritiseerd vanwege het gebrek aan wetenschappelijk bewijs, strikte regels en gevaren. Als zodanig kunt u zich afvragen of het voor u of uw kind effectief of het proberen waard is.

Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over het Feingold-dieet, inclusief de effectiviteit, nadelen en aanbevolen voedingsmiddelen.
Wat is het Feingold-dieet?

Het Feingold-dieet is gemaakt door Dr. Benjamin Feingold, een Californische kinderarts en allergoloog.

Oorspronkelijk ontwierp hij het eetpatroon voor zijn jonge patiënten met allergiesymptomen, zoals netelroos, astma en eczeem. Nadat hij gedragsverbeteringen had opgemerkt, begon hij het dieet te gebruiken om kinderen met ADHD, autisme, dyslexie en andere gedragsproblemen te helpen.

Het dieet elimineert kunstmatige kleurstoffen, zoetstoffen, stoffen die bekend staan ​​als salicylaten en drie conserveermiddelen – gebutyleerd hydroxyanisol (BHA), gebutyleerd hydroxytolueen (BHT) en tert-butrylhdrychinon (TBHQ).

Feingold geloofde dat het vermijden van deze ingrediënten, evenals een paar voedingsmiddelen, de focus en het gedrag verbeterde.

Salicylaten komen van nature voor in voedingsmiddelen en worden aangetroffen in aspirine. Feingold was van mening dat mensen die allergisch of gevoelig zijn voor aspirine, ook geen voedsel kunnen verdragen dat salicylaat bevat.

Hoewel salicylaatgevoeligheid bestaat, suggereert geen bewijs dat er een stevig verband bestaat tussen deze gevoeligheid en gedragsproblemen.

Ondanks anekdotische rapporten van sommige voorstanders, is er weinig bewijs dat dit dieet gedragsproblemen bij kinderen met ADHD of andere aandoeningen verbetert. Bovendien verbindt geen enkel onderzoek ingrediënten of voedingsmiddelen met verslechterd gedrag.

Samenvatting

Het Feingold-dieet heeft tot doel gedragsproblemen bij kinderen te verbeteren door voedselconserveringsmiddelen, kleurstoffen, zoetstoffen en salicylaatbevattend voedsel te elimineren.

Hoe het dieet te volgen

Om het dieet te volgen, mag uw kind alleen eten van een strikte lijst van goedgekeurde voedingsmiddelen en andere volledig vermijden. Na een bepaalde periode kunt u bepaalde voedingsmiddelen langzaam weer introduceren om te zien of de symptomen van uw kind terugkeren.

Er zijn twee hoofdfasen van het dieet:

Verwijder potentiële triggers. Vermijd alle voedingsmiddelen die tot gedragsproblemen kunnen leiden, inclusief kunstmatige smaakstoffen, kleuren, conserveermiddelen, zoetstoffen en voedingsmiddelen die salicylaten bevatten.
Test salicylaten. Nadat je deze voedingsmiddelen en ingrediënten een tijdje hebt verwijderd, probeer dan salicylaten opnieuw in het dieet te introduceren. Als gedragsproblemen opnieuw de kop opsteken, ga dan terug naar de eerste fase.

Hoewel er geen specifiek tijdsbestek wordt gegeven, verklaarde Feingold dat uw kind binnen 1–6 weken resultaten zou moeten zien.

Hoewel sommige mensen salicylaatbevattend voedsel en ingrediënten langzaam opnieuw kunnen introduceren, moeten anderen mogelijk voor onbepaalde tijd in de eerste fase blijven. Kunstmatige kleuren, smaken, conserveermiddelen en zoetstoffen zijn volledig verboden en worden nooit opnieuw geïntroduceerd.

Feingold raadde aan om alle maaltijden helemaal opnieuw te maken, zodat uw kind niet per ongeluk verboden ingrediënten eet. Hij beweerde dat voedseletiketten vaak onjuist of misleidend zijn en niet vertrouwd mogen worden.

Ondanks deze beweringen zijn voedseletiketten sterk gereguleerd en worden ze gecontroleerd op nauwkeurigheid (1).

Houd er bovendien rekening mee dat de meeste dieetbepalingen bedoeld zijn om levenslang te worden gevolgd. Het opzettelijk beperken van de opname van voedingsstoffen door uw kind roept veel ethische en medische zorgen op en mag nooit worden geprobeerd zonder eerst een gezondheidsdeskundige te raadplegen.

Samenvatting

Het Feingold-dieet elimineert tal van voedingsmiddelen en toevoegingen uit het dieet van uw kind. Na een bepaalde periode kunt u salicylaatvoedsel opnieuw introduceren om te bepalen of ze het gedrag beïnvloeden.

Te vermijden stoffen en voedingsmiddelen

Het Feingold-dieet elimineert een uitgebreide lijst van voedingsmiddelen en stoffen, althans tijdelijk.
Te vermijden stoffen

medicijnen die salicylaten bevatten (aspirine)
conserveermiddelen, waaronder:
gebutyleerd hydroxytolueen (BHT)
gebutyleerd hydroxyanisol (BHA)
tert-Butrylhdryquinone (TBHQ)
alle kunstmatige kleuren, zoals:
blauw 1 (briljant blauw)
blauw 2 (Indigotine)
groen 3 (groen S of snel groen)
oranje B
rood 2 (Citrus Red)
rood 3 (Erythrosine)
rood 40 (Allura Red AC)
geel 5 (Tartrazine)
geel 6 (Sunset Yellow)
kunstmatige smaakstoffen, zoals:
vanille
pepermunt (inclusief tandpasta met muntsmaak en mondwater)
aardbei, framboos
kunstmatige zoetstoffen, zoals:
aspartaam ​​(Equal, NutraSweet)
sucralose (Splenda)
sacharine (Sweet’N Low)
acesulfaam-K (Aas-K)
synthetische pesticiden
parfums en geuren

Eten om te vermijden

De volgende voedingsmiddelen bevatten veel salicylaten en moeten tijdens de eerste fase van het dieet worden geruimd:

Fruit: appels, appelmoes (gekleurd of kunstmatig gezoet), abrikozen, bessen, kersen, krenten, druiven, nectarines, sinaasappels, perziken, pruimen, pruimen, rozijnen, mandarijnen en tomaten
Groenten: alfalfaspruiten, broccoli, witloof, komkommers, aubergine, andijvie, okra, paprika, augurk, radijs, pompoen, zoete aardappelen, spinazie, waterkers en courgette
Noten en zaden: amandelen, kastanjes en andere noten en zaden
Granen: ontbijtgranen (tenzij vrij van bewaarmiddelen en kleurstoffen) en bewerkte crackers
Specerijen: piment, anijszaad, cayennepeper, kaneel, kruidnagel, curry, komijn, dille, gember, mosterd, oregano, piment, rozemarijn, dragon, tijm en kurkuma
Drankjes: koffie, thee, light frisdrank en vruchtensappen
Andere items: jam, gelei, muntsmaak, kauwgom en alle voedingsmiddelen met kleurstof of additieven

Bovendien moeten voedingsmiddelen die gluten of de melkeiwitcaseïne bevatten, mogelijk worden geëlimineerd, hoewel Feingold aanbeveelt om een ​​allergoloog te bezoeken voordat u een van beide verbindingen uit het dieet van uw kind verwijdert.

Samenvatting

U moet alle voedingsmiddelen die kunstmatige kleur-, smaak-, conserveermiddelen, zoetstoffen of salicylaten bevatten uit het dieet van uw kind verwijderen.

Stoffen en voedingsmiddelen om te eten

Afgezien van de verboden items, zijn alle voedingsmiddelen toegestaan ​​op het dieet.

Hoewel Feingold voorstelde om toegevoegde suikers te beperken, zag hij geen reden om suiker helemaal te vermijden. Stevia en suikeralcoholen zoals xylitol en sorbitol zijn toegestaan.

Stevia is een natuurlijke, plantaardige zoetstof. Ondertussen hebben suikeralcoholen een chemische structuur die vergelijkbaar is met die van zowel suiker als alcohol. Ondanks de naam bevatten ze geen ethanol – de stof die leidt tot bedwelming.

Het dieet stimuleert verse, hele producten die weinig salicylaten bevatten, zoals:

Fruit: bananen, meloen, dadels, grapefruit, honingdauw, kiwi, citroenen, mango’s, papaja, peren, ananas en watermeloen
Groenten: taugé, bieten, spruitjes, kool, wortelen, bloemkool, selderij, boerenkool, sla, champignons, uien, erwten, aardappelen (behalve zoete aardappelen) en suikermaïs
Eiwitbronnen: bonen en linzen

Samenvatting

Fruit en groenten met weinig salicylaten worden aangemoedigd, en alle voedingsmiddelen die niet verboden zijn, zijn technisch toegestaan. Deze omvatten voedingsmiddelen die suiker bevatten, suikeralcoholen en stevia.

Is het Feingold-dieet effectief?

Ondanks veel persoonlijke succesverhalen hebben de meeste onderzoeken uit de jaren tachtig en negentig de effectiviteit van het Feingold-dieet niet aangetoond (2Trusted Source, 3Trusted Source, 4Trusted Source, 5Trusted Source).

Als gevolg hiervan is er de afgelopen decennia weinig geld en onderzoek aan het dieet besteed. Niettemin hebben sommige wetenschappers het raamwerk van deze oudere studies bekritiseerd en opgeroepen tot meer onderzoek (6).
Onderzoek naar levensmiddelenadditieven

Het meeste moderne onderzoek naar voeding en hyperactiviteit omvat kunstmatige voedseladditieven en kleurstoffen. Hoewel natuurlijke kleurstoffen voor levensmiddelen bestaan, worden de meeste kunstmatig gemaakt vanwege hun superieure consistentie, levendigheid en kosten (7).

Recente beoordelingen hebben weinig bewijs gevonden dat salicylaten of kunstmatige voedseladditieven leiden tot hyperactiviteit, ADHD of autisme bij kinderen of volwassenen of deze verergeren (8, 9, 10).

Hoewel sommige gedragsverbeteringen kunnen optreden in een kleine subgroep van kinderen met voedselgevoeligheden, mag het Feingold-dieet de behandelingen die door uw zorgverlener worden uitgevoerd niet vervangen (8, 9, 11).
Roept op tot meer onderzoek

Veel wetenschappers pleiten voor meer onderzoek naar voedseladditieven en gedrag vanwege het grote aantal methodologische tekortkomingen of inconsistenties in de beschikbare onderzoeken (7, 8, 9, 11, 11).

Sommige onderzoeken keken bijvoorbeeld naar gedragsproblemen bij jonge kinderen, terwijl andere naar tieners keken.

Bovendien, aangezien er meer dan 3.000 natuurlijke en kunstmatige voedseladditieven bestaan, is het moeilijk om de relatie van elk met hyperactiviteit te bestuderen. Bovendien vertrouwden veel onderzoeken op rapporten van ouders, wat kan leiden tot vooringenomenheid en / of onnauwkeurigheden (1Betrouwbare bron, 7Betrouwbare bron).

Ten slotte zijn hyperactiviteit, autisme en andere gedragsstoornissen complex en zeer individueel, wat betekent dat wat de symptomen bij de ene persoon kan verergeren, niet bij de ander hoeft te zijn. Daarom is het essentieel om elke persoon op individuele basis te behandelen (12Trusted Source, 13Trusted Source).
Veiligheid van levensmiddelenadditieven

De Food and Drug Administration (FDA) beschouwt voedseladditieven en kleuren als veilig voor consumptie op basis van de beschikbare wetenschap. Er zijn slechts negen kunstmatige voedselkleuren toegestaan ​​en geen daarvan is direct gekoppeld aan hyperactiviteit of gedragsstoornissen (14).

Voor kinderen met vermoedelijke gevoeligheden kan een eliminatieonderzoek door een getrainde gezondheidswerker, zoals een geregistreerde diëtist, op deze gevoeligheden testen en tegelijkertijd zorgen voor een uit voedingsoogpunt geschikt dieet voor uw kind (8, 9, 10).

Hoewel kunstmatige toevoegingen en kleurstoffen voor levensmiddelen niet gebonden zijn aan hyperactiviteit bij kinderen, moeten ouders zich toch concentreren op het bieden van een uitgebalanceerd dieet dat bestaat uit heel, minimaal verwerkt voedsel.

Samenvatting

Er zijn geen aanwijzingen dat het Feingold-dieet ADHD of andere gedragsproblemen bij kinderen of volwassenen voorkomt, behandelt of geneest. Toch kunnen kinderen met gevoeligheden voor bepaalde levensmiddelenadditieven er baat bij hebben deze te vermijden.

Mogelijke nadelen van het Feingold-dieet

Naast een gebrek aan bewijs dat de werkzaamheid ervan ondersteunt, zijn er veel nadelen aan het Feingold-dieet.
Zeer beperkend

Het Feingold-dieet beperkt veel gezonde voedingsmiddelen, waaronder bepaalde noten, fruit en groenten. Het verbiedt ook voedingsmiddelen die synthetische toevoegingen of kleurstoffen bevatten.

Dergelijke beperkingen kunnen het boodschappen doen niet alleen moeilijk maken, vooral voor ouders die gezinsmaaltijden plannen, maar ook voedsel demoniseren vanaf jonge leeftijd, wat een negatieve relatie met voedsel later in het leven kan bevorderen (15, 16, 17, 17).

De meeste medische professionals zijn het erover eens dat kinderen geen restrictieve diëten mogen volgen, behalve in zeldzame omstandigheden met aandoeningen als fenylketonurie, coeliakie, voedselallergieën of epilepsie – en dan alleen onder medisch toezicht (15, 16, 17).
Moeilijk te volgen

De meeste bewerkte voedingsmiddelen bevatten additieven om de versheid te verhogen, de smaak of het uiterlijk te verbeteren en de kwaliteit te behouden. Het Feingold-dieet laat geen van deze voedingsmiddelen toe, zelfs niet als een zeldzame traktatie.

Bovendien moeten ouders veel gerechten helemaal zelf maken om te voorkomen dat kinderen per ongeluk een verboden ingrediënt consumeren. Het kan dus financiële middelen onder druk zetten en de voorbereidingstijd van maaltijden verlengen, vooral als andere gezinsleden andere maaltijden nodig hebben (18).

Ten slotte kan het dieet de voedselangst vergroten, met name in restaurants, scholen of feesten zoals verjaardagsfeestjes, omdat er weinig voedsel is dat uw kind kan eten (18).
Kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen

Het Feingold-dieet verbiedt veel gezond voedsel, zoals bepaalde soorten fruit, groenten, noten, zaden en ontbijtgranen, wat kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen.

Hoewel uw kind met een zorgvuldige planning in staat kan zijn om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen via het dieet, kan het voor ouders overweldigend zijn om maaltijden te bereiden die voldoen aan de beperkingen van het dieet, voldoende voedingsstoffen leveren en plezierig zijn.

Als uw kind een moeilijke eter is, wat vaker voorkomt bij kinderen met hyperactiviteit, vormt dit een extra risico op tekorten aan voedingsstoffen. Dat komt omdat uw kind misschien alleen de voorkeur geeft aan commerciële artikelen die niet zijn toegestaan ​​op het dieet (19, 20, 20).

Samenvatting

Het Feingold-dieet is zeer restrictief en moeilijk te volgen. Het kan dus leiden tot tekorten aan voedingsstoffen en voedselangst, die bijzonder gevaarlijk zijn voor kinderen.

het komt neer op

Er zijn geen aanwijzingen dat het Feingold-dieet ADHD, autisme of andere gedragsstoornissen bij kinderen of volwassenen voorkomt of behandelt. Bovendien is het te beperkend, tijdrovend en kan het leiden tot tekorten aan voedingsstoffen.

Dat gezegd hebbende, kan een klein percentage van de kinderen met hyperactiviteit gedragsverbeteringen ervaren nadat bepaalde voedseladditieven uit hun dieet zijn verwijderd.

Als u vermoedt dat uw kind gevoelig is voor additieven of ander voedsel, werk dan nauw samen met een zorgverlener die u veilig door een eliminatieonderzoek kan leiden.

Toch mag u een medische behandeling nooit vervangen door een dieet.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

16 − zeven =