Oregano als supplement, effectiviteit en veiligheid

Oregano is een kruid met olijfgroene bladeren en paarse bloemen. Het groeit 1-3 voet lang en is nauw verwant aan munt, tijm, marjolein, basilicum, salie en lavendel.

Oregano is inheems in warm West- en Zuidwest-Europa en het Middellandse-Zeegebied. Turkije is een van de grootste exporteurs van oregano. Het groeit nu op de meeste continenten en onder verschillende omstandigheden. Landen die bekend staan ​​om de productie van hoogwaardige etherische oliën van oregano zijn onder meer Griekenland, Israël en Turkije.

Buiten de VS en Europa kunnen planten die “oregano” worden genoemd andere soorten Origanum zijn, of andere leden van de Lamiaceae-familie.

Oregano wordt ingenomen via de luchtwegen, zoals hoesten, astma, allergieën, kroep en bronchitis. Het wordt ook via de mond ingenomen voor maagaandoeningen zoals brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel en parasieten. Oregano wordt ook via de mond ingenomen voor pijnlijke menstruatiekrampen, reumatoïde artritis, urinewegaandoeningen waaronder urineweginfecties (UTI’s), hoofdpijn, diabetes, bloeden na een tand getrokken, hartaandoeningen en hoog cholesterol.

Oregano-olie wordt op de huid aangebracht voor huidaandoeningen zoals acne, voetschimmel, roos, aften, wratten, wonden, ringworm, rosacea en psoriasis; evenals voor insecten- en spinbeten, tandvleesaandoeningen, tandpijn, spier- en gewrichtspijn en spataderen. Oregano-olie wordt ook op de huid aangebracht als een insectenwerend middel.

In voedingsmiddelen en dranken wordt oregano gebruikt als culinair kruid en conserveermiddel.

Hoe effectief is het?

Natuurlijke geneesmiddelen Uitgebreide database beoordeelt effectiviteit op basis van wetenschappelijk bewijs volgens de volgende schaal: Effectief, waarschijnlijk effectief, mogelijk effectief, mogelijk ineffectief, waarschijnlijk ineffectief, ineffectief en onvoldoende bewijs om te beoordelen.

De effectiviteitsbeoordelingen voor OREGANO zijn als volgt:
Onvoldoende bewijs om de effectiviteit te beoordelen voor …

Parasieten in de darmen. Sommige vroege onderzoeken tonen aan dat het drie keer per dag innemen van 200 mg van een specifiek oreganobladolieproduct (ADP, Biotics Research Corporation, Rosenberg, Texas) driemaal daags met maaltijden gedurende 6 weken, bepaalde soorten parasieten kan doden; deze parasieten vereisen echter meestal geen medische behandeling.
Wond genezen. Vroeg onderzoek suggereert dat het aanbrengen van een oregano-extract op de huid tweemaal daags gedurende maximaal 14 dagen na een kleine huidoperatie het risico op infectie kan verminderen en littekens kan verbeteren.
Acne.
Allergieën.
Artritis.
Astma.
Voetschimmel.
Bloedingsstoornissen.
Bronchitis.
Hoesten.
Roos.
Griep.
Hoofdpijn.
Hart conditie.
Hoge cholesterol.
Indigestie en opgeblazen gevoel.
Spier- en gewrichtspijn.
Pijnlijke menstruatie.
Urineweginfecties (UTI).
Spataderen.
Wratten.
Andere condities.

Meer bewijs is nodig om oregano te beoordelen voor deze toepassingen

Hoe werkt het?
Oregano bevat chemicaliën die hoest en spasmen kunnen helpen verminderen. Oregano kan ook de spijsvertering helpen door de galstroom te vergroten en te vechten tegen sommige bacteriën, virussen, schimmels, darmwormen en andere parasieten.
Zijn er veiligheidsrisico’s?
Oregano-blad en oregano-olie zijn WAARSCHIJNLIJK VEILIG wanneer ze worden ingenomen in hoeveelheden die vaak in voedsel worden aangetroffen. Oregano-blad is MOGELIJK VEILIG wanneer het via de mond wordt ingenomen of als medicijn op de huid wordt aangebracht. Milde bijwerkingen zijn maagklachten. Oregano kan ook een allergische reactie veroorzaken bij mensen die allergisch zijn voor planten in de Lamiaceae-familie. Oregano-olie mag niet in concentraties van meer dan 1% op de huid worden aangebracht, omdat dit irritatie kan veroorzaken.

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Oregano is MOGELIJK ONVEILIG wanneer oraal in medicinale hoeveelheden tijdens de zwangerschap ingenomen. Er is bezorgdheid dat het nemen van oregano in hoeveelheden groter dan voedselhoeveelheden een miskraam kan veroorzaken. Er is onvoldoende betrouwbare informatie over de veiligheid van oregano als u borstvoeding geeft. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Bloedingsstoornissen: Oregano kan het risico op bloedingen verhogen bij mensen met bloedingsstoornissen.

Allergieën: Oregano kan reacties veroorzaken bij mensen die allergisch zijn voor Lamiaceae-familieplanten, waaronder basilicum, hysop, lavendel, marjolein, munt en salie.

Diabetes: Oregano kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Mensen met diabetes moeten voorzichtig oregano gebruiken.

Chirurgie: Oregano kan het risico op bloedingen verhogen. Mensen die oregano gebruiken, moeten 2 weken voor de operatie stoppen.

Zijn er interacties met medicijnen?

Matig
Wees voorzichtig met deze combinatie.
Medicijnen voor diabetes (geneesmiddelen tegen diabetes)
Oregano kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Diabetes medicijnen worden gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verlagen. In theorie kan het nemen van sommige medicijnen voor diabetes samen met oregano ervoor zorgen dat uw bloedsuiker te laag wordt. Controleer uw bloedsuiker nauwkeurig. De dosis van uw diabetesmedicatie moet mogelijk worden gewijzigd.

Sommige medicijnen die worden gebruikt voor diabetes zijn glimepiride (Amaryl), glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insuline, metformine (Glucophage), pioglitazon (Actos), rosiglitazon (Avandia) en anderen ..
Medicijnen die de bloedstolling vertragen (antistollingsmiddelen / geneesmiddelen tegen bloedplaatjes)
Oregano kan de bloedstolling vertragen. In theorie kan het nemen van oregano samen met medicijnen die ook de stolling vertragen de kans op blauwe plekken en bloedingen vergroten.

Sommige medicijnen die de bloedstolling vertragen zijn aspirine, clopidogrel (Plavix), dabigatran (Pradaxa), dalteparine (Fragmin), enoxaparine (Lovenox), heparine, warfarine (Coumadin) en anderen ..

Zijn er interacties met kruiden en supplementen?

Koper
Oregano kan de koperabsorptie verstoren. Het gebruik van oregano samen met koper kan de absorptie van koper verminderen.
Kruiden en supplementen die de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen
Oregano kan de bloedsuikerspiegel verlagen. In theorie kan het nemen van oregano samen met kruiden en supplementen die ook de bloedsuikerspiegel verlagen, de bloedsuikerspiegel te veel verlagen. Sommige kruiden en supplementen die de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen, zijn alfa-liponzuur, bittere meloen, chroom, duivelsklauw, fenegriek, knoflook, guargom, paardenkastanje, Panax ginseng, psyllium, Siberische ginseng en anderen.
Kruiden en supplementen die de bloedstolling kunnen vertragen
Het gebruik van oregano samen met kruiden die de bloedstolling kunnen vertragen, kan bij sommige mensen het risico op bloedingen verhogen. Deze kruiden omvatten engelwortel, kruidnagel, danshen, knoflook, gember, ginkgo, Panax ginseng, paardenkastanje, rode klaver, kurkuma en anderen.
Ijzer
Oregano kan de ijzerabsorptie verstoren. Het gebruik van oregano samen met ijzer kan de absorptie van ijzer verminderen.
Zink
Oregano kan de zinkabsorptie verstoren. Het gebruik van oregano samen met zink kan de absorptie van zink verminderen.

Zijn er interacties met voedingsmiddelen?

Er zijn geen interacties bekend met voedingsmiddelen.

Welke dosis wordt gebruikt?
De juiste dosis oregano is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd, de gezondheid en verschillende andere aandoeningen van de gebruiker. Op dit moment is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een ​​geschikt dosisbereik voor oregano te bepalen (bij kinderen / bij volwassenen). Houd er rekening mee dat natuurlijke producten niet altijd veilig zijn en dat doseringen belangrijk kunnen zijn. Zorg ervoor dat u de relevante aanwijzingen op de productetiketten volgt en raadpleeg uw apotheker of arts of andere zorgverlener voor gebruik.
Andere namen
Carvacrol, Dostenkraut, Europese Oregano, Huile d’Origan, Marjolaine Bâtarde, Marjolaine Sauvage, Marjolaine Vivace, Mediterrane Oregano, Mountain Mint, Oregano-olie, Oregano-olie, Organy, Origan, Origan Européen, Origani Vulgaris Herba, Origano, Origanum, Origanumum Origanum vulgare, Phytoprogestin, Spaanse tijm, Thé Sauvage, Thym des Bergers, wilde marjolein, wintermarjolein, Wintersweet.


 


(Visited 59 times, 1 visits today)