Blaaswier (Fucus vesiculosus): Effectiviteit en veiligheid

Blaaswier (Fucus vesiculosus, bladderwrack) is een soort zeewier. Mensen gebruiken de hele plant.

Blaaswier wordt voor vele aandoeningen gebruikt, maar tot nu toe is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs om te bepalen of het effectief is. Het is ook belangrijk om op te merken dat het niet veilig is om blaaswier te nemen via de mond.

Blaaswier wordt gebruikt voor schildklier aandoeningen, waaronder traag werkende schildklier (myxedema),te grote schildklier (struma), en jodiumtekort. Het wordt ook gebruikt voor obesitas, artritis, gewrichtspijn, “aderverkalking” (arteriosclerose), spijsverteringsstoornissen, zuurbranden, “bloedreinigende doeleinden,” constipatie, bronchitis, emfyseem, urinewegen en angst. Andere toepassingen zijn het stimuleren van het immuunsysteem en het verhogen van de energie, toepassing op de huid voor huidziekten, brandwonden, veroudering van de huid, en insectenbeten.

Hoe effectief is het?

Zwaarlijvigheid.  onderzoek suggereert dat blaaswier, gebruikt in combinatie met lecithine en vitaminen, niet helpt om gewicht te verliezen of om er voor te zorgen dat men niet opnieuw aankomt.

Er zijn onvoldoende gegevens om te bepalen of het effectief is bij:
Schildklier problemen, waaronder (struma).
Jodiumtekort.
Artritis.
pijnlijke gewrichten (reuma).
“Verharding van de slagaders” (aderverkalking).
Spijsverteringsproblemen.
Constipatie.
Andere

Hoe werkt het?
Blaaswier, zoals vele zeeplanten, bevat variërende hoeveelheden jodium dat wordt gebruikt ter voorkoming of behandeling van bepaalde schildklieraandoeningen. Blaaswier producten variërende hoeveelheden jodium bevatten, waardoor het een inconsistente bron van jodium maakt. Blaaswier bevat ook alginaat, die kan fungeren als een laxeermiddel om de ontlasting pass darmen.

Zijn er bezorgdheid over de veiligheid?
Blaaswier is mogelijk toch veilig bij aanbrenging op de huid. Blaaswier is mogelijk onveilige bij inname via de mond. Het kan hoge concentraties van jodium, die zouden kunnen veroorzaken of verergeren een aantal problemen met de schildklier bevatten. Langdurige hoge inname van jodium is verbonden met krop en verhoogd risico op schildklierkanker. De behandeling van de schildklier problemen moet niet worden geprobeerd zonder medisch toezicht.

Net als andere zeeplanten, kan Blaaswier giftige zware metalen, zoals arseen concentreren van het water waarin het leeft.

Bijzondere voorzorgen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: blaaswier waarschijnlijk ONVEILIG tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Gebruik het niet.

Bloed aandoeningen: blaaswier misschien bloedstolling vertragen. In theorie kan blaaswier het risico van blauwe plekken of bloeden bij mensen met aandoeningen bloeden verhogen.

Onvruchtbaarheid: Voorlopig onderzoek suggereert dat het nemen van blaaswier het moeilijker maakt voor vrouwen om zwanger te raken.

Jodium allergie: blaaswier bevat aanzienlijke hoeveelheden jodium, die een allergische reactie bij gevoelige mensen kunnen veroorzaken. Gebruik het niet.

Chirurgie: blaaswier kunnen vertragen bloedstolling. Er is een punt van zorg dat het extra bloeden tijdens en na de operatie kan veroorzaken. Stop de inname van blaaswier ten minste 2 weken voor de operatie.

Schildklier problemen bekend als hyperthyreoïdie (teveel schildklierhormoon) of hypothyreoïdie (te weinig schildklierhormoon): blaaswier bevat aanzienlijke hoeveelheden jodium, die hyperthyreoïdie en hypothyreoïdie erger kunnen maken. Gebruik het niet.

Zijn er interacties met medicijnen?
Matig
Wees voorzichtig met deze combinatie.
Lithium
Blaaswier kan aanzienlijke hoeveelheden jodium bevatten. Jodium kan de schildklier beïnvloeden. Lithium kan ook van invloed zijn op de schildklier. Inname van jodium, samen met lithium kan teveel worden
Medicijnen voor een overactieve schildklier (thyreostatica)
Blaaswier kunnen aanzienlijke hoeveelheden jodium bevatten. Jodium kan de schildklier beïnvloeden.

Sommige van deze medicijnen zijn onder andere methenamine mandelaat (Methimazole), methimazool (Tapazole), kaliumjodide (Thyro-Block), en anderen.
Medicijnen die trage bloedstolling (Antistollingsmiddel / Antiplatelet drugs)
Blaaswier kunnen vertragen bloedstolling. Inname van blaaswier samen met medicijnen  kan de kans op blauwe plekken en bloedingen kunnen verhogen.

Sommige medicijnen die trage bloedstolling bevatten aspirine, clopidogrel (Plavix), diclofenac (Voltaren, Cataflam, anderen), ibuprofen (Advil, Motrin, anderen), naproxen (Anaprox, Naprosyn, anderen), dalteparin (Fragmin), enoxaparine (Lovenox) , heparine, warfarine (Coumadin) en anderen.
Zijn er interacties met kruiden en supplementen?
Kruiden en supplementen die de bloedstolling kunnen vertragen
Blaaswier kan bloedstolling vertragen. Inname van blaaswier samen met kruiden die dit ook doen kan gevaarlijk zijn.  Deze kruiden bevatten engelwortel, kruidnagel, danshen, fenegriek, moederkruid, knoflook, gember, ginkgo, Panax ginseng, populier, rode klaver, kurkuma, en anderen.

Strontium
Blaaswier bevat alginaat. Alginaat kan de absorptie van strontium  verminderen. Inname bladderwrack met strontium supplementen kunnen de absorptie van strontium verminderen. Het is te vroeg om te weten of dit  een ernstig probleem is.
Zijn er interacties met voedsel?
Er zijn geen bekende interacties met voedingsmiddelen.

Welke dosis wordt gebruikt?
De geschikte dosis blaaswier is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd van de gebruiker, gezondheid, en verscheidene andere factoren. Op dit moment is er niet voldoende wetenschappelijke informatie om een passende reeks doses voor blaaswier te bepalen. Houd in gedachten dat natuurlijke producten zijn niet altijd per definitie veilig zijn en doseringen kunnen belangrijk zijn. Zorg ervoor dat u relevante aanwijzingen op te volgen op de etiketten en uw apotheker of arts of andere zorgverlener te raadplegen voordat u het gebruikt.

Zoek je volgende bestemming